E acea perioadă în care câte un prieten sau coleg te întreabă dacă ai dat cei 2% pentru că știe el un ONG. Când aud cuvintele acestea, îmi vine să mă topesc, și parcă mă jenez când spun că deja am donat banii, și țin să subliniez că am făcut un bine cu ei, cred eu. Aș da 2 % pe lună dacă mi-ar permite statul, că și așa banii ajunși în impozite sunt fix degeaba.
Mai sunt doar 4 zile (până pe 25 mai) până când putem depune formularul de 2 % prin care putem da bani către o asociație pe care vrem să o ajutăm. Anul acesta am cunoscut multe ONG-uri și oameni care fac lucrurile să se miște în țară, care ajută acolo unde statul nu o face. În cazul în care vreți să redirecționați cei 2 % din impozitul pe venit și nu știți unde, vă ajut eu cu câteva propuneri și cu linkuri directe, ca să nu mai pierdeți timpul. Suma nu trebuie completată, o calculează ANAF.
Sunt doar 3 pași care în total vă costă cel mult 30 de minute din viață:
- să alegeți un ONG sau o cauză pe care o susțineți
- să descărcați formularul și să îl completați cu nume și prenume
- să îl printați și să îl puneți la poștă la către ANAF
Sau 1 pas, dacă aveți cont in spatiul Virtual ANAF, nu Ghiseul. Intrati in cont si depuneti cu 2 clikuri banii catre ONG. E foarte usor!
Sunt 2 formulare: formularul 230 prin care redirecționati cei 2% din impozitul pe salariu, și formularul 212 prin care redirecționați 2 % dacă aveți PFA sau venituri din alte surse, cum ar fi drepturi de autor, dividente, chirii.
Vă prezint oameni cu care am lucrat și pe care îi susțin cu tot ce pot din bula mea mică: sms-uri, articole, interviuri. Îi recomand cu toată inima. SUnt oameni care și-au dedicat viața, și-au făcut loc în viață pentru a face bine altora.
Așa că iată lista mea de propuneri și un rând despre fiecare cu ce se ocupă:
Asociația Alex, Radu și Autismul este un ONG mic, făcut de mama a doi copii ce au autism. Pe Georgiana am cunoscut-o când era într-un mare necaz. PIerduse niște bani din formulare acestaea, dintr-o greșeala a ANAF-ului. Am văzut din nou, cât de cumplit este să fii nevoit să te lupți cu boala acasă și cu statul care îți pune piedici zi de zi. Terapia copiilor cu autism e pe termen lung și au nevoie de ea ca să ajungă să fie adulți independenți. După cum știm, statul încă nu face nimic pentru a plăti terapia și costă mult. Formularele sunt aici.
Asociația Touched este un ONG care are multe proiecte, dar cel mai important este cel prin care să prevină despărțirea mamei de copii, în situații dramatice. Asociația a ridicat o casă de tip familial în București, care găzduiește câteva mame împreună cu copiii lor, mame care au avut curaj să fugă din calea violenței de acasă. Am stat de vorbă cu Anca, o forță a naturii care se zbate pentru marea familie pe care a dobândit-o și de care are grijă. Asociația are însă și alate proiecte de voluntariat in spitale pentru copiii abandonați. Formularele le găsiți aici, cu mențiunea că trebuie să modificați anul.
Asociația Inima Copiilor are multe proiecte, printre care: dezvoltarea unei secții de nou născuți la Spitalul județean Constanța, un alt proiect prin care micuții cu probleme cardiace sunt operați de medici străini, sau prima bancă de lapte matern din România. Găsiți formularele aici.
Asociația Dăruieste Viața este cea care ridică un spital! Vă mai amintiți? Da, primul spital de oncologie pediatrică ce va avea și locuri de joacă pentru copii, cinema, activități de recreere – totul pentru ca micuții bolnavi să fie fericiți, prin Bursa de fericire. Sunt abonata lor la fericire. Haideți și voi. Găsiți formularele aici.
Chiar dacă nu e o sumă mare (eu nici nu am calculat-o sincer) merită orice bănuț să ajungă la proiecte sociale, ca să ajut copiii, cum pot eu. Donez lunar câte 2 euro prin sm-uri la unele proiectele, cu siguranță am mai mult de 2 euro de donat și prin formular.
Alegeți un ONG, fie că este unul prezentat de mine, fie că aveți altele. Să mai profităm că ne lasă statul să facem redirecționarea aceasta.
Un lucru vă garantez: veți face un bine. Niciodată nu e un gest prea mic sau o sumă prea mică. ONG-urile știu cel mai bine ce să facă cu banii.
Cu bine!
Leave a Reply