Neprețioasă, așa-i? Și totuși punem preț pe ea fără să vrem, când alegem scaunul auto. Pentru că atunci când luăm un scaun ieftin doar pentru că trebuie, ca să bifăm ceva, ne costă mai mult decât bani. Plătim cu viața copilului.
Dacă ți-aș zice că poți să îi iei un scaun auto omologat de 2000 de lei, sigur mi-ai spune că nu îți permiți.
Ba da. Dacă nu ai fuma 3 luni de zile, presupunând că ești fumător, sau dacă nu ai bea cafea în oraș vreo 4 luni
Și centura auto a fost privită cu suspiciune în 1959 când a fost inventată de un inginer de la Volvo. Și iată că acum salvează milioane de vieți anual. De ce trebuie însă să fie accidente și suferințe pentru ca legea să se aplice?
Sunt ambasador al centrului Siguranta-auto copii de 3 ani deja și sunt mândră când ajut cititori și prieteni să facă alegerea corectă și să transporte copiii în scaune auto, cum de altfel e și OBLIGATORIU:
În 2017, a fost modificat Codul rutier și în România, în special din cauza unei directive europene, și sunt amendați șoferii care transportă copiii de până în 135 cm (adică în jur de 5 ani) FĂRĂ SCAUN AUTO. Scaun omologat, aș adăuga eu.
Am scris articole însă pe tema asta de vreo 5 ani de când am blogul, iar la radio am coordonat o campanie natională pe subiectul accidentelor rutiere și efectele lor.
Zilnic văd cel puțin un copil zburdând pe bancheta din spate, și mai grav în stânga șoferului. Am zis ZBURDÂND, dar aș fi putut zice ZBURÂND, pentru că la un accident zboară prin mașină, iar greutatea oricărui obiect care nu e ținut în loc de centuri, devine mult mai mare, de 7 ori.
Nu vă mai zic când am văzut o fetită de 3-4 anișori în brațele tatălui la volan. Am rămas mută. Ieșea de la grădinița lui D. NU cunoșteam părintele, fiindcă era din altă grupă fata lui. Pur și simplu am decis să nu zic nimic deși îmi ieșea inima din piept. Am tăcut pentru că oricum tatăl nu mă auzea și riscam și eu și el să facem accident de neatenție.
-
Câți copiii trebuie să mai moară ca părinții să înțeleagă pericolul?
Duminică, 4 aprilie, un accident rutier grav s-a produs pe localitatea ieşeană Cozmeşti, iar un copil de 4 ani a fost proiectat prin geam, pentru că nu era în scaun auto. Este în stare gravă la spital. Uitați-vă bine la poza aceasta. E greu de văzut dar e atât de reală.

Anual, în România, 120 de vieți de copii sunt pierdute ca urmare a unui accident rutier, în vreme ce peste 400 de alte vieti tinere traiesc in suferinta ca urmare a unor astfel de evenimente.
NU am să încetez să spun cu frumosul, ce beneficiu aduce scaunul auto: SALVEAZĂ VIAȚA COPILULUI TĂU. Am să vă bat la cap zilnic.
În 2019, alexisme.ro a cerut IGPR date despre numărul de amenzi date. În primele 8 luni din 2019, în toată țara, au fost aplicate 2.463 de sancțiuni contravenționale, pentru nerespectarea obligației conducătorului de autovehicul de a asigura persoanele minore în dispozitive de fixare în scaune pentru copii. Dintre acestea, jumătate (1.262 )au fost sancțiuni cu avertisment. Au fost date degeaba, părerea mea. Pentru că sunt fie prea mici, fie oamenii sunt de-a dreptul inconștienți, fie nu se fac controale destule.
-
SEMNEAZĂ petiția inițiată de Fundația Siguranța Auto Copii
Fundația Siguranța Auto Copii care se ocupă de educarea și informarea părinților a inițiat o petitie cu măsuri care să salveze viețile copiilor.
Legislatia Rutieră prin Articolul 97 modificat prin HG 11/2015: stipulează sanctiuni în cuatum de 580-725 lei pentru lipsa utilizării scaunului auto corespunzător sau lipsa utilizării centurii atunci când copiii sunt transportați cu mașina.
1. Introducerea de mesaje de interes social in programul televiziunilor de stiri si televiziunilor generaliste pentru cresterea gradului de constientizare a parintilor privitor la rolul salvator al Scaunului Auto pentru Copii sau Centurii de Siguranta
2. Cresterea cuantumului amenzii pentru neutilizarea scaunului auto pentru copii si a centurii de siguranta pana la 2000 lei astfel incat sa fie suficient de motivant pentru parinti să utilizeze constant dispozitivele de siguranta.
3. Introducerea prin lege a obligativitatii externarii bebelusilor din maternitate in scaun auto (scoica) adaptat varstei in cazul in care copilul urmeaza sa fie transportat de la maternitate acasa cu autovehiculul.
SEMNEAZĂ PETITIA ȘI MAI ALES DĂ SHARE ARTICOLULUI ȘI PETITIEI PENTRU A FI CÂȚI MAI MULTI PĂRINȚI RESPONSABILI ȘI INFORMAȚI. SUNTEM DEJA PESTE 2000. PENTRU A AVEA SUCCES AVEM NEVOIE DE 10.000 DE SEMNATURI. HAI SI TU! SALVEAZĂ O VIAȚĂ!
-
Noi părinții suntem responsabili de viața copiilor, nu poliția care să stea cu biciul pe noi la colț
De data asta, oricât aș vrea să dau vina pe autorități, tot PĂRINȚII sunt responsabili, ca să nu zic VINOVAȚI de-a dreptul. Sunt vinovați pentru că se gândesc că lor nu li se poate întâmpla nimic, că și noi când eram mici mergeam pe bancheta din spate fără scaun și fără centură. Sunt vinovați că își cumpără mașini scumpe, crezând că îi protejează pe copii. Sunt la fel de vinovați și dacă iau o mașină ieftină și nu cumpără un scaun bun care să coste cât un sfert din BMW ăla rablagit.
-
Și copiii mai mari de 6 ani trebuie să stea în scaun auto sau înălțător, depinde de mărimi
Dragi părinți, să nu credeți că dacă legea nu vă mai obligă și nu mai primiți amendă, viața copilului brusc nu mai e în pericol? Oasele lor sunt fragile, conformația la fel, au nevoie de protecție. Ce vă costă? Da, e greu să îi faci să stea în scaun când sunt mici, apoi pe măsură ce cresc vor să fie ca adulții și să avanseze eventual pe scaunul din față. NU CEDAȚI rugăminților.
COPIII NU AU CE CAUTA PE locul din față ! Merită să îl faci fericit pe copil dacă într-un accident riști să moară?
Citește și :
1 Comment