Un sondaj din Marea Britanie, realizat de sindicatul din Educație denumit Național Education Union, arată că peste 50% dintre tinerii din Generația Z, participanți la sondaj, regretă că au avut acces la social media și smartphone de la vârste mici.
Mi se pare un semnal foarte important din partea unor tineri care au acum puterea să schimbe viitorul, în special pe al copiilor lor. Ar putea însemna că următoarea generație, Beta, (care se va naște începând cu anul 2025) ar putea avea mai multe reguli privind contactul în social media și ar putea fi mai ferită de impactul negativ, deși va fi născută în plină dezvoltare a tehnologiei, AI și digitalizare.
Nu sunt de blamat părinții în niciun caz. Ei au fost primii cu acces la tehnologii noi, la telefoane inteligente, dar putem să luăm concluziile sondajului și să încercăm să le folosim cât mai eficient posibil.
Ceea ce spun părinții și tinerii britanici aproape la unison ar trebui și ne dea de gândit bine înainte să cumpărăm telefoane inteligente copiilor de la vârste mici. Printre concluziile sondajului este aceea că vârsta pentru social media ar trebui crescută iar implicarea statului este nu doar dorită, ci și cerută de părinți și copii.
- Sondajul a fost realizat pe mai multe focus grupuri din diverse comitate (Darlington, Lowestoft, Pontrefact Castleford and Knottingly, Doncaster North, Hove and Portslade, and Brighton Kemptown, Houghton and Sunderland, and Ilford North, Rother Valley and Newcastle-Under-Lyme). Tinerii participanți au între 16-24 de ani.
Despre Generația Z
Generația Z este formată din copii născuți între anii 90 spre final și început de 2000. Sunt cei despre care se spune că sunt nativi digital, copii ai celor din generația mea sunt adolescenți sau chiar au peste 20 de ani.
Principalele concluzii
- 52% dintre părinți spun că ar mai fericiți copiii lor dacă nu ar avea social media.
- 50% dintre tinerii din Gen Z, participanți la studiu, spun că și-ar fi dorit să nu stea atât de mult pe telefon în copilărie și adolescență
- 72% dintre britanicii respondenți cred că social media are un impact negativ asupra tinerilor – majoritatea cred că prea mult timp la ecrane este principalul factor negativ, apoi bullyingul, calitatea somnului care este afectată sau conținutul la care este expuși tinerii în online.
- 43% dintre părinți cred că timpul petrecut de copii în familie are de suferit
- 30% dintre părinți au observat că sunt mai retrași copiii lor pentru că stau pe social media



Părinții și tinerii cer intervenția Guvernului de a limita accesul la social media
De exemplu, în sondaj un părinte a recunoscut că i-ar mai ușor dacă ar avea reguli impuse de Guvern sau de Social Media, de a interzice accesul copilului său. S-ar simți sprijinită, spune ea.
Este nevoie de intervenția Guvernului? De reguli mai stricte care să ajute părinții să pună limite mai ferme copiilor?
Eu cred că da, pentru că altfel, întotdeauna părinții vor ceda sub argumentul dar restul copiilor de ce au voie și eu nu? Ceea ce până la un punct este o întrebare legitimă din partea unui copil. Oricât ne-am strădui noi părinții să îi învățăm valori, că suntem diferiți, că nu facem lucrurile la fel ca majoritatea. Întodeauna va fi greu să te impui ca părinte cu riscul ca al tău copil să încerce să ocolească regulile.
În imaginea de mai jos vedeți răspunsurile tinerilor: cum ar avea acces tinerii la social media dacă nu li s-ar mai permite unul? Ar folosi telefonul unui prieten, ar intra noaptea când părinții nu știu, și-ar face conturi false..

- 75% dintre respondenți cred că e nevoie de telefoane simple, fără internet pentru copii. Astfel părinții pot afla dacă sunt în siguranță copiii lor doar vorbind la telefon
- 77% sprijină ideea ca tinerii să fie ghidați și ajutați să navigheze pe social media


Țări care au luat măsuri de reglementare a utilizării telefoanelor sau rețelelor sociale
În ultimul an, guvernele discută tot mai des despre măsuri prin care să reglementeze fie accesul la telefoane inteligente fie la social media, pentru a-i ține pe copii departe de gadgeturi.
Australia pare să fie prima țară care a luat o decizie mult mai dură. Statul a pus piciorul în prag și a decis să răspundă cererii părinților care se simțeau neajutorați în lupta împotriva telefoanelor și ecranelor. A votat o lege care se aplica din noiembrie 2025 prin care copiii sub 16 ani nu vor avea voie să acceseze social media, iar companiile care le dețin trebuie să se asigure că pun în aplicare măsuri de siguranță prin care copiii să nu reușească să păcălească algoritmul.
Premierul a spus că părinții au cerut ajutor: „platformele au acum o responsabilitate socială să asigure că siguranța copiilor noștri reprezintă o prioritate pentru ei. Ne asigurăm că părinții pot purta acea conversație dificilă cu copiii lor, despre interzicerea accesului la rețele sociale. «Vă sprijinim» este mesajul nostru către părinții din Australia”, le-a transmis premierul Albanese într-o declarație.
În Grecia, acțiunile se îndreaptă spre responsabilitate, campanii de consum moderat, nu interzicere totală.
Statul vrea să ceară acordul părinților pentru conturi pe social media sub 15 ani. Mai mult, Grecia caută sprijin la nivel european pentru stabilirea unei vârste de maturitate digitală de 15 ani la nivelul UE, cu restricții corespunzătoare în toate statele membre. Grecii vor campaniile educaționale pentru părinți prin care să aibă instrumente pentru a limita timpul petrecut în fața ecranului. O campanie adresată tinerilor care să îi încurajeze să utilizeze social media în mod responsabil: „Utilizarea responsabilă nu înseamnă neutilizare”.
Albania a luat cea mai dură măsură: a blocat rețeaua TikTok pentru cel puțin un an, o premieră în Europa, după moartea unui adolescent când un elev a fost înjunghiat mortal de către un coleg. Presa din această țară a scris că pe rețeaua TikTok erau postate videoclipuri în care minori ar fi susținut violența și recurgerea la crimă.
- Interzicerea telefoanelor în școli
Unele țări testează tot felul de programe pilot în școli în care se interzic telefonase complet, sau doar în timpul orelor. Se întâmplă deja în unele școli din Anglia. Copiii fie își lasă acasă telefoanele, fie într-o cutie la intrarea la ore la școală. Se urmăresc efectele asupra copiilor – dacă există beneficii, dacă sunt mai atenți copiii la ore, dacă puterea de concentrare crește, dacă sunt mai plini de viață sau din contră apatici pentru că le-a fost luat telefonul. Aici găsiți o serie de clipuri făcute de Channel 4.
În România, din acest an școlar, este interzisă folosirea telefonului în timpul orelor, cu excepția cazurilor în care profesorul are nevoie să predea cu ajutorul tehnologiei. Potrivit ROFIPP 2024, fiecare școală poate decide dacă interzice total accesul copiilor cu telefoane sau dacă le strânge la începerea programului, le ține într-un dulap și apoi le returnează copiilor când pleacă acasă.
Despre interzicerea tehnologiei, și rețelelor sociale, ministrul actual al Educației, Daniel David, spune că nu este de acord cu interzicerea totală, ci mai degrabă cu folosirea cu responsabilite și mai ales crearea unui conținut educațional de calitate pe TikTok. Daniel David s-a întâlnit și cu reprezentanții TikTok România săptămâna trecută și a anunțat că se va crea astfel de conținut științific și educațional cu oameni avizați din mediul academic.
Tik Tok e interzis în Nepal încă din 2023.
Leave a Reply