• Acasă
    • Competiţie SuperBlog
  • Alexisme
    • De suflet
    • Viața la țară
    • Păreri
    • Intrebări de oracol
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Activități cu copiii
    • Amintiri din bucătărie
  • Campanii
    • Români care inspiră
    • Campanie de informare pentru părinți
  • Ştiri
  • Concursuri
  • Recomand
  • Despre mine
  • Apariții în media
  • Acasă
    • Competiţie SuperBlog
  • Alexisme
    • De suflet
    • Viața la țară
    • Păreri
    • Intrebări de oracol
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Activități cu copiii
    • Amintiri din bucătărie
  • Campanii
    • Români care inspiră
    • Campanie de informare pentru părinți
  • Ştiri
  • Concursuri
  • Recomand
  • Despre mine
  • Apariții în media
Alexisme
  • Acasă
    • Competiţie SuperBlog
  • Alexisme
    • De suflet
    • Viața la țară
    • Păreri
    • Intrebări de oracol
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Activități cu copiii
    • Amintiri din bucătărie
  • Campanii
    • Români care inspiră
    • Campanie de informare pentru părinți
  • Ştiri
  • Concursuri
  • Recomand
  • Despre mine
  • Apariții în media
Home  >  Amintiri din bucătărie • Uncategorized  >  Aluat de pâine / pizza, fără pretenții, homemade #Un chef și jumătate
Amintiri din bucătărieUncategorized

Aluat de pâine / pizza, fără pretenții, homemade #Un chef și jumătate

Alexa Stănescu ianuarie 7, 2019 paine, reteta in casa, un chef si jumătate 1 Comment 703 Views

Să tot fie vreo 4 ani, de când fac pâine în casă. Eu am început  cu o  mașina de pâine (înainte să avem copii!), dar după câteva săptămâni mi-am dat seama că e prea înnecăciosă, nu îmi plăcea consistența ei. Am abandonat-o un an pe masă.

După ce am născut și eram mai atentă la ce mănâncă copilul, mi-am luat inima în dinți și am testat o rețetă a lui Adi Hădean care era foarte ușoară. Mai ales că era nevoie de apă rece și fără frământare. Atât mi-a trebuit: să iasă prima pâine, că apoi nu m-am mai oprit! Ai un imbold și o siguranță și nu îți mai vine să intri într-un magazin pentru pâine. Cu timpul, am mai învățat secrete de la soacra mea.  Îmi amintesc că m-a cucerit acum 10 ani cu pâinea ei cu busuioc și nucă.

Am constatat că frământatul nu e așa o tragedie, nu necesită nici forță, nici timp mult.

Și pentru că din cauza sarcinii nu prea mai funcționez la capacitate maximă prin bucătărie, am primit de la Moș Crăciun un robot de bucătărie ce amestecă aluatul. Vai, de când am visat să am așa ceva!

Lui D. îi place la nebunie să se joace cu plastilina naturală, adică aluatul de pâine, iar când a văzut mixerul… deja era fascinat.

Așa că #UnChefsiJumătate a învățat azi să facă pâine cu ajutorul mixerului, căci știa doar old school.

 

Mituri despre pâinea făcută în casă

  • Trebuie frământată mult: 4-5 minute este suficient să amesteci aluatul și să îl frămânți. Treaba o face oricum drojdia. Așa că nu trebuie să mergi la sală și să faci mușchi la brațe cu aluatul.
  • Trebuie să ai experiență în bucătărie ca să faci pâine. NU este adevărat deloc. Să pui 3 ingrediente de bază într-un bol, (4 cu tot cu apa) poate face și un copil de 4 ani. Lui D. îi place maxim să facă pâine. Totul e să ai combinația perfectă de ingrediente.
  • Apa nu trebuie să fie mereu calduță sau potrivită (mi-era mereu frică să nu pun apa prea fierbinte și să stric drojdia).
  • Există și rețete fără frământare complet.
  • Se întărește repede.  La noi rezistă 3 zile, dar până la urmă și din magazin luați pâine la câteva zile, nu?

Pâinea nu o fac după rețetă acum, deși știu că ar trebui, dar am decis ultima oară să cântăresc ingredientele ca să dau mai departe rețeta și alte mame să prindă curaj.

Ingrediente:

  • 700 gr făină
  • un plic de drojdie uscată de 10 gr . (Eu folosesc drojdie  proaspătă pe care o dizolv intr-o cana cu apă călduță și adaug un strop de zahăr)
  • 550 gr apă călduță (de la robinet, nu trebuie încălzită)
  • 10 gr de sare
  • o lingură de ulei
  • ce aveți prin cămară și ce vă place să simțiți în pâine (fulgi de ovăz, cimbru, nuci, usturoi). Imaginația nu are limite!

Cum se prepară:

Se pun în ordinea scrisă toate ingredientele de mai sus și se frământă cât doriți, minim 5 minute. E suficient. La final aluatul trebuie să nu fie lipicios. Dacă este din cauza drojdiei, mai presărați puțină făină, cât să nu se lipească de degete. NU încărcați prea mult cu făină.

Îl lăsați într-un vas cel puțin o oră la un loc cald pentru dospire. Apoi scoateți aluatul se desumflă si il rearanjați in tava.

Puneti la cuptorul incins la 200 grade pentru 30-40 minute.

Eu fac chifle, așa că las aluatul să crească în același bol în care am frământat, apoi fac chiflele (cam dintr-o lingură mare de aluat) și le pun pe tavă. Le crestez și le mai las 15 minute ca să mai crească din nou. Apoi le pun la cuptorul încins la 200 grade pentru 30 de minute. FOARTE IMPORTANT: Când sunt gata să le acoperiți cu un prosop curat umed sau picurați câțiva stropi de apă direct pe pâine. Așa, pâinea nu se va întări.

Imediat ce se răcește puțin, rup o chiflă, o ung cu unt și sare și o împart cu soțul și copilul ! Este chifla de sacrificiu de fiecare dată când fac pâine. La noi, pâinea nu apucă să se strice sau să se întărească. Rețeta aceasta ne ajunge cam 3 zile. Foarte rar mai cumpăr pâine. Când lucram în timpul săptămânii, cumpăram o dată pe săptămână, dar acum nici măcar. 

Ce a învățat D. făcând pâine:

  • I-am explicat ce face mixerul și a învățat să schimbe el vitezele
  • Să cântărească
  • Să măsoare și lichidul (apa) în recipientul special cu dozaj de ml
  • I-am explicat cum acționează drojdia și ce face concret
  • Și mai ales, învață că pâinea care e de bază nu trebuie cumpărată și poate fi făcută de noi în casă.

Eu folosoesc același aluat si pt pizza în casă, cu diferența că pentru pizza îl pun la dospit în frigider în folie de plastic. ATENTIE: se va umfla intr-o oră /dou, si va da pe afară. O să vedeți că explodează pur și simplu. Aluatul poate sta în frigider 3 zile.

 

Scoate-ti aluatul dupa 1-2 ore si il impartiti in două. Mie imi ies doua blaturi ( tavi mari) din cantitatea aceasta.

Vă provoc să încercați și voi și să îmi ziceți dacă a fost greu și cum v-a ieșit pâinea / pizza!

Previous Article Ai bifat promisiunile din 2018? + Concurs Fundația Calea Victoriei
Next Article Cât de des se îmbolnăvește un copil la grădiniță ? Interviu cu pediatrul Liliana Calapod

About Author

Alexa Stănescu

Bună! Sunt Alexandra Stănescu și cred că măcar în treacăt m-ai auzit la Europa FM, în ultimii 11 ani. Dacă ți-a plăcut articolul, lasă-mi te rog un comentariu și dacă vrei să dai vestea mai departe cu un share. Multumesc

Related Posts

  • Un chef și jumătate – ce învață un copil în bucătărie

    noiembrie 8, 2018

1 Comment

  1. Pingback: Un fel de retetă de cheesecake: griș cu lapte și piersici glazurate – Alexisme

Leave a Reply

Anulează răspunsul

Abonează-te!

Înscrie-te aici cu adresa de e-mail ca să primești articolele noi::

My Social Media

Postări populare

  • Angajatorii se tem să aplice legea 239/2020 prin care statul plătește pentru creșa / grădinița copilului februarie 2, 2021
  • Au voie copiii să dea mărțișoare la școală, sau nu? februarie 24, 2021
  • Socializarea e și pentru copiii de 1 an februarie 11, 2021
  • test rapid covid
    Consimțământul pentru testarea copiilor de Covid NU e obligatoriu februarie 7, 2021

Caută prin taguri

#EpicTalk Alexisme amintiri bebelusi cadouri cafea carti copii copil covid 19 covid19 Craciun cresa de partea cealalata a baricadei Diana Stanculeanu Eugenia Dobrescu frati Gasca Zurli grădinita idei iubire neconditionata jucarii loc de munca mama Martișor Mirela Retegan pandemie parenting parinti Pineberry poveste profesori reduceri sarcina scaun auto scoala scoala online sfaturi siguranta copii spectacol spital targ vacanta weekend work at home moms

Instagram

alexa_stanescu

În timp ce discuția momentului este dacă să ne În timp ce discuția momentului este dacă să ne vaccinăm sau nu împotriva Covid 19, gânditi-vă că a fost nevoie de voluntari mulți pentru a se testa vaccinurile. Copii cuiva, parintii cuiva, fratii si surprile cuiva. 
Pentru ca noi și restul omenirii să ajungem în punctul in care să ne putem intrebarea: e sigur sau nu vaccinul ?

🎧Vă propun să aflăm de la Iulia, o româncă stabilită în UK, cum este să îți iei inima in dinți și să intri în programul de testare a vaccinului. Ea și soțul ei s-au înscris pe liste pentru a testa vaccinul celor de la Johnson & Johnson, care tocmai ce a fost aprobat de Agenţia americană pentru Medicamente. Autoritățile de la noi se așteaptă ca în aprilie să ajungă și în România doze ale acestui vaccin. 

✍️M-am bucurat când Iulia a acceptat să îmi povestească despre motivele pentru care ea și soțul au decis să riște mai mult decât ar face-o alții, in numele științei. Cu atât mai mult cu cât au un băiețel de 6 ani și sunt singuri într-o țară străină. 

Mâine, interviul va fi pe blog alexisme.ro și pe toate platformele unde ascultati PODCASTURI. 

Pâna atunci va las aici un fragment al discutiei noastre. 

#oamenicurajosi #voluntarvaccin #vaccinestudy #johnsonvaccine #studiuvoluntarivaccin #marturiivoluntar #nefacembineîmpreună
HAPPY MĂRȚISOR!💐❤️

Mai purtați mărțișor în piept? Eu am câteva la care țin mult, dar nu apuc să le port. Prefer brățările cu mărțișor, în ultimii ani. 

Tu ce preferi? Porți mărțișorul în piept? Sau îți place mai mult brățara, ca mine?

#1martie #martisor #vestitorulprimăverii #vineprimavara🌺🌷🌺 #simbolulprimaverii #springtime🌸 #springishere🌷
Altfel încheiem weekendul.. cu clătite⭐️ Am Altfel încheiem weekendul.. cu clătite⭐️
Am descoperit o combinație genială: unt de arahide cu banane! Textura e atât de cremoasă.. nu stiu de ce mi-a luat ani de zile să accept untul de arahide. L-am urât degeaba mult@timp fără să îi dau o șansă măcar. Așa că vă provoc să încercați. Cu banane e perfectă combinație pentru că nu e prea dulce, dar și cu un gem, pentru că taie din dulceața.. dulceții😂

#weekenddinner #rasfatdeweekend #clatitetime #peanutbutterpancakes #amintiridinbucatarie #unchefsijumatate #pancakesbananapeanutbutter #pancakesreceipe #bunatate
Good mom or bad mom? - Mama, nu am mâncat sendvi Good mom or bad mom? 
- Mama, nu am mâncat sendvisul la scoală! 
- De ce? Uite cât e ceasul ..! Blabla , usual mom stuff pe care copilul nu le ascultă. 🤦‍♀️
Las copilul acasă, eu fug la salon. 

Eram leșinată de foame și pe  fugă. Nu puteam opri nicăieri. 
Mă uit pe bancheta din spate. D și-a uitat rucsacul și dau năvală să îi iau senvișul. 😂
L-am mâncat bucuroasă, ocazie cu care mi-am dat seama că trebuie să îi tai coaja pâinii, pentru că uram treaba asta când eram copil. 
Good mom sau bad pentru că m-am bucurat că am avut ce mânca pe fugă?:) 

#momlife #viatademama #mamapefuga #mombloger #mamadebaieti #pranzpefuga
Am primit diplomă de curaj, așa mi-a zis dr🤷‍♀️

Sunt tare fericită pentru că am mai făcut un pas responsabil pentru mine, familia mea, prieteni dar și altii din jur. 
M-am vaccinat in etapa a doua pentru că revin la radio in 2 săptămâni și viata de teren e plină de surprize, nu? Jurnalistii sunt inclusi in etapa a 2-a a campaniei de vaccinare. 

Ca să știți când ne vedem, că sunt vaccinată cu acte. Nu renunț la mască și la distanțare, dar sunt puțin mai liniștită că va fi bine. Mi-am recăpătat din libertatea prețioasă scăpată printre degete. 

⭐️Cum mă simt? 
Deocamdată sunt bine, am stat 20 de minute in sala de așteptare pentru monitorizare. Mă doare putin brațul dar nu e ceva deranjant. Vă țin la curent cu eventuale reacții. 

Să ne vedem cu bine!😉
Fiecare are dreptul să aleagă asupra vietii sale, dar nu si pentru a altuia. 

✅Cine s-a mai vaccinat? Ati avut reactii? 

#vaccinata #covidvacccine #safimbine #astrazeneca #campanievaccinareromania
Nu a vrut iaurt simplu la micul dejun, Micul Blond Nu a vrut iaurt simplu la micul dejun, Micul Blond. Nu-i nimic, pun o banană și afine. Nu vrea nici așa. 
Eu nu mai puteam mânca, frati-su era la școală. 
Plusez și adaug ulei și fulgi de ovăz și iese ce vedeți in poza următoare. Doamne ajută că a mâncat cât de cât aceste clătito-ceva:) 

Nu arunc mâncare niciodată, in ultimă instanță mănânc eu. Și-mi amintesc când eram mică, bunicii făceau la fel și mie, dar atunci nu se vorbea de #foodwaste. 

Si voi incercati n feluri de a găti resturi? 
Ca observatie, am observat ca așa ies cele mai bune combinatii, nu? 

#nofoodwaste 
#micdejunreinventat
#stoprisipaalimentara
#iaurtcufructe 
#clatitecudetoate 
#reinventammancarea
Și-a cumpărat sotul un casetofon ca să își asculte casetele din adolescență, la el in garaj. 🤘🤘 viata de dinainte de copii, cum@ar veni.

D. e fascinat de casetorfon. Găsiți pe stories un video in care D. meets casetofon:) 
🎧📼📼📻

Vă dați seama că noi când eram mici cunoșteam prin părinti si bunici, pick-up-ul? Așa e casetofonul si chiar CDplayerul pt ai noștri. 🤦‍♀️
Incurajez să avem in casă toate tehnologiile trecute pt că sunt istoria nostră, a tuturor. 

Voi mai aveți casete/ casetofon? Le-ați aratat copiilor? 

#viatainaintedecopii #lifebeforekids😂 #tehnology #casseteplayers #tapes #casete #muzicaadolescentei #muzicalecaseta #casetofon #amintiridintinerețe #nostalgie #memories❤
Am rămas în urmă puțin cu unele planuri. Ca să-mi fie mai ușor, să nu -mi fugă ideile, post-it-urile mă salvează. 
✨✨✨⭐️

Lucrez la o campanie de informare pentru blog si sunt foarte happy că reusesc să scot toate ideile din cap, la timp să nu le pierd:)

Slide ca să vezi ce fac marți viitoare! Voi căpăta super puteeeeri!! Soc soc soc! 😱😱😱

#planningideas #projects #bloggingprojects #calendar #ideiproiecte #mombloger #mamadedoicopii #mamădebăieți
Mai multe... Follow on Instagram

Calendar

ianuarie 2019
L Ma Mi J V S D
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
« dec.   feb. »

Arhive

© Copyright 2014. Theme by BloomPixel.
Acest website folosește cookies: Aflați mai multe.