Ziua Națională a Culturii, ziua lui Mihai Eminescu, pică anul acesta duminică. Se împlinesc 173 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu. Știu că mulți părinți consideră că Eminescu e învechit, că nu trebuie să știe copiii pe de rost poezii care nu mai sunt de actualitate, dar eu nu cred asta și v-aș ruga să vă reflectați puțin asupra acestui lucru. Nu spune nimeni că trebuie să îi punem să învețe Luceafărul pe de rost la 5 ani dar o strofă din Somnoroase păsărele nu strică să ne jucăm și să o învețe cei mici, așa distractiv. Și ce dacă limbajul e diferit și nu îl înțeleg copiii noștri ? Cred că putem crea astfel o oportunitate de învățare, să le explicăm anumite expresii, arhaisme, regionalisme. Nu lăsați experiențele voastre de la școală cu poeziile și profesorii să-i afecteze și pe copiii voștri. Au și ei dreptul la propriile experiențe, așa nu înseamnă să îl negăm pe Eminescu, cred eu.
Și dacă vreți să mergeți la evenimente și ateliere în acest weekend, aveți de unde alege în București și în țară. Vă las câteva idei, mai jos, în funcție de vârsta copiilor:
București, pentru copii de peste 3 ani
- Expoziția Români de poveste se lansează duminică, 15 ianuarie, ora 11. Atelier pentru copii
În perioada 15-31 ianuarie 2023 intrarea Casei Filipescu-Cesianu (Muzeul Municipiului București) de pe Calea Victoriei 151 va găzdui expoziția interactivă și incluzivă ROMÂNI DE POVESTE. Lansarea va avea loc duminică, 15 ianuarie, ora 11.00, în prezența actriței Monica Davidescu și va consta într-un atelier pentru copii cu și fără deficiență de auz care vor avea ocazia să descopere povestea a 18 români excepționali care au pus țara noastră pe harta lumii.
„Români de poveste” este o colecție de povești și resurse educative care face parte din seria pe care echipa #AFostOdata o îmbogățește permanent. Colecția se adresează tuturor copiilor de vârste mai mari și mai mici, ba chiar și adulților care vor să afle mai multe despre oamenii cu realizări remarcabile în muzică, literatură, pictură, sport, istorie.
Poveștile pot fi accesate gratuit pe site în format audio și în limba semnelor române aici, iar conținutul audio original poate fi ascultat și pe Spotify sau iTunes. În același timp, copiii pot completa online quiz-uri interactive cu informații de tipul Știați că? Să ținem minte, Fun Facts.

În plus, toți vizitatorii Casei Filipescu-Cesianu și trecătorii care străbat Calea Victoriei 151 vor putea scana cu ajutorul telefonului mobil un QR code și vor putea descoperi poveștile celor 18 români de poveste: Aurel Vlaicu, Nicolae Grigorescu, Nicolae Iorga, Lucian Blaga, Mihai Eminescu, George Enescu, I.L. Caragiale, Ecaterina Teodoroiu, Henri Coandă, Nadia Comăneci, Ion Creangă, Sofia Nădejde, Smaranda Brăescu, Constantin Brâncuși, Ana Maria Brânză, Hariclea Darclée, Alexandru Ioan Cuza și Ștefan cel Mare.
„Români de poveste înseamnă o expoziție vizibilă și incluzivă în centrul Bucureștiului, dar și un conținut online sustenabil care poate fi accesat de mai multe generații de copii în toată țara, la școală și acasă. Prin poveste, artă vizuală și tehnologie, dincolo de informațiile didactice cu care suntem obișnuiți, vom descoperi întâmplări fascinante care pot servi drept model și inspirație. Credem în puterea poveștilor de a-i face pe cei mici să descopere România și valorile naționale, alături de părinți și de întreaga familie”, spune Măriuca Mihăilescu, inițiatoarea proiectului.
- Teatrul Național București, duminică, 15 ianuarie, ora 11, la Sala Media, întâlnire cu actorul Marian Râlea, cunoscut pentru noi părinții ca Magicianul.
Vor avea loc în aceeași zi și două tururi ghidate gratuite la care s-au înscris deja grupuri de elevi, programate de la orele 12:30 și 15:00. Pentru cei care vor să participe gratuit la un Tur Ghidat al TNB, cu ocazia Zilei Culturii Naționale, mai sunt locuri disponibile pentru orele 11:00 și 17:00.
București, pentru copii de peste 7 ani și adulți
- Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi va oferi bilete gratuite de vizitare, în ziua de 15 ianuarie 2023. Totodată, va organiza un program pentru familii cu copii, cu vârste cuprinse între 8 și 11 ani – „De la vechii cronicari, la povești pe harta României” – ora 10:30, pret 35 lei/ copil.
- „Grigore Antipa și Emil Racoviță, vizionari ai științei românești”, duminică, 15 ianuarie, ora 12.
Intrarea este GRATUITĂ la muzeu, pe 15 ianuarie.
Evenimentul „Grigore Antipa și Emil Racoviță, vizionari ai științei românești” organizat la Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” împreună cu Asociația Science & Technology este o călătorie în timp prin opera și viața acestor doi vizionari ai științei românești. “Veți afla despre vasta operă științifică, organizatorică și diplomatică a dr. Grigore Antipa, cel care a fost deschizător de drumuri în mai multe domenii ale științei, primul oceanolog, ecolog şi hidrobiolog român, autorul conceptelor de biosociologie şi bioeconomie precum și un diplomat apreciat de cele mai de seamă personalităţi ale epocii sale. Realizarea cea mai dragă lui Grigore Antipa a fost Muzeul Naţional de Istorie Naturală din București, una dintre cele mai vizitate și îndrăgite instituții de cultură din România, din perioada formării sale și până în prezent.
Prin intermediul arhivelor și a epistolelor păstrate în ele, vom descoperi corespondența dintre Grigore Antipa și Emil Racoviță, reconstituind filă cu filă, povestea unei prietenii care a învins timpurile. Totodată, participând la această conferință, puteți afla despre viața și opera lui Emil Racoviță. Înscrierea la eveniment se face pe aici, iar participarea este gratuită în limita locurilor disponibile.
Evenimente și muzee deschise în țară
- Muzeul Naţional Bran, vineri 13 ianuarie
Proiectul „MIHAI EMINESCU, POETUL NEAMULUI ROMÂNESC” îşi propune accesul la cultură al elevilor și iniţierea lor în cunoaşterea personalităţilor culturii naţionale. Acesta se va desfăşura în cadrul Muzeului Naţional Bran, vineri 13 ianuarie, după orele de curs ale elevilor.
- Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni sărbătorește Ziua Culturii Naționale la Prima Școală Românească din Sfântu Gheorghe, jud. Covasna. Activitățile includ vizită și ghidaj în expoziție.
Ateliere creative de scriere pe tăblițe, cu tocul și pana, și vor avea loc vineri, 13 ianuarie, în intervalul orar: 10:00-15:00. Activitățile se fac pe baza de programare. Intrare gratuită.
Totodată, se organizează activitatea „Toate-s vechi şi nouă toate…” la Școala Gimnazială „Avram Iancu” din Covasna, vineri, pe 13 ianuarie 2023. Lecție deschisă își propune prezentarea patrimoniului cultural etnografic (material și imaterial) al MNCR (fotografii ale obiectelor, povestea lor) și discuții pe marginea lor (când și cum se foloseau, ce se mai folosește în prezent etc.), vizionare materiale digitale publicate pe Muzeul Virtual MNCR.
- Muzeul Național „George Enescu” de Sinaia, duminică, 15 ianuarie, accesul publicului vizitator va fi gratuit.
- Teatrul Naţional Târgu-Mureş organizează evenimentul EMINESCU-N TOT ŞI-N TOATE, care va avea loc pe 15 ianuarie, ora 19:00, la Sala Mare a teatrului. Spectacolui aniversar este organizat în colaborare cu Colegiul Naţional Pedagogic „Mihai Eminescu“ Târgu-Mureş. Acesta este un spectacol hibrid care aniversează atât Ziua Culturii Naţionale, cât şi 30 de ani de la primirea numelui Mihai Eminescu a Colegiului Pedagogic din Târgu-Mureş. O lecţie deschisă cu elevi.
Leave a Reply