A venit din nou vremea să duc un copil la grădiniță, pe micul Blond, la o vârstă mai mică decât D. Soțul e cel care încă mai crede că e prea mic la 2 ani să stea fără noi. Eu însă aleg să văd partea bună: că se va juca cu alți copii, va vedea alte comportamente (mai mult sau mai putin bune), va învăța să comunice mai bine, va afla alte lucruri.
După 2 ani de stat acasă cu fiecare copil, iar cu micul Blond pe pandemie închisi, sunt ferm convinsă că pentru familia noastră, grădinița e soluția. A sta acasă cu copii doar pentru că tu ca părinte ai un sentiment de vinovăție, nu cred este deloc o idee bună. Eu aveam zile când explodam, creierii mei erau varză de la tantrumuri X2. Și să fim serioși, cât apucăm să stăm cu ei de fapt? Că facem mâncare, curat, spălăm, pune rufe, întindem rufe, pune masă, strânge masă, etc.. și se duce ziua. Cât apuci să stai cu copilul de fapt? Cred că e doar o iluzie a noastră, a părinților, o scuză ca să nu ne simțim vinovați că îi lăsam cu străini. Dar dacă alegi bine străinii, totul va fi chiar foarte benefic pentru copil.
Las mai jos câteva idei din Studiul IRES la comanda Centrului Step by Step despre educația timpurie.
Dacă nu știai, cea mai importantă perioadă pentru dezvoltarea creierului o reprezintă primele 1000 de zile de viață, când se formează 80% din legăturile neuronale. Găsești aici detalii despre conceptul educatiei timpurii.
Rezultatele de mai jos mă sperie și dezarmează în egală măsură: aproape 50 la sută dintre părinții chestionați cred că un copil educat înseamnă că trebuie să fie respectuos, iar pe locul doi: să aibă cei 7 ani de acasă.

- 71% din părinții de copii cu vârsta preșcolară nu asociază educația timpurie cu creșa. Cu toate acestea, creșa este văzută ca un mediu propice pentru comunicare, socializare, cunoaștere, joc, muzică, desen etc., dar și îngrijirea și hrănirea corespunzătoare sunt definitorii pentru așteptările părinților cu copii de vârstă preșcolară.

- Însă, paradoxal atunci când au de ales cu cine își lasă copii, majoritatea aleg o rudă/ bunici. Probabil din motive financiare sau de atașament. Mulți părinți cred că dacă îl țin acasă pe copil mai mult timp înseamnă că au mai multă grijă de el, decât să stea cu străini (educatoare). Undeva, în creierul meu rulează și la mine această idee, dar mă lupt tare de tot cu ea. Știu că va învăța mai multe la creșă/grădiniță, chiar și la 2 ani.
- Decizia privind alegerea creșei sau grădiniței este luată de regulă împreună (78%), principalele criterii invocate pentru selecție fiind apropierea față de casă, calificarea personalului, dotarea și calitatea spațiilor, dar și existența autorizațiilor.

Și micul Blond e atașat de mine, dar cred că îi va plăcea un loc nou cu copii, și jucării. L-am văzut ce încântat era când am vizitat after-school-ul lui frati-su. Așa că luna viitoare, îmi iau inima în dinți, las deoparte fricile și îl duc la grădinița unde a fost și fratele lui.
Leave a Reply