Discuțiile dintre părinți pe whatsapp despre cadouri de sărbători | Majoritatea dictează

0 Comments

Începe sezonul cadourilor. Vine Moș Crăciun la grădiniță, vine la școală, vine la bunici, și pe la prieteni sau de la primărie. Dar stați, că vine și Moș Nicolae mai întâi. În aceleași locuri.Vor primi copiii multe cadouri până să apuce să vină moș Crăciun acasă. Eu încerc să reduc acest consumerism absurd de sărbători și nu-mi place când majoritatea părinților din grupuri dictează.

Am primit de la începutul lunii noiembrie mesaje pe grupul de părinți de la grădiniță. “Părinții din toate grupele au decis să le cumpere ceva simbolic copiilor de Moș Nicolae. Ar trebui și noi să facem și noi, părinții din grupa mică. Ce ziceți? Să fie și copiii bucuroși de sărbători.”  De parcă fericirea ar consta doar în ciocolată și noi acasă nu le putem da.

Cum din ce bani? Păi, din ai părinților, nu? Poze cu ciocolate în toate formele și felurile curg pe whatsapp: moș Crăciun, maimuțoi, animăluțe de pluș, ghetuțe de ciocolată, tot ce vrei. Părinții reacționează la fiecare poză. Da, e o idee foarte bună, dar să fie și o jucărie, dacă se poate și o carte de colorat. 

Aș vrea să zic NU hotărât. Dar cum să îi explic micului Blond de 3 ani și jumătate, de ce el nu primește ciocolată sau cadou și restul au primit? Urăsc democrația falsă de pe grupurile de whatsapp cu părinți. Vreau niște reguli clare, stabilite și urmate. Firește, am dreptul să nu fiu de acord, am dreptul să nu vreau să contribui, dar va suferi copilul meu. De ce să mă chinui tot eu să îi explic de exemplu că Moș Nicolae vine doar acasă? Punct. Așa e tradiția și eu nu vreau să mi-o schimbe alții.

Părinții care vin cu aceste idei geniale cred că este doar un lucru simbolic să le luăm niște ciocolată, “ca să fie fericiți, copii.” I get it, ciocolata ne face pe toți fericiți, dar de ce nu le dăm noi părinții acasă ciocolată? Sau fie, Moșu, când vine acasă, în ghetuțe? De ce trebuie să mai luăm altă multă ciocolată și la grădiniță și școală. De la noi părinții pornește totul. Noi trebuie să ne autocontrolăm, să nu mai încercăm constant să îi facem fericiți pe copii prin cadouri și dulciuri. De ce o facem totuși? Oare pentru că e ușor, nu costă mult și câștigăm afecțiunea copiilor? Eu nu i-am cumpărat niciodată pe ai mei nici cu ciocolată și nici cu cadouri. Și spun ca să știți că se poate și altfel.

Am intrat și eu în discuția de pe grupul de părinți, și am venit cu propuneri. “De ce să primească pachete cu ciocolată când pot primi, una, două mici?” întreb eu.

Răspunsuri de la părinți:

Este doar un lucru simbolic, să se bucure și ei. 

E mai frumos să primească și de la grădiniță ceva. Și oricum, de Crăciun primesc de la primărie 

Nu costă mult, 20 de lei pentru bucuria și zâmbetul unui copil? 

Nu sunt vreun Grinch, ba chiar ador suprizele, mă bucur ca un copil când vin Moș Nicolae și Moș Crăciun, fac tot ce se poate să le mențin un zâmbet pe buze copiilor de sărbători, dar la școală nu e treaba mea ca părinte să mă ocup de Moș Nicolae. Încerc să îmi învăț copiii că nu au nevoie de ciocolată zilnic, iar în luna decembrie oricum sunt bombardați, mai primesc și la colindat (măcar acolo e răsplată după muncă).

Unele lucruri le faci de dragul copiilor. Te gândești că vrei să simtă și ei bucuria alături de colegi și-ți lași la o parte principiile.

Dar haideți să vă zic un secret, dragi părinți care citiți și poate dați mai departe: copiii, mai ales cei mici nu știu multe lucruri și ține de noi părinții, educatoarele, adulții din viața lor, să le spunem ce și cât vrem noi. Un copil nu știe când vine Moș Nicolae. Și.   este ok să fie așa. Părinții sau alți adulți sunt cei care le spun: Azi vine Moșu, ai fost cuminte?

Este atât de ușor să limităm din aceste dorințe care de fapt, să fim realiști, sunt despre noi, despre fericirea noastră când se bucură copiii de o ciocolată. Cu banii aceia aș fi preferat să cumpăr dulciuri unor copii care nu au deloc, la care Moș Nicolae chiar nu vine seara acasă, pentru că acei părinți nu își permit (oricum voi face asta, dar ca idee).

Mă gândesc ce mă deranjează cel mai tare: oare dacă era la privat și primea cadouri mă mai deranja? Primul copil a fost la grădiniță privată și nu m-a deranjat niciodată când primea de moș Nicolae sau de moș Crăciun. Recunosc că nu m-a deranjat pentru că a fost o surpriză și m-am putut bucura și eu. Așa ar trebui să fie. Și nu e vorba de bani, căci suma este mică, ci de principiu. Că din nou, părinții trebuie să se ” descurce”, dar într-o falsă problemă, creată fix de ei, părinții.

La școala / grădinița copilului tău au început discuțiile despre strâns bani de sărbători și cadouri? Ce sume? Ce se cumpără? Pentru Moș Nicolae sau și Mos Crăciun?

Foto: Pixabay

Further reading

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *