Ministrul familiei, Gabriela Firea a lansat ideea unui card pentru familii numeroase, adică o familie care are cel puțin 3 copii.
„Familiile numeroase, cu 3 sau mai mulţi copii, care muncesc şi îşi duc copiii la şcoală trebuie să simtă mai mult susţinerea statului. Ei sunt adevăraţii eroi ai acestor zile în care dificultăţile economice afectează din ce în ce mai multe familii. Motiv pentru care multe amână conceperea unui copil sau se limitează la unul, desi şi-ar dori mai mulţi. M-am bucurat să mă întâlnesc cu reprezentanţii Asociaţiei Familiilor Numeroase (ASFANU) care promovează, susţine şi reprezintă interesele familiilor cu 3 sau mai mulţi copii”, a scris Firea, într-o postare pe Facebook.
Conform unui studiu recent făcut de ASFANU, în 2021 erau 225 540 de familii numeroase în România, în creștere cu peste 15% fața de 2020, scrie în postarea ministrului. Dar știm cu toții că mai ales în zonele rurale, unde educația și nivelul de trai sunt la nivel scăzut, sunt foarte multe familii cu mulți copii, peste 3.
Datele din Strategia Guvernului privind incluziunea socială și reducerea sărăciei pentru perioada 2022-2027 indică cifre mai mari grave:
Gospodăriile cu cele mai mari valori ale ratei sărăciei relative sunt în ordine: 53,4% dintre familiile din România sunt formate din doi adulți și trei copii sau mai mulți; urmate de persoanele singure cu copii dependenți (41,6%) și femeile singure (37,2%), ultimele în clasament situându-se gospodăriile cu doi adulți și un copil dependent (15,4%).
În România, pentru o familie formată din doi adulți și un copil dependent care dorește să aibă și alți copii este supusă unei creșteri a riscului de sărăcie cu aproximativ 73% pentru al doilea copil și ulterior, cu 100% pentru al treilea copil, se precizează în raport.
Cu alte cuvinte, acolo în cazurile în care oamenii sunt educați, nu își permit să facă un al treilea copil.
Revenind la postarea ministrului Firea, ea spune că a discutat despre implicarea Ministerului Familiei în iniţiative comune privind imaginea şi recunoaşterea familiei numeroase în societate, prin Legea familiilor numeroase, un Card pentru familiile numeroase, aşa acum există în multe state europene, în baza căruia aceste familii sa aibă beneficii: reduceri la alimente, maşini, combustibil, servicii bancare, educaţie, îmbrăcăminte şi încălţăminte, asigurări, turism, restaurante, servicii medicale.
Sunt aceste măsuri bune pentru a ajuta aceste familii? Sau doar pentru un timp limitat? Nu ar fi mai bună o strategie pe termen lung, care să pornească de la educare, în special de la adolescenți, nu doar adolescente, la educația sexutlă sau pentru sănătate, prin care să se evite pornirea unei familii de la vârste fragede. Apoi tot educația financiară de data asta poate ajuta, să știi cum să cheltui banii și cum să îi împarți. Da, avem frânturi din acetse planuri pe partea de educație, și putem doar spera că împreună cu ce mai învață acasă unii copii, va fi un pic mai bine.
„Există multe mame care sunt nevoite să renunţe la serviciu atunci când apar mai mulţi copii, pentru că nu-şi permit costurile unei educaţii timpurii sau copiii talentaţi în diferite domenii care nu-şi pot urma pasiunile din cauza costurilor ridicate în cazul familiilor numeroase. (..) Părinţii sunt primii care se străduiesc ca viaţa copiilor lor să fie cât mai bună, dar şi autorităţile trebuie să se implice”, spune ministrul Familiei.
Părinții nu își permit bonă, iar acum în vacanță este cu atât mai greu când copiii sunt acasă. Ce poate face statul ? Să construiască creșe, grădinițe, să angajeze educatori buni pe salarii care să fie stimulante. Soluții ar fi, dacă autoritățile se iplică, așa cum zice și Gabriela Firea.
Leave a Reply