Îi știți pe copiii aia care se joacă cu cutiile de la jucării și nu cu jucăriile? Există și sunt ai mei La început mă enerva chestia asta pentru că vedeți în poze.. bucățele de carton și hârtiute peste toot. Vreo două cărți de părințeală mai târziu ( Mamă de baieti și Fară Țipete) am cedat. Mi-am dat seama că acum copiii sunt curioși și trebuie să profit de asta.
M-am întrebat: vreau să facă dezastru ( care poate fi curățat) dar să fie liniste și ei să își folosească imaginația? Sau vreau să stea la TV sau la tabletă? Cum să nu folosesc eu această portiță unică? Este aur curat dacă doar cedez piticilor ălora care visează la curățenie.
Și așa am făcut.. toți copiii sunt curioși și dacă ne folosim de această perioadă și îi expunem la experiențe folositoare. Orice ține de STEAM (Stiință, Tehnologie, Inginerie si Matematică) le deschide lumea. Adică orice le permite să gândească, să caute soluții, să inventeze.
Sigur, din imagini nu îti dai seama exact ce au inventat copiii dar timpul depus, efortul, planificarea, răbdarea ( la unele lucrează câteva zile bune) sunt de mare preț.
Micul Blond îl vede pe frati-su care meșterește prin casă, non stop și vrea și el. Cel mic a făcut o telecomandă, după ce a demontat una.
D. mi-a reparat aparatul de cafea, i-a reparat o jucărie electrică lui frati-su, (operatiune care a implicat fire), a construit o dronă semi functională ( nu s-a ridicat dar a făcut circuitele să funcționeze!), a construit și un sistem de ventilanție.. Nu aș zice că o să devină inginer dar lucrurile astea sigur îl vor face să găsească solutii și în viața reală. La început aveam tendința aia să îi zic: Nu poti face o dronă! Și mi-am mușcat limba. De ce nu ar putea să facă? După ce standarde? Eu personal nu as fi reusit să fac nici măcar cât a realizat el cu motorașele..
Ce vreau să zic este că indiferent de pasiunile copiilor, pentru că noi adultii le tot căutăm, de cele mai multe ori ele vin pe trial&error. Adică încercăm cu un sport, nu merge, încercăm cu o activitate nu merge etc. Dar cu activitățile de tip STEAM nu ai cum să dai greș pentru că le hrănesc curiozitatea copiilor într-un fel sau altul.
Și acum să vă zic de unde a luat D. pasiunea asta. I-am cunoscut pe cei de la Orașelul Cunoașterii când abia îl născusem pe D. și mi-a plăcut povestea lor atât de mult încât am făcut atunci un interviu cu fondatorii și mi-am promis că voi duce copilul in acest loc în vizită ( atunci aveam doar unul) când va crește. Dar nu-mi imaginam că îi va deschide setea de cunoaștere și invenție atât de mult!
Și uite cum D. merge anul acesta în a treia tabără urbană la Orășelul Cunoașterii. Puteți testa locul într-un weekend pentru că este oricum un loc de joacă inventiv pentru copii deschis zilnic. Veți cunoaște și oamenii, acolo se pot face și zile de naștere cu tot felul de experimente și multă apă. Ce copil nu-și dorește așa ceva?
Anul acesta îl duc și pe pe fratele lui D. pentru prima oară, deși are doar 5 ani. Nu am nici un stres, sunt atât de convinsă că o să îi placă acolo și va fi în elementul lui, mai ales cu frati-su lângă el.. mâncare bună, oamenii extrem de prietenoși care îi lasă să fie curioși.
- Am scris despre experiențele din anii trecuți și cum să alegi o tabără urbană pentru copilul tău.
Sunt 4 tabere cu tematici diferite: câte o săptămână în luna iulie.
Despre taberele urbane
O tabără urbană este locul în care, timp de o săptămână (luni – vineri) copiii parcurg o aventură interesantă, cu experimente și proiecte, care explică legăturile dintre știință, tehnologie, inginerie și inovație. Experimentele și atelierele sunt îmbinate echilibrat cu pauze de joacă și interacțiune cu exponatele din Orășel, dar și cu pauze pentru gustări și prânz.
Taberele urbane sunt:
- Practice: construiește, rezolvă, explorează, creează și multe altele! Întotdeauna interactive!
- Experienţiale: descoperă cum este să fii tu cel care relizează!
- Colaborative: fă-ți noi prieteni și interacționează cu ei!
- De dezvoltare: împrietenește-te cu știința și o vei iubi într-o zi!
- Distractive: creează amintiri speciale care să dureze toată viața!
Calendar tabere
Tabăra 1 – săptămâna 01-05 iulie – LABORATORUL JUCĂRIILOR
Vino să te joci în Laboratorul Jucăriilor unde distracția înseamnă muncă și munca este distracție! Vom explora elasticitatea, vom afla despre circuite simple, vom face zoom prin fizica roller coaster-elor în timp ce ne creăm propria iluzie optică și multe altele! Află despre știința uimitoare din spatele unor jucării! Și bine-nțeles ne vom distra și cu ozoboții, prietenii roboți ai taberelor de vară!
- Elasticitate – Bouncing Ball
- Circuit electric simplu
- Roller coaster
- Electrostatică
- Iluzii optice + zootrop
- Pompe naturale
- Pendulul
- Harta României puzzle
- Jocul electric
- IQ game
Tabăra 2 – săptămâna 08-12 iulie – INVENTATORII LUI OZO
Construiți, testați, dezasamblați dacă nu vă place, îmbunătățiți, descoperiți! Puneți-vă în postura unui inventator! Este o călătorie magică de explorare științifică, descoperire și distracție non-stop. Cu șuruburi, piulițe, roți, magneți, resorturi, fire vom încerca să aducem propria viziune asupra unor obiecte obișniute. Mecanisme simple în mânuțe ce devin îndemânatice! Ozoboții sunt și ei acolo! Fac slalom printre invenții!
- Căsuțe de păsări
- Rachete
- Masinuțe magnetice
- Catargul
- Resorturi
- Energie din jucării
- Undițe magnetice
- Zmeu magnetic
- Fire și poduri/ingineria origami
- Geomath art
Tabăra 3 – săptămâna 15-19 iulie – MINUNI ALE ȘTIINȚEI
Ozoboți, constelații, dinozauri misterioși, catapulte și grădini suspendate… TOATE ÎN ACEEAȘI SĂPTĂMÂNĂ! Vom analiza descoperiri de pe tot globul și vom explora ingeniozitatea, forțele și misterele din jurul acestora. Creați-vă propria grădină suspendată, testați structuri rezistente la vânt, faceți parașute și multe altele! Și nu uita de roboțeii programabili! Sunt nerăbdători să îi testezi!
- Constelații
- Telescopul și constelațiile
- Grădini suspendate
- Dinozauri și lumea lor
- Parașuta
- Termotablouri
- Catapulte
- Roți dințate/oglinzi
- Maglev train
- Structuri rezistente la vânt
Tabăra 4 – săptămâna 22-26 iulie – VRĂJITORII ȘTIINȚEI
În această tabără veți deveni vrăjitori ai chimiei în timp ce amestecați poțiuni și creați reacții colorate, precum oamenii de știință adevărați. Fiecare moment va fi plin de râsete și emoție. Copiii vor participa la jocuri distractive și interactive, care le vor provoca mințile și le vor inspira creativitatea. Se vor antrena în lumea fascinantă a științei prin activități practice, experimente și demonstrații interactive care îi vor lăsa uimiți. Vor lucra în echipe pentru a rezolva puzzle-uri și a dezvălui mistere. Ne sar în ajutor și ozoboții, fani ai jocurilor cu copiii!
- Polimeri
- Sisteme de filtrare
- Detectivi în bucătărie
- Amprente și scrisori invizibile
- Bubbles
- Water fun experiments
- Chimie în baie
- Chimie în bucătărie
- ADN
- Snow globe
Cum arată o zi de tabără?
Programul unei zile este următorul, valabil pentru toate taberele:
08:00-09:00 – Sosire copii
09:00-09:30 – Jocuri de cunoaștere
09:30-11:00 – Experiment / Atelier 1
11:00-11:30 – Gustare
11:30-13:00 – Experiment / Atelier 2
13:00-14:00 – Prânz
14:00-15:30 – Experiment / Atelier 3
15:30-16:00 – Gustare
16:00-17:00 – Atelier de jocuri și relaxare
17:00-18:00 – Preluare copii
Detalii despre prețuri și reduceri.
Pe același subiect:
Cum a fost în tabăra urbană de știință Orașelul Cunoașterii / Cum alegem tabăra care i se potrivește copilului (P)
Orașelul Cunoașterii: despre cum să încurajezi visurile copiilor tăi
Leave a Reply