• Home
  • De suflet
  • Podcast
    • Cu capul în nori
  • Interviuri
  • Campanii pentru părinți
  • Viața la țară
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Amintiri din bucătărie
    • Activități cu copiii
  • Recomand
Facebook Twitter Google+
Alexisme
  • Home
  • De suflet
  • Podcast
    • Cu capul în nori
  • Interviuri
  • Campanii pentru părinți
  • Viața la țară
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Amintiri din bucătărie
    • Activități cu copiii
  • Recomand
Home  >  Recomand • Timp Liber  >  Unde puteți merge cu copiii de Ziua Nationala a Culturii, pe 15 ianuarie – intrare gratuită la ateliere și muzee în țară
RecomandTimp Liber

Unde puteți merge cu copiii de Ziua Nationala a Culturii, pe 15 ianuarie – intrare gratuită la ateliere și muzee în țară

Alexa Stănescu ianuarie 13, 2023 Mihai Eminescu, Ziua Culturii Leave a Comment 731 Views

Ziua Națională a Culturii, ziua lui Mihai Eminescu, pică anul acesta duminică. Se împlinesc 173 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu. Știu că mulți părinți consideră că Eminescu e învechit, că nu trebuie să știe copiii pe de rost poezii care nu mai sunt de actualitate, dar eu nu cred asta și v-aș ruga să vă reflectați puțin asupra acestui lucru. Nu spune nimeni că trebuie să îi punem să învețe Luceafărul pe de rost la 5 ani dar o strofă din Somnoroase păsărele nu strică să ne jucăm și să o învețe cei mici, așa distractiv. Și ce dacă limbajul e diferit și nu îl înțeleg copiii noștri ? Cred că putem crea astfel o oportunitate de învățare, să le explicăm anumite expresii, arhaisme, regionalisme. Nu lăsați experiențele voastre de la școală cu poeziile și profesorii să-i afecteze și pe copiii voștri. Au și ei dreptul la propriile experiențe, așa nu înseamnă să îl negăm pe Eminescu, cred eu.

Și dacă vreți să mergeți la evenimente și ateliere în acest weekend, aveți de unde alege în București și în țară. Vă las câteva idei, mai jos, în funcție de vârsta copiilor:

București, pentru copii de peste 3 ani

  • Expoziția Români de poveste se lansează duminică, 15 ianuarie, ora 11. Atelier pentru copii

În perioada 15-31 ianuarie 2023 intrarea Casei Filipescu-Cesianu (Muzeul Municipiului București) de pe Calea Victoriei 151 va găzdui expoziția interactivă și incluzivă ROMÂNI DE POVESTE. Lansarea va avea loc duminică, 15 ianuarie, ora 11.00, în prezența actriței Monica Davidescu și va consta într-un atelier pentru copii cu și fără deficiență de auz care vor avea ocazia să descopere povestea a 18 români excepționali care au pus țara noastră pe harta lumii.

„Români de poveste” este o colecție de povești și resurse educative care face parte din seria pe care echipa #AFostOdata o îmbogățește permanent. Colecția se adresează tuturor copiilor de vârste mai mari și mai mici, ba chiar și adulților care vor să afle mai multe despre oamenii cu realizări remarcabile în muzică, literatură, pictură, sport, istorie. 

Poveștile pot fi accesate gratuit pe site în format audio și în limba semnelor române aici, iar conținutul audio original poate fi ascultat și pe Spotify sau iTunes. În același timp, copiii pot completa online quiz-uri interactive cu informații de tipul Știați că? Să ținem minte, Fun Facts. 

Sursa: A fost Odata

În plus, toți vizitatorii Casei Filipescu-Cesianu și trecătorii care străbat Calea Victoriei 151 vor putea scana cu ajutorul telefonului mobil un QR code și vor putea descoperi poveștile celor 18 români de poveste: Aurel Vlaicu, Nicolae Grigorescu, Nicolae Iorga, Lucian Blaga, Mihai Eminescu, George Enescu, I.L. Caragiale, Ecaterina Teodoroiu, Henri Coandă, Nadia Comăneci, Ion Creangă, Sofia Nădejde, Smaranda Brăescu, Constantin Brâncuși, Ana Maria Brânză, Hariclea Darclée, Alexandru Ioan Cuza și Ștefan cel Mare. 

„Români de poveste înseamnă o expoziție vizibilă și incluzivă în centrul Bucureștiului, dar și un conținut online sustenabil care poate fi accesat de mai multe generații de copii în toată țara, la școală și acasă. Prin poveste, artă vizuală și tehnologie, dincolo de informațiile didactice cu care suntem obișnuiți, vom descoperi întâmplări fascinante care pot servi drept model și inspirație. Credem în puterea poveștilor de a-i face pe cei mici să descopere România și valorile naționale, alături de părinți și de întreaga familie”, spune Măriuca Mihăilescu, inițiatoarea proiectului.  

  • Teatrul Național București, duminică, 15 ianuarie, ora 11, la Sala Media, întâlnire cu actorul Marian Râlea, cunoscut pentru noi părinții ca Magicianul.

Vor avea loc în aceeași zi și două tururi ghidate gratuite la care s-au înscris deja grupuri de elevi, programate de la orele 12:30 și 15:00. Pentru cei care vor să participe gratuit la un Tur Ghidat al TNB, cu ocazia Zilei Culturii Naționale, mai sunt locuri disponibile pentru orele 11:00 și 17:00.

București, pentru copii de peste 7 ani și adulți

  • Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi va oferi bilete gratuite de vizitare, în ziua de 15 ianuarie 2023. Totodată, va organiza un program pentru familii cu copii, cu vârste cuprinse între 8 și 11 ani – „De la vechii cronicari, la povești pe harta României” – ora 10:30, pret 35 lei/ copil.
  • „Grigore Antipa și Emil Racoviță, vizionari ai științei românești”, duminică, 15 ianuarie, ora 12.

Intrarea este GRATUITĂ la muzeu, pe 15 ianuarie.

Evenimentul „Grigore Antipa și Emil Racoviță, vizionari ai științei românești” organizat la Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” împreună cu Asociația Science & Technology este o călătorie în timp prin opera și viața acestor doi vizionari ai științei românești. “Veți afla despre vasta operă științifică, organizatorică și diplomatică a dr. Grigore Antipa, cel care a fost deschizător de drumuri în mai multe domenii ale științei, primul oceanolog, ecolog şi hidrobiolog român, autorul conceptelor de biosociologie şi bioeconomie precum și un diplomat apreciat de cele mai de seamă personalităţi ale epocii sale. Realizarea cea mai dragă lui Grigore Antipa a fost Muzeul Naţional de Istorie Naturală din București, una dintre cele mai vizitate și îndrăgite instituții de cultură din România, din perioada formării sale și până în prezent.

Prin intermediul arhivelor și a epistolelor păstrate în ele, vom descoperi corespondența dintre Grigore Antipa și Emil Racoviță, reconstituind filă cu filă, povestea unei prietenii care a învins timpurile. Totodată, participând la această conferință, puteți afla despre viața și opera lui Emil Racoviță. Înscrierea la eveniment se face pe aici, iar participarea este gratuită în limita locurilor disponibile.

Evenimente și muzee deschise în țară

  • Muzeul Naţional Bran, vineri 13 ianuarie 

Proiectul „MIHAI EMINESCU, POETUL NEAMULUI ROMÂNESC”  îşi propune accesul la cultură al elevilor și iniţierea lor în cunoaşterea personalităţilor culturii naţionale. Acesta se va desfăşura în cadrul Muzeului Naţional Bran, vineri 13 ianuarie, după orele de curs ale elevilor.

  • Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni sărbătorește Ziua Culturii Naționale la Prima Școală Românească din Sfântu Gheorghe, jud. Covasna. Activitățile includ vizită și ghidaj în expoziție.

Ateliere creative de scriere pe tăblițe, cu tocul și pana, și vor avea loc vineri, 13 ianuarie, în intervalul orar: 10:00-15:00. Activitățile se fac pe baza de programare. Intrare gratuită.

Totodată, se organizează activitatea „Toate-s vechi şi nouă toate…” la Școala Gimnazială „Avram Iancu” din Covasna, vineri, pe 13 ianuarie 2023. Lecție deschisă își propune prezentarea patrimoniului cultural etnografic (material și imaterial) al MNCR (fotografii ale obiectelor, povestea lor) și discuții pe marginea lor (când și cum se foloseau, ce se mai folosește în prezent etc.), vizionare materiale digitale publicate pe Muzeul Virtual MNCR.

  • Muzeul Național „George Enescu” de Sinaia, duminică, 15 ianuarie, accesul publicului vizitator va fi gratuit.
  • Teatrul Naţional Târgu-Mureş organizează evenimentul EMINESCU-N TOT ŞI-N TOATE, care va avea loc pe 15 ianuarie, ora 19:00, la Sala Mare a teatrului. Spectacolui aniversar este organizat în colaborare cu Colegiul Naţional Pedagogic „Mihai Eminescu“ Târgu-Mureş. Acesta este un spectacol hibrid care aniversează atât Ziua Culturii Naţionale, cât şi 30 de ani de la primirea numelui Mihai Eminescu a Colegiului Pedagogic din Târgu-Mureş. O lecţie deschisă cu elevi.
Previous Article Începe școala în plin sezon de gripa si viroze – părinții, primii responsabili să nu trimită copilul bolnav la școală
Next Article Babum, scrisă de Alec Blenche, o carte sensibilă și plină de mister pe care copiii o vor iubi

About Author

Alexa Stănescu

Bună! Sunt Alexandra Stănescu și cred că măcar în treacăt m-ai auzit la Europa FM, în ultimii 11 ani. Dacă ți-a plăcut articolul, lasă-mi te rog un comentariu și dacă vrei să dai vestea mai departe cu un share. Multumesc

Leave a Reply

Anulează răspunsul

Abonează-te!

Înscrie-te aici cu adresa de e-mail ca să primești articolele noi::

My Social Media

Postări populare

  • Marea Dictare de Ziua Națională a Limbii Române a strâns câteva sute de bucureșteni în rondul Kiseleff septembrie 3, 2023
  • Prima zi de școală: emoțiile copiilor și grijile părinților, cât de justificate și reale sunt? septembrie 10, 2023
  • Primele zile la gradinita si cresa: test de rezistenta pentru copii sau pentru parinti? septembrie 15, 2023
  • Programul Bucharest Science Festival: Copiii pot vedea cum se iau amprentele, experimente și roboți creați de copii septembrie 25, 2023

Instagram

alexa_stanescu

Genul poveștii, de necrezut, dacă nu mi se întâmpla mie, eram sceptică. Despre cum funcționează Universul ( si da, știu că uneori sunt și coincidențe)
Mă știți că nu cred în stele astorele😂😂

Am văzut azi un video făcut de @undortrei, Dorothea, care locuiește in Japonia și care povestea că azi se serbează Luna, în Japonia, printr-o tradiție frumoasă, Tsukimi- un festival al recoltei de toamnă. Cu Dorothea m-am împrietenit prin rețelele sociale și apoi am tot făcut schimb de mailuri ca pe vremuri cu scrisorile la poștă. Mi-a trimis și cartea ei Cum sare piper pe lună, minunat de simplă și frumoasă. Stați așa, să vedeți. 20 de minute mai târziu după ce văd postarea ei, mă sună vecina să-mi spună că am primit o scrisoare din Japonia ( m-am prins imediat cine e că doh, câți prieteni are un om în Japonia, nu? ) Scrisoarea de la Dorothea a ajuns acum 10 zile în țară, dar abia azi, la 20 de minute după ce am văzut eu postarea am primit-o! 

Mi s-a părut ceva extraordinar cum a lucrat Universul. 

Recapitulând: scrisoarea conține și o invitație: pe 29 octombrie Dorothea vine in tară să lanseze oficial cartea ei și abia aștept să o cunosc personal și să fac un interviu pe cinste cu ea. Sau, dacă nu ne iese, măcar vorbim noi două cum a vrut Universul😉

Va tin la curent cu lansarea, până atunci cartea o găsiți la @edituraunivers, va las si un cod in comentarii si in bio, dacă vreti să o aveți pentru autograf. 

#tsukimi 
#lifehappens 
#edituraunivers 
#cumsarepiperpeluna
Ca proaspătă mamă, când nu ai timp să cauți Ca proaspătă mamă, când nu ai timp să cauți informații și păreri despre orice lucru, aparent minor, dar foarte important din viata micuțului tău acum, când toți îsi dau cu părerea în familie sau pe grupuri, să ai la îndemână o revistă cu interviuri valoroase și validate de specialiști, este o gură de aer. 

Bebelonia a ajuns la a doua ediție, dedicată mamelor cu bebeluși de 6-12 luni. 

Revista este gândită și coordonată de Alexandra Lopotaru, mamă ( in curând de 3 copii) și jurnalist care scrie cu sufletul pe blogul său @povestidinbebelonia. Sigur o știți. 

Este genul de revistă realistă, cum îmi place mie să spun, care arată mamele așa cum sunt, cum se simt, iar interviul cu Dana Rogoz este fix așa. Natural. Mai găsiți rețete, sfaturi si idei frumoase și valoroase pentru mamele din ziua de azi, care se luptă cu atâtea greutăti. 

La pagina 89 citiți și un interviu făcut de mine cu @alicemitu Alice Dona, fondatorul Centrului de Siguranta auto, despre când schimbăm scoica auto cu un scaun, cum alegem scaunul potrivit, care e diferența dintre un scaun testat și unul omologat. 

Vă las câteva imagini din revistă: de la diversificare, la relația in cuplu, la călătoria cu copilul, la primul ajutor și multe altele. 

Revista în format fizic o găsiți doar in maternitațile Regina Maria din țară(și ce bine pică să o răsfoiești când esti in salon) si online gratis si oricand pe bebelonia.ro. 

Multumesc, Alexandra pentru că ai avut această idee să ajutăm mamele și pentru că am putut face și eu parte din această bucurie. 🙏

#bebelonia
#revistabebebelonia
#maternitate
A venit sezonul în care atac blogul Alinei Prodan A venit sezonul în care atac blogul Alinei Prodan pentru plăcinta de dovleac🙈
Până una alta, am mers în grădină să alegem THE dovleac. Nu știam care e copt. 
-Hai să căutăm pe internet, mama, zice D. 
Și ne-am uitat, am încercat să alegem unul și l-am nimerit. A fost perfect. 

#pumpkinpie 
#pumpkin🎃 
#placintadovleac
⭐️⭐️⭐️GIVEAWAY⭐️⭐️⭐️ Carte ⭐️⭐️⭐️GIVEAWAY⭐️⭐️⭐️
Cartea Cel de-al doilea copil din seria Educație cu blandete de la @edituraunivers 

#parintiitrebuiesastie 
#parintifericiti 
#educatiecopii
#educatiecublandete 
#edituraunivers 
#cartipentruparinti 
#scoalaparintilor
Dacă aș putea avea o superputere aș vrea să fi Dacă aș putea avea o superputere aș vrea să fie să pot citi în somn ( că doar atunci mai am “timp liber” și practic aș face ca un fel de transfer al informației direct în creier). 😂

Abia așteptam weekendul să mă cufund în viața personajelor Grimaldi: Cea mai nouă carte Virginie Grimaldi, dar și un pachet din noua serie “Educație cu Blândețe” sunt disponibile și ca un copil, nu știu de care să mă apuc mai întâi. 

Am decis: ziua citesc Grimaldi pentru că mă bine dispune și mă conectează mult cu lucruri din viața mea cu care rezonez, iar seara citesc una din pachetul de parenting pentru că după ce culc copiii, oricum reflectez la ce am făcut greșit cu ei ziua. Don’t we all do that? Recunoașteți🤷‍♀️

GIVEAWAY: Cartea Cel de-al doilea copil îi va ghida pe părinții indeciși dar și pe cei care așteaptă deja al doilea copil. Bine, cred că se aplică și cu al treilea and so on. 

Lasă un mesaj in comentarii si taguieste o mamă. Extragerea, pe 29 septembrie. 

Pentru restul cărților, aveti link in bio pentru comandă sau in comentarii pt Facebook. Linkul este afiliat, ceea ce înseamnă nu că mă voi îmbogăți din asta dar dacă voi vedea la câți dintre voi ajung aceste cărți bune, voi simți că am mai făcut un strop de bine și lumină în lumea părinților, cu mine inclusiv) 

#educațiecublândețe 
#scoalaparintilor 
#edituraunivers 
#virginiegrimaldi
Matematica e peste tot, asta vreau să înțeleagă toți copiii. Să o învețe cu drag, să îi înțeleagă utilitatea: de exemplu, cum să împartă o prăjitură in cantitate egală pentru toată familia? Sau măcar pentru el și fratele lui. 

Am pornit noi idei despre cum să facem temele cu copiii fără se (ne/îi) stresăm (prea mult). 

Voi ce idei aveți? Mai faceți teme cu copiii? 

#scoala #teme #temeacasa #educatie #copii #responsabilitateaparintelui #claseleprimare #backtoschool #temecuparinti #temeafterschool #iubire #parinti #joaca #activitaticopii #ganduri #informatii #parinticooperare #copiiteme
A doua zi de grădi, când încercam să îl dezli A doua zi de grădi, când încercam să îl dezlipesc de mine pe micul Blond: 
-Mami, dar tu faci lucruri mai frumoase acasă cu mine, inventăm, facem experimente.. îmi place mai mult acasă..🙈 
Mi-am făcut-o singură, dar nu regret. Uneori chiar găsesc chestii interesante pe net și le testăm. Cum ar fi… amprentele invizibile. Ai nevoie doar de 4 ingrediente pe care garantat le ai in casă. ( asta dacă nu ti-a terminat deja stocul de bicarbonat pe explozii cu oțet:)) 

Like&save&share

Aștept idei de experimente si jocuri în comentarii

#viatacucopii 
#lifewithkids 
#momblogger 
#ideidejoaca 
#activitaticopii 
#activitatiacasa
O dorință mare, una mică și una care să le cu O dorință mare, una mică și una care să le cuprindă pe toate. 3 dorințe am lansat pe Lacul Floreasca la @wishfest_romania. Cel mai frumos mod de a încheia vara, cu noi vise. 

Tare mândră am fost de D. care a reușit să găsească o dorință pe care nu mi-a spus-o dar recunosc, am tras cu ochiul. Da, e om mare cu dorințe mari pe care sigur le poate atinge dacă muncește pentru ele. Micul Blond, cu dorinte mai mici, pe material, așa, potrivit vârstei😂

Atmosfera fost tare plăcută, lume bună și nu multă, muzica perfectă pentru generația noastră: de la Lambada la Coco Jambo am dansat❤️ Când te vezi și cu prieteni buni, life is good. A merit să întârziem acasă în ultima zi de vacanță. 

Mâncare bună, mă bucur că am reușit să gust moci că prea mult am văzut la tv despre el în desenele lui Michelle Obama! 

Mai venim și la anul, deja facem tradiție zic copiii. 

#endofsummer 
#gatavacanta 
#wishfest 
#dorintelecopiilor 
#festivaluldorintelor 
#momblogger 
#viatacucopii
Mai multe... Follow on Instagram

Arhive

© Copyright 2014. Theme by BloomPixel.