Să tot fie vreo 4 ani, de când fac pâine în casă. Eu am început cu o mașina de pâine (înainte să avem copii!), dar după câteva săptămâni mi-am dat seama că e prea înnecăciosă, nu îmi plăcea consistența ei. Am abandonat-o un an pe masă.
După ce am născut și eram mai atentă la ce mănâncă copilul, mi-am luat inima în dinți și am testat o rețetă a lui Adi Hădean care era foarte ușoară. Mai ales că era nevoie de apă rece și fără frământare. Atât mi-a trebuit: să iasă prima pâine, că apoi nu m-am mai oprit! Ai un imbold și o siguranță și nu îți mai vine să intri într-un magazin pentru pâine. Cu timpul, am mai învățat secrete de la soacra mea. Îmi amintesc că m-a cucerit acum 10 ani cu pâinea ei cu busuioc și nucă.
Am constatat că frământatul nu e așa o tragedie, nu necesită nici forță, nici timp mult.
Și pentru că din cauza sarcinii nu prea mai funcționez la capacitate maximă prin bucătărie, am primit de la Moș Crăciun un robot de bucătărie ce amestecă aluatul. Vai, de când am visat să am așa ceva!
Lui D. îi place la nebunie să se joace cu plastilina naturală, adică aluatul de pâine, iar când a văzut mixerul… deja era fascinat.
Așa că #UnChefsiJumătate a învățat azi să facă pâine cu ajutorul mixerului, căci știa doar old school.
Mituri despre pâinea făcută în casă
- Trebuie frământată mult: 4-5 minute este suficient să amesteci aluatul și să îl frămânți. Treaba o face oricum drojdia. Așa că nu trebuie să mergi la sală și să faci mușchi la brațe cu aluatul.
- Trebuie să ai experiență în bucătărie ca să faci pâine. NU este adevărat deloc. Să pui 3 ingrediente de bază într-un bol, (4 cu tot cu apa) poate face și un copil de 4 ani. Lui D. îi place maxim să facă pâine. Totul e să ai combinația perfectă de ingrediente.
- Apa nu trebuie să fie mereu calduță sau potrivită (mi-era mereu frică să nu pun apa prea fierbinte și să stric drojdia).
- Există și rețete fără frământare complet.
- Se întărește repede. La noi rezistă 3 zile, dar până la urmă și din magazin luați pâine la câteva zile, nu?
Pâinea nu o fac după rețetă acum, deși știu că ar trebui, dar am decis ultima oară să cântăresc ingredientele ca să dau mai departe rețeta și alte mame să prindă curaj.
Ingrediente:
- 700 gr făină
- un plic de drojdie uscată de 10 gr . (Eu folosesc drojdie proaspătă pe care o dizolv intr-o cana cu apă călduță și adaug un strop de zahăr)
- 550 gr apă călduță (de la robinet, nu trebuie încălzită)
- 10 gr de sare
- o lingură de ulei
- ce aveți prin cămară și ce vă place să simțiți în pâine (fulgi de ovăz, cimbru, nuci, usturoi). Imaginația nu are limite!
Cum se prepară:
Se pun în ordinea scrisă toate ingredientele de mai sus și se frământă cât doriți, minim 5 minute. E suficient. La final aluatul trebuie să nu fie lipicios. Dacă este din cauza drojdiei, mai presărați puțină făină, cât să nu se lipească de degete. NU încărcați prea mult cu făină.
Îl lăsați într-un vas cel puțin o oră la un loc cald pentru dospire. Apoi scoateți aluatul se desumflă si il rearanjați in tava.
Puneti la cuptorul incins la 200 grade pentru 30-40 minute.
Eu fac chifle, așa că las aluatul să crească în același bol în care am frământat, apoi fac chiflele (cam dintr-o lingură mare de aluat) și le pun pe tavă. Le crestez și le mai las 15 minute ca să mai crească din nou. Apoi le pun la cuptorul încins la 200 grade pentru 30 de minute. FOARTE IMPORTANT: Când sunt gata să le acoperiți cu un prosop curat umed sau picurați câțiva stropi de apă direct pe pâine. Așa, pâinea nu se va întări.
Imediat ce se răcește puțin, rup o chiflă, o ung cu unt și sare și o împart cu soțul și copilul ! Este chifla de sacrificiu de fiecare dată când fac pâine. La noi, pâinea nu apucă să se strice sau să se întărească. Rețeta aceasta ne ajunge cam 3 zile. Foarte rar mai cumpăr pâine. Când lucram în timpul săptămânii, cumpăram o dată pe săptămână, dar acum nici măcar.
Ce a învățat D. făcând pâine:
- I-am explicat ce face mixerul și a învățat să schimbe el vitezele
- Să cântărească
- Să măsoare și lichidul (apa) în recipientul special cu dozaj de ml
- I-am explicat cum acționează drojdia și ce face concret
- Și mai ales, învață că pâinea care e de bază nu trebuie cumpărată și poate fi făcută de noi în casă.
Eu folosoesc același aluat si pt pizza în casă, cu diferența că pentru pizza îl pun la dospit în frigider în folie de plastic. ATENTIE: se va umfla intr-o oră /dou, si va da pe afară. O să vedeți că explodează pur și simplu. Aluatul poate sta în frigider 3 zile.
Scoate-ti aluatul dupa 1-2 ore si il impartiti in două. Mie imi ies doua blaturi ( tavi mari) din cantitatea aceasta.
Leave a Reply