• Home
  • De suflet
  • Podcast
    • Cu capul în nori
  • Interviuri
  • Campanii pentru părinți
  • Viața la țară
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Amintiri din bucătărie
    • Activități cu copiii
  • Recomand
Facebook Twitter Google+
Alexisme
  • Home
  • De suflet
  • Podcast
    • Cu capul în nori
  • Interviuri
  • Campanii pentru părinți
  • Viața la țară
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Amintiri din bucătărie
    • Activități cu copiii
  • Recomand
Home  >  Interviuri • Părinți & copii • Uncategorized  >  Ai depune bani în contul pentru copii deschis de stat? Interviu cu trainerul de educație financiară Adrian Asoltanie
InterviuriPărinți & copiiUncategorized

Ai depune bani în contul pentru copii deschis de stat? Interviu cu trainerul de educație financiară Adrian Asoltanie

Alexa Stănescu ianuarie 27, 2019 Adrian Asoltanie, cont pentru copii, economisire 3 Comments 1367 Views

După ce D. a venit în viața noastră, am vrut să îi asigurăm viitorul și să punem bani deoparte pentru tot felul de lucruri pe care nu ni le-am fi putut permite. Inițial am vrut să depunem într-un cont care să nu poată fi accesat decât la 18 ani când poate are nevoie pentru studii. Apoi ne-am gândit că poate nu vom face față 18 ani, să cotizăm lunar, iar acasă sigur nu putem stânge bani la saltea.

Așa că am ales un cont la o bancă unde trebuie să depunem o sumă lunar, vreo 200 de lei și am reușit să facem asta timp de 2 ani, însă când nu am mai putut financiar să plătim, am pierdut banii pentru că nu puteau fi retrași decât după minimum 5 ani.

Cam asta a fost experiența noastră cu economisirea banilor pentru copii și conturile oferite de bănci.

Sigur ați auzit că în decembrie a fost aprobat de Guvern un program numit, „gROwth – Contul individual de economii Junior Centenar”. Adică, un cont deschis pentru fiecare copil înregistrat în România, în care statul contribuie cu 600 de lei, DOAR dacă părinții alimentează contul cu minimum 1200 lei pe an. Dacă la finalul anului suma depusă de părinți e mai mică de 1200 de lei, statul nu cotizează cu cei 600 de lei promiși.

  • Cine are cont deschis  de stat la Trezorerie?

Toți copiii până în 18 ani.

  • Cum se depun banii și unde?

Banii se depun la Trezoreria sectorului 1, întrebi de acest cont, dai CNP-ul copilului tău și pui banii în cont. Da același, CONT pentru 4 milioane de copii. Diferă doar CNP-ul.

Pentru soldul contului se acordă dobândă (la soldul contului se aplică o rată de dobândă al cărei nivel se stabilește la 3% pe an).

  • Când pot fi retrași banii?

Banii nu pot fi retrași până când copilul nu împlinește 18 ani. Sunt și câteva excepții:

a) în cazul achitării cheltuielilor de sănătate pentru tratarea titularului contului în cazul bolilor cu risc de deces al acestuia, respectiv: boli infecțioase, boli rare, afecțiuni oncologice, malformații congenitale, boli hematologice, diabet, accidente domestice și intoxicații;
b) în cazul achitării cheltuielilor pentru suportul serviciilor medico-sociale de care beneficiază titularul contului cu tulburări pervazive de dezvoltare, respectiv în cazul achitării cheltuielilor de recuperare medicală complexă psihoneuromotorie;
c) în cazul decesului titularului contului.

Este un program de genul: „Contribuie cine poate și cheltuie cine trebuie!”

Am vrut să mă lămuresc cum stă treaba cu acest cont și nu am căutat informați din lege sau de la autorități, căci v-aș fi plictisit și enervat. Sunt sigură că aveți măcar întrebări dacă nu chiar îndoieli. Așa că am stat de vorbă cu trainerul de educație financiară pentru adulți și copii, Adrian Asoltanie.  

Foto: Fb Adrian Asoltanie
  • Este sau nu o oportunitate care să ajute părinții care nu reușesc să pună bani deoparte pentru viitorul copiilor lor?

A. Asoltanie: Identificarea și evaluarea oportunităților ține de educația financiară. La capitolul ăsta suntem pe locul 128 în lume și pe ultimul loc în Europa. Un program garantat de stat ar trebui să fie una din cele mai sigure forme de economisire și investire. Însă așa cum a fost construit acest proiect, condițiile și limitările lui, lansarea lui într-o perioadă de „foame” bugetară și profesionalismul inițiatorilor îmi ridică MARI semne de întrebare. Există alte instrumente de investiții pentru copii, e nevoie de educație în primul rând.

  • Cât de sigur este acest cont de economisire, în conditiile in care s-a deschis UN SINGUR CONT COMUN la Trezoreria sectorului 1 pentru 4 milioane de copii, iar tu ca părinte dai CNP-ul și depui banii? Eu personal nu am încredere sa platesc o amenda la Trezorierie…

 A. Asoltanie: Experiențele contribuabililor cu instituțiile statului sunt deseori năucitoare și frustrante. De la erori grave până la interpretări subiective ale unor legi, statul s-a dovedit a fi un partener instabil și agresiv. Legi schimbate peste noapte, taxe introduse urgent și retrase la presiunea Uniunii Europene, bani încasați abuziv și nereturnați cu anii… Investițiile se bazează în primul rând pe încredere – acest ingredient lipsește din acest proiect.

  • Românii nu sunt un popor care să economisească, asta și pentru că nu își permit acest lucru, cred. Practic, un părinte ar trebui să depună în contul de la stat câte 100 de lei pe lună, iar la finalul anului să se adune 1200 de lei pe numele copilului respectiv.

         Câți dintre români au acești bani în plus? Și cei care au vor fi tentați în vreun fel de 600 de lei ?

A.Asoltanie: Personal consider că marea majoritate a românilor ar putea să facă rost de 100 RON / lună, mai ales pentru a investi în viitorul copiilor lor. Pentru asta ar trebui să-și facă un buget al familiei ca să înțeleagă ce bani le intră într-un an în casă și pe ce se duc. Totul trebuie calculat pe 12 luni. O să aibă niște surprize serioase. (De ex. 1 pachet de țigări pe zi înseamnă 6000 RON / an.) Puteți descărca gratuit un astfel de buget personal / al familiei de pe www.adrian.asoltanie.com/gratuit

Foto: Unsplash
  • Eu văd deschiderea acestui cont drept o momeală pentru români… Să pună ei primii banii și apoi jumătate depune și statul. Cum funcționează concret? Ca niste titluri de stat? Pentru că practic, statul se poate folosi de banii noștri dar noi nu. Fizic nu putem retrage banii până la 18 ani împliniți ai copilului.

A.Asoltanie: După părerea mea, este un program de genul: „Contribuie cine poate și cheltuie cine trebuie!” Nu se spune clar ce se întâmplă cu acești bani, în ce vor fi investiți (probabil în pensii speciale…), de unde ia statul cei 600 RON / an… Cred că este o nouă formă de a cheltui azi banii de răspoimâine, pentru că cei de mâine și poimâine sunt de mult duși… Ce e cel mai pervers este că se îmbracă un furt din resursele copiilor noștri în haina unui program de sprijin al lor.

  • Nu ar fi mai util să nu fie un cont obligatoriu deschis? Să aibă părinții optiunea dacă deschid un cont? Până la urmă nu cred că deschiderea unui cont ii impiedică pe români să o facă, ci lipsa banilor pe care să îi economisească. Există riscul să ne trezim cu dobânzi sau comisioane de administrare?

A.Asoltanie: După câteva mii de persoane întâlnite la cursurile pe care le țin în companii, principala barieră în economisire și investiții este lipsa educației financiare. Oamenii nu cunosc mai departe de depozite bancare, nu înțeleg și nu aplică principiul „Plătește-te pe tine primul” adică primul lucru când iau salariul să pună deoparte o sumă de bani, oricât de mică. Nu au un buget și folosesc greșit multe produse financiare. Atunci când reușesc să strângă ceva, caută scheme rapide care se dovedesc țepe.

  • Există riscul să piardă părinții banii, dacă dispare programul? Se garantează sumele în vreun fel?

A.Asoltanie: Înțeleg că sunt aprox. 7 milioane de români care încă așteaptă de ani de zile să-și recupereze taxa auto încasată abuziv de stat. Probabil că banii se vor recupera însă cu greutate și cu multă birocrație. Mulți vor pierde dovezile depunerilor și se vor plimba multe dosare cu șină și copii xerox.

  • Tu ai contribui la acest cont sau preferi unul pe care il alegi tu pentru viitorul copiilor tăi? Și chiar așa, cum am putea alege un plan de economii pentru copiii noștri? La ce să fim atenți? Dobândă? Posibilitatea de a-i retrage cat mai tarziu?

A.Asoltanie: Personal eu alimentez automat în ziua de salariu 2 fonduri mutuale pentru copiii mei în care depun în fiecare lună câte 200 RON. Nu amestec niciodată produsele de investiție cu cele de asigurare de viață, oricum copiii nu au nevoie de asigurări de viață. Prefer fondurile mutuale simple administrate de banca cu care lucrez. Mă interesează diversificarea, randamentul, să îmi permită depuneri și retrageri flexibile, transparență și control.

Sper că v-am adus niște lămuri dacă vă gândeați cumva să cotizați în vreun fel la acest cont pentru copiii voștri.

Tu ai depune bani în contul de la stat? Ai deschis un alt cont de economisire pentru copiii tăi? Ce plan de economisire ai ales pentru ei?


 

Dacă ți-a plăcut articolul, poți da like sau share pe FB și te poți abona la articolele mele din sectiunea subscribe de pe prima pagina. 

 

 

Previous Article Plăcintă pentru leneși sau Crumble de mere
Next Article Prieteni vechi, prieteni noi

About Author

Alexa Stănescu

Bună! Sunt Alexandra Stănescu și cred că măcar în treacăt m-ai auzit la Europa FM, în ultimii 11 ani. Dacă ți-a plăcut articolul, lasă-mi te rog un comentariu și dacă vrei să dai vestea mai departe cu un share. Multumesc

Related Posts

  • Cum să ne pregătim de criză economică în al 12-lea ceas!

    martie 17, 2020

3 Comments

  1. Carmen Alexa Reply
    februarie 1, 2019 at 6:42 am

    WOW! Am rămas mască! În primul rând nu știam de acest program și în al doilea rând, acum că am aflat de el.. .mi se pare ireal. Eu aș alege altă formă de economisire, dar în nici un caz acest cont deschis de stat 🙁

    • Rahela Reply
      februarie 1, 2019 at 9:00 am

      Carmen, eu depun lunar niște bani pentru fi-meu. Mi se pare mai safe o firmă străină decât statul român. Riscul e mai mic, deși pare atât de ciudat!

      • Alexa Stănescu Reply
        februarie 21, 2019 at 8:32 am

        Perfect de acord! Problema e că la cum se scumpesc toate și salariile rămân pe loc, la un moment dat nu ne vom mai permite nici 100 de lei să punem pe lună:(

Leave a Reply

Anulează răspunsul

Abonează-te!

Înscrie-te aici cu adresa de e-mail ca să primești articolele noi::

My Social Media

Postări populare

  • Începe școala în plin sezon de gripa si viroze – părinții, primii responsabili să nu trimită copilul bolnav la școală ianuarie 8, 2023
  • Ziua Internationala a scrisului de mana | O mai fi important scrisul de mana? ianuarie 23, 2023
  • Unde puteți merge cu copiii de Ziua Nationala a Culturii, pe 15 ianuarie – intrare gratuită la ateliere și muzee în țară ianuarie 13, 2023
  • Babum, scrisă de Alec Blenche, o carte sensibilă și plină de mister pe care copiii o vor iubi ianuarie 17, 2023

Instagram

alexa_stanescu

Când îți zicea lumea: Să faci și o fată.. oa Când îți zicea lumea: Să faci și o fată.. oare la asta se referea? La pac pac si bum bum cu băieți? 🙈 săbii și pistoale? 🤷‍♀️Cum e viața cu fete sau cu o fată măcar? Comentați vă rog, spulberați-mi visele, că poate mă iau ideile, mai știi? 👇

#copii
#copiifericiti
#joacabaietii 
#viatacubaieti 
#mamadebaieti 
#mamadebaieti👬❤️💋 
#motherofboys 
#momblogger
Am zis să scot copiii la locul de joacă și să Am zis să scot copiii la locul de joacă și să mai schimbăm atmosfera, se mai văd și cu colegi. Eu, sperând că micul Blond se va juca la locul de joacă am îndrăznit să iau o carte cu mine. Zău, parcă sunt la primul copil, așa naivă sunt crezând că apuc să citesc o pagină. 🙈
Dar până să plecăm de acasă, mă vede D. cu cartea:
-Ah, păi îmi iau și eu cartea să citesc! 
Puteam zice nu? 
Acolo, micul Blond nu vrea la locul de joacă deloc, frati-su la masă citește, eu mă fâțâi de colo colo. Bine că totuși am mai avut și eu compania unui prietene și D. într-un final ( adică la propriu la finalul ieșirii) s-a jucat 5 minute cu colegul lui🙈
Dar cine a mâncat la reducere de Mica Unire pizza și hamburgeri, ceva autentic? 🤣

#viatacucopii 
#momblogger 
#activitaticopii 
#larestaurantcucopiii
In weekend îmi place că am timp să gătesc dimi In weekend îmi place că am timp să gătesc dimineața. Ne trezim mai târziu cu o jumătate de oră sau o oră dacă avem noroc, ne mai hârjonim în pat în 30 de minute până leșinăm de râs, sau dacă e vremea de azi de cuibărim sub plapumă. 

Acest mic dejun brunch e preferatul copiilor și profit maxim de el pentru că îl mănâncă amândoi. Ouă ochi “pe pat” de fasole cu suc de rosii, porumb și ciuperci sau orice mai aveti prin frigider. Sau altfe spus, mâncărică cu de toate și deasupra ouă. Eu nu le bag la cuptor dar merge. Va puteți juca cu mirodeniile. Eu prefer busuioc, îl iubesc în combinație cu rosiile. 

Și pentru că mă tem că nu vor mai mânca mult această mâncare, si oricum nu merge și sâmbătă și duminică.. am nevoie de idei. Voi ce mai gătiți in weekend la micul dejun târziu sau nu? 

#amintiridinbucatarie 
#viatacucopii 
#viațalațară 
#ideidemicdejun 
#momblogger 
#parentingblog 
#părințeală
Vine un moment în viață când copilul știe luc Vine un moment în viață când copilul știe lucruri pe care tu nu le știi. Da, se poate întâmpla și la 8 ani ai lui. 
Recunosc, nu am avut niciodată curiozitatea să învăț șah pentru că auzeam mereu că e foarte greu, și nu eram genul de om ambițios sau cu răbdare. Ei bine, ieri la ora de sport, ( da, ați citit bine!) profesorul i-a învățat șah. Mi se pare un lucru admirabil, chiar dacă nu au făcut mișcare fizică. Ei, și a venit al meu acasă, a căutat și pe tabletă niște jocuri cu șah, și când am terminat eu munca seara, m-a luat la un joc. 
Brusc, eu eram copilul și el adultul. Mi-a explicat regulile și îl întrebam la fiecare mutare: cum merge calul? Cum merge tura? Etc…🤣 după 5 minute nu mă mai suporta copilul: 
-Acum ți-am explicat, mama! 
-Ce să fac, uit. 
Am scos telefonul și mi-am pus regulile în față. 🙈 M-a bătut, nu sunt sigură dacă fair pe regulile reale, dar știu că a muncit și a avut răbdare singur să învete.. chiar și cu tableta. Nu știu cât o să îl țină faza, dar nu mai contează asta. 

Ai vostri v-au dovedit deja că știu lucruri pe care voi nu le știți? Ce anume? 

Vă mai povestesc eu câteva in comentarii. 

#educatie 
#sahcopii 
#invatasah 
#momblogger 
#părințeală 
#mamadebaieti 
#viatacucopii 
#clubdesah 
#educatielascoala 
#lectiidelacopii
Părinții trebuie să știe, ep 11. Am descoperit Părinții trebuie să știe, ep 11. Am descoperit un simplu truc, pentru noi mamele exasperate că nu mănâncă copiii. Sunt foarte curioasă dacă ați încercat și voi metoda asta. Funcționează? Scrieți în comentarii, pls sau lăsați o ❤️ dacă a mers. 

#viatademama 
#trucuridemama
#viatacucopii
#educatie 
#parinti
#informatiiparinti 
#cumsamanancecopiii
#lifewithkids 
#parentingtips 
#parinteala
Noi părinții suntem influencerii copiilor noștr Noi părinții suntem influencerii copiilor noștri. Va veni o zi ( nu prea departe de acum) când ei vor avea propriile păreri pe care va trebui să le ascultăm și mai ales, să le acceptăm. Să ne mușcăm limba când știm că o decizie de-a lor nu le va aduce bucurie, ci suferință, să îi lăsăm să greșească, dar cât? Nici un părinte nu știe asta, o simte doar pe propria piele și poate doar să spere că va fi bine.
Închid ochii și întipăresc imaginea asta pe retină, când D. a învățat de la tatăl lui primele acorduri de la Nothing Else Matters, pe care le bughesc și eu din adolescență, ca o rockeriță care se respecta🤣🤣 Slide pentru sunet 

Piatra de hotar a pus-o soțul, așadar. Acum începe greul, să le dăm tot mai multă libertate în alegeri, fie ele și muzicale. 

Voi cu ce ați vrea să “vă influențați copiii?”

#amintirifrumoase 
#amintirilenoastre 
#viatacucopii 
#fiiinfluencerulcopiluluitau
#momblogger 
#mamadebaieti 
#motherofboys 
#parenting
Multă vreme m-am ferit de planuri, de organizare, Multă vreme m-am ferit de planuri, de organizare, pentru că mă temeam că nu mă voi putea ține de ele și mai rău mă vor doborî. Dar am descoperit un mare secret în pandemie. Acela că așteptările, limitele și programul, EU le stabilesc. De MINE ține să duc la capăt planurile pe care le fac, cât timp sunt REALISTE. De exemplu: nu îmi voi propune într-o zi să fac două feluri de mâncare la prânz pentru copii și încă două mese de regim pentru mine, cumpăraturi, teme cu copilul, spălat și întins rufe, sau curat prin casă, pe lângă job în același timp, în aceeași zi. Pur și simplu nu este realizabil.

Ce fac însă ? Reduc activitațile și le împart pe zile, în funcție de ce mai am de făcut.

Acum vine și GIVEAWAY-ul!!

Anul acesta sau la final de 2022, nu mai știu, vă ceream ajutorul pentru plannere, Universul mi-a adus-o pe @Mădălina Andreescu, o mamă care a creat niște plannere simpatice și tematice DIGITALE și vrea să vă dea vouă, mamelor din comunitate câte 2 plannere la alegere. 

Plannerele sunt digitale, le primiți pe mail și le puteți printa pe A4 la imprimanta de acasă sau serviciu, sau le puteți completa digital și mai salvăm planeta.

👉Ce aveți de făcut ca să puteți câștiga? 

*Follow paginile de instagram @alexa_stanescu și @madelinescuisine 

*Follow paginile de Facebook Alexisme by Alexa Stănescu și Madeline.ro

*Dă tag unei mame care ar avea nevoie de un planner și fă-i o surpriză frumoasă

Feel free să participați și pe insta și pe Facebook. Dăm câte un premiu pe fiecare retea de socializare! 

Vineri, 20 ianuarie extrag câștigătoarele! Multă baftă! 

BONUS: TOTI cei care se înscriu la giveway pot cere în mesaj privat cod pentru 20% reducere la ORICE planner

#giveaway #planner #momplanning #organizare 
#concurs #todolist #todolists #planurideweekend #mamadebaieti #mombloger
A mai rămas cineva cu căsuța de turtă dulce?🤣 Ați mâncat-o? 
Când am făcut-o am zis să așteptăm câteva zile până vin bunicii, apoi treptat au mai rupt din ea, și zilnic micul Blond mă întreabă: “ Ce pot să iau de pe căsuță?” Eu îi zic că nu se mai dezlipește nimic acum. 
Între timp, copiii ascund lucruri în căsuța demolată. 😜

Ultima poza e senzație: cum fac ei poze. 

Mulțumesc @alinaprodan.ro si @blog_laura_frunza pentru că mi-au zis că nu dau greș cu această căsuță. Aveau dreptate, a fost prima care mi-a ieșit. 

#casutaturtadulce 
#viatademama 
#bloggermom 
#amintiridinbucatarie 
#christmasmood 
#foodchristmas 
#gingerbreadhouse
Mai multe... Follow on Instagram

Arhive

© Copyright 2014. Theme by BloomPixel.