Nu am fost o mare gospodină până recent, când în toată nebuia bio-eco, ca toate mamele, am vrut să îi dau copilului meu cea mai curată mâncare. Așa că, pentru că s-au inventat Google, grupurile de mămici și rețete și mai ales televiziunile și emisiunile de gătit, am început să prind curaj. Azi un banal pate de ficat făcut în casă, o tartă, mâine o pâine, o plăcintă, un tort, nu mai zic de brioșe! Orice ia formă de brioșe la mine:)
Așa că am realizat că, deși am un băiat, am ieșit din stereotipul că doar fetele trebuie să gătească cu mamele în bucătărie, vreau să își petreacă timpul cu mine gătind, și creându-i amintiri frumoase pe care sigur le va prețui când va crește. Eu mă simt aproape de mama sau de bunica, atunci când gătesc rețetele lor. Și pentru că acum, în epoca modernă, trebuie să mai reinventăm bucătăria, mai încerc uneori să mai adaug câte un ingredient rețetelor tradiționale.
ATENTIE: Întotdeauna consultaţi pediatru înainte de a-i da copilului anumite alimente, chiar dacă par inofensive pentru adulţi.
Nu sunt genul care să cântărească sau să măsoare, aşa că nu vă speriaţi dacă vedeţi cuvinte ca : “nişte, puţin, câteva”.. înseamnă de fapt: după plac!
Mai jos veți găsi rețete foarte usor de făcut pentru copii de peste 18 luni, care mănâncă cot la cot cu părinţii, și adulți, căci, recunosc, de multe ori îi cam fur mâncarea copilului:) Nu îmi aparțin complet rețetele, cel mult doar cele pe cale de moștenire de familie, sau cele pe care le nimeresc din greşeală, însă sunt testate de mine şi foarte uşoare!
Tartă cu vişine, fructe de pădure & nucă de cocos
Pentru aluat:
- 350 gr faină
- 200gr unt
- 1 lingurita de zahar brun
- un vf de sare
- 60-100 ml apă rece
Pentru umplutură:
- visine si fructe de pădure (cât cuprinde, no limit!)
- o lingurita de zeama de lamaie
- putin ghimbir proaspat ras
Preparare:
Tips: se poate amesteca the old fashion waz cu mâna, sau în blender.
Aluatul: untul rece se dă prin răzătoarea mare şi se adaugă faina, zahărul, sarea si apoi apa, treptat cu linguriţa pentru că aluatul nu absoarbe mereu la fel cantitatea de apă. În final trebuie să rămână un aluat nelipicios dar maleabil, bun pentru a fi întins cu făcăleţul. Se face o bilă şi se înveleşte în folie alimentară sau de aluminiu şi se ţine la frigider o oră. (sau la congelator daca nu vreţi să il folosiţi în ziua respectivă. )
Umplutura:
Fructele se pun într-o sită la scurs cu puţin zahăr (fiind pt copil ). Peste adăugăm sucul de lămâie şi ghimbirul ras.
Se scoate aluatul din frigider, se întinde şi se pune în tava de tartă (nu mă întrebaţi dimensiuni de tăvi că nu pricep. Am una şi bună: ) NU uitaţi să înţepaţi aluatul cu furculiţa pentru că se va umfla. Turnaţi fructele peste.
Ar trebui să mai rămână un pic de aluat. Eu îl întind şi îl decupez cu forme ca să pot acoperi tarta, dar daca nu e destul, pot să nu acopar tarta. E la fel de bună.
Băgaţi tarta la cuptorul preîncălzit la 180 grade timp de 25 – 30 min, poate 40, până când fructele bolborosesc. În loc de zahăr pudră care nu mi-a plăcut nici când eram copil, pentru că strănutam de la el, am ras nucă de cocos proaspătă (doar pt că aveam, deci e opţional, de decor).
Enjoy!
Bulete de cartofi cu cașcaval și verdeață
Ingrediente
- 200 gr cartofi, sau vreo 5 cartofi normali
- 50 gr branza de vaci (de preferat fără smântână şi scursă bine)
- 25 ml sau 3 lingurite de ulei măsline
- cimbru
- 50 gr cascaval tăiat cuburi mici
Preparare
Cartofii se fierb şi apoi se răcesc. Îi pasaţi cu furculiţa, nu cu blenderul pentru că devin prea pastă şi nu îi puteţi modela. Se adaugă branza de vaci şi uleiul, sare, cimbru şi apoi se fac biluţe în palmă. În interior puneti un cubulet sau doua de cascaval. Se pun la cuptorul preîncălzit la 180 grade, pt 10- 15 min.
Un aperitiv sau garnitură, perfecte pt pici.
Crackerşi cu seminţe
Am descoperit reţeta pe un grup de mămici şi este atât de uşor de făcut încât nu prea îmi lipsesc din casă aceşti crakerşi. Sunt 3 ingrediente pe care siiigur le aveţi în casă.
Aici reţeta.
Ingheţată cu ricotta, banane şi mascarpone
Recunosc că am făcut această îngheţată cu gândul “să vedem ce-o ieşi cu ce am prin frigider”. Şi a ieşit super! Ştiu, nu e tocmai arătoasă, dar e foarte gustoasă!
Ingrediente:
- 2 linguri de mascarpone
- 1 lingură de ricotta
- 1 banană (pt adulţi puteţi adăuga şi extra zahăr)
- nişte stafide
- nucă de cocos proaspăt rasă
- puţină pudră de roşcove
Preparare:
Se amestecă toate ingredientele şi apoi, cu o lingură, aşezaţi pe o foaie de copt porţii mici.
Pentru că nu aveam bete de ingheţată am improvizat dintr-un pai tăiat. În 2 ore e gata şi datorită ricottei şi mascarpone, nu se formează acele ace de gheaţă.
Mini pateuri cu brânză de vaci
Aceasta este ceva încropit de mine, evident ca nu am inventat eu pateurile, dar nici nu intenţionam să fac pateuri, ci sărăţele:)). Dar, pentru că am avut prea puţin unt, am zis să văd ce iese.
Ingrediente
- 100 gr unt
- 250 gr branză de vaci
- în jur de 150-200 gr făină
- sare, după gust
Preparare:
Untul se dă pe răzătoare, apoi se adaugă branza de vaci, sarea şi treptat făina. Sincer, nu ştiu exact câtă făină a intrat, dar am lăsat să fie un aluat lipicios dar prea tare, cât să poată fi întinsă foaia. Aluatul se face bilă şi se înveleşte în staniol sau plastic şi se lasă la frigider o oră.
Apoi se întinde aluatul pe o foaie de copt, şi se taie în ce formă vreţi. Eu am folosit forme de prăjituri pe ca se dezlipea mai uşor. Se pun la cuptorul preîncălzit 15-20 de min şi apoi se mai lasă încă 5 min pe partea cealaltă. Le-am lăsat la răcit pe un şerveţel de hârtie ca să mai absoarbă din grăsime. Aşa am nimerit reţeta de minipateuri, fără să vreau! I loove it! ps. A mai apucat şi copilul câteva:))
Pizza cu blat de conopida si mozarella
Mi-am facut si curaj sa testez şi eu celebra reţetă de pe net. De atâtea ori am văzut-o încât mă simţeam deja vinovată că nici nu ştiu ce pierd. Mirosul de mozarella la cuptor cu usturoi în toată casa este heavenly. Evident că am încercat reţeta când aveam prea multă conopidă fiartă.
Aşadar, esentiale sunt măsurile pentru a ieşit blatul de consistenţa dorită.
Ingrediente pt un blat (diametrul 30cm, adică o pizza medie)
- o cană de conopidă fiartă şi pisată (scursă de apă )
- o cană şi 1/2 de mozarella (recomad mozarella bulgăraş, nu cea de tip caşcaval cum am făcut eu)
- un ou
- condimente: sare, piper, oregano
- un căţel de usturoi pisat
Ps: cana a fost una de vreo 150 ml, să zic. Dar nu contează mărimea, dar să folosiţi aceeaşi măsură pt toate ingredientele.
Preparare
Se pun toate ingredientele într-un castron şi se amestecă. Apoi, pe o hartie de copt se pune amestecul şi se modelează cu spatula de plastic sau cu mâna într-un cerc pe care îl tasaţi până ia forma unui blat. Nici foarte gros, nici foarte subţire.
Se pune la cuptorul preîncălzit la 220 grade C pentru 15- 20 de minute, până când se face o crustă uşor maronie pe margini.
Apoi adăugaţi ce topping doriţi peste blat, dar nu foarte multe pentru că este deja consistentă: ardei, măsline, roşii, porumb (ideea e să fie ceva care nu necesită coacere multă pentru că va sta foarte puţin la cuptor din nou) şi of course, more mozarella. O băgaţi la cuptor 3-4 minute până când se topeşte mozarella de deasupra.
Cui nu-i place mozarella muultă şi topită? Eu însă am făcut greşeala să fac cu mozarella de tip caşcaval şi nu mi-a prea picat bine. Mi s-a părut prea greoaie. Cred că e mult mai ok cu mozarella simplă bulgăraş, care se întiiiiindeee şi nu are ulei!
Ciocolată caldă cu ardei iute, ghimbir & bezea, lângă niște turtă dulce
Am făcut acest răsfăț, căci nu se poate numi rețetă, după ce i-am făcut copilului turtă dulce. Rețeta, aici, pentru că mi-au cerut-o mulți și nu e a mea.
Așadar: Ciocolata caldă este făcută din ciocolată de menaj topită la bain-marine, pe care am adăugat-o peste laptele fiert. Am pus condimente: ghimbir și ardei iute pentru că merge foarte bine iuțeala cu ciocolata caldă, și am adăugat bezele cam nereușite făcute de mine din glazura rămasă de la turta dulce. A ieșit ceva foarte bun de băut alături de turta dulce și un film bun și liniște, după ce doarme copilul.
Enjoy!
Leave a Reply