Pentru că a venit gripa peste noi, de data asta ceva mai târziu, iar începe isteria: să închidem sau nu școlile. Când le închidem, și preferata mea: de ce trimit părinții copiii bolnavi la grădiniță/școală ?
Patricia este o mamă care a apelat anul acesta pentru prima oară la concediul medical pentru îngrijirea fetei sale de 5 ani, care este răcită. Cel mai greu i-a fost la medicul de familie pentru că erau cozi și mulți copii bolnavi.
Ea însă are noroc pentru că firma la care lucrează nu cere un număr limitat de zile în care să ai grijă de copil. Cel mai probabil este o clauză in contractul de muncă. Dar avem cu toții dreptul legalla niște zile pentru îngrijirea copilului.
Situația la momentul actual, 28 ianuarie 2020 stă cam așa:
De la începutul sezonului, 4 decese si au fost confirmate la nivel național peste 240 de cazuri de gripă. DIn păcate și un băiețel de 2 ani, care se pare că ar fi luat virusul gripal din spital unde se afla pentru altă afecțiune.
Mai multe școli au fost închise în București, după ce s-au confirmat mai mult de 3 cazuri de gripă per clasă. Școlile vor fi închise pentru dezinfecție timp de 3 zile. Încă nu s-a declarat epidemie. Pentru asta e nevoie de creșterea numărului de cazuri de la o săptămâna la alta.
La știri este o luptă între părinți, școli și autorități.
Unii părinți cer închiderea școlilor, alții nu sunt de acord pentru că nu au ce face cu copiii dacă se închid școlile.
Câte zile au voie părinții să-și ia medical pentru a îngriji copilul ?
Mulți părinți spun că nu au cum să țină copiii acasă pentru că nu au bunici sau bone cu care să lase copiii. Sincer, nici nu ar trebui lăsați copii bolnavi cu bunici pentru că riscul de îmbolnăvire e prea mare. Iar acestor părinți le spun că există o lege care le permite ca timp de 45 de zile pe an calendaristic (în funcție de luna când revine părintele la muncă)/ pe copil. Adică aveți dreptul să stați acasă cu fiecare copil câte 45 de zile CUMULATE mama și tatăl. Soluții există, trebuie doar să ne educăm noi puțin. Nu vă fie jenă să vorbiți cu șefii voștri!
Da, vom lipsi o săptămână de la serviciu, poate două. Dar contează sănătatea copilului, nu ? Mai ales că acum există cadrul legal și mulți angajatori acceptă oricum și munca de acasă.
! NU vă mai gândiți că trebuie să păstrați zilele astea ca pe AUR. NU! Sunt fix pentru aceste clipe când vi se îmbolnăvește copilul. Și când se vor fi terminat aceste zile (din două răceli sau o rujeolă) apelați cu încredere la concediul de odihnă. Știu că țineți cu dinții de el, dar vă asigur că merită sănătatea copiilor voștri.
Condiții pentru medical:
- Copilul trebuie să aibă până în 7 ani
- Părintele să fi contribuit la CAS și CASS în ultimele 6 luni. Sunt incluse mamele care au stat in concediu creștere copil.
- Să ducă la serviciu adeverința cu concediul medical eliberată de medicul de familie.
- Medicul de familie acorda concedii medicale pentru ingrijirea copilului bolnav pentru aceeasi afectiune, cu durata de cel mult 14 zile calendaristice, in una sau mai multe etape, dar nu mai mult de 45 de zile calendaristice/an.
Aici aveți toate datele.
-
Cum să ne ferim de gripă ?
Aș începe cu ultimul sfat dat de Institutul de sănătate publică:
- STAȚI ACASĂ dacă vă e rău. Zău dacă pricep această bravură, să îți fie rău pe tastatură, să îi infectezi și pe alții, ca să ce? Avem dreptul la concediu medical. Chiar și pentru gripă.
- Vacinați-vă înainte de a începe sezonul de gripă
- Spălați-vă pe mâini în mod regulat cu apă și săpun.
- Curățați și dezinfectați obiectele comune (tastatura, birou)
- Acoperiți-vă gura și nasul cu un șervețel atunci când strănutați. Apoi acoperiți și aruncați șervețel folosit.
- Nu reutilizați batiste sau șervețele. Virusul gripei și alte virusuri respiratorii pot supraviețui temporar în afara corpului, astfel încât vă puteți infecta atingând batiste și șervețele utilizate.
- Dacă nu aveți un șervețel disponibil: Strănutați acoperindu-vă în totalitate nasul și gura cu brațul.
Mai multe sfaturi, pe site-ul institutului de sănătate publică.
Buna!
Am citit si eu despre acest concediu si e o veste buna. Am o intrebare insa.
Cu cine ar putea lasa copii parintii care lucreaza in domeniul medical in perioada de epidemie de coronavirus, cand sunt obligati sa stea la serviciu, din ceea ce stiu eu?
In afara de bunici si de bona, cunosti vreo optiune mai putin costisitoare decat o bona?
buna, Lavinia.
Of, din păcate e o mare problemă … voi sunteti in linia intai și nu vă puteti descurca. Ca sa ne ingrijiti pe noi, trebuie să vă sacrificati familia. Chiar e o situatie dificilă și am să mă interesez pt tine. Revin cu raspuns, Pana atunci multumim! Ps. Iti trimit acum si un mail