La început de drum, când am decis să scriu pe blog, firește că îmi spuneam că nu vreau să fac bani din blog. Eu scriu doar pentru mine, îmi ziceam. M-am convins că dacă vreau să scriu pentru mine, îmi făceam un jurnal. A face bani din chestia asta nu înseamnă să minți, nu înseamnă să te faci agent de vânzări, cât timp ești onest cu tine și cu cititorii tăi.
Dar e multă muncă în spatele articolelor, mai ales pentru că am tendița să mă documentez prea mult, să analizez pe toată părțile un subiect, chiar dacă e scris din inimă. (Ce-i drept aceste articole ies cel mai ușor din taste.)
În lume, sunt 409 milioane de bloguri! Numai când mă gândesc la asta mă simt ca un ac în carul cu fân. Mno, bine că nu trebuie să mă bat decât cu cele din România (jur că am căutat dar nu am găsit info despre câte bloguri inregistrate cu .ro există, și e mult prea târziu în noapte ca să mai caut)
Așa că, iata-mă-s, încercând să răzbat în lumea de publicitate și bloggeri. Printre cele 409 milioane de bloguri:) E greu când nu ai cifre, asta o cred în continuare, căci e cumva firesc să fie așa, nu? Cum să aibă cineva încredere în tine, fără să știe ce poți? Încerc pe cât posibil să merg la cursuri și conferințe de specialitate care să mă mai lămurească un pic. Cum îți faci o prezentare pentru un client dacă nu ai făcut / scris nimic remarcabil? Cum te prezinți brandurilor? Ce le poți oferi tu ? Răspunsurile la toate aceste întrebări am încercat să le găsesc la Digital Parents Talks ediția a 13-a, găzduită tot în căsuța noastră a blogerilor DPT, la Conacul Golescu, de Ana Nicolescu de la Parenting PR și Lavinia Pavel (în absență).
Și știu sigur că sunt mulți blogeri care caută aceste răspunsuri, așa că, luați o foaie de hârtie și răspundeți acestor întrebări. O voi face și eu odată cu voi:
- Cine sunt eu în mediu online?

Pentru că blogul meu a pornit în perioada în care îmi creșteam copilul, și scriu mult despre lucruri legate de copii, multă lume îl cataloghează ca fiind de parenting, însă eu nu cred asta. I-aș spune că este despre Viața cu copii (copil). Se mai numește cu Capul în Nori pentru că așa sunt eu. Asta mă definește.
- Ce nevoie acopăr și cui mă adresez?
E clar că mă adresez în special femeilor, cu sau fără copii, dar majoritatea cititoarelor sunt mame, recunosc. Pentru că sunt jurnalist, vreau să evadez uneori din lumea reală politică și să merg în cea reală a oamenilor. Vreau să arăt că noi mamele putem fi în continuare soții, surori, prietene, femei și că există viață și după scutece. Fac interviuri cu oameni pe care îi consider fascinanți și luptători, mai puțin cunoscuți, care apoi îmi evin prieteni, scriu despre activități și evenimente pentru părinți și copii, pentru că educația noastră este cea mai de preț. În general, îmi place să ajut.
- Cum mă diferențiez?
Cu toții suntem unici și diferiți. Îmi place să cred că sunt autentică și mai ales reală. Nu judec, nu ofer soluții miraculoase testate de mine, ca fiind cele mai bune. Aici, pe blogul meu, aveți dreptul a alege și de pleca cu ce informație vi se potrivește fiecăruia. Iar defectul meseriei mă ajută să mă diferențiez: mă documentez înainte să scriu, și am tendința să scriu articole lungi și prea argumentate.
- De ce m-ar crede cititorii?
Pentru că scriu doar ce am trăit, despre ce știu, ce-mi place, nu recomand ceva doar pentru a face un ban sau pentru a câștiga imagine. Nu e stilul meu și niciodată nu voi face acest compromis. Și cititorii simt asta. Nu pot fi falsă. Încrederea celor care te citesc este cel mai de preț lucru al unui bloger.
Sfaturi de la Ana Nicolescu (Mămica Urbană și de fapt, mama noastră a blogerilor DPT:)
- Să ne implicăm în campanii de conștientizare – nu vă temeți că nu vă cunoaște nimeni. Voi aveți puterea să dați mai departe ceva prețios și să ajutați o cauză. După ce am citit articolul ei de acum un an pe tema asta, i-am urmat sfatul și realmente am prins aripi.
- Parteneriate media – trimit des propuneri de parteneriate în care cred, și cu care Alexisme.ro se identifică, chiar ieri am mai reusit unul important, și nimeni nu m-a refuzat până acum.
- Dați mailuri brandurilor și povestiți-le despre voi.
- Creați-vă o identitate, un logo, iar dacă nu aveți bani găsiți oameni în online care lucrează pe barter. Eu așa am făcut logo-ul, fotografiile profesionale.
- Creați-vă o prezentare a blogului care să conțină date despre voi, despre ce scrieți și care să răspundă acestor întrebări.
- Interviuri cu vedete – acestea sunt pentru a câștiga trafic, dar nu spune nimeni că nu poți face inteviuri frumoase cu idei fresh.
- Campanii de guest-post pe alte bloguri – pentru a-ți crește notorietatea.
Dacă te implici, ai voce, și îi ajuți pe oameni să facă ceva
-
Ce câștig din blog?
Am câștigat atâtea prietenii frumoase, cât nu aș fi sperat vreodată să am. Nu doar prin intermediul rețelelor de socializare, dar și prin interviuri mai ales, descoperind oameni cu care am aceleași valori și despre care merită să vorbesc. Pentur mine acesta este o răsplată în sine, o hrană sufletească ce nu mi-o poate oferi nimeni altcineva. Munca mea și satisfacția mea, că la finalul zilei fac un bine.
Totuși, toți blogerii ar vrea să știe câți bani să ceară pentru un articol, și nimeni nu poate preciza, pentru că tu îți evaluezi singur munca și cum bine a punctat Robert Diaconeasa, trebuie să calculezi timpul tău, orele dedicate proiectului, alergatul de colo colo și vei vedea că 200 de euro poate nu mai pare așa mult de exemplu dacă ceri. Știm cu toții cât se muncește pentru un articol.
Raluca Brebeanu-Motoca, de la Digital Marketing Manager Immochan este cea care mi-a restaurat încrederea în faptul că nu doar cifrele contează. Că dacă scrii autentic vei fi luat în seamă. Ea a povestit despre proiectul din Drumul Taberei în care a implicat blogeri locali, și mi s-a părut o revelație. Comunitatea chiar contează și mai ales, există oameni de marketing care cred asta și le dau încredere blogerilor la început de drum.
Despre restul speakerilor nu vă pot povesti eu pentru că m-a chemat jobul de zi cu zi, (nu cel de părinte, cel de la radio) dar vă recomand alte articole să le citiți scrise pe această tema. Cel al Mamicii Zburatoare, de exemplu, care mi-a plăcut foarte mult.
La final, vă las cu ceva dulce, doar o mică porțiune din ce am savurat noi de la Cofetăria Flavours. Senzaționale sunt.
Partner ne-au fost și LIDL la acest eveniment.
Să aveți spor la scris, și nu uitați, fiți voi înșivă, restul va veni de la sine!
Ce exercițiu bun este acesta de a te întreba mereu cine ești, de ce scrii și care sunt motivele pentru care ceilalți ar citi articolele publicate. Comunitatea ta te vede așa cum ești, te cunoaște foarte bine și știe de ce te citește, însă asta te face pe tine să te redescoperi și să nu uiți cine ești și ce vrei să faci cu asta. Felicitări pentru articol și mulțumesc pentru că m-ai inclus în el. Mă simt onorată! 🙂