• Home
  • De suflet
  • Podcast
    • Cu capul în nori
  • Interviuri
  • Campanii pentru părinți
  • Viața la țară
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Amintiri din bucătărie
    • Activități cu copiii
  • Recomand
Facebook Twitter Google+
Alexisme
  • Home
  • De suflet
  • Podcast
    • Cu capul în nori
  • Interviuri
  • Campanii pentru părinți
  • Viața la țară
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Amintiri din bucătărie
    • Activități cu copiii
  • Recomand
Home  >  Campanii de informare pentru părinți  >  Cum îi afectează distanțarea fizică pe copii și cum îi convingem să poarte măști? Diana Stănculeanu răspunde
Campanii de informare pentru părinți

Cum îi afectează distanțarea fizică pe copii și cum îi convingem să poarte măști? Diana Stănculeanu răspunde

Alexa Stănescu aprilie 26, 2020 copii, Diana Stanculeanu, masca, purtarea mastii copii Leave a Comment 1868 Views

Nu se știe cum va fi viața noastră de acum înainte, dar un lucru e clar, virusul nu poate să dispară așa de pe o zi pe alta, sau la o dată din calendar. Gata din 15 mai, virusul își face bagajele și pleacă! Nu, anul acesta cel puțin vom purta măști când ieșim din case. Acestea vor deveni un accesoriu. Asortată sau nu la haine, vom ieși doar cu mască pe față, în zonele închise.

Românii sunt un popor pupăcios și iubăreț tare, așa că va fi greu să convingem lumea să poarte măști și după ce se ridică starea de urgență.

Noi avem 7 săptămâni de izolare. D. nu a ieșit de atunci din casă/ curte, din 10 martie, când s-au închis școlile. Din fericire el nu simte nevoia să iasă la plimbare, la magazine sau cine știe unde. Nici măcar cu colegi nu vrea să se vadă. Dar va veni o vreme când va ieși din casă.

Tocmai pentru că nevoia de socializare și apropiere fizică este consolidată genetic în natura umană și a avut un rol esențial în supraviețuirea noastră ca specie, regula distanțării fizice nu va fi sustenabilă pe termen lung

I-am cumpărat deja mască cu desene. Ieri ne-am plimbat prin câmpuri, și a purtat masca tot timpul, cam o jumătate de oră. Și nu s-a plâns deloc. Am fost tare mândră de el.

Dar ce facem când vor merge la școală copiii? Cum vor sta cu orele cu masca pe față? Mai ales acum vara pe căldură?  Cum se vor juca fără să se atingă cei mici la grădiniță, în parcuri? La școală cum vor sta în bănci fără să păstreze distanța și mai ales, ce IMPACT EMOȚIONAL vor avea toate aceste schimbări care ne dau peste cap tot mersul lucrurilor?

I-am pus aceste intrebări și altele, Dianei Stănculeanu, psihoterapeut și expert național în sănătate mintală (pe care aș asculta-o zile întregi și nu m-aș plictisi!).

Foto: Andra Mihailescu si Mihai Anghel

Diana S: În context de joc liber, distanțarea fizică va fi prea puțin respectată – copiii sunt spontani, impulsivi, în mișcare constanță, construiți genetic să se apropie atunci când au ceva de comunicat/ arătat/ explicat. Chiar dacă vor avea marginal în minte regula, pe măsură ce jocul îi activează și emoțional, regula va fi probabil uitată/ ignorată.

Tocmai pentru că nevoia de socializare și apropiere fizică este consolidată genetic în natura umană și a avut un rol esențial în supraviețuirea noastră ca specie, regula distanțării fizice nu va fi sustenabilă pe termen lung, devenind extrem de necesare alte soluții pentru managementul acestui virus (vaccin, tratament).

Personal, cred în utilitatea contextuală și limitată în timp a măsurilor de care ne folosim acum (măști, mănuși, distanță), dar sper în permanentizarea regulilor de igienă proaspăt descoperite de către multe persoane și în apariția soluțiilor medicale (vaccin, tratament) care sunt singurele care și-au dovedit eficiența sustenabilă în lupta cu numeroasele virusuri care au pus la încercare sănătatea umanității.

Cât privește regula distanțării la școală, va putea fi respectată de către copii, în contextul clasei și a reamenajării sălilor de clasă, în prezența unui adult/ cadrul didactic, care supraveghează și reamintește regula și implicațiile ei pentru sănătate. Procesul didactic nu va mai beneficia însă de lucrul pe grupuri mici – acel context de învățare în care copiii se așezau în grup de 3-4, în cerc, apropiați, comunicând intens în vederea realizării unei sarcini;

  • Cum îi convingem pe copii mici sau școlari să poarte măști toată ziua? Să nu se atingă la față? 

Adolescenții ar fi primii care să nu respecte regula privind purtarea măștii datorită primelor flirturi și îndrăgostiri

Foto: PIxabay

Diana S: Cei mai mulți copii ar putea părea inițial încântați de purtarea măștii, mai ales dacă, pe lângă explicațiile legate de impactul pe sănătate, invocăm și asemănarea cu super-eroii lor din filme, animații și benzi desenate, care, chiar dacă nu au o mască per se, sunt toți costumați și au o imagine specifică.

Prin purtarea măștii, și copiii și-ar putea imagina că devin super eroii sănătății, în luptă cu virusul! 

Adolescenții ar putea transforma masca într-un accesoriu de modă (anticipez o explozie de modele și culori în fabricarea măștilor), pe care îl vor integra în ținutele lor de zi cu zi. Tot ei însă, datorită specificului vârstei și primelor flirturi și îndrăgostiri, ar putea fi primii care să și renunțe, măcar contextual, la purtarea măștii. 

  • Vor fi și categorii de copii unde purtarea măștii va fi aproape imposibilă

Va fi o mare provocare să facilităm purtarea măștii de către copiii foarte mici/ bebeluși, care au oricum tendința să îndepărteze totul de pe fața lor, dintr-un impuls firesc și sănătos de explorare. De asemenea, un bebeluș pentru care fața umană este un indicator esențial de adaptare și supraviețuire, ar putea fi pus în dificultate de avalanșa de fețe semi-acoperite;

Copiii cu fond anxios, și cu o anxietate manifestă cu precădere în zona sănătății, vor transforma masca într-un accesoriu de nelipsit și ar putea avea chiar mici atacuri de anxietate în momentul în care, din varii motive, s-ar trezi în spațiul public, fără mască.

Purtarea măștii va fi o provocare pentru copiii cu dificultăți de procesare senzorială în zona tactilă (de exemplu, copiii cu tulburare de spectru autist s-ar putea încadra în această categorie).

Sper ca modificarea stilului nostru de viață, din perspectiva relațiilor și apropierii, să nu devină o realitate permanentă, mai spune Diana Stănculeanu.

Foto: PIxabay
  • De când și de ce poartă japonezii măști?

În jurul anului 2003, in Japonia au apărut la vânzare măști chirurgicale pentru populație. În primul rând pentru a-i feri pe japonezi de alergiile care se declanșează când înfloresc cireșii.

Apoi, prin cultura lor, japonezii respectă oamenii din jur și dacă sunt răciți, poartă mască pentru a-i proteja pe cei din jurul lor.

Nu în ultimul rând, japonezii poartă măști pentru că sunt oameni timizi care se feresc de contactul prea apropiat cu oamenii.

Și dacă până acum, copiii nu purtau măști, ei bine după Covid19 au început să le dea și copiilor. Să le trasmită mesajul că trebuie să îi ferească pe alții de microbii și virusii pe care probabil că îi are.

Adolescenții le poartă fără probleme pentru că vor să își ascundă și să fie cool.


Nu uitați, #StamAcasă până când se ridică restricțiile. Și atunci, trebuie să avem grijă de noi și cei dragi, să purtăm măști. 

Dacă ți-a plăcut articolul, poți da un like sau share pe Facebook sau Instagram. Îmi poți scrie si pe adresa alexa@alexisme.ro. 

 

Previous Article Efectele produse de lipsa soarelui și statul în casă. Ce recomandă medicii, în special copiilor
Next Article Ce poți face legal dacă banca nu îți răspunde la solicitarea privind amânarea ratelor, conform OUG 37/2020

About Author

Alexa Stănescu

Bună! Sunt Alexandra Stănescu și cred că măcar în treacăt m-ai auzit la Europa FM, în ultimii 11 ani. Dacă ți-a plăcut articolul, lasă-mi te rog un comentariu și dacă vrei să dai vestea mai departe cu un share. Multumesc

Related Posts

  • Noi,părinții, suntem influencerii copiilor noștri

    noiembrie 27, 2021
  • Caravana Siguranță Auto: Peste 1200 de copii au circulat în siguranța, in 2021

    noiembrie 6, 2021
  • Ce ar fi fost dacă… AUDIO

    octombrie 30, 2021

Leave a Reply

Anulează răspunsul

Abonează-te!

Înscrie-te aici cu adresa de e-mail ca să primești articolele noi::

My Social Media

Postări populare

  • Începe școala în plin sezon de gripa si viroze – părinții, primii responsabili să nu trimită copilul bolnav la școală ianuarie 8, 2023
  • Ziua Internationala a scrisului de mana | O mai fi important scrisul de mana? ianuarie 23, 2023
  • Unde puteți merge cu copiii de Ziua Nationala a Culturii, pe 15 ianuarie – intrare gratuită la ateliere și muzee în țară ianuarie 13, 2023
  • AUDIO Facem teme acasă împreună cu copiii? Interviu cu Oana Moraru ianuarie 31, 2023

Instagram

alexa_stanescu

Ce zi mai bună decât Ziua Cititului împreună s Ce zi mai bună decât Ziua Cititului împreună să vă amintesc crezul meu: Fii influencerul copilului tău?. 
Am postat câteva dintre titlurile preferate din perioada asta de la Editura DPH. Aveti cod de EXTRA reducere 15% pe langă reducerile de pe site! Codul este Alexisme. 

#ziuacitituluiîmpreună 
#lecturacopii 
#lecturăcopii 
#sacitimcopiilor 
#sacitimimpreuna 
#scoala
#esucatieacasa
#bloggermom
Ep.11 Parintii trebuie să știe - Facem temele cu Ep.11 Parintii trebuie să știe - Facem temele cu copiii acasă? Cum, fără să ridicăm tonul? Unul dintre sfaturile care a mers foarte bine pentru noi a fost să tratez copilul ca pe un coleg, nu să iau aer de părinte care știe. Aur e acest sfat, vă zic. Face mult bine psihicului când simți că faci poc de la adunări.🤣

📚Cine mai face teme cu copiii, mâna sus sau lăsați un comentariu. Am lansat episod nou al podcastului Cu capul în nori, un interviu valoros cu  @oanamoraru_educational🙏

 #scoala  #teme #temeacasa #educatie #copii #claseleprimare #backtoschool  #temecuparinti #temeafterschool #iubire #parinti #joaca #activitaticopii  #ganduri #informatii #parinticooperare #copiiteme
Când îți zicea lumea: Să faci și o fată.. oa Când îți zicea lumea: Să faci și o fată.. oare la asta se referea? La pac pac si bum bum cu băieți? 🙈 săbii și pistoale? 🤷‍♀️Cum e viața cu fete sau cu o fată măcar? Comentați vă rog, spulberați-mi visele, că poate mă iau ideile, mai știi? 👇

#copii
#copiifericiti
#joacabaietii 
#viatacubaieti 
#mamadebaieti 
#mamadebaieti👬❤️💋 
#motherofboys 
#momblogger
Am zis să scot copiii la locul de joacă și să Am zis să scot copiii la locul de joacă și să mai schimbăm atmosfera, se mai văd și cu colegi. Eu, sperând că micul Blond se va juca la locul de joacă am îndrăznit să iau o carte cu mine. Zău, parcă sunt la primul copil, așa naivă sunt crezând că apuc să citesc o pagină. 🙈
Dar până să plecăm de acasă, mă vede D. cu cartea:
-Ah, păi îmi iau și eu cartea să citesc! 
Puteam zice nu? 
Acolo, micul Blond nu vrea la locul de joacă deloc, frati-su la masă citește, eu mă fâțâi de colo colo. Bine că totuși am mai avut și eu compania unui prietene și D. într-un final ( adică la propriu la finalul ieșirii) s-a jucat 5 minute cu colegul lui🙈
Dar cine a mâncat la reducere de Mica Unire pizza și hamburgeri, ceva autentic? 🤣

#viatacucopii 
#momblogger 
#activitaticopii 
#larestaurantcucopiii
In weekend îmi place că am timp să gătesc dimi In weekend îmi place că am timp să gătesc dimineața. Ne trezim mai târziu cu o jumătate de oră sau o oră dacă avem noroc, ne mai hârjonim în pat în 30 de minute până leșinăm de râs, sau dacă e vremea de azi de cuibărim sub plapumă. 

Acest mic dejun brunch e preferatul copiilor și profit maxim de el pentru că îl mănâncă amândoi. Ouă ochi “pe pat” de fasole cu suc de rosii, porumb și ciuperci sau orice mai aveti prin frigider. Sau altfe spus, mâncărică cu de toate și deasupra ouă. Eu nu le bag la cuptor dar merge. Va puteți juca cu mirodeniile. Eu prefer busuioc, îl iubesc în combinație cu rosiile. 

Și pentru că mă tem că nu vor mai mânca mult această mâncare, si oricum nu merge și sâmbătă și duminică.. am nevoie de idei. Voi ce mai gătiți in weekend la micul dejun târziu sau nu? 

#amintiridinbucatarie 
#viatacucopii 
#viațalațară 
#ideidemicdejun 
#momblogger 
#parentingblog 
#părințeală
Vine un moment în viață când copilul știe luc Vine un moment în viață când copilul știe lucruri pe care tu nu le știi. Da, se poate întâmpla și la 8 ani ai lui. 
Recunosc, nu am avut niciodată curiozitatea să învăț șah pentru că auzeam mereu că e foarte greu, și nu eram genul de om ambițios sau cu răbdare. Ei bine, ieri la ora de sport, ( da, ați citit bine!) profesorul i-a învățat șah. Mi se pare un lucru admirabil, chiar dacă nu au făcut mișcare fizică. Ei, și a venit al meu acasă, a căutat și pe tabletă niște jocuri cu șah, și când am terminat eu munca seara, m-a luat la un joc. 
Brusc, eu eram copilul și el adultul. Mi-a explicat regulile și îl întrebam la fiecare mutare: cum merge calul? Cum merge tura? Etc…🤣 după 5 minute nu mă mai suporta copilul: 
-Acum ți-am explicat, mama! 
-Ce să fac, uit. 
Am scos telefonul și mi-am pus regulile în față. 🙈 M-a bătut, nu sunt sigură dacă fair pe regulile reale, dar știu că a muncit și a avut răbdare singur să învete.. chiar și cu tableta. Nu știu cât o să îl țină faza, dar nu mai contează asta. 

Ai vostri v-au dovedit deja că știu lucruri pe care voi nu le știți? Ce anume? 

Vă mai povestesc eu câteva in comentarii. 

#educatie 
#sahcopii 
#invatasah 
#momblogger 
#părințeală 
#mamadebaieti 
#viatacucopii 
#clubdesah 
#educatielascoala 
#lectiidelacopii
Părinții trebuie să știe, ep 11. Am descoperit Părinții trebuie să știe, ep 11. Am descoperit un simplu truc, pentru noi mamele exasperate că nu mănâncă copiii. Sunt foarte curioasă dacă ați încercat și voi metoda asta. Funcționează? Scrieți în comentarii, pls sau lăsați o ❤️ dacă a mers. 

#viatademama 
#trucuridemama
#viatacucopii
#educatie 
#parinti
#informatiiparinti 
#cumsamanancecopiii
#lifewithkids 
#parentingtips 
#parinteala
Noi părinții suntem influencerii copiilor noștr Noi părinții suntem influencerii copiilor noștri. Va veni o zi ( nu prea departe de acum) când ei vor avea propriile păreri pe care va trebui să le ascultăm și mai ales, să le acceptăm. Să ne mușcăm limba când știm că o decizie de-a lor nu le va aduce bucurie, ci suferință, să îi lăsăm să greșească, dar cât? Nici un părinte nu știe asta, o simte doar pe propria piele și poate doar să spere că va fi bine.
Închid ochii și întipăresc imaginea asta pe retină, când D. a învățat de la tatăl lui primele acorduri de la Nothing Else Matters, pe care le bughesc și eu din adolescență, ca o rockeriță care se respecta🤣🤣 Slide pentru sunet 

Piatra de hotar a pus-o soțul, așadar. Acum începe greul, să le dăm tot mai multă libertate în alegeri, fie ele și muzicale. 

Voi cu ce ați vrea să “vă influențați copiii?”

#amintirifrumoase 
#amintirilenoastre 
#viatacucopii 
#fiiinfluencerulcopiluluitau
#momblogger 
#mamadebaieti 
#motherofboys 
#parenting
Mai multe... Follow on Instagram

Arhive

© Copyright 2014. Theme by BloomPixel.