Știți legea 239/2020 abia votată anul trecut cu aplicare din ianuarie, prin care părinții primeau 1500 de lei cel mult de la stat, prin angajator, ca să plătească grădinița copiilor? Ei bine, nici nu a apucat să se aplice, că s-ar putea renunța de tot la ea.
Fericiți cei care au prins măcar o lună acești bani.
Concret, azi,22 martie, ministerul de finanțe propune suspendate facilității fiscale până la 31.12.21 pe motiv că citez:
- impactul bugetar ar fi de de 4,5 miliarde lei, conform Ministerului.
- în condițiile în care reglementarea actuală privind facilitatea fiscală pentru cheltuielile cu educația timpurie nu corespunde cu normele comunitare adoptate în domeniul taxei pe valoarea adăugată și accizelor, și nici cu cele naționale din domeniul impozitului pe salarii
Să vă explic: banii aceștia vin tot din impozitele noastre, din banii noștri ai părinților, nu băgăm mâna în bugetul statului ca să luăm ce nu ni se cuvine.
5 ani a durat până când s-a aprobat legea și eram foarte încântată că statul român a înțeles prin votul parlamentarilor, că această măsură va aduce părinții la muncă mai liniștiti, fără o povară financiară a grădinitei, iar copiii ar primi educatia meritată.
Legea este promulgată de șeful statului, cu atât mai mult cu cât educatie timpurie a fost inclusă în Strategia Națională de Apărare a Țării pentru perioada 2020-2024, statul român recunoscând importanța fundamentală a educației timpurii de calitate în dezvoltarea societății.
Creșe nu construiesc, bani promit, apoi se răzgândesc.. unde e coerența? Cum să mai întemeiem familii când se taie craca de sub picioare brusc, fără să te aștepti?
Probabil că ministerul s-a gândit așa: ei lasă, că dacă au plătit până acum grădinița copiilor, o pot face si de acum înainte.
Păi NU, pentru că sunt multi car enu își mai permit din cauza pandemiei, sau care nu își vor mai duce copiii la grădiniță, care apropo, e obligatorie de la grupa mijlocie.
-
Despre lege :
Parlamentul României adoptase o modificare a Codului Fiscal prin care companiile beneficiază de credit fiscal atunci când plătesc serviciile de educație timpurie pentru copiii angajatilor.
Suma este de maximum 1500 lei/lună, care se scade fie din impozitul pe profit datorat statului, fie din impozitul pe salarii reținut de contribuabili pentru angajați, fie din TVA datorată sau din accizele datorate.
Totodată, companiile care investesc în învățământul dual univesitar sau preuniversitar pot deduce cheltuielile efectuate cu organizarea și desfășurarea acestui tip de educație.
-
Avem o lege dar nu o aplicăm:
Pentru că legea e in vigoare abia din ianuarie multe companii se feresc să o aplice, pentru că nu este obligatorie. În lipsa unor reglementări pentru că norme nu există fiind modificare de Cod Fiscal, toată lumea e bulversată: părinți și angajatori.
Și e păcat pentru că e o lege foarte bună, care va încuraja și natalitatea, va aduce mamele la muncă după 2 ani și va ușura viața familiilor care nu vor mai fi stresate de plata grădiniței sau creșei. Este o gură de aer bine venită.
Mi-au scris zeci de părinți cu multe întrebări: dacă angajații de la stat beneficiază de această facilitate fiscală, dacă la creșele de stat se poate aplica legea, cumși când se primesc banii, cine cu cine încheie contractul?
De 2 luni astept un răspuns de la ministerul de finanțe despre cum se aplică legea, pentru că în lipsa unor norme clare, multi angajatori s-au ferit să o aplice pentru că nu stiu cum să scoată banii din contabilitate.
Au plimbat cererea mea de la unul la altul, iar azi când am sunat să intreb ce se mai aude cu răspunsurile, mi s-a zis doar că se lucrează.. și după 2 ore citesc asta: că ministerul de finanțe nu lucrează la norme, ci vrea SĂ TAIE FONDURILE.
Cam așa cu educația în România! Sper să nu aprobe guvernul propunerea ministerului.
https://alexisme.ro/2020/06/30/statul-roman-recunoaste-importanta-fundamentala-a-educatiei-timpurii/
Leave a Reply