• Home
  • De suflet
  • Podcast
    • Cu capul în nori
  • Interviuri
  • Campanii pentru părinți
  • Viața la țară
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Amintiri din bucătărie
    • Activități cu copiii
  • Recomand
Facebook Twitter Google+
Alexisme
  • Home
  • De suflet
  • Podcast
    • Cu capul în nori
  • Interviuri
  • Campanii pentru părinți
  • Viața la țară
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Amintiri din bucătărie
    • Activități cu copiii
  • Recomand
Home  >  Alexisme  >  Serbările școlare trebuie să fie despre emoție și distracție, nu poezii în fața clasei
Alexisme

Serbările școlare trebuie să fie despre emoție și distracție, nu poezii în fața clasei

Alexa Stănescu iunie 27, 2019 Leave a Comment 1405 Views

 

Aveam palmele transpirate, terminam clasa 1. Stăteam toți colegii în fața clasei, ca la un pluton emoțional de executie. In bănci, părinții. Pe piept, atâtnată de gât aveam o bucată de carton pe care era scrisă litera E ( cel mai probabil de la elefant). Undeva în poză o văd pe prietena mea pe care abia o cunoscusem anul acela, și care acum, după 27 de ani (OMG, 27 de ani!!) suportă poveștile despre copiii mei, la orice oră din zi și noapte.

 

Firește că nu mai știu nimic din poezia despre litera E, dar emoțiile de atunci mă lovesc și acum în stomac, dacă închid ochii. Pentru că în general, evenimentele majore le reținem în funcție de starea de spirit și de emoții. Da, eram copleșită de teamă pentru că trebuia să vorbesc tare, de rușine, pentru că trebuia să vorbesc în fața unor străini. Și ce să vezi, viața m-a adus fix în fața microfonului, unde mă ascultă sute de mii de oameni zilnic, dar care nu văd și pe care nu îi văd.

 

Uite că azi aș fi avut nevoie să nu simt frica și rușinea. Poate dacă erau mai bine gestionate în copilărie, azi când țin un discurs nu m-aș mai simți că intru în pământ atunci când toate privirile sunt ațintite asupra mea. Emoțiile sunt bune, asta susțin sus și tare. Chiar și frica sau rușinea.  Dar dacă educatoarea/ învățătoarea plus părinții și bunicii  nu puteau atâta accent pe faptul că trebuie să zici alea 3 versuri pe de rost, să zâmbești, poate dacă ni se vorbea despre emoții și ni se explica că ele sunt bune, utile, doar că trebuie să le acceptăm și să le facem față, nu să ne ferim și să le închidem undeva în suflet, poate- poate ajungeam noi toți părinții de azi, altfel. Mai puternici și cu o mai mare încredere în noi. Dar n-a prea fost să fie.

Nu condamn nici educatorii, nici părinții. Fiecare generație s-a descurcat cum a putut.

 

Serbare clasică VS petrecere la final de an

foto:Pixabay

De când s-au înmulțit grădinițele și școlile private în România, s-a mai schimbat și mentalitatea educatorilor în privința serbărilor. Unii încă mai fac piese de teatru, cu mici poezii, serbare clasică, alții aleg să sărbătorească finalul de an școlar doar printr-o adunare a părinților și copiilor, în care se cunosc mai bine, sau în care părinții se joacă împreună cu cei mici.

 

Eu urăsc în continuare serbările clasice, tocmai pentru că nu văd rostul în a pune niște copii de 3-5 ani în fața unei clase pline de adulți care judecă și care evident că își încurajează propriul copil, zicând: De ce plângi? Tu de ce nu faci la X? uite la cutare ce frumos a zis poezia? Ai uitat poezia? doar am repetat-o acasă…etc.

Nici lui D. nu îi place. Am fost la fiecare serbare dar nu a vrut să participe. La primele doua chiar am căzut și eu in plasă și m-am trezit lângă copil în mijlocul clasei spunând poezia in locul lui. De ce? Au fost incântați părinții să mă vadă pe mine? Sau să vadă că al meu copil se rușinează ? Care este scopul ? Aleg să cred că orice serbare, până și una clasică în care se recită poezii în fața părinților, poate fi bună pentru copiii noștri dacă le explicăm cum stă treaba cu emoțiile, vorbitul în public, rușinea.

 

La final, nu contează decât să se simtă ei bine, chit că nu zice poezia. Dacă stă pe margine și se simte bine uitându-se la colegii săi cu admirație, e perfect. Dacă stă în brațele mele și alege să nu cânte și să nu danseze, e perfect. Dar vreau să aibă totuși amintiri frumoase. Sunt etape importante ale vieții, și oricât de timid este, vreau să treacă de această barieră.

Așa că îi zic mereu să se distreze, atât. Restul, nu contează.: dacă uită versurile, dacă vrea să stea lângă mine și nu în fața clasei.

Text: Pixabay

Am avut o serbare de Ziua Mamei parcă în care am fost chemate să facem activități cu copii la gradiniță și a fost super. Altă dată, vara trecută, educatoarea a organzat jocuri cu părinții în curte, în loc de poezii. Ar fi fost minunat dacă participa și D. Vedeți? Copilul meu nu este sociabil și cooperant când e vorba de nici un fel de party. Dar am acceptat asta si incerc să îl ajut să fie mai deschis la prieteni de joacă.

După una dintre serbarile clasice, am decis să vorbesc cu directoarea grădiniței, ca să îi spun punctul meu de vedere, pentru că e o persoană deschisă.

MI-a spus că și ea vrea altfel de serbări dar părinții, atenție da, părinții cer ca cei mici să le zică poezii în fața clasei și să cânte și să danseze!! De ce oameni buni? Uite, acasa, D. toată ziua asta face cântă și dansează. Și dacă nu ar face-o, nu l-aș pune să facă pe maimuțica in fața tuturor, doar așa, că vreau eu. Jur că nu vă înțeleg părinților care vreți ca cei mici să-și etaleze astfel iubirea față de voi, fără să vă gândiți la cât de mult îi afectează pe copiii voștri.

 

 

Previous Article Family Expo & Festival – Concurs
Next Article Cum să (ne) ajutăm copiii să doarmă. Sfaturi de la un consultant în somnologie Nani Nani

About Author

Alexa Stănescu

Bună! Sunt Alexandra Stănescu și cred că măcar în treacăt m-ai auzit la Europa FM, în ultimii 11 ani. Dacă ți-a plăcut articolul, lasă-mi te rog un comentariu și dacă vrei să dai vestea mai departe cu un share. Multumesc

Related Posts

  • La sat, copiii încă bat mingea în fața porții, dar stau și cu telefonul în mână, nesupravegheați

    august 18, 2023
  • Azi, când citesc despre cazul Gheboasă îmi zic așa:

    august 7, 2023
  • Vacanta de vara pentru copii: între ecrane și plictiseală

    iunie 11, 2023

Leave a Reply

Anulează răspunsul

Abonează-te!

Înscrie-te aici cu adresa de e-mail ca să primești articolele noi::

My Social Media

Postări populare

  • Marea Dictare de Ziua Națională a Limbii Române a strâns câteva sute de bucureșteni în rondul Kiseleff septembrie 3, 2023
  • Prima zi de școală: emoțiile copiilor și grijile părinților, cât de justificate și reale sunt? septembrie 10, 2023
  • Primele zile la gradinita si cresa: test de rezistenta pentru copii sau pentru parinti? septembrie 15, 2023
  • Programul Bucharest Science Festival: Copiii pot vedea cum se iau amprentele, experimente și roboți creați de copii septembrie 25, 2023

Instagram

alexa_stanescu

Genul poveștii, de necrezut, dacă nu mi se întâmpla mie, eram sceptică. Despre cum funcționează Universul ( si da, știu că uneori sunt și coincidențe)
Mă știți că nu cred în stele astorele😂😂

Am văzut azi un video făcut de @undortrei, Dorothea, care locuiește in Japonia și care povestea că azi se serbează Luna, în Japonia, printr-o tradiție frumoasă, Tsukimi- un festival al recoltei de toamnă. Cu Dorothea m-am împrietenit prin rețelele sociale și apoi am tot făcut schimb de mailuri ca pe vremuri cu scrisorile la poștă. Mi-a trimis și cartea ei Cum sare piper pe lună, minunat de simplă și frumoasă. Stați așa, să vedeți. 20 de minute mai târziu după ce văd postarea ei, mă sună vecina să-mi spună că am primit o scrisoare din Japonia ( m-am prins imediat cine e că doh, câți prieteni are un om în Japonia, nu? ) Scrisoarea de la Dorothea a ajuns acum 10 zile în țară, dar abia azi, la 20 de minute după ce am văzut eu postarea am primit-o! 

Mi s-a părut ceva extraordinar cum a lucrat Universul. 

Recapitulând: scrisoarea conține și o invitație: pe 29 octombrie Dorothea vine in tară să lanseze oficial cartea ei și abia aștept să o cunosc personal și să fac un interviu pe cinste cu ea. Sau, dacă nu ne iese, măcar vorbim noi două cum a vrut Universul😉

Va tin la curent cu lansarea, până atunci cartea o găsiți la @edituraunivers, va las si un cod in comentarii si in bio, dacă vreti să o aveți pentru autograf. 

#tsukimi 
#lifehappens 
#edituraunivers 
#cumsarepiperpeluna
Ca proaspătă mamă, când nu ai timp să cauți Ca proaspătă mamă, când nu ai timp să cauți informații și păreri despre orice lucru, aparent minor, dar foarte important din viata micuțului tău acum, când toți îsi dau cu părerea în familie sau pe grupuri, să ai la îndemână o revistă cu interviuri valoroase și validate de specialiști, este o gură de aer. 

Bebelonia a ajuns la a doua ediție, dedicată mamelor cu bebeluși de 6-12 luni. 

Revista este gândită și coordonată de Alexandra Lopotaru, mamă ( in curând de 3 copii) și jurnalist care scrie cu sufletul pe blogul său @povestidinbebelonia. Sigur o știți. 

Este genul de revistă realistă, cum îmi place mie să spun, care arată mamele așa cum sunt, cum se simt, iar interviul cu Dana Rogoz este fix așa. Natural. Mai găsiți rețete, sfaturi si idei frumoase și valoroase pentru mamele din ziua de azi, care se luptă cu atâtea greutăti. 

La pagina 89 citiți și un interviu făcut de mine cu @alicemitu Alice Dona, fondatorul Centrului de Siguranta auto, despre când schimbăm scoica auto cu un scaun, cum alegem scaunul potrivit, care e diferența dintre un scaun testat și unul omologat. 

Vă las câteva imagini din revistă: de la diversificare, la relația in cuplu, la călătoria cu copilul, la primul ajutor și multe altele. 

Revista în format fizic o găsiți doar in maternitațile Regina Maria din țară(și ce bine pică să o răsfoiești când esti in salon) si online gratis si oricand pe bebelonia.ro. 

Multumesc, Alexandra pentru că ai avut această idee să ajutăm mamele și pentru că am putut face și eu parte din această bucurie. 🙏

#bebelonia
#revistabebebelonia
#maternitate
A venit sezonul în care atac blogul Alinei Prodan A venit sezonul în care atac blogul Alinei Prodan pentru plăcinta de dovleac🙈
Până una alta, am mers în grădină să alegem THE dovleac. Nu știam care e copt. 
-Hai să căutăm pe internet, mama, zice D. 
Și ne-am uitat, am încercat să alegem unul și l-am nimerit. A fost perfect. 

#pumpkinpie 
#pumpkin🎃 
#placintadovleac
⭐️⭐️⭐️GIVEAWAY⭐️⭐️⭐️ Carte ⭐️⭐️⭐️GIVEAWAY⭐️⭐️⭐️
Cartea Cel de-al doilea copil din seria Educație cu blandete de la @edituraunivers 

#parintiitrebuiesastie 
#parintifericiti 
#educatiecopii
#educatiecublandete 
#edituraunivers 
#cartipentruparinti 
#scoalaparintilor
Dacă aș putea avea o superputere aș vrea să fi Dacă aș putea avea o superputere aș vrea să fie să pot citi în somn ( că doar atunci mai am “timp liber” și practic aș face ca un fel de transfer al informației direct în creier). 😂

Abia așteptam weekendul să mă cufund în viața personajelor Grimaldi: Cea mai nouă carte Virginie Grimaldi, dar și un pachet din noua serie “Educație cu Blândețe” sunt disponibile și ca un copil, nu știu de care să mă apuc mai întâi. 

Am decis: ziua citesc Grimaldi pentru că mă bine dispune și mă conectează mult cu lucruri din viața mea cu care rezonez, iar seara citesc una din pachetul de parenting pentru că după ce culc copiii, oricum reflectez la ce am făcut greșit cu ei ziua. Don’t we all do that? Recunoașteți🤷‍♀️

GIVEAWAY: Cartea Cel de-al doilea copil îi va ghida pe părinții indeciși dar și pe cei care așteaptă deja al doilea copil. Bine, cred că se aplică și cu al treilea and so on. 

Lasă un mesaj in comentarii si taguieste o mamă. Extragerea, pe 29 septembrie. 

Pentru restul cărților, aveti link in bio pentru comandă sau in comentarii pt Facebook. Linkul este afiliat, ceea ce înseamnă nu că mă voi îmbogăți din asta dar dacă voi vedea la câți dintre voi ajung aceste cărți bune, voi simți că am mai făcut un strop de bine și lumină în lumea părinților, cu mine inclusiv) 

#educațiecublândețe 
#scoalaparintilor 
#edituraunivers 
#virginiegrimaldi
Matematica e peste tot, asta vreau să înțeleagă toți copiii. Să o învețe cu drag, să îi înțeleagă utilitatea: de exemplu, cum să împartă o prăjitură in cantitate egală pentru toată familia? Sau măcar pentru el și fratele lui. 

Am pornit noi idei despre cum să facem temele cu copiii fără se (ne/îi) stresăm (prea mult). 

Voi ce idei aveți? Mai faceți teme cu copiii? 

#scoala #teme #temeacasa #educatie #copii #responsabilitateaparintelui #claseleprimare #backtoschool #temecuparinti #temeafterschool #iubire #parinti #joaca #activitaticopii #ganduri #informatii #parinticooperare #copiiteme
A doua zi de grădi, când încercam să îl dezli A doua zi de grădi, când încercam să îl dezlipesc de mine pe micul Blond: 
-Mami, dar tu faci lucruri mai frumoase acasă cu mine, inventăm, facem experimente.. îmi place mai mult acasă..🙈 
Mi-am făcut-o singură, dar nu regret. Uneori chiar găsesc chestii interesante pe net și le testăm. Cum ar fi… amprentele invizibile. Ai nevoie doar de 4 ingrediente pe care garantat le ai in casă. ( asta dacă nu ti-a terminat deja stocul de bicarbonat pe explozii cu oțet:)) 

Like&save&share

Aștept idei de experimente si jocuri în comentarii

#viatacucopii 
#lifewithkids 
#momblogger 
#ideidejoaca 
#activitaticopii 
#activitatiacasa
O dorință mare, una mică și una care să le cu O dorință mare, una mică și una care să le cuprindă pe toate. 3 dorințe am lansat pe Lacul Floreasca la @wishfest_romania. Cel mai frumos mod de a încheia vara, cu noi vise. 

Tare mândră am fost de D. care a reușit să găsească o dorință pe care nu mi-a spus-o dar recunosc, am tras cu ochiul. Da, e om mare cu dorințe mari pe care sigur le poate atinge dacă muncește pentru ele. Micul Blond, cu dorinte mai mici, pe material, așa, potrivit vârstei😂

Atmosfera fost tare plăcută, lume bună și nu multă, muzica perfectă pentru generația noastră: de la Lambada la Coco Jambo am dansat❤️ Când te vezi și cu prieteni buni, life is good. A merit să întârziem acasă în ultima zi de vacanță. 

Mâncare bună, mă bucur că am reușit să gust moci că prea mult am văzut la tv despre el în desenele lui Michelle Obama! 

Mai venim și la anul, deja facem tradiție zic copiii. 

#endofsummer 
#gatavacanta 
#wishfest 
#dorintelecopiilor 
#festivaluldorintelor 
#momblogger 
#viatacucopii
Mai multe... Follow on Instagram

Arhive

© Copyright 2014. Theme by BloomPixel.