Începe grădinițaaaaa/ școala! Nu-i așa că vă vine să săriți în sus de bucurie? Copiii au activitate, noi putem merge la serviciu liniștiți… până la finalul săptămânii când copilul probabil va lua vreun virus.
Nu vreau să vă întristez dar cred că nu e părinte care să nu treacă prin acest chin. După ce dai copilul la grădiniță se dezlănțuie toți microbii. Și într-o lună copilul stă la grădiniță 3 zile (cel mult 5 zile, e deja record!) și apoi 2 săptămâni acasă. În primul an, D. care stătea bine cu răcelile și imunitatea, nu s-a îmbolnăvit deloc în primele 3 luni. Eram super mândră și nu înțelegeam de ce se plâng părinții.
Până au apărut primii muci. Apoi nu mai reușești să îl pui pe picioare bine, pentru că la finalul a două săptămâni de aerosoli, siropuri de tuse, antitermice la 8 ore și tot tacâmul, îl duci la grădiniță cu imunitatea praf. Și mai vine un copil lângă al tău, tușește o dată și iar se îmbolnăvește. Îmi amintesc că eram foarte panicată la primele răceli .
Ca părinți ne ambalăm că nu e normal că cei mici să meargă la grădiniță dacă are muci, că trebuie ținuți acasă, dar uităm că nu toți avem bunici sau bone. Și nu îți poti lua liber 2 săptămâni pe lună de la serviciu, oricât de bine te-ai înțelege cu șeful. In plus, nu e bine nici pentru imunitatea lor.
Fiecare grădiniță are regulile ei dar unele sunt și de bun simț, zic eu. Așa că am pus câteva întrebări care sunt sigur pe buzele tuturor părinților, iar pediatrul Liliana Calapod mi-a răspuns:
-
Pot duce copilul la grădiniță dacă nu are febră dar îi curge nasul?
Da, dacă doar îi curge nasul, părintele poate duce copilul la grădiniță, pentru că poate fi doar un guturai. Nu trebuie să fie neapărat ceva infecțios. La guturai curge nasul, starea generală e bună, nu face febră, copilul mănâncă. Dacă cel mic face febră, nu mănâncă și e mai apatic, lucrurile se schimbă, e clar că e altă boală, atunci copilul trebuie să stea acasă.
Copiii care nu se adaptează la grădiniță se îmbolnăvesc mai des pentru că starea psihică a copilului influențează imunitatea
-
Mitul: părinții sunt de vină pentru că aduc copilul cu muci la grădiniță și de aceea s-a îmbolnăvit copilul meu
Asta e absurd. Nu putem ține copilul închis în casă. Nu e bine nici pentru imunitatea lor și nici pentru adaptare. Unor copii le curge nasul mai mereu, asta nu înseamnă că trebuie să stea acasă. În primul rând nici lor nu le priește o întrerupere mare de la grădiniță. Nici părinții nu pot sta acasă atâta timp. Copiii se vor îmbolnăvi la începutul grădiniței, în primul sezon rece pentru că intră în contact cu mai mulți viruși. Și e normal. De obicei, 90 la sută sunt viroze, care sunt contagioase.
-
Cât de des este normal să se îmbolnăvească un copil de grădiniță?
Dacă este răcit de 2 ori pe lună nu e un copil cu probleme, asta în primul sezon de iarnă. Mai ales dacă nu face febră. Dacă un copil se îmbolnăvește o săptămână și 2 săptămâni stă acasă, este perfect normal.
-
Cum să întărim sistemul imunitar al copiiilor?
Eu nu sunt de acord cu stimulanții imunitari. Când un copil a stat acasă 2 sau 3 ani și a răcit ocazional, acela nu e un copil cu probleme de sănătate. Dar sunt de ajutor Vitamina D zilnic și consumul de fructe.
Și starea psihică a copiilor contează foarte mult. Când îi dăm la grădiniță, își schimbă total viața. Unii acceptă, alții nu. Mulți copii nefericiți, care nu s-au adaptat la grădiniță, se îmbolnăvesc mai des. Starea psihică a copilului le influențează imunitatea. În plus cu cât îi ținem mai mult acasă, cu atât le va fi mai greu să se întoarcă la grădiniță.
Sper că v-am răspuns împreună cu doamna doctor la câteva nelămuriri, cel puțin eu sunt mai liniștită acum, să știu că D. nu e un copil care să răcească foarte des, că e normal și mai ales că nu trebuie cocoloșit.
Leave a Reply