Vă propun un exercițiu cât se poate de real: gândiți-vă cam câți copii transportați pe bancheta din spate fără scaun auto sau centură de siguranță ați văzut în ultima săptămână? La fel aș putea să vă întreb câți copii ați văzut în ultima săptămână, care circulă pe scaunul din dreapta șofer sau în brațele unui adult fie și pe bancheta din spate, sau pe locul din față ?
3,4,5? Cu siguranță, eu văd cam atâția, pe săptămână!! Copii care nu au nici o vină și a căror viață este pusă în pericol de părinți care cred că LOR nu li se poate întâmpla, că merg doar până la colț, că cel mic plânge în scaunul special și îl țin în brațe.
În București, practic, un singur șofer pe LUNĂ a fost amendat pentru că nu și-a transportat copilul în scaunul auto
În 2017, a fost modificat Codul rutier și în România, în special din cauza unei directive europene, și sunt amendați șoferii care transportă copiii de până în 135 cm (adică în jur de 5 ani). Însă aceste amenzi se dau?
La solicitarea alexisme.ro, am aflat de la IGPR că în primele 8 luni ale anului 2019, în București, s-au dat 8 amenzi contravenționale pentru cei care nu au transportat copiii în condițiile legii, în scaune auto omologate sau în centuri de centuri de siguranță. Adică UN SINGUR ȘOFER pe LUNĂ‚ a primit câte 4-5 puncte amendă și 3 puncte penalizare. În traducere, a plătit 435 de lei. Atât valorează viața copiilor voștri? O amendă de nici 100 de euro și apoi facem cruce că ne protejează cel de sus de toți nemernicii și smecherii de pe șosele?
-
Câte amenzi s-au dat în toată țara pentru șoferii care nu își protejează copiii în scaune auto?
Tot în primele 8 luni ale acestui an, în toată țara, au fost aplicate 2.463 de sancțiuni contravenționale, pentru nerespectarea obligației conducătorului de autovehicul de a asigura persoanele minore în dispozitive de fixare în scaune pentru copii. Dintre acestea, jumătate (1.262 )au fost sancțiuni cu avertisment.
-
Câți copii au murit în urma accidentelor rutiere, în 2019 ?
Potrivit IGPR, anul acesta (până în septembrie 2019), au murit 9 copii, cu vârsta mai mică de 12 ani, care nu se aflau în dispozitive de siguranță (nu purtau centura de siguranță sau nu se aflau în dispozitive de fixare în scaune) și alți 60 au fost răniți grav.
Am întrebat și cum se fac controalele dacă se fac razii speciale:
… în cadrul activităților privind verificarea respectării normelor rutiere de către conducătorii de autovehicule, efectivele structurilor de poliție rutieră urmăresc și modul în care sunt transportați copiii atât în cadrul activităților
curente, cât și în cadrul organizării unor acțiuni punctuale.
..adică atunci când te trage pe dreapta polițistul, aruncă și un ochi pe bancheta din spate să vadă dacă nu cumva copilul zburdă nestingherit și poate zbura prin parbriz la o frână bruscă.
Doar că eu nu cred că e așa. Eu personal văd zilnic copii care stau la mijlocul mașinii, în spate, în picioare și se țin de scaunele celor din față. Unora le atrag atenția frumos, alții îmi zic să-mi văd de treaba mea. Cam ăsta e nivelul de civilizație, de educație. Totul se rezumă la educație când vrem să ne protejăm copiii.
Uitați-vă la imaginile de mai jos. Cred că sunt din anii 90 (!!!!). De atunci americanii au înțeles importanța scaunului auto pentru a proteja copiii.
-
Avem o lege, dar nu o aplicăm
Și aici nu mă refer doar la polițiști, deși sunt primii care trebuie să facă asta. Să fie vigilenți! Poate acum cu noile modificări ale Codului rutier privind amenzile pentru șoferii care vorbesc la telefon când conduc, care intră în curând în vigoare, polițiștii vor verifica și cum stau copiii pe bancheta din spate.
Cât timp noi încălcăm legea, și închidem ochii la ceea ce vedem în jur, nu vom face lumea mai sigură. Mi-aș dori să putem raporta aceste cazuri la Poliție. Noi, ca simpli cetățeni îngrijorați.
În aceeași lege există și excepții: în cazul în care copilul e transportat cu taxi-ul sau cu microbuzul au voie să stea doar cu centura de siguranță, indiferent de vârstă. Ceea ce mie mi se pare ilogic! Cum să obligi un părinte să țină un copil în siguranță în mașina lui, dar un șofer care conduce un autocar sau microbuz plin cu copii, și care eventual se uită pe telefon în timp ce conduce, NU E OBLIGAT să transporte copiii CU centură sau cu scaun auto și nici NU este amendat?
Am scris o petiție și mai multe articole despre siguranța auto în microbuzele școalare.
Nu uitați, dacă alegeți un scaun auto, mare atenție cum îl montați și să fie unul omologat. Puteți merge cu mașina și cu scaunul auto la Centrul de Siguranța Auto pentru Copii pentru a verifica dacă scaunul e montat bine și copilul vostru e în siguranță.
Dacă ți-a plăcut articolul îl poți aprecia cu un like sau share pe pagina mea de Facebook, Alexisme.
2 Comments