Romanul de debut scris de Melissa Fu, Acolo unde înfloresc piersicii, de la Editura Univers, este povestea Chinei moderne văzută prin prisma unei singure familii. Este o carte atât de fluidă și de profundă, surprinzător de bine scrisă pentru un roman de debut. Detaliile luxuriante și sinergia personajelor sunt fantastice.
“Este 1938 în China și, ca tânără mireasa, viitorul îi apare strălucitor lui Meilin. Dar, când armata japoneza se apropie, Meilin si fiul ei de patru ani, Renshu, sunt nevoiți să-și lase casa și să pornească la drum. Fără să aibă altceva pe care să se bazeze decât propria lor inteligența și un sul de pergament minunat ilustrat, cu fabule vechi care oferă consolare și înțelepciune, ei trebuie să călătorească printr-o țară răvășită, căutând un refugiu“. – recenzia oficială.
Dacă aceasta nu vă convinge, vă las mai jos recenzia scrisă de soțul meu. Subliniez acest lucru pentru că eu cred că perspectiva unui bărbat este diferită.
Romanul acesta te va transforma într-un companion fidel al lui Meilin, te va purta alături o mamă care va face tot ce este uman posibil să-și protejeze fiul și familia de consecințele devastatoare ale războiului. Ea va înfrunta orice să-și poată duce la capăt misiunea, menirea de părinte, aceea de a-și vedea copilul devenit un adult educat și fericit. Dar este un drum atât de greu de parcurs, cu atâtea pierderi, pericole și lipsuri că aproape pare imposibil.
“E începutul lui mai, o zi însorită, iar în aer plutește promisiunea copacilor înfloriți. Meilin a terminat cumpărăturile și pentru că vremea este atât de frumoasă, a fost de acord să facă o oprire și în parc.
Pe drum, se opresc să caște ochii la sediul unei banci, proaspăt construit, iar Renshu admira o ricșa neagră cu colțuri aurii. Meilin alungă gândul dureros că dacă nu ar fi venit războiul, băiatul s-ar fi plimbat mereu cu așa ceva. Poate că, atunci când se vor termina toate astea, o vor face din nou.
Pe cerul limpede, Meilin vede un ‘V’ întunecat care seamănă cu un stol de păsări bine organizat. Deznădejdea îi străbate tot corpul. Japonezii au ajuns la Chongqing.
Pe stradă, mulțimile încep să se împrăștie.O sirenă antiaeriană își începe vaietul: la început mai gros și încet, apoi crescând în volum și tonalitate până când se transformă într-un țipăt care îți sparge timpanele.Oamenii aleargă pe lângă ei: grăbiți-vă, grăbiți-vă, adăpostiți-vă! Acum, avioanele sunt atât de aproape încât poate vedea cercurile roșii și strălucitoare de pe aripile lor.
Renshu începe să scâncească. Un bărbat cu un bebeluș în brațe atinge în treacăt umărul lui Meilin, smulgând-o din starea de paralizie. Bărbatul face un gest spre stradă. Du-te în Marele Tunel!
Un șuier spintecă văzduhul. O pală de vânt îi prinde din urmă. Apoi se aude o explozie asurzitoare. Renshu țipă, iar Meilin îl trage spre ea. Pământul se cutremură. În tunel, becurile atârnate de tavan încep să pălpâie și să se legene. Becurile pâlpâie din nou, apoi se sting. Peste tot în jur sunt oameni care plâng și strigă. Renshu începe să scâncească. Meilin îl imbrățișează. Cu pielea lipită de pielea lui, încearcă să-l liniștească pe el, pe ea însăși.”
În concluzie, este un roman cu multe fațete: dragoste, război, emigrare, apartenența ,compasiun
Vei experimenta o călătorie în timp între anii 1938 și 2005. Le vei simți angoasa ce-i cuprinde în adăposturi în timpul bombardamentelor, durerea inimaginabilă atunci când membri ai familiei se sting ireversibil. Vei învața ca ceea ce transmitem mai departe are ecouri la generații distanță. Te vei întreba: Ce este și unde este “acasă”?
Vei trai alături de Meilin fiecare secundă până la sfârșit. Și mai departe…
‘O meditație minunat scrisă asupra încercărilor si triumfurilor unei familii sfâșiate de război, Acolo unde înfloresc piersicii m-a făcut să mă gândesc cum poveștile pe care alegem să le transmitem mai departe au sau nu doar puterea de a ne defini, ci și de a ne ține la suprafață – de a ne ajuta să perseveram chiar și în cele mai grele vremuri. – Georgia Hunter’
Cartea costă 30 de lei și o găsiți aici.
Leave a Reply