Efectele produse de lipsa soarelui și statul în casă. Ce recomandă medicii, în special copiilor

1 Comment

O prietenă care stă la bloc și nu are balcon, nici câine, dar are un bebeluș de câteva luni, îmi scrie supărată:

Băi, eu nu am câine să îl plimb, dar am un bebeluș care stă închis în casă, nici somnul nu și-l face cum trebuie. (Știți, bebelușii dorm mai bine în aer liber) Nu pot ieși cu el afară nici 10 minute doar pentru că are scutec și nu face pipi afară ? Dar dacă nu e nimeni acum pe drum? Și dacă ies 10 minute să ia o gură de aer și el, în manduca și mă feresc dacă văd oameni?

O înțeleg perfect, dar eu nu pot da sfaturi în această privință. Și mă feresc când e vorba de sănătatea copiilor noștri. Fiecare părinte alege ce crede că e mai bine pentru copilul său. Plus că stau la curte și nu ar fi corect să dau eu sfaturi, pentru că nu simt izolarea la fel ca cineva care locuiește între 4 pereți, la propriu.

Dacă la început am crezut că vom sta în case doar câteva săptămâni, acum deja avem 5 săptămâni mai urmează cel puțin tot pe atât. Așa că acum se impune întrebarea:

 

  • Cum afectează lipsa soarelui, somnul bebelușilor? Dar somnul copiilor preșcolari și școlari?
  • Foto: A. in curte

Să le luăm pe rând: Ca să îi răspund cumva prietenei mele dar și altor părinți și mai ales mame îngrijorate de faptul că nu își mai pot adormi bebelușii decât în cărucior, am întrebat-o pe Ioana Stănescu, Consultant certificat în somnul bebelușilor și al copiilor cum să suplinim plimbările afară:

 

De multe ori îi privim pe bebeluși diferit de cum suntem noi. Deja după 4 luni nevoile lor de somn seamănă mult cu ale adulților. Dormim cel mai bine în patul nostru, cu așternutul care miroase cum ne place nouă, cu pijamaua preferată. Când dormim ”pe drum”, adică în mașină, avion, tren… somnul nu este la fel de odihnitor. Ne trezim năuci, parcă mai obosiți decât eram înainte de a dormi.

 

Organismul are nevoie de întuneric, liniște și lipsa mișcării pentru a intra în somn profund, cel mai odihnitor somn de care are nevoie. Somnul în mișcare și la lumină nu este la fel de odihnitor, creierul rămânând ancorat în realitate din cauza stimulilor. Este un somn superficial.

 

Vestea bună este că bebelușii se adaptează ușor, obiceiuri noi se pot forma oricând, atâta timp cât noi suntem consecvenți și avem răbdare. În câteva zile, bebelușul tău care poate adormea ușor doar afară poate învăța să adoarmă și altfel. Important este să îi oferi o singură variantă de adormire, la orele potrivite pentru el. El învață prin repetare. În prima săptămână deja se vor vedea îmbunătățiri.

Și întotdeauna este o soluție de urgență somnul în sistemul de purtare, în fața geamului deschis sau pe balcon, dacă nu merge ușor formarea obiceiului nou chiar din primele zile.

 

Cât privește copii mai mari de 2 ani, cei care sunt la grădiniță și la școală, studiile arată că într-adevăr, lipsa soarelui, afectează capacitatea de a învăța și le afectează starea de spirit.

 

Cum suplinim lipsa soarelui, ce soluții găsim?

 

Medicul pediatru, Liliana Calapod:

Toată lumea are nevoie de soare și aer, firește. Dar în această perioadă mai tulbure, putem să deschidem geamurile larg, să aerisim bine camerele, să îi scoatem pe balcon pe copii, acolo unde există. (n.red ATENTIE, geamurile să nu reprezinte un pericol pentru cei mici, mereu să fie un adult in cameră!).

În plus, continuati cu administrarea vitaminei, 800-1000 ui pe zi, în cazul copiilor, ca și până acum.

 

  • De ce e importantă VITAMINA D?

soare, camp, Fata
Foto: Pixabay

 

Expunerea la soare produce Vitamina D. Iar asta ne influențează starea de bine. Expunerea la lumina soarelui crește capacitatea creierului de a elibera hormonul numit serotonină, spun specialiștii. Acest hormon este asociat cu o creștere a stării de bine, iar lipsa soarelui ne afectează pe termen lung. Însă ne putem bucura totusi de razele soarelui și de efectele lor, și prin ferestre.

  • Ce spun dermatologii de lipsa soarelui?

Din punct de vedere dermatologic primează protecția solară, spune medicul dermatolog, Diana Plăcintescu. Ea explică acest lucru pentru că se consideră ca vitamina D, care se produce prin expunerea la soare, se poate asigura si din suplimentare artificială.

Din punct de vedere mai holistic medical, ultravioletele sunt antidepresive, sunt dezinfectante, sunt stimulatoare de bioritmuri. 

 Cât privește adulții,  pielea are si ea nevoie de oxigenare, altfel își va pierde luminozitatea, elasticitatea dar chiar și rezistența la agresiuni și traumatisme, își  va reduce capacitatea de reparare. Recomand măcar un sfert de oră de stat cu fereastra deschisă, de două ori pe zi, si dacă se poate, exerciții fizice ușoare în fața ferestrei. 

În limitele posibilităților și în condiții de siguranță și distanțare, e indicat să stăm în aer liber (cu crema de protectie dacă stăm mai mult de 15 minute la prânz -a nu se uita bunele reguli de fotoprotectie!).  Fericiți cei care au o curte sau un balcon.  Să profite cât pot de mult!

Cât privește aerul curat, da, abia acum putem spune că ne bucurăm de un aer nepoluat, dar paradoxal nu ne putem bucura deplin de el, nu putem ieși în parcuri. Însă, o fereastră măcar avem cu toții în casă, așa că haideți să profităm de ea. Luați cât mai mult din energia transmisă de lumină ziua pentru a vă încărca bateriile pentru toată ziua. Acum, mai mult ca oricând, avem nevoie de o stare de spirit bună!

Nu uitați, #STĂMACASĂ


Dacă ți-a plăcut articolul, poți da un like sau share pe Facebook sau Instagram. Îmi poți scrie pe adresa alexa@alexisme.ro dacă ai o problemă de rezolvat și te pot ajuta cu informații. 

 

Further reading

Comments

  1. […] Efectele produse de lipsa soarelui și statul în casă. Ce recomandă medicii, în special copiilor […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *