• Home
  • De suflet
  • Podcast
    • Cu capul în nori
  • Interviuri
  • Campanii pentru părinți
  • Viața la țară
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Amintiri din bucătărie
    • Activități cu copiii
  • Recomand
Facebook Twitter Google+
Alexisme
  • Home
  • De suflet
  • Podcast
    • Cu capul în nori
  • Interviuri
  • Campanii pentru părinți
  • Viața la țară
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Amintiri din bucătărie
    • Activități cu copiii
  • Recomand
Home  >  Acasă • Ghid în sarcină  >  Arsurile și grețurile în sarcină – mituri și adevăruri
AcasăGhid în sarcină

Arsurile și grețurile în sarcină – mituri și adevăruri

Alexa Stănescu decembrie 3, 2018 ghid in sarcina, mancare, sarcina, sfaturi 1 Comment 1828 Views

Corpul nostru a fost gândit, cred eu, în așa fel încât te lasă să te bucuri vreo 2 săptămâni că ești însărcinată, și apoi BUM: bagă greață, strări de vomă, (și nu doar stări), somnolență, dus la toaletă la 20 de minute și nechef care se duce ușor în depresie.

Trecând printr-o perioadă mai dificilă m-am gândit că și alte viitoare mame se vor regăsi în rândurile de mai jos și poate le voi ajuta să depășească mai ușor primele săptămâni din viața bebelușului aflat în uter.

Cel mai important lucru de reținut este că nici o soluție nu e miraculoasă, fiecare organism reacționează diferit.

Dacă ești la prima sarcină și te simți bine după 7 săptămâni, te poți considera norocoasă. Așa am fost și eu la prima sarcină.

Dar, acum, a doua oară, totul mi se pare mai greu. Am avut și stări de greață și de arsuri, adică pe scurt nu mâncam mai nimic. Așa că m-am consultat cu nutriționista mea, Lygia Alexandrescu, să îi cer sfaturi ce aș putea mânca totuși cu un minim de daună asupra stomacului meu și implicit a stării de spirit. Pentru că atunci când nu mănânc sunt  supărată, tristă, nu am energie. Mai ales că îmi era e foame dar nu riscam mult când știam că urmează arsuri sau stări de greață.

De ce gravidele au stări de  greață ?

Teoretic, rămâne o întrebare fără un răspuns concret. Expeții spun că este din cauza hormonului sarcinii. Unele femei sunt mai sensibile, au stomacul mai fragil și sunt date astfel peste cap.

De ce gravidele au arsuri ?

Nu, nu pentru că îi crește părul copilului și o să aibă mult păr, așa cum se zice în popor. Practic, din cauza nivelului crescut de hormoni din corp, mușchii se relaxează și acidul  şi alimentele nedigerate se pot întoarce înapoi pe esofag.

Remedii pentru stările de greață:

La mine au funcționat foarte bine lămâia și ghimbirul, mai exact ceai cu lămâie și mult ghimbir proaspăt ras. Și gumă de mestecat mentolată. Non stop simțeam nevoia să mănânc gumă, iar eu renunțasem la acest obicei de muult. Ah! Și apa plată îmi provoca greață, sau ceaiul, așa că apa minerală era remediul perfect. Și de apă minerală mă lăsasem cu ani în urmă.

Ce  alimente să eviți dacă ai arsuri ?

Cafeaua, citricele, avocado, alimentele grase si picante, aluaturile coapte (gen prajitura), cascavalul, usturoiul, roșiile, zahărul și  legume care provoacă aciditate.

Ce alimente poți mânca dacă ai arsuri?

Pește, mere coapte, carne slabă și legume gătite la abur sau cuptor. Cam atât, da, știu, nasol.

Am auzit că funcționează și sticksurile și covrigerii, dar la mine nu a mers DELOC. Deci încercați-le totuși, poate aveți noroc.

Remedii pentru arsuri:

La sfatul nutriționistei mele a funcționat  laptele proaspăt, ceai de fenicul, ovăz,  turmeric, ulei de cocos.

La sfatul ginecologului, deci întrebați înainte, eu am luat Bianacid, este natural și permis în sarcină pentru cazuri de reflux gastroesofagian. Însă, nu funcționa decât în momentul în care îl țineam în gură, apoi iar aveam arsuri cumplite.

Mi-a mai permis  Dicarbocalm, însă în doze rezonabile. Recunosc că mi-a fost muult mai bine cu el.

ADEVĂRURI sau FOLCLOR

Grețurile sunt doar matinale – NOT! Durează și  la prânz, și seara! 

Poftele în sarcină : Parțial adevărat. De multe ori organismul îți cere să mânânci ceva ca să îți treacă starea de greață sau arsurile. Dar nu e poftă. 

Gravidele mănâncă multe murături: Parțial adevărat. La prima sarcină nu am mâncat, însă la a doua, simțeam nevoia să-mi taie greața. Aș fi băut oțet:) 

O gravidă trebuie să mănânce cât pentru doi: Folclor. Pentru mine asta e de fapt o scuză să poți mânca orice, și nu este deloc sănătos pentru corpul tău care și așa este supus unor schimbări și adaptări supraomenești. 

Sportul e interzis în sarcină: Parțial adevărat, dacă medicul îți spune asta și dacă ai anumite probleme. Altfel, chiar e indicată mișcarea.

Dacă burta este mai joasă e băiat, dacă nu e fată: Folclor.  

Dacă ai arsuri și grețuri e fată: Folclor. Am arsuri acum și va fi băiat, (sigur, până la proba contrarie)

Ați făcut testul cu verigheta deasupra burții? Dacă se mișcă vertical e băiat, dacă se mișcă orizontal e fată?: Folclor. Done it, not true. 

Dacă ai arsuri o să aibă mult păr: Folclor. D. s-a născut cu mult păr și nu am avut arsuri cu el. 

Grețurile și arsurile țin doar în primul trimestru: Folclor. Pot ține toată sarcina:( Doamne ferește, dar știu cazuri. 

Eu am început să mă simt mai bine aproape de trimestrul 2 de sarcină, prin săptămâna 14. Vă doresc chiar mai repede să scăpați de stările neplăcute. Vă zic eu, viața e frumoasă când poți mînca din nou. De fapt, tind să cred că de aia mănâncă mult gravidele în ultimul trimestru, că nu putut mânca în primul:))

Dacă mai știți mituri și adevăruri, aștept să-mi scrieți. Cele care ați trecut prin asta, ce vi s-a părut că e adevăr sau folclor?  Hai să fim mithbusters de gravide.. :))

Previous Article Cu bine, prieten drag!
Next Article Să dăm iama la Târgurile de Crăciun din București

About Author

Alexa Stănescu

Bună! Sunt Alexandra Stănescu și cred că măcar în treacăt m-ai auzit la Europa FM, în ultimii 11 ani. Dacă ți-a plăcut articolul, lasă-mi te rog un comentariu și dacă vrei să dai vestea mai departe cu un share. Multumesc

Related Posts

  • Primele zile la gradinita si cresa: test de rezistenta pentru copii sau pentru parinti?

    septembrie 15, 2023
  • Hai și tu la PIATA ALTFEL ca să cunoști poveștile micilor producători

    mai 27, 2020
  • Cum să ne pregătim de criză economică în al 12-lea ceas!

    martie 17, 2020

1 Comment

  1. ghimbirul Reply
    noiembrie 16, 2021 at 8:54 pm

    Pe perioada sarcinii pe mine m-a ajutat foarte mult ghimbirul, am luat sub forma confiata si am rontait cand am simtit nevoia sau drajeuri am mai luat.

Leave a Reply

Anulează răspunsul

Abonează-te!

Înscrie-te aici cu adresa de e-mail ca să primești articolele noi::

My Social Media

Postări populare

  • Marea Dictare de Ziua Națională a Limbii Române a strâns câteva sute de bucureșteni în rondul Kiseleff septembrie 3, 2023
  • Prima zi de școală: emoțiile copiilor și grijile părinților, cât de justificate și reale sunt? septembrie 10, 2023
  • Primele zile la gradinita si cresa: test de rezistenta pentru copii sau pentru parinti? septembrie 15, 2023
  • Programul Bucharest Science Festival: Copiii pot vedea cum se iau amprentele, experimente și roboți creați de copii septembrie 25, 2023

Instagram

alexa_stanescu

Scrabble constat că are multe avantaje pentru cop Scrabble constat că are multe avantaje pentru copii. Pe lângă cel evident de a forma cuvinte, și matematică ( ține scorul), atenție ( ghiciți cine inventează cuvinte) și coordonare. Mai greu cu coordonarea dar we’re getting there. 

Voi ce jucați in weekend? 

#weekendfun 
#fiiinfluencerulcopiluluitau 
#scrabble 
#educatiecopii 
#ideideweekend 
#momblogger
Genul poveștii, de necrezut, dacă nu mi se întâmpla mie, eram sceptică. Despre cum funcționează Universul ( si da, știu că uneori sunt și coincidențe)
Mă știți că nu cred în stele astorele😂😂

Am văzut azi un video făcut de @undortrei, Dorothea, care locuiește in Japonia și care povestea că azi se serbează Luna, în Japonia, printr-o tradiție frumoasă, Tsukimi- un festival al recoltei de toamnă. Cu Dorothea m-am împrietenit prin rețelele sociale și apoi am tot făcut schimb de mailuri ca pe vremuri cu scrisorile la poștă. Mi-a trimis și cartea ei Cum sare piper pe lună, minunat de simplă și frumoasă. Stați așa, să vedeți. 20 de minute mai târziu după ce văd postarea ei, mă sună vecina să-mi spună că am primit o scrisoare din Japonia ( m-am prins imediat cine e că doh, câți prieteni are un om în Japonia, nu? ) Scrisoarea de la Dorothea a ajuns acum 10 zile în țară, dar abia azi, la 20 de minute după ce am văzut eu postarea am primit-o! 

Mi s-a părut ceva extraordinar cum a lucrat Universul. 

Recapitulând: scrisoarea conține și o invitație: pe 29 octombrie Dorothea vine in tară să lanseze oficial cartea ei și abia aștept să o cunosc personal și să fac un interviu pe cinste cu ea. Sau, dacă nu ne iese, măcar vorbim noi două cum a vrut Universul😉

Va tin la curent cu lansarea, până atunci cartea o găsiți la @edituraunivers, va las si un cod in comentarii si in bio, dacă vreti să o aveți pentru autograf. 

#tsukimi 
#lifehappens 
#edituraunivers 
#cumsarepiperpeluna
Ca proaspătă mamă, când nu ai timp să cauți Ca proaspătă mamă, când nu ai timp să cauți informații și păreri despre orice lucru, aparent minor, dar foarte important din viata micuțului tău acum, când toți îsi dau cu părerea în familie sau pe grupuri, să ai la îndemână o revistă cu interviuri valoroase și validate de specialiști, este o gură de aer. 

Bebelonia a ajuns la a doua ediție, dedicată mamelor cu bebeluși de 6-12 luni. 

Revista este gândită și coordonată de Alexandra Lopotaru, mamă ( in curând de 3 copii) și jurnalist care scrie cu sufletul pe blogul său @povestidinbebelonia. Sigur o știți. 

Este genul de revistă realistă, cum îmi place mie să spun, care arată mamele așa cum sunt, cum se simt, iar interviul cu Dana Rogoz este fix așa. Natural. Mai găsiți rețete, sfaturi si idei frumoase și valoroase pentru mamele din ziua de azi, care se luptă cu atâtea greutăti. 

La pagina 89 citiți și un interviu făcut de mine cu @alicemitu Alice Dona, fondatorul Centrului de Siguranta auto, despre când schimbăm scoica auto cu un scaun, cum alegem scaunul potrivit, care e diferența dintre un scaun testat și unul omologat. 

Vă las câteva imagini din revistă: de la diversificare, la relația in cuplu, la călătoria cu copilul, la primul ajutor și multe altele. 

Revista în format fizic o găsiți doar in maternitațile Regina Maria din țară(și ce bine pică să o răsfoiești când esti in salon) si online gratis si oricand pe bebelonia.ro. 

Multumesc, Alexandra pentru că ai avut această idee să ajutăm mamele și pentru că am putut face și eu parte din această bucurie. 🙏

#bebelonia
#revistabebebelonia
#maternitate
A venit sezonul în care atac blogul Alinei Prodan A venit sezonul în care atac blogul Alinei Prodan pentru plăcinta de dovleac🙈
Până una alta, am mers în grădină să alegem THE dovleac. Nu știam care e copt. 
-Hai să căutăm pe internet, mama, zice D. 
Și ne-am uitat, am încercat să alegem unul și l-am nimerit. A fost perfect. 

#pumpkinpie 
#pumpkin🎃 
#placintadovleac
⭐️⭐️⭐️GIVEAWAY⭐️⭐️⭐️ Carte ⭐️⭐️⭐️GIVEAWAY⭐️⭐️⭐️
Cartea Cel de-al doilea copil din seria Educație cu blandete de la @edituraunivers 

#parintiitrebuiesastie 
#parintifericiti 
#educatiecopii
#educatiecublandete 
#edituraunivers 
#cartipentruparinti 
#scoalaparintilor
Dacă aș putea avea o superputere aș vrea să fi Dacă aș putea avea o superputere aș vrea să fie să pot citi în somn ( că doar atunci mai am “timp liber” și practic aș face ca un fel de transfer al informației direct în creier). 😂

Abia așteptam weekendul să mă cufund în viața personajelor Grimaldi: Cea mai nouă carte Virginie Grimaldi, dar și un pachet din noua serie “Educație cu Blândețe” sunt disponibile și ca un copil, nu știu de care să mă apuc mai întâi. 

Am decis: ziua citesc Grimaldi pentru că mă bine dispune și mă conectează mult cu lucruri din viața mea cu care rezonez, iar seara citesc una din pachetul de parenting pentru că după ce culc copiii, oricum reflectez la ce am făcut greșit cu ei ziua. Don’t we all do that? Recunoașteți🤷‍♀️

GIVEAWAY: Cartea Cel de-al doilea copil îi va ghida pe părinții indeciși dar și pe cei care așteaptă deja al doilea copil. Bine, cred că se aplică și cu al treilea and so on. 

Lasă un mesaj in comentarii si taguieste o mamă. Extragerea, pe 29 septembrie. 

Pentru restul cărților, aveti link in bio pentru comandă sau in comentarii pt Facebook. Linkul este afiliat, ceea ce înseamnă nu că mă voi îmbogăți din asta dar dacă voi vedea la câți dintre voi ajung aceste cărți bune, voi simți că am mai făcut un strop de bine și lumină în lumea părinților, cu mine inclusiv) 

#educațiecublândețe 
#scoalaparintilor 
#edituraunivers 
#virginiegrimaldi
Matematica e peste tot, asta vreau să înțeleagă toți copiii. Să o învețe cu drag, să îi înțeleagă utilitatea: de exemplu, cum să împartă o prăjitură in cantitate egală pentru toată familia? Sau măcar pentru el și fratele lui. 

Am pornit noi idei despre cum să facem temele cu copiii fără se (ne/îi) stresăm (prea mult). 

Voi ce idei aveți? Mai faceți teme cu copiii? 

#scoala #teme #temeacasa #educatie #copii #responsabilitateaparintelui #claseleprimare #backtoschool #temecuparinti #temeafterschool #iubire #parinti #joaca #activitaticopii #ganduri #informatii #parinticooperare #copiiteme
A doua zi de grădi, când încercam să îl dezli A doua zi de grădi, când încercam să îl dezlipesc de mine pe micul Blond: 
-Mami, dar tu faci lucruri mai frumoase acasă cu mine, inventăm, facem experimente.. îmi place mai mult acasă..🙈 
Mi-am făcut-o singură, dar nu regret. Uneori chiar găsesc chestii interesante pe net și le testăm. Cum ar fi… amprentele invizibile. Ai nevoie doar de 4 ingrediente pe care garantat le ai in casă. ( asta dacă nu ti-a terminat deja stocul de bicarbonat pe explozii cu oțet:)) 

Like&save&share

Aștept idei de experimente si jocuri în comentarii

#viatacucopii 
#lifewithkids 
#momblogger 
#ideidejoaca 
#activitaticopii 
#activitatiacasa
Mai multe... Follow on Instagram

Arhive

© Copyright 2014. Theme by BloomPixel.