Am să spun fraza asta până ma inverzesc: Siguranta auto a copilului tau nu e opționala. Parintii trebuie sa isi asume rolul de a proteja copiii in mașini.
Ieri s-au împlinit 2 ani de când m-am alăturat Fundației Siguranță auto, devenind in timp si ambasador al centrelor.
Alice Don Mitu, fondatoarea Fundației, este un om grozav care luptă pentru informarea părinților. Se luptă să schimbe mentalități și stim bine ce greu e asta în România. Câtă muncă este in spatele proiectelor ei despre care o să vă vorbesc mai jos. Le trec in revistă si vă rog să le citiți pentru că fiecare proiect si idee, poate salva o viață.
Și vă las si niste statistici care nu ar trebui să existe: în 2020 au murit 122 de copii in accidente rutiere. Luptăm să nu mai fie NICI un DECES. Se poate.
Statistici:
- În fiecare an, 186.300 de copii cu vârsta până în 18 ani mor ca victime ale accidentelor rutiere
- Asta înseamnă că la fiecare 8 minute un copil moare ca urmare a unui accident rutier
- 36% dintre acești copii au fost pasageri în autovehicule
- Scaunul auto pentru copii este singurul element de siguranță pasivă din autovehicul adaptat copiilor
- Utilizarea corectă a unui scaun auto pentru copii reduce riscul de deces cu 80% și riscul de rănire gravă cu 90%
Proiecte în 2 ani:
- Crearea primelor două centre de siguranță auto în București și Constanța
- Crearea unei comunități de părinți informati pe grupul de Facebook care azi are 20 K membri.
- Participarea la cursul creat de Academia Titi Aur: Ghidul Părintelui Responsabil la volan.
- Actiuni in trafic cu politia rutiera pentru a avertiza părinții asupra riscurilor la care își supun copiii când nu îi țin în scaune auto.
- Seminarii si webminarii despre siguranța auto.
- Proiectul Siguranța copilului tau incepe in maternitate prin care in maternitățile din Bucuresti ale spitaleleor de stat, viitorii părinți pot imprumuta in primele zile de la nasterea nou nascutului, o scoică oferită de Fundatia Siguranta Auto. Astefel, părinții vor intelege importanța scoicii și vor ști cum să își protejeze copilul. 30 de astfel de scoici sunt disponibile, trebuie să contactati Centru de siguranță auto pentru rezervare.
- Caravane prin țară în care cât mai mulți părinți au aflat informatii esentiale despre siguranța copiilor la drum. Testări si instalaări gratuite de scaune auto.
- Cartea pentru bebeluși, Bebe nu stă în scaun, scrisă Ana Maria Ivan (Zanana) prin care celor mici li se explică pe intelesul lor de ce e important să stea în scaun special.
- Campania de informare pe rețelele de socializare inițiată de mine împreună cu Centru Siguranță auto, Dă vestea mai departe, Spune-i unui prieten părinte, prin care sper ca tot mai mulți părinti, convinsi de eficienta scaunului auto, să le spună și altor părinți că un scaun auto salvează o viață.
- Și în final, un proiect tare frumos A doua șansă, prin care părinții care nu mai folosesc un scaun auto sunt rugați să le aducă la Centru, unde vor fi refolosite pe post de scaune de masă. La finalul acestui an va avea loc o licitatie in care aceste scaune vor fi vândute, iar sumele de bani vor fi donate pentru o fundație care se ocupă cu victime copii ale accidentelor rutiere, si astfel se incheie un cerc complet al vietii unui scaun auto , care iată salvează 2 vieți. Mi se pare un proiect atât de frumos!
Planuri pentru viitor. Ce își dorește Fundația Siguranță auto
- Introducerea în calupurile de mesaje sociale transmise în media, radio si TV, a mesajului “Centura de siguranţă şi scaunul auto salvează vieţi”
- Instalarea unor panouri publicitare pe șosele cu mesajul centru de siguranță si scaunului auto salvează vieți.
- Majorarea amenzilor până la 2000 de lei pentru părinții care NU tin copii in scaun auto, așa cum prevede legea, de altfel.
- Reluarea Caravanei de informare si in alte orașe
- Ora de educatie rutiera si siguranță in scoli
- Introducerea obligatorie a unui modul de siguranţă auto în cursurile pe care viitorii părinţi le fac pentru a beneficia de “luna tatălui”, cursurile de puericultură.
Mulțumesc Fundației pentru încredere si mă onorează faptul că sunt ambasador al acestei importante misiuni: să salvez vieti prin informare corectă. Urmăriți-i și voi pentru proiectele lor!
Nu uita: Siguranța auto a copilului tau nu e optionala!
Invitați la eveniment:
Alice Dona Mitu, Fondator Fundația Siguranță Auto Copii România
Reprezentani ai Brigazii Rutiere a Capitalei
Constantin Titi, Academia Titi Aur, inițiator al proiectului Ghidul Părintelui Responsabil la Volan
Costin Tătuc, Expert Siguranță Rutieră
Roxana Șotreanu, Membru Fondator Fundația Siguranță Auto Copii România
Ovidiu Titi Ciutescu, Jurnalist, Lider Centrul Local Lupii Ageri Cercetașii României
Ana-Maria Ivan, Ambasador Fundația Siguranță Auto Copii România
Leave a Reply