• Home
  • De suflet
  • Podcast
    • Cu capul în nori
  • Interviuri
  • Campanii pentru părinți
  • Viața la țară
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Amintiri din bucătărie
    • Activități cu copiii
  • Recomand
Facebook Twitter Google+
Alexisme
  • Home
  • De suflet
  • Podcast
    • Cu capul în nori
  • Interviuri
  • Campanii pentru părinți
  • Viața la țară
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Amintiri din bucătărie
    • Activități cu copiii
  • Recomand
Home  >  Părinți & copii  >  Este home schooling-ul legal în România? A crescut numărul cererilor de înscrieri în home schooling
Părinți & copii

Este home schooling-ul legal în România? A crescut numărul cererilor de înscrieri în home schooling

Alexa Stănescu septembrie 8, 2020 homeschooling, invatamant acasă, scoala online 11 Comments 15218 Views
scoala online, copii laptop

Acest cuvânt, home schooling, a intrat rapid în mințile părinților depășiți de situație și panicați că trebuie să le fie profesori copiilor lor. Pandemia a scos la iveală acest cuvânt pe care mulți îl blamau: Home schooling. Bau-baul învățământului românesc! Grupurile de Facebook s-au înmulțit, în special grupuri create de părinți speriați că trebuie să își ducă la școală copiii în condiții nesigure. Și NU îi condamn!

Până acum principalul dușman al home schooling-ului era SOCIALIZAREA. Copiii trebuie să socializeze, iar școala este un mediu perfect. Însă, ce socializare mai există azi cu bănci despărțite de plexiglas, fiecare copil cu lucrurile lui, nu au voie să se joace, să se atingă. Așa că da, homeschoolingul a revenit în discuție și chiar foarte aprins.

Nu am să îmi dau cu părerea dacă e bine sau nu ca părinții să își țină acasă copiii, cât timp aceștia învață într-o altă formă. Ba chiar vă mărturisesc că îi admir pe părinții care au curajul să facă asta. Eu nu aș avea răbdarea necesară să o fac.

Nu mai am timp în viața mea și de meseria de profesor. Sigur că eu și tatăl copiilor le suntem  ghizi în viață, și îi învățăm lucruri, însă eu cred că pentru binele meu și al familiei noastre, școala tradițioanală este soluția. Așa cum e ea. Am ajuns să recunosc înfrângerile și să îmi aleg bătăliile pe plan local.

Mulți încă lucrează de acasă iar stresul de a face și scoală online este mare pentru părinți pentru că nu mai ajung orele in zi ca să termini jumătate din ce ti-ai propus.

Cu o asemenea scoala online dezastruoasă, multi părinti au ajuns la intrrbarea: dacă tot nu il duc la scoală, mai bine să facă homeschooling.

Pentru că mulți părinți m-ați întrebat despre home schooling, și învățatul acasă, am decis să adun informațiile de care  părinții au nevoie ca să poată lua decizia corectă pentru familia lor.

Vicepremierul Raluca Turcan spunea chiar azi:

“Şcoala nu este facultativă. Şcoala începe în mod obligatoriu de la data de 14 septembrie. Părinţii au de asemenea obligaţia pe de o parte să îi verifice pe copii să nu se prezinte bolnavi la şcoală şi în acelaşi timp să îi îndemne să meargă la şcoală”.

Mulți părinți se întreabă: dacă am un copil de 6 ani și mă tem de Covid19, pot să nu îl duc la clasa pregătitoare anul acesta ? Asta pentru că știm, clasa pregătitoare nu pare a fi ceva obligatoriu sau esențial pentru educație. E mai mult de acomodare a copilului care trece de la grădiniță la școală. 

Sau părinți ce au copii mai mari și care în pandemie au constatat că școala online le-a motivat copiii mai mult să învețe.

 

 

copii tablete, telefoane, scoala online
Foto:Unsplash
  • Este home schoolingul legal sau nu în România?

În România, potrivit Asociației  Home Schooling România, câteva sute de părinți au ales deja această formă de învățământ în ultimii zece ani. Nu există o statistică oficială.

Home schoolingul, învățarea de acasă, urmând totuși o programă românească sau nu, nu este reglementat prin lege în țara noastră, dar nu este nici ilegal. O spune ministerul educației într-un răspuns pentru alexisme.ro. De fapt, suntem cumva între legi:

  • Ce spun legile despre homeschooling?

Învățământul este obligatoriu în România, începând cu grupa mare a grădiniței, chiar de anul acesta. (2020).

Articolul 16 din Legea educației, prevede:

(1) Învățământul general obligatoriu este de 10 clase și cuprinde învățământul primar și cel gimnazial. Învățământul liceal devine obligatoriu până cel mai târziu în anul 2020.

Art. 13.

(1) Învățarea pe tot parcursul vieții este un drept garantat de lege.

Art 59. din Legea 1/2011 Alternativele educaţionale Structura sistemului naţional de învăţământ preuniversitar, spune că:

(4) La toate formele de învăţământ alternativ în limba română, în limbile minorităţilor naţionale sau în limbi de circulaţie internaţională, se poate înscrie şi pregăti orice cetăţean român.

În Constituție se menționează la art 32. Dreptul la învățătură: 

(1) Dreptul la învăţătură este asigurat prin învăţământul general obligatoriu, prin învăţământul liceal şi prin cel profesional, prin învăţământul superior, precum şi prin alte forme de instrucţie şi de perfecţionare.

(5) Învăţământul de toate gradele se desfăşoară în unităţi de stat, particulare şi confesionale, în condiţiile legii.

Și art 33. (2) Libertatea persoanei de a-şi dezvolta spiritualitatea şi de a accede la valorile culturii naţionale şi universale nu poate fi îngrădită.

  • Ce riscă un părinte care nu își înscrie copilul la școală sau care îl retrage de la ore?

Răspunsul primit de la ministerul educației este ambiguu. Mi-au dat de înțeles că în cazurile grave ar putea fi vorba despre sancțiuni dure, citându-mi art 380. din noul cod penal:

(1)Părintele sau persoana căreia i-a fost încredinţat, potrivit legii, un minor şi care, în mod nejustificat, îl retrage sau îl împiedică prin orice mijloace să urmeze cursurile învăţământului general obligatoriu se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Așadar părintele riscă închisoarea, dacă luăm mot-a-mot legea. Dar pare cam exagerat, zic eu. Totuși copiii învață acasă.

Dar ce înseamnă în mod nejustificat în această perioadă în care părinții se tem de răspândirea virusului? Și dacă îl retrag de la cursuri nu înseamnă automat că nu îi asigură o educație. Aici apare home schoolingul. Pentru că elevii pot fi înscriși la școli – umbrelă, așa se numesc școlile care asigură (asigurau și înainte de pandemie) învățarea de acasă, în ritmul copilului. Fără orar, timp limită, materii prestabilite lunea, martea ,joia, înțelegeți ce zic.

Legea în România nu este explicită privind forma de învățământ pe care trebuie un elev să o urmeze. Nu trebuie neapărat să urmeze cursurile unei unitîți de învățământ cu predare în română sau din România.

  • A crescut interesul pentru home schooling în pandemie

    Text: Pixabay

În țara noastră, interesul pentru home schooling a crescut în ultimele două luni. O confirmă și Education World Wide pentru alexisme.ro. EWW este o formă platformă americană ce oferă un plan de învățare la distanță.

În ultimele 2 luni, din cauza pandemiei, a crescut mult interesul părinților de a-și înscrie copiii la școli specializate în mediul online, în special în Asia și Europa. Este important însă să precizăm că educația online la nivel de școală primară și liceu există de zeci de ani în SUA și nu este considerată un substitut al școlii clasice. Legea nu ne permite să facem public numărul elevilor în fiecare țară, dar vă putem confirma că avem multe cereri ale părinților din România.

Pandemia i-a speriat pe părinți și mulți sunt confuzi, nu înțeleg exact ce înseamnă școala online. Unii cred că facem parte din sistemul românesc de educație. EduWW este însă o școală internațională online cu o curiculă americană. Suntem acreditați pe tot globul dar este o diferență între o diplomă internațională și una națională, iar consultanții noștri le explică toate aceste aspecte părinților.

Education World Wide

  •  Ce este home schooling: părintele devine profesorul copilului său?

Oana Jindiceanu are 4 copii, trei dintre ei fac home schooling, iar cel mai mic are 2 ani. Face home schooling dinainte de pandemie. „Am ales home schooling după îndelungi frământări. Am considerat că este metoda cea mai potrivită pentru familia noastră. Homeschoolingul ne permite să alegem curicula după care învață copiii, manualele și, cel mai important, fiecare copil învață în ritmul propriu.

Am întrebat-o dacă i-a fost teamă că nu se va descurca: „Sunt un om care a învățat și încă învață mult. Consider că perioada de învățare nu se termină niciodată. În plus, trăim într-o epocă în care informația este la un click distanță, lucru fără precedent în istoria omenirii. Sigur că este greu. A fi părinte este cea mai dificilă misiune din lume. Nu reușesc să le fac pe toate. 

La început mi-a fost foarte greu să mă împac cu lucrul acesta, dar am lucrat (mai) mult cu mine, căci mi-am dat seama că nu mă puteam ridica la înălțimea propriilor așteptări. Am coborât ștacheta în anumite domenii: casa mea nu arată ca pozele de pe Pinterest, nu gătesc mâncăruri complicate, lucrez project based. Folosim platforma Khan Academy.  Traduc eu, acolo unde este cazul. Copiii mei au un timp limitat în fața ecranelor și nu dețin device-uri personale (tabletă, smartphone etc)

Copiii sunt înscriși la o școală din SUA. Nu știu dacă îi voi transfera în sistemul românesc de învățământ. Situația este extrem de instabilă, iar eu sunt foarte mulțumită de evoluția copiilor până acum. 

Progresele sunt permanente. Copiii nu participă la competiții, nu sunt presați să învețe pentru notă sau calificative, ci fac asta în mod natural, de plăcere. Și atunci nu există momente de stagnare sau regres.
Copiii nu se plictisesc, pentru că învață ceea ce le place. Unul din motivele principale pentru care am ales acest tip de educație, a fost tocmai acela de le a păstra vie curiozitatea și pofta de învățare.”

Am întrebat-o cum se desfășoară o zi din viața lor cu homeschooling. Trebuie să fie foarte greu, îmi imaginez să ai grijă ca 3 copii să învețe zilnic și să aibă un orar. „ Zilele noastre sunt diferite și am învățat să ne adaptăm situației prezente. Am început cu un program ca la școală, dar  fiecare zi era o cursă infernală care nu genera decât frustrare de ambele părți.

În cea mai mare parte a timpului sunt singură cu copiii (nu avem bonă sau bunici în apropiere), așa că programul de lucru variază. Abordăm învățarea holistic și încercăm să nu ratăm nicio ocazie de învățare de peste zi (iar ocazii sunt multe).
Mă orientez după programa românească, pentru a avea un punct de reper. Ritmul copiilor este însă foarte diferit. DA, învață unul de le celălalt. De exemplu, al doilea copil  a învățat să citească pentru că fratele lui mai mare le citea (silabisind) povești seara, pentru a exersa cursivitatea.    
Copiii studiază limba română și limba engleză, matematica, programare, muzica (pian și cor), practică kaiak polo, desen, geografie și istorie.”

Și cei de la Education World Wide mi-au explicat cum funcționează sistemul de predare în homeschooling.

Elevii învață din confortul casei prin platformele noastre: Ignitia și Oddyseywarre. Sunt usor de folosit pentru copii și pentru cei cu dizabilități. De asemenea oferim sprijin online prin profesori, la cerere, prin Skype, Zoom, sau alt program similar. Un elev poate cere să aibă un profesor online, dar nu facem cursuri de grup.

Părinții pot accesa platforma iar consultanții noști în educatie și profesori sunt mereu la dispoziția elevilor.

Education World Wide

 

laptop, working
  • Programa e în limba română?

Din păcate nu. Sunt câteva platforme online, cum ar fi cei de la Education World Wide care oferă sistemul de homeschooling, dar toate sunt în limba engleză. De aceea copiii mici au nevoie de ajutor din partea părinților pentru a le explica exercițiile și temele. De altfel și cele câteva aplicații care sunt folosite de părinți în România sunt în limba engleză.

  • Pot înscrie copilul la o școală de stat / privată oricând dacă face home schooling?

Da, în teorie, oricând vreți să înscrieți copilul la o școală, el trebuie să dea un test cerut de unitatea de învățământ la care doriți să îl înscrieți. În practică, depinde de școală și mai ales de conducere, ce acceptă.

Potrivit răspunsului celor de la EWW, după ce au terminat o clasă, elevii primesc o diplomă internațională care NU echivalează cu una națională. Asta înseamnă că acești elevii trebuie să susțină și testele naționale și mai ales BAC-ul, doar dacă vor.

  • Cât costă înscrierea la o școală umbrelă din străinătate?

In general, in jur de 300 de euro de copil pe an. Nu ai rechizite, taxe scolare, sau celebrul fond al clasei, cadouri pentru profesoare etc.

  • În ce țări e reglementat Home schooling-ul ?

Statele Unite, Anglia, Canada, Australia, Noua Zeelandă sunt țări unde părinții pot să își înscrie copiii la o școală umbrelă, fără să aibă teama că nu le asigură copiilor o educație bună.

Discuția este una amplă mereu și credeți-mă, că nu am abordat nici pe jumătate subiectul. Cred sincer că fiecare familie știe cum îi este mai bine, mai ales acum în aceste vremuri tulburi când sănătatea e pe primul loc.

Va las mai jos și câteva linkuri pentru cei interesați. Sunt mulți părinți sau bunici cu risc ridicat de îmbolnăvire și nu pot lăsa copiii la școală.

Home Schooling România – grup de informare – aici găsiți multe mărturii și povesti ale părinților care au început homeschooling

Asociatia Home Schooling România

Cerehard România -curicula britanica

 

Pe aceeasi tema:

Părinții trebuie să le permită copiilor accesul la calculator și să îi învețe să se descurce singuri în școala online

Ar fi trebuit inclusă și opțiunea de a ALEGE școala online?

Previous Article Viața cu bebeluși, cu părți bune și mai puțin bune
Next Article Cum să faci parizer de casă cu 4 ingrediente

About Author

Alexa Stănescu

Bună! Sunt Alexandra Stănescu și cred că măcar în treacăt m-ai auzit la Europa FM, în ultimii 11 ani. Dacă ți-a plăcut articolul, lasă-mi te rog un comentariu și dacă vrei să dai vestea mai departe cu un share. Multumesc

Related Posts

  • Profesorii au voie să fumeze în timpul orelor online?

    ianuarie 17, 2021
  • masina de scris

    Avantajele școlii online: De la generația cu cheia de gât, la copiii care își deschid singuri Zoom-ul

    noiembrie 22, 2020
  • Interviu cu Urania Cremene despre școală, în anul pandemiei

    septembrie 22, 2020

11 Comments

  1. Pentru mame de gemeni Reply
    septembrie 10, 2020 at 10:30 pm

    De la ce varsta se poate incepe acest sistem?

  2. o femeie Reply
    octombrie 13, 2020 at 2:39 pm

    am lucrat cu un coleg venit din homeschooling, si am inteles ca avantajul scolii altfel este ca nu e nevoie permanent de cineva sa ii predea ci ca devine copilul autodidact si cu putina ghidare si programa adecvata evolueaza singur. Si asta e complet contrar scolii romanesti unde nu se concepe fara pedagog si se neglijeaza auto-studiul si lucrul in echipa si pe proiecte.

    • Alexa Stănescu Reply
      octombrie 13, 2020 at 8:49 pm

      Tare mi-as dori si eu sa se puna accent pe munca in echipe si NU pe competitie individuala!

  3. Mihai Adrian Reply
    aprilie 25, 2021 at 5:31 am

    Foarte bun articolul scris!
    Aș dorii sa te intreb, că sa inteleg cat mai bine, homeschoolingul îl pot face si eu?
    Pt copii? Nu am incredere in școli.

    • Alexa Stănescu Reply
      aprilie 25, 2021 at 7:14 pm

      Buna,
      Da, il poti face tu, insa trebuie sa urmezi programa ministerului educatiei si programe speciale care sa te ajute. Nu e usor, copii nu au rabdare si mai ales parintii nu sunt totusi profesori. E greu sa te asculte copii la scoala.

  4. Hosu anisia Reply
    iunie 5, 2021 at 7:08 pm

    Buna.As dori sa imi inscriu copilul aici la scoala,sa continue clasele 11 si 12.( sa finalizeze liceul) pe tema grafica – desen.Momentan suntem la un liceu de arta .

    • Alexa Stănescu Reply
      iunie 6, 2021 at 7:21 am

      Buna ziua,

      De ce doriti acum in ultimii ani sa faca homeschooling? Ma gandesc daca nu e mai important acum a final sa fie prezent fizic si sa invete cum sa faca fata examenelor. Nu sunteti multumim de scoala? Ati vorbit si cu copilul dvs? VRea homeschooling?

  5. Adina Reply
    septembrie 1, 2021 at 11:38 pm

    Buna ziua
    Multumim pentru informatii. Sunt cadru didactic si mama a trei copii. M-ar interesa sa deschid aici, in Romania, o scoala-umbrela, care sa adopte programa din tara. As vrea sa stiu daca exista in tara o astfel de scoala si daca exista cadru legislativ care sa permita un astfel de demers.
    Multumesc.

    • Alexa Stănescu Reply
      octombrie 3, 2021 at 7:47 am

      Buna, cum am scris in articol sunt deja scoli umbrela in Ro si nu inseamna ca sunt ilegale, doar ca homeschooling in sine nu exista in forma de online, clasic, pe zoom sau alta platforma asa cum am dori.
      Puteti intreba la minister sau chiar la Asociatia Parintilor Homeschooling la care am pus linkuri.
      Va sustin si va doresc succes.

  6. Laura Reply
    octombrie 3, 2021 at 5:53 am

    Buna ziua. Sunt extrem de interesata de subiect si mi-as fi dorit si eu acelasi lucru.Din pacate nu exista cadru legislativ care sa va permita acest lucru. Mai mult, nici macar acreditare pentru o forma de invatamant online nu exista.

    • Alexa Stănescu Reply
      octombrie 3, 2021 at 7:52 am

      Buna,
      Este o diferenta intre scoala online cum o percepem acum, si scolile umbrela. Acestea din urma sunt legale dar sunt in limba engleza pentru ca in Romania nu exista deocamdata. Dar puteti folosi programa lor daca va inscrieti, insa mi se pare foarte dificil mie ca parinte sa predau copilului, sa ii explic si sa fiu alaturi de el cand am atatea de facut la munca ( acasa sau nu).
      Puteti sa il inscrieti dar trebuie sa va asumati ca ii veti fi alaturi mai mult cred eu decat daca ar merge la scoala. Spor!

Leave a Reply

Anulează răspunsul

Abonează-te!

Înscrie-te aici cu adresa de e-mail ca să primești articolele noi::

My Social Media

Postări populare

  • Începe școala în plin sezon de gripa si viroze – părinții, primii responsabili să nu trimită copilul bolnav la școală ianuarie 8, 2023
  • Ziua Internationala a scrisului de mana | O mai fi important scrisul de mana? ianuarie 23, 2023
  • Unde puteți merge cu copiii de Ziua Nationala a Culturii, pe 15 ianuarie – intrare gratuită la ateliere și muzee în țară ianuarie 13, 2023
  • AUDIO Facem teme acasă împreună cu copiii? Interviu cu Oana Moraru ianuarie 31, 2023

Instagram

alexa_stanescu

Ce zi mai bună decât Ziua Cititului împreună s Ce zi mai bună decât Ziua Cititului împreună să vă amintesc crezul meu: Fii influencerul copilului tău?. 
Am postat câteva dintre titlurile preferate din perioada asta de la Editura DPH. Aveti cod de EXTRA reducere 15% pe langă reducerile de pe site! Codul este Alexisme. 

#ziuacitituluiîmpreună 
#lecturacopii 
#lecturăcopii 
#sacitimcopiilor 
#sacitimimpreuna 
#scoala
#esucatieacasa
#bloggermom
Ep.11 Parintii trebuie să știe - Facem temele cu Ep.11 Parintii trebuie să știe - Facem temele cu copiii acasă? Cum, fără să ridicăm tonul? Unul dintre sfaturile care a mers foarte bine pentru noi a fost să tratez copilul ca pe un coleg, nu să iau aer de părinte care știe. Aur e acest sfat, vă zic. Face mult bine psihicului când simți că faci poc de la adunări.🤣

📚Cine mai face teme cu copiii, mâna sus sau lăsați un comentariu. Am lansat episod nou al podcastului Cu capul în nori, un interviu valoros cu  @oanamoraru_educational🙏

 #scoala  #teme #temeacasa #educatie #copii #claseleprimare #backtoschool  #temecuparinti #temeafterschool #iubire #parinti #joaca #activitaticopii  #ganduri #informatii #parinticooperare #copiiteme
Când îți zicea lumea: Să faci și o fată.. oa Când îți zicea lumea: Să faci și o fată.. oare la asta se referea? La pac pac si bum bum cu băieți? 🙈 săbii și pistoale? 🤷‍♀️Cum e viața cu fete sau cu o fată măcar? Comentați vă rog, spulberați-mi visele, că poate mă iau ideile, mai știi? 👇

#copii
#copiifericiti
#joacabaietii 
#viatacubaieti 
#mamadebaieti 
#mamadebaieti👬❤️💋 
#motherofboys 
#momblogger
Am zis să scot copiii la locul de joacă și să Am zis să scot copiii la locul de joacă și să mai schimbăm atmosfera, se mai văd și cu colegi. Eu, sperând că micul Blond se va juca la locul de joacă am îndrăznit să iau o carte cu mine. Zău, parcă sunt la primul copil, așa naivă sunt crezând că apuc să citesc o pagină. 🙈
Dar până să plecăm de acasă, mă vede D. cu cartea:
-Ah, păi îmi iau și eu cartea să citesc! 
Puteam zice nu? 
Acolo, micul Blond nu vrea la locul de joacă deloc, frati-su la masă citește, eu mă fâțâi de colo colo. Bine că totuși am mai avut și eu compania unui prietene și D. într-un final ( adică la propriu la finalul ieșirii) s-a jucat 5 minute cu colegul lui🙈
Dar cine a mâncat la reducere de Mica Unire pizza și hamburgeri, ceva autentic? 🤣

#viatacucopii 
#momblogger 
#activitaticopii 
#larestaurantcucopiii
In weekend îmi place că am timp să gătesc dimi In weekend îmi place că am timp să gătesc dimineața. Ne trezim mai târziu cu o jumătate de oră sau o oră dacă avem noroc, ne mai hârjonim în pat în 30 de minute până leșinăm de râs, sau dacă e vremea de azi de cuibărim sub plapumă. 

Acest mic dejun brunch e preferatul copiilor și profit maxim de el pentru că îl mănâncă amândoi. Ouă ochi “pe pat” de fasole cu suc de rosii, porumb și ciuperci sau orice mai aveti prin frigider. Sau altfe spus, mâncărică cu de toate și deasupra ouă. Eu nu le bag la cuptor dar merge. Va puteți juca cu mirodeniile. Eu prefer busuioc, îl iubesc în combinație cu rosiile. 

Și pentru că mă tem că nu vor mai mânca mult această mâncare, si oricum nu merge și sâmbătă și duminică.. am nevoie de idei. Voi ce mai gătiți in weekend la micul dejun târziu sau nu? 

#amintiridinbucatarie 
#viatacucopii 
#viațalațară 
#ideidemicdejun 
#momblogger 
#parentingblog 
#părințeală
Vine un moment în viață când copilul știe luc Vine un moment în viață când copilul știe lucruri pe care tu nu le știi. Da, se poate întâmpla și la 8 ani ai lui. 
Recunosc, nu am avut niciodată curiozitatea să învăț șah pentru că auzeam mereu că e foarte greu, și nu eram genul de om ambițios sau cu răbdare. Ei bine, ieri la ora de sport, ( da, ați citit bine!) profesorul i-a învățat șah. Mi se pare un lucru admirabil, chiar dacă nu au făcut mișcare fizică. Ei, și a venit al meu acasă, a căutat și pe tabletă niște jocuri cu șah, și când am terminat eu munca seara, m-a luat la un joc. 
Brusc, eu eram copilul și el adultul. Mi-a explicat regulile și îl întrebam la fiecare mutare: cum merge calul? Cum merge tura? Etc…🤣 după 5 minute nu mă mai suporta copilul: 
-Acum ți-am explicat, mama! 
-Ce să fac, uit. 
Am scos telefonul și mi-am pus regulile în față. 🙈 M-a bătut, nu sunt sigură dacă fair pe regulile reale, dar știu că a muncit și a avut răbdare singur să învete.. chiar și cu tableta. Nu știu cât o să îl țină faza, dar nu mai contează asta. 

Ai vostri v-au dovedit deja că știu lucruri pe care voi nu le știți? Ce anume? 

Vă mai povestesc eu câteva in comentarii. 

#educatie 
#sahcopii 
#invatasah 
#momblogger 
#părințeală 
#mamadebaieti 
#viatacucopii 
#clubdesah 
#educatielascoala 
#lectiidelacopii
Părinții trebuie să știe, ep 11. Am descoperit Părinții trebuie să știe, ep 11. Am descoperit un simplu truc, pentru noi mamele exasperate că nu mănâncă copiii. Sunt foarte curioasă dacă ați încercat și voi metoda asta. Funcționează? Scrieți în comentarii, pls sau lăsați o ❤️ dacă a mers. 

#viatademama 
#trucuridemama
#viatacucopii
#educatie 
#parinti
#informatiiparinti 
#cumsamanancecopiii
#lifewithkids 
#parentingtips 
#parinteala
Noi părinții suntem influencerii copiilor noștr Noi părinții suntem influencerii copiilor noștri. Va veni o zi ( nu prea departe de acum) când ei vor avea propriile păreri pe care va trebui să le ascultăm și mai ales, să le acceptăm. Să ne mușcăm limba când știm că o decizie de-a lor nu le va aduce bucurie, ci suferință, să îi lăsăm să greșească, dar cât? Nici un părinte nu știe asta, o simte doar pe propria piele și poate doar să spere că va fi bine.
Închid ochii și întipăresc imaginea asta pe retină, când D. a învățat de la tatăl lui primele acorduri de la Nothing Else Matters, pe care le bughesc și eu din adolescență, ca o rockeriță care se respecta🤣🤣 Slide pentru sunet 

Piatra de hotar a pus-o soțul, așadar. Acum începe greul, să le dăm tot mai multă libertate în alegeri, fie ele și muzicale. 

Voi cu ce ați vrea să “vă influențați copiii?”

#amintirifrumoase 
#amintirilenoastre 
#viatacucopii 
#fiiinfluencerulcopiluluitau
#momblogger 
#mamadebaieti 
#motherofboys 
#parenting
Mai multe... Follow on Instagram

Arhive

© Copyright 2014. Theme by BloomPixel.