Se mai plătește taxa la grădinițele private în perioada stării de urgență?

0 Comments

Ar fi prea ușor să existe un răspuns universal valabil. Legal guvernul nu poate dicta instituțiilor private. În România, grădinițele sunt afaceri care au profit, așa că mulți părinți se plâng de faptul că sunt nevoiți să plătească și săptămânile în care nu își duc copiii la grădiniță când sunt bolnavi.

Ce se întâmplă când e stare de urgență? Mai plătim?

Până la urmă fiecare familie își face zilele astea calcule peste calcule. Și nu ar trebui să se simtă nimeni vinovat dacă nu mai poate achita taxa integral. Am stat de vorbă cu părinți care au copiii la grădinițe din București sau Ilfov. Mulți spun că firesc ar fi să plătească cel mult 50 la sută din taxa lunară. Până la urmă și eu cred că e normal să plătim o taxă, dar fără utilități și mâncare pentru că nu beneficiază de ea. O sumă care să fie echitabilă pentru părinții amenințați de criza ce va veni, și pentru educatoare care, firește, trebuie plătite.

Școala/ grădinița nu plătește salariile educatorilor dintr-un fond de urgență?

Ideal așa ar fi, însă doar grădinițele unde taxa este foarte mare își permit să facă lucrul acesta. În rest, conducerile instituțiilor cer bani (și nu puțini ) și pe perioada în care scolile și grădinițele sunt închise ia starea de urgență.

Cum stabilim suma care ar trebui plătită  ?

Nu există un calcul clar, dar mi se pare corect ca din taxă să se scadă mese, și apoi să se calculeze 75 la sută din acea sumă. Asta pentru că mai toți părinții angajati din țară vor primi 75 % din salariul net.

Mie mi se pare firesc ca și educatoarele să primească salariu pe această perioadă. Cel mai bine vorbiți cu alți părinți să găsiti o variantă bună.

Cum pot convinge părinții conducerea școlii să scadă valoarea taxei ?

Ar fi două variante legale pe care mi le-a oferit președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți: una ar fi ca cei din Comitetul de Părinți al grădiniței să se pună de acord asupra unei variante de cost, să formuleze în scris cererea și să o înmâneze conducerii.

Varianta a doua: În cazul în care aceasta nu este de acord cu scăderea taxei la nivelul cerut de părinți, există cadrul legal prin care se face seziare la ANPC pentru că practic (fie că e stare de urgență sau nu) instituția de învățământ NU prestează nici un serviciu, așa că nu are motiv să primească bani din taxe.

Până la urmă nici nu știm cât durează totul, mai devreme de mai iunie nu cred că se vor redeschide instituțiile de învățământ, așa că puteți alege varianta neplății.

Sper că informațiile v-au fost de folos. Dacă aveți întrebări și nelămuriri, îmi puteți scrie pe pagina de Facebook.

Voi ce variantă ați ales? Cât din taxă plătiți la grădinița copiilor? Plătiți?

 

Further reading

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *