Nu se știe cum va fi viața noastră de acum înainte, dar un lucru e clar, virusul nu poate să dispară așa de pe o zi pe alta, sau la o dată din calendar. Gata din 15 mai, virusul își face bagajele și pleacă! Nu, anul acesta cel puțin vom purta măști când ieșim din case. Acestea vor deveni un accesoriu. Asortată sau nu la haine, vom ieși doar cu mască pe față, în zonele închise.
Românii sunt un popor pupăcios și iubăreț tare, așa că va fi greu să convingem lumea să poarte măști și după ce se ridică starea de urgență.
Noi avem 7 săptămâni de izolare. D. nu a ieșit de atunci din casă/ curte, din 10 martie, când s-au închis școlile. Din fericire el nu simte nevoia să iasă la plimbare, la magazine sau cine știe unde. Nici măcar cu colegi nu vrea să se vadă. Dar va veni o vreme când va ieși din casă.
Tocmai pentru că nevoia de socializare și apropiere fizică este consolidată genetic în natura umană și a avut un rol esențial în supraviețuirea noastră ca specie, regula distanțării fizice nu va fi sustenabilă pe termen lung
I-am cumpărat deja mască cu desene. Ieri ne-am plimbat prin câmpuri, și a purtat masca tot timpul, cam o jumătate de oră. Și nu s-a plâns deloc. Am fost tare mândră de el.
Dar ce facem când vor merge la școală copiii? Cum vor sta cu orele cu masca pe față? Mai ales acum vara pe căldură? Cum se vor juca fără să se atingă cei mici la grădiniță, în parcuri? La școală cum vor sta în bănci fără să păstreze distanța și mai ales, ce IMPACT EMOȚIONAL vor avea toate aceste schimbări care ne dau peste cap tot mersul lucrurilor?
I-am pus aceste intrebări și altele, Dianei Stănculeanu, psihoterapeut și expert național în sănătate mintală (pe care aș asculta-o zile întregi și nu m-aș plictisi!).
Diana S: În context de joc liber, distanțarea fizică va fi prea puțin respectată – copiii sunt spontani, impulsivi, în mișcare constanță, construiți genetic să se apropie atunci când au ceva de comunicat/ arătat/ explicat. Chiar dacă vor avea marginal în minte regula, pe măsură ce jocul îi activează și emoțional, regula va fi probabil uitată/ ignorată.
Tocmai pentru că nevoia de socializare și apropiere fizică este consolidată genetic în natura umană și a avut un rol esențial în supraviețuirea noastră ca specie, regula distanțării fizice nu va fi sustenabilă pe termen lung, devenind extrem de necesare alte soluții pentru managementul acestui virus (vaccin, tratament).
Personal, cred în utilitatea contextuală și limitată în timp a măsurilor de care ne folosim acum (măști, mănuși, distanță), dar sper în permanentizarea regulilor de igienă proaspăt descoperite de către multe persoane și în apariția soluțiilor medicale (vaccin, tratament) care sunt singurele care și-au dovedit eficiența sustenabilă în lupta cu numeroasele virusuri care au pus la încercare sănătatea umanității.
Cât privește regula distanțării la școală, va putea fi respectată de către copii, în contextul clasei și a reamenajării sălilor de clasă, în prezența unui adult/ cadrul didactic, care supraveghează și reamintește regula și implicațiile ei pentru sănătate. Procesul didactic nu va mai beneficia însă de lucrul pe grupuri mici – acel context de învățare în care copiii se așezau în grup de 3-4, în cerc, apropiați, comunicând intens în vederea realizării unei sarcini;
-
Cum îi convingem pe copii mici sau școlari să poarte măști toată ziua? Să nu se atingă la față?
Adolescenții ar fi primii care să nu respecte regula privind purtarea măștii datorită primelor flirturi și îndrăgostiri
Diana S: Cei mai mulți copii ar putea părea inițial încântați de purtarea măștii, mai ales dacă, pe lângă explicațiile legate de impactul pe sănătate, invocăm și asemănarea cu super-eroii lor din filme, animații și benzi desenate, care, chiar dacă nu au o mască per se, sunt toți costumați și au o imagine specifică.
Prin purtarea măștii, și copiii și-ar putea imagina că devin super eroii sănătății, în luptă cu virusul!
Adolescenții ar putea transforma masca într-un accesoriu de modă (anticipez o explozie de modele și culori în fabricarea măștilor), pe care îl vor integra în ținutele lor de zi cu zi. Tot ei însă, datorită specificului vârstei și primelor flirturi și îndrăgostiri, ar putea fi primii care să și renunțe, măcar contextual, la purtarea măștii.
-
Vor fi și categorii de copii unde purtarea măștii va fi aproape imposibilă
Va fi o mare provocare să facilităm purtarea măștii de către copiii foarte mici/ bebeluși, care au oricum tendința să îndepărteze totul de pe fața lor, dintr-un impuls firesc și sănătos de explorare. De asemenea, un bebeluș pentru care fața umană este un indicator esențial de adaptare și supraviețuire, ar putea fi pus în dificultate de avalanșa de fețe semi-acoperite;
Copiii cu fond anxios, și cu o anxietate manifestă cu precădere în zona sănătății, vor transforma masca într-un accesoriu de nelipsit și ar putea avea chiar mici atacuri de anxietate în momentul în care, din varii motive, s-ar trezi în spațiul public, fără mască.
Purtarea măștii va fi o provocare pentru copiii cu dificultăți de procesare senzorială în zona tactilă (de exemplu, copiii cu tulburare de spectru autist s-ar putea încadra în această categorie).
Sper ca modificarea stilului nostru de viață, din perspectiva relațiilor și apropierii, să nu devină o realitate permanentă, mai spune Diana Stănculeanu.
-
De când și de ce poartă japonezii măști?
În jurul anului 2003, in Japonia au apărut la vânzare măști chirurgicale pentru populație. În primul rând pentru a-i feri pe japonezi de alergiile care se declanșează când înfloresc cireșii.
Apoi, prin cultura lor, japonezii respectă oamenii din jur și dacă sunt răciți, poartă mască pentru a-i proteja pe cei din jurul lor.
Nu în ultimul rând, japonezii poartă măști pentru că sunt oameni timizi care se feresc de contactul prea apropiat cu oamenii.
Și dacă până acum, copiii nu purtau măști, ei bine după Covid19 au început să le dea și copiilor. Să le trasmită mesajul că trebuie să îi ferească pe alții de microbii și virusii pe care probabil că îi are.
Adolescenții le poartă fără probleme pentru că vor să își ascundă și să fie cool.
Nu uitați, #StamAcasă până când se ridică restricțiile. Și atunci, trebuie să avem grijă de noi și cei dragi, să purtăm măști.
Dacă ți-a plăcut articolul, poți da un like sau share pe Facebook sau Instagram. Îmi poți scrie si pe adresa alexa@alexisme.ro.
Leave a Reply