• Home
  • De suflet
  • Podcast
    • Cu capul în nori
  • Interviuri
  • Campanii pentru părinți
  • Viața la țară
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Amintiri din bucătărie
    • Activități cu copiii
  • Recomand
Facebook Twitter Google+
Alexisme
  • Home
  • De suflet
  • Podcast
    • Cu capul în nori
  • Interviuri
  • Campanii pentru părinți
  • Viața la țară
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Amintiri din bucătărie
    • Activități cu copiii
  • Recomand
Home  >  Recomand  >  De la bastonașe la litere de mână. Cum învață să scrie copilul în clasa I, în pandemie ? (P)
Recomand

De la bastonașe la litere de mână. Cum învață să scrie copilul în clasa I, în pandemie ? (P)

Alexa Stănescu ianuarie 20, 2022 Groove Calligraphy, litere de mana Leave a Comment 626 Views

Nu credeam că va fi greu să învețe D. să scrie. Ce mare lucru, domnle? Face liniuțe, bastonașe și gata. Ei bine, stupid me, căci abia s-a încheiat primul semestru și D. tot nu a înțeles că litera p mică de mână are codița în jos, nu în sus (vă provoc să vă imaginați!), sau îi e teamă de literele E și G mari de mână. Sinceră să fiu, nici eu nu mai știu să le fac, așa caligrafic.

Sincer, a prins și perioada pandemiei în clasa pregătitoare și clasa I. Cum nu se poate mai rău, căci greu tot pe noi părinții a picat. Să îl învăț să țină stiloul în mână, și să scrie literele.

Zilnic când ne apucăm de teme e jale: nu vrea să scrie, când se apucă face 3 litere pe un rând care apoi cobora în josul paginii strâmb de zici că băuseră toată noaptea literele și nu se țineau pe picioare. Oameni buni, zău ! Aveam flashback-uri cu momentele când eram la școală, stăteam la masa de la bucătărie și făceam teme, iar mama îmi zicea că ceva nu e bine și eu mă frustram că trebuie să scriu repetitiv.

Sunt total de acord că e nevoie de multă muncă, de răbdare, și de repetiție. Noroc că s-a inventat stiloul Flixion în ziua de azi (cine nu are copii la școală încă o să aibă o revelație când vor cumpăra flixion) cu care poți șterge la nesfârșit.

Revenind.. am încercat să respir adânc, mi-am zis că nu rămâne el analfabet, dar asta nu ma prea încălzește cu mare lucru. De scris trebuie să scrie, și nu pot nici aștepta când are chef.. căci, ce să vezi copiii nu au chef să învețe. Who can blame them? Sentimentul de vinovăție mă măcina, că nu sunt bună mamă să îi explic lui D. cum să facă literele.

Apoi, probabil că Google a auzit din discuțiile de prin casă și s-a prins că e o problemă la mijloc. Cred că e unul dintre puține momente când mă bucur că Googe trage cu urechea prin casă pentru că iată, mi-a scos în cale pe instagram niște super invenții, despre care vă zic atât: mi le-aș fi dorit când eram eu elevă, dar stai, că nimic nu mă oprește să mă joc și eu acum.

Aceste caiete speciale se numesc Groove Caligraphy și sunt inventate de un tânăr român, Maximilian Morar, om care a locuit în US, apoi s-a întors în țară. Are studii de Licență și Masterat în Statistică și Inteligență Artificială – University of Warwick, UK. Nu că asta ar conta în realizarea lui spectaculoasă pentru copii, ci vă zic ca să știți ce înseamnă să îți urmezi un vis.

Lui Maximilian i-a plăcut de mic să scrie frumos. La capitolul caligrafie le întrecea pe toate fetele din clasă. De peste 10 ani de zile e voluntar în comunitățile de rromi, copii defavorizați, orfelinate, de unde a înțeles ce înseamnă să nu ai acces la educație.

A realizat niște caiete speciale, cu adâncituri (groove), prin care cei mici pot repeta la nesfârșit literele de mână și de tipar. Ce e fabulos: faptul că sunt eco friendly pentru că au un pix magic care se șterge, așa că pot fi reutilizate la nesfârșit sau până vă lasă minele și vă comandați altele. Tot eco friendly este și faptul că nu irosești caiete întregi ca să scrii litere până te obișnuiești.

 

D. nu a fost tocmai receptiv când a primit caietele pentru că și-a dat seama că are de muncă, însă când a văzut cât de ușor e să faci litere, să urmărești adânciturile și să scrii drept și corect, nu se lasă până nu face o pagină două pe zi uneori. Nu are chef mereu, să ne înțelegem. Dar chiar învață și în avans pentru că încă nu știe toate literele alfabetului, le repetă cu ajutorul caietelor Groove Caligraphy. Caietele le poate folosi și micul Blond pentru că sunt și cu liniuțe și bastonașe, și desene usoare de fructe, legume, animale, care pot fi reproduse la nesfârșit.

In plus, un caiet este cu cifre si calcule usuale pe care prin repetiție, copiii le învață ușor. Un alt caiet este cu desene, pentru copii mai mici de 3 ani. Micul Blond deja le mazgaleste si pixul magic dispare imediat. E genial.

Firește că nu puteam doar să vă povestesc despre caietele acestea fără să aflați povestea lor:

  • Cum a ajuns un specialist în statistică și inteligență artificială să creeze acest caiete? 

Maximilian Morar: Știam că există niște cărticele cu adâncituri pe AliExpress, în format A5, și pentru o vreme le-am distribuit pe acelea în US și UK, însă nu a durat mult și a năvălit valul de review-uri negative și mult auzita expresie: “I want a refund”. 

Am ajuns sub 0…datorii, frustrări, speranțe false. Însă am înțeles repede care au fost problemele majore:

Cărți mici, conținut minima, scriai o literă de 2-3 ori și erai nevoit să treci la urmatoarea, adâncituri atât de superficiale că abia le simțeai cu vârfurile degetelor, unui copilaș îi era imposibil să le urmeze,  un amestec amuzant de Chineza + Engleza + Chingleza…kitch mai exact, timp de livrare de minim 30 zile, promisiuni deșarte. 

Practic o formă fără fond, o idee a cărei materializare a fost un fiasco total. Așa că m-am văzut în ipostaza de a renunța la o idee care împletea toate cele 3 noțiuni care mă caracterizau: caligrafia, agent al educației și al cunoașterii, și analiza datelor, respectiv optimizarea proceselor.

Am hotărât că nu va exista o problemă întâlnită la acele cărți chinezești care să nu fie rezolvată în “Groove Calligraphy”

  • Cât timp și bani ai investit în ridicarea afacerii? Ce a fost cel mai greu? 

Maximilian Morar: Am riscat și următoarele 8 luni au fost un Trial & Error. Am pătruns în acest vast tărâm al tipografiei, am analizat o sumedenie de metode prin care am putea obține un produs premium, și în final am găsit combo-ul perfect. Nu are rost să vă povestesc toată călătoria inițiatică prin care am trecut căutând rețetă acestor adâncituri, întrucât mi-ar trebui o mini nuvelă. Și am hotărât că nu vă exista o problema întâlnită la acele cărți chinezești care să nu fie rezolvată în ceea ce avea să se numească “Groove Calligraphy”, tălmăcit “Caligrafie prin Adâncituri”. 

Mai mult decât atât, am hotărât să includ ideea de “Reusable”, utilizând un pix magic, cum îi spunem noi, a cărui cerneală dispare la uscare (în cca 5-10 minute). Evident, cu mintea de statistician, am spus, primul lucru te lansezi în US – e piață de desfacere cea mai promițătoare, aveam date concrete că ideea e bună. Zis și făcut. Am trimis un cargo în Statele Unite și mi-am zis: dacă tot trebuie să aștept 30-40 zile până ajunge, hai să fac câteva seturi și pentru România, în limba română, incluzând diacriticele, poate poate vă exista o oarecare cerere.

  • Și a fost cerere pe piața din România?

Maximilian Morar: Aici s-a produs marea iluminare. O speranță destul de oarbă în România s-a transformat în 50, 100, 500, 1000, 5000, 10.000, 15.000 de comenzi în decurs de câteva luni și lista continuă. Zeci de părinți, bunici, dascăli, tutori, terapeuți, psihologi care văd potențial, ne încurajează, ne pun o vorba bună, ne felicită, și pe care încercam să îi onoram cât de bine putem, printr-un produs premium, o servire premium, o atitudine potrivita, și un standard de la care nu facem rabat.

Aleg calea lui Churchill: Nu pot să dorm noaptea nu de emoții sau stres, ci de entuziasm.

Maximilian Morar: Este copleșitor și simt o responsabilitate mare. Ne stă înainte un munte de necunoscut, însă după cum afirm mereu: controlez doar ce pot controla. Întotdeuna vă exista acel “noise”, acel zgomot pe care nu ai cum să îl prezici, controlezi, încadrezi în parametrii. Ambițiile sunt mari, munca este una titanică. Stresul mă animă. Aleg calea lui Churchill: Nu pot să dorm noaptea nu de emoții sau stres, ci de entuziasm.

Cine știe, poate în viitor vom ajunge în programa școlară. o revoluție în educația preșcolară.

  •  Livrezi în SUA, și în ce țări din Europa? Cum pot comanda românii din diaspora? 

Maximilian Morar: La momentul de față livrăm în Italia, Spania, Franța, Germania, Austria, USA, Canada. 

Caietele pot fi comandate de aici . 

CONCURS

Am pentru voi un set de 4 caiete (Desen, litere de tipar, litere de mana si matematica), plus un pix magic și 5 rezerve. Găsiți concursul pe pagina mea de instagram: alexa_stanescu 

Previous Article Ziua în care am cules roadele parentingului atât de blamat de unii, nu vine când copilul face 18 ani, sau când se căsătorește, ci mult mai devreme
Next Article Vom avea mai multe creșe în România? Interviu despre Educație Timpurie, cu Cristiana Boca de la Centrul Step by Step

About Author

Alexa Stănescu

Bună! Sunt Alexandra Stănescu și cred că măcar în treacăt m-ai auzit la Europa FM, în ultimii 11 ani. Dacă ți-a plăcut articolul, lasă-mi te rog un comentariu și dacă vrei să dai vestea mai departe cu un share. Multumesc

Leave a Reply

Anulează răspunsul

Abonează-te!

Înscrie-te aici cu adresa de e-mail ca să primești articolele noi::

My Social Media

Postări populare

  • Ziua Internationala a scrisului de mana | O mai fi important scrisul de mana? ianuarie 23, 2023
  • Unde puteți merge cu copiii de Ziua Nationala a Culturii, pe 15 ianuarie – intrare gratuită la ateliere și muzee în țară ianuarie 13, 2023
  • AUDIO Facem teme acasă împreună cu copiii? Interviu cu Oana Moraru ianuarie 31, 2023
  • Babum, scrisă de Alec Blenche, o carte sensibilă și plină de mister pe care copiii o vor iubi ianuarie 17, 2023

Instagram

alexa_stanescu

Acum 2 ani aș fi zis că nu bat drumul până în Acum 2 ani aș fi zis că nu bat drumul până în oraș ca să ies cu copiii 2 ore doar ca să văd un muzeu… că aș irosi timpul. Dar din fericire am învățat să schimb perspectiva și să mă bucur pe bune de orice clipă.

Suntem în vacanța de ski în Ilfov, dar nu practicăm și nici de plecat nu am avut chef. 

Așa că i-am scos în oraș la Antipa. Nu am avut mult timp la dispoziție pentru că lucram de la prânz, dar nici nu am fost pe fugă. 2 ore plus drum a fost ideal. 

Dar până să ajungem la Antipa, la expoziția de reptile, ne-am oprit la muzeul de pietre cum zice D, ca sa completeze colectia de acasă. 

Apoi la Luca să mâncăm covrigi. Când am ajuns la muzeu am constatat că i-am udat carnetul de note lui D. cu apa din sticla lui frati-su🙈.
Oh well, tocmai am fost la ședință și pe drum spre București mi-a recitat el toate notele. 🤣

Expoziția temporară e mică dar prețioasă. Le-au plăcut șerpii. A durat 30 de minute cu indulgentă, un pipi, îmbrăcat și vizitat magazin de suveniruri, căci da, nu știam că s-a deschis și acolo, unde erau și .. ați ghicit tot pietre. 
Dar atracția zilei a fost un sarpe de 10 lei forforescent, care nu a mai încăput în poze, lipicios, care se mega lipește de pereți și pe unde il mai aruncă băieții. 🙈

Cu ce au rămas ei oare din această zi? Cu covrigii, serpii de toate felurile sinmulte pietre! 

Cu ce am rămas eu? Multe amintiri frumoase, nu m-am grăbit cu nimic, am simțit toată plăcerea zilei cu ei. Ps: în ultima poză micul Blond stă cu mâna in buzunarul fratelui ca să se încălzească. Da, cu imaginea asta rămân eu… 

#viatacucopii 
#magicmoments 
#lifewithkids 
#mamadebaieti 
#momblogger 
#vacantacopii
#traiesteprezentul
Ce zi mai bună decât Ziua Cititului împreună s Ce zi mai bună decât Ziua Cititului împreună să vă amintesc crezul meu: Fii influencerul copilului tău?. 
Am postat câteva dintre titlurile preferate din perioada asta de la Editura DPH. Aveti cod de EXTRA reducere 15% pe langă reducerile de pe site! Codul este Alexisme. 

#ziuacitituluiîmpreună 
#lecturacopii 
#lecturăcopii 
#sacitimcopiilor 
#sacitimimpreuna 
#scoala
#esucatieacasa
#bloggermom
Ep.11 Parintii trebuie să știe - Facem temele cu Ep.11 Parintii trebuie să știe - Facem temele cu copiii acasă? Cum, fără să ridicăm tonul? Unul dintre sfaturile care a mers foarte bine pentru noi a fost să tratez copilul ca pe un coleg, nu să iau aer de părinte care știe. Aur e acest sfat, vă zic. Face mult bine psihicului când simți că faci poc de la adunări.🤣

📚Cine mai face teme cu copiii, mâna sus sau lăsați un comentariu. Am lansat episod nou al podcastului Cu capul în nori, un interviu valoros cu  @oanamoraru_educational🙏

 #scoala  #teme #temeacasa #educatie #copii #claseleprimare #backtoschool  #temecuparinti #temeafterschool #iubire #parinti #joaca #activitaticopii  #ganduri #informatii #parinticooperare #copiiteme
Când îți zicea lumea: Să faci și o fată.. oa Când îți zicea lumea: Să faci și o fată.. oare la asta se referea? La pac pac si bum bum cu băieți? 🙈 săbii și pistoale? 🤷‍♀️Cum e viața cu fete sau cu o fată măcar? Comentați vă rog, spulberați-mi visele, că poate mă iau ideile, mai știi? 👇

#copii
#copiifericiti
#joacabaietii 
#viatacubaieti 
#mamadebaieti 
#mamadebaieti👬❤️💋 
#motherofboys 
#momblogger
Am zis să scot copiii la locul de joacă și să Am zis să scot copiii la locul de joacă și să mai schimbăm atmosfera, se mai văd și cu colegi. Eu, sperând că micul Blond se va juca la locul de joacă am îndrăznit să iau o carte cu mine. Zău, parcă sunt la primul copil, așa naivă sunt crezând că apuc să citesc o pagină. 🙈
Dar până să plecăm de acasă, mă vede D. cu cartea:
-Ah, păi îmi iau și eu cartea să citesc! 
Puteam zice nu? 
Acolo, micul Blond nu vrea la locul de joacă deloc, frati-su la masă citește, eu mă fâțâi de colo colo. Bine că totuși am mai avut și eu compania unui prietene și D. într-un final ( adică la propriu la finalul ieșirii) s-a jucat 5 minute cu colegul lui🙈
Dar cine a mâncat la reducere de Mica Unire pizza și hamburgeri, ceva autentic? 🤣

#viatacucopii 
#momblogger 
#activitaticopii 
#larestaurantcucopiii
In weekend îmi place că am timp să gătesc dimi In weekend îmi place că am timp să gătesc dimineața. Ne trezim mai târziu cu o jumătate de oră sau o oră dacă avem noroc, ne mai hârjonim în pat în 30 de minute până leșinăm de râs, sau dacă e vremea de azi de cuibărim sub plapumă. 

Acest mic dejun brunch e preferatul copiilor și profit maxim de el pentru că îl mănâncă amândoi. Ouă ochi “pe pat” de fasole cu suc de rosii, porumb și ciuperci sau orice mai aveti prin frigider. Sau altfe spus, mâncărică cu de toate și deasupra ouă. Eu nu le bag la cuptor dar merge. Va puteți juca cu mirodeniile. Eu prefer busuioc, îl iubesc în combinație cu rosiile. 

Și pentru că mă tem că nu vor mai mânca mult această mâncare, si oricum nu merge și sâmbătă și duminică.. am nevoie de idei. Voi ce mai gătiți in weekend la micul dejun târziu sau nu? 

#amintiridinbucatarie 
#viatacucopii 
#viațalațară 
#ideidemicdejun 
#momblogger 
#parentingblog 
#părințeală
Vine un moment în viață când copilul știe luc Vine un moment în viață când copilul știe lucruri pe care tu nu le știi. Da, se poate întâmpla și la 8 ani ai lui. 
Recunosc, nu am avut niciodată curiozitatea să învăț șah pentru că auzeam mereu că e foarte greu, și nu eram genul de om ambițios sau cu răbdare. Ei bine, ieri la ora de sport, ( da, ați citit bine!) profesorul i-a învățat șah. Mi se pare un lucru admirabil, chiar dacă nu au făcut mișcare fizică. Ei, și a venit al meu acasă, a căutat și pe tabletă niște jocuri cu șah, și când am terminat eu munca seara, m-a luat la un joc. 
Brusc, eu eram copilul și el adultul. Mi-a explicat regulile și îl întrebam la fiecare mutare: cum merge calul? Cum merge tura? Etc…🤣 după 5 minute nu mă mai suporta copilul: 
-Acum ți-am explicat, mama! 
-Ce să fac, uit. 
Am scos telefonul și mi-am pus regulile în față. 🙈 M-a bătut, nu sunt sigură dacă fair pe regulile reale, dar știu că a muncit și a avut răbdare singur să învete.. chiar și cu tableta. Nu știu cât o să îl țină faza, dar nu mai contează asta. 

Ai vostri v-au dovedit deja că știu lucruri pe care voi nu le știți? Ce anume? 

Vă mai povestesc eu câteva in comentarii. 

#educatie 
#sahcopii 
#invatasah 
#momblogger 
#părințeală 
#mamadebaieti 
#viatacucopii 
#clubdesah 
#educatielascoala 
#lectiidelacopii
Părinții trebuie să știe, ep 11. Am descoperit Părinții trebuie să știe, ep 11. Am descoperit un simplu truc, pentru noi mamele exasperate că nu mănâncă copiii. Sunt foarte curioasă dacă ați încercat și voi metoda asta. Funcționează? Scrieți în comentarii, pls sau lăsați o ❤️ dacă a mers. 

#viatademama 
#trucuridemama
#viatacucopii
#educatie 
#parinti
#informatiiparinti 
#cumsamanancecopiii
#lifewithkids 
#parentingtips 
#parinteala
Mai multe... Follow on Instagram

Arhive

© Copyright 2014. Theme by BloomPixel.