Guvernul a aprobat proiectul ministerului muncii prin care părintii care vor să revină la muncă, până când bebelusul implineste 6 luni, primesc 1500 de lei stimulentul de reinserție.
Este sigur o alegere. Și ce bine că încă putem alege să stăm acasă cu copiii până la 1-2 ani sau să ne întoarcem la muncă, dacă vrem.
Rămâne în vigoare și actuala variantă în care mamele sau tatii care revin la muncă cu 60 de zile inainte ca cel mic sa implinească 2 ani, să primească stimulentul in valoare de 650 de lei, timp de 1 an.
-
Statul a suspendat acordarea banilor pentru grădinite prin facilitatea fiscală, dar vrea să acorde aceiași sumă prin stimulent de reinserție
Desi, Investitia in Educația Timpurie este o garantie a cresterii demografice, ea rămâne încontinuare cel mai puțin iubit copil al guvernantilor.
Ioana Grindean este expert in politici publice de educație timpurie, de la Ready Nation. Împreună cu colegii ei a lucrat la legea care a fost recent suspendată de guvern prin care statul acorda o facilitate fiscală tot de 1500 de lei, părinților, iar banii ajungeau direct către plata grădinitelor și creșelor. Dacă dai banii în mână părinților, s-ar putea să nu ii investească in educație timpurie, cum ne dorim cu totii.
“Orice inițiativă de susținere a părinților de copii mici și a revenirii acestora în câmpul muncii trebuie primită cu bucurie.
Este foarte important însă ca, atunci când acordăm un astfel de sprijin financiar pentru reinserția părinților în câmpul muncii, să ne asigurăm că acești bani nu vor ajunge să stimuleze consumul, ci duc la dezvoltarea serviciilor de educatie timpurie, aproape inexistente astăzi.
De exemplu, recent suspendata prevedere privind creditul fiscal pentru educație timpurie, care vorbea tot de 1500 de lei, introducea de fapt decontarea unor servicii facturabile și fiscalizate de educație timpurie.
În cazul de față vorbim de o suma acordata pursi simplu, care poate fi folosita oricum, fie pentru plata informala a unei bone mai mult saumai putin calificate fie pentru cumpărarea de bunuri.
Desi, Investitia in Educația Timpurie este o garantie a cresterii demografice, ea rămâne încontinuare cel mai puțin iubit copil al guvernantilor.
Politicile publice in aceasta sfera trebuie sa aibadrept scop stimularea dezvoltarii șiprofesionalizarii serviciilor de educatie timpurie de calitate orice forma ar lua ele, crese, bone calificate, servicii complementare. Altfel, aruncam cu bani in timp ce sustinem că nu-i avem”.
Mi se pare că discutia poate merge în atâtea directii:
- 6 luni e prea putin timp să petreci cu copilașul tău.
- Nu avem destule creșe și gradinite pentru a avea unde să lăsăm copiii. Nu toti părintii au bunici sau ajutoare
Merită banii în plus primiti in loc de timp petrecut cu copilul?
Tu ce crezi? Ce ai face?
Leave a Reply