PODCAST: SEZON SPECIAL Educație pentru Viață, ep. 1 Educație nutrițională AUDIO

1 Comment

Ca părinte esti prins între două lumi: înțelegi emoțiile și frustrările copilului tău legate de școală pentru că le-ai trăit și tu și ți-ai jurat că nu vrei să treacă prin aceleași experiențe. În același timp, acum ești  părinte și nu poti să fii constant împotriva valului, împotriva sistemului. Vrei nu vrei, trebuie din nou să accepți școala românească, așa cum este ea, și poți doar căuta profesori și scoli bune pentru copilul tău, dar asta nu îți garantează că el va ieși de pe băncile școlii pregătit pentru viață. 

Oare ce materii ar trebui să învețe copiii noștri în secolul digital, pentru a se adapta la viața reală atunci când termină școală? Pentru că suntem realiști, școala NU îi pregătește pentru viață. Dar noi părinții? Ce facem în sensul acesta ? ce îi învățăm, noi? 

 Educația trebuie să plece de acasă, și nu mă refer la proverbialii 7 ani de acasă, ci la informații despre bani,  despre primul ajutor, despre cum traversezi strada, despre educatie sexuală. Firește, informații adaptate la vârsta copilului. 

 Pot doar să sper că ceea ce a promis ministrul educatiei de acum si anume materia Educatie pentru Viață, chiar se va întâmpla peste 1 an, cel puțin. Că ai noștri copii vor afla lucruri interesante într-un mod eficient și mai ales plăcut.. prin joacă, intercactiv, nu prin repetarea si memorarea unor opinii ale altora. 

 Aici, intervin ONG-urile care cunosc bine problemele societății și care caută mereu solutii.   

 Proiectul Educație pentru viată inițiat de Alexisme.ro prin podcastul Cu Capul In nori, are  o serie de 7 episoade de unde veti afla cum si ce ar trebui să învețe copiii noștri la școală la materii precum: educatie financiară, educatie sexuală, nutritie,  prim ajutor, educatie rutiera, educatie ecologică si educatie juridica. 

 La ce vârstă și ce informații ar trebui să învețe copiii noștri ca să se poată adapta până la urmă pieții muncii care e mereu în schimbare, mai ales acum.

 Ascultă aici episodul, în player: 

___

În primul episod vorbim despre mâncare si educația nutrițională. Ce știu copiii noștri, cum îi putem obișnui să nu mai mănânce fast food, dulciuri si mai ales să nu mai mănânce haotic. 

Vă spuneam că educația vine din familie si sigur cel mai des auziti asta.. că noi părintii trebuie să ne schimbăm stilul de viată pentru ă-i invăța si pe copii. Si sunt total de acord cu asta, dar stiu ca e greu pentru multi. Viata pe fuga, orele multe la muncă, stat in trafic, toate astea nu ne mai permit să gătim cum făceau mamele noastre sau să putem mânca micul dejun si pranzul in tihna.. La serviciu rontăim gustari si apoi ne piere cheful de mâncare. Comandăm ceva de mâncare când ajungem acasa și uite așa ne dăm sistemul digestiv peste cap. 

Nu mai zic de adolescenți, căci azi vom vorbi mult despre ei și un program pilot care s-a desfășurat anul acesta în câteva licee din București. Programul se numește Gusta cu atentie bucura-te de moment și este adresat în special liceenilor.  

E timpul ca educația copiilor să fie făcută în jurul vieții, pe experiențe reale, și nu doar pe hârtie. Voi ce părere aveți? 

Scrie-mi pe pagina de Facebook Alexisme.ro, si pe pagina podcastului Cu capul in Nori. Si voi avea grijă să trimit opiniile voastre la ministerul educatiei.  

Le multumesc parternerilor mei: Books-Express, BCR Scoala de bani si Secom pentru sprijinul acestui proiect Educatie pentru viata. 

Further reading

Comments

  1. […] să îi învățăm să facă alegeri sănătoase. Aporpo de asta, puteți asculta un episod de podcast exact pe tema asta, pe care l-am făcut cu cei care au un proiect pilot în licee: Gustă cu […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *