Angajatorii se tem să aplice legea 239/2020 prin care statul plătește pentru creșa / grădinița copilului

10 Comments

Mari bătăi de cap le dă firmelor legea 239/2020 care a adus modificări Codului Fiscal și care prevede ca părinții să poată achita creșa sau grădinița copilului prin impozitele din salariu sau TVA, în valoare maximă de 1500 de lei pe lună.

Cui nu îi pică bine să fie scutit de 1500 de lei pe lună creșa /grădinița copilului, dar să știe că e bine îngrijit și el părintele poate munci liniștit? Adică să nu scoată banii ăstia din buzunar sau din salariu, ci statul să îi rețină direct din impozite prin angajator?

Pentru că legea e in vigoare abia de o lună (ianuarie 2021) multe companii se feresc să o aplice, pentru că nu este obligatorie. În lipsa unor reglementări pentru că norme nu există fiind modificare de Cod Fiscal, toată lumea e bulversată: părinți și angajatori.

Și e păcat pentru că e o lege foarte bună, care va încuraja și natalitatea, va aduce mamele la muncă după 2 ani și va ușura viața familiilor care nu vor mai fi stresate de plata grădiniței sau creșei. Este o gură de aer bine venită.

Mi-au scris zeci de părinți cu multe întrebări: dacă angajații de la stat beneficiază de această facilitate fiscală, dacă la creșele de stat se poate aplica legea, cumși când  se primesc banii, cine cu cine încheie contractul?

Răspunsurile vor veni de la ministerul de finanțe în curând, aici pe blog.

Până atunci, europarlamentarul Ödön Szabó, un susținător al acestei legi spune că nu înțelege de ce unele direcții financiare și companii complică contabilitatea costurilor educației timpurii. Știrea în limba maghiară o găsiți aici.  

  • Care este procedura?

gradinita, cresa, joaca
Photo by Markus Spiske on Unsplash

Europarlamentarul Ödön Szabó spune că părinții trebuie să trimită factura primită de la grădiniță la locul de muncă, unde poate introduse în contabilitate, iar contraprestația poate fi plătită angajatului.

Părinții copiilor cu vârste între 0 și 6 ani trebuie să solicite școlii o factură pe care trebuie să o trimită la locul de muncă. Există cazuri în care întreprinderile încearcă să se „supraasigure” și să solicite alte documente, certificate și chiar să încheie contracte triple între companie, creșă / creșă și părinte pentru a se acoperi, de teamă că autoritatea fiscală se poate angaja credit fiscal la o dată ulterioară.

Ödön Szabó a subliniat că un element important al legii este acela că creditul fiscal în cazul educației timpurii se aplică nu numai impozitului pe venit, ci și impozitului pe venitul personal, TVA și accizelor care trebuie plătite de companie.

  • Sunt și companii care au anunțat că vor aplica legea

Băncile și companiile mai mari au indicat deja că vor aplica legea adoptată la finalul anului trecut. Totul ține din păcate de bunăvoința contabililor, legea nefiind obligatorie. Deputatul a spus că și angajații ar trebui să solicite acest lucru, deoarece companiile încă mai au un cadru legal care să țină seama de costurile educației timpurii.

România ocupă ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul locurilor de creșă și chiar 95% din locurile existente sunt disponibile în orașe, în special în reședințe de județ, orașele rurale și satele sunt complet descoperite.

Din acest an, grupa mare a devenit obligatorie, din 2024 se va întâmpla același lucru cu grupele mijlocie și mică.

Creditul fiscal oferit de stat și pentru companii ar putea, de asemenea, opri tendința demografică negativă actuală, deoarece părinții își iau povara de pe umeri din cauza cheltuielile creșei sau grădiniței copilului, mai crede Ödön Szabó.

___

În scurt timp voi publica răspunsurile ministerului de finanțe despre cum se aplică legea creditului fiscal, concret.

Despre beneficiile educatiei timpurii citește aici:

https://alexisme.ro/2020/10/14/vesti-bune-pentru-parinti-statul-poate-plati-cheltuielile-cresei-printr-o-facilitate-fiscala-cu-ajutorul-angajatorului/

Further reading

Comments

  1. MrsGreenFoot Avatar
    MrsGreenFoot

    Buna, oare beneficiaza si parintii care nu sunt angajati ci lucreaza pe cont propriu? (pfa). Mersi

    1. Alexa Stănescu Avatar
      Alexa Stănescu

      Buna,
      Am pus aceasta intrebare la minister astept raspuns si cu siguranta il veti gasi aici.
      Daca ar fi dupa mine, firesc ar fi sa sa accepte si Pfa daca e platitor de taxe.

  2. ANDREEA Avatar
    ANDREEA

    buna ziua ma numesc andreea, am si eu o intrebare acesta lege se aplica doar la firme mari? sau ai posibilitatea si microintreprinderile sa adopte aceasta lege? va multumesc frumos !

    1. Alexa Stănescu Avatar
      Alexa Stănescu

      Buna Andreea,

      Am pus aceasta intrebare ministerului de finante si astept raspuns. Cand va fi gata articolul vei gasi cu siguranta raspunsul. Nu stiu exact sa iti spun cand voi primi raspunsul, candva in urmatoarele 30 de zile.
      Teoretic nu vad de ce nu ar trebui si IMM-urile vizate.

  3. Simona Rentea Avatar

    Abia aștept un răspuns oficial. Ar fi o gură de aer dacă s-ar aplica această lege! Te urmăresc cu drag și interes.

  4. Catalin-George Craciun Avatar
    Catalin-George Craciun

    Bună seara!
    Am și eu o întrebare suma asta de 1500 RON se impozitează când se oferă?

    1. Alexa Stănescu Avatar
      Alexa Stănescu
  5. Oana P Avatar
    Oana P

    Bun gasit! Sunteti sigura ca ministerul a primit solicitarea dvs. de lamuriri? Se poate sa ne spuneti la ce data a fost primita? Raspunsurile ministerului ar putea aduce mai multa lumina in legatura cu aplicarea in practica a acestei legi. Dupa cat este de curajos contabilul firmei, se aplica sau nu aceasta lege. Cred ca le voi scrie si eu, dar daca primiti raspuns curand, castigam timp pretios.
    Multumesc si asteptam vesti,

    1. Alexa Stănescu Avatar
      Alexa Stănescu

      Buna ziua,

      Da, sunt sigura ca a ajuns, insa termenul legal pt legea 544 pentru informatii publice este de 30 de zile lucratoare, ceeea ce din pacate se traduce intr-o lună jumătate cu tot cu weekenduri:(

  6. Andreia Avatar
    Andreia

    Buna ziua!
    Pe mine m-ar interesa sa stiu daca legea se poate aplica si in cazul in care angajatorul nu are profit. Inteleg ca suma se poate scade si din alte categorii de taxe, insa contabilul motiveaza ca nu stie daca a avea profit e o conditie pentru aplicarea legii. Multumesc!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *