Preț bilet: 15 lei pentru adult, 10 lei pentru elevi (nu e necesar carnetul de elev)
De mult aveam pe listă să vizităm Muzeul de Geologie, dar am citit că nu e deloc modern și child friendly, așa că am așteptat momentul în care unul dintre copii să aibă o pasiune pentru pietre. Din când în când devine curios de câte un lucru, obiect, experiență și atunci profit de această fereastră de timp și caut locuri pe care să le vizităm și să îi răspundă la întrebări.
Vizita de la Muzeul de Geologie din București m-a convis că nu contează atât de mult modul în care îi expui informații copilului, dacă i le spui la momentul potrivit. Atunci când el e interesat de ele și curios cu adevărat.
Dovadă faptul că muzeul de Geologie e blocat în timp. În anii 80, mai exact, deși Institutul s-a deschis în 1990. Are colecții impresionate de minerale, roci și fosile din România.
Istoria Muzeului de Geologie
Clădirea se află pe șoseaua Kiseleff, veche de aproape un secol, declarată monument de arhitectură, a fost construită în stil neo-brâncovenesc după proiectul renumitului arhitect Victor Ștefănescu la începutul secolului XX și a fost destinată inițial găzduirii Institutului Geologic.
Carol I a semnat în 1906 decretul regal de înființare a institutului, act care poate fi văzut, în original, chiar în holul de la intrare al muzeului.
Acum un secol, pe lângă activitatea de cercetare desfășurată aici, existau și colecții de roci și minerale care puteau fi vizitate de public – un muzeu incipient organizat în sala „Colecțiuni” de la parter.
În 1977, la cutremur, imobilul a fost grav afectat, iar lucrările de refacere și consolidare a clădirii au început abia în 1983.
Deschiderea oficială a Muzeului Geologic s-a făcut în aprilie 1990. În prezent, muzeul este o secție a Institutului Geologic al României.
Are colecții impresionate de minerale, roci și fosile din România și reconstituiri ale unor vertebrate mari descoperite în stratele geologice de pe teritoriul României, inclusiv câțiva dinozauri în mărime naturală descoperiți în regiunea Hațeg. Singura problemă este modul în care sunt expuse pietrele și informațiile: groi, ca pentru cercetători, nu atrag cu nimic un copil, indiferent de epoca în care trăiește.
Cu puțină tehnologie și creativitate, muzeul ar putea fi unul spectaculos. Trăim în epoca informațiilor bine structurate, frumos împachetate și mai ales digerabile. O poveste din spatele rocilor și dinozaurilor, a pământului românesc ar fi o atracție grozavă.
Masa de sare e la intrarea în Muzeu, spre deliciul copiilor
Apoi sistemul solar.
Sala este superbă dar dacă aveți copii mici e destul de periculos din cauza geamurilor groase
În interior sunt multe obiecte vechi expuse: brichete, diplome de BAC, creion mecanic.
Informațiile sunt expuse foarte greoi pentru copii. Ce frumos ar fi ceva interactiv.
La subsol unde e toaleta (foarte curată, un plus) sunt camera fluorescentă și o peșteră super interesantă. Le-a plăcut copiilor cel mai mult.
Peștera făcută din spumă
Blocată în timp, așa m-am simțit, uitându-mă la această planșă
Și dinozaurii de la etaj sunt interesanți pentru copii
Muzeul de Geologie are multe comori care doar ar trebui puse în valoare mult mai mult. Nu vă lăsați păcăliți de atmosfera comunistă, aveți ce vedea acolo, mai ales copiii.
Leave a Reply