Am ajuns să ne dorim atât de puțin..doar respect, atât! Vrem respect când mergem în spitale, vrem o toaletă curată și un pat în care să nu colcăie microbii, într-un salon mizerabil pentru că a fost șters pe jos cu aceași mop folosit la baie cine știe de cât timp. Suntem tot mai nevoiți să avem singuri grijă de sănătatea noastră, de educație și tare mi-e, că o să ajungem să ne facem singuri și dreptate.
Mai grav este că acești inși care conduc țara și dau legi, după ce că nu ne ajută și nu construiesc spitale și nu au grijă de cele existente, îți mai pun și bețe în roate. Tocmai ție, cetățeanului care mai ai tăria să o iei de la zero și să încerci să ajuți și să îți construiești singur un spital.. căci da, aici s-a ajuns în această țară!
Statul te împiedică să faci tu rost de finanțare, schimbând legea…iar asta e o crimă în ochii mei. S-au realizat sute chiar mii de proiecte prin redirecționarea a 20% din impozitul pe profit al companiilor. Era o facilitate extrem de utilă, care de la 1 ianuarie 2018, dispare pentru 80 % dintre firme. Legea sponsorizării prin care se făceau aceste donații e mai bine să funcționeze doar pe partea guvernanților de șpagă, nu ?
Probabil că știți de proiectul Asociației Dăruiește Viață: ridicarea primului spital de la zero din România, cu banii noștri, spital dedicat copiilor bolnavi de cancer. Aș fi zis că e un proiect ambițios acum 2 ani când a început strângerea de fonduri, dar uite că ne-a adus statul într-un asemenea hal, încât chiar neAM unit. Asociația a reușit din 2015 până acum să strângă jumătate din suma necesară de 8 milioane. Nu știu cu cât, dar am contribuit și eu câteva luni la proiect.
Cu un sms ce costă 2 euro la 8848 cu textul SPITAL (lunar, dacă dorești) poți ridica un spital! Sigur, nu doar cu acest sms, însă puterea comunității este fantastică și cred tot mai mult în ea.
Am văzut multe proiecte în ultima vreme, construite cu munca unor oameni fără să aibă un interes direct, ci doar un suflet foarte mare, am văzut că împreună putem să mutăm munții din loc și că nu mai e suficient doar să speri și să visezi. Chiar se pot face minuni dacă acționăm împreună!
Pe 7 noiembrie au început lucrările pentru finalizarea spitalului de Oncologie Pediatrică pentru că au fost obținute toate avizele necesare. Spitalul va fi construit în curtea spitalului Marie Curie din Capitală.
Un spital altfel, un loc de joacă
Când intri într-un spital de stat te izbește mirosul puternic de mucegai și spirt, de boală și de vechi. Un spital pentru copiii atât de încercați de viață, bolnavi de cancer are nevoie de multă speranță, așa că arhitecta proiectului, Raluca Șoaită, spune că a gândit altfel acest spital: „Ne-am propus să schimbăm conceptul spitalelor prin acest proiect. Când copiii intră în spital vor intra de fapt într-un spațiu al jocului,
vom avea săli tematice, o terasă în aer liber, o bibliotecă, o sală de sport, unde copiii vor putea să aibă diverse activități, să nu se plictisească. Tema conceptului este „Copacul vieții” – în interior, copiii vor avea diferite lumi. Buncărul de radioterapie va fi o lume a apelor subterane, sau vizuina unui arici.
Vom lansa și o aplicație, astfel încât copiii să poată avea contact și cu lumea exterioară atunci când sunt înspital. Ce ne dorim este ca în momentul când vin la spital, și copiii și părinții să nu aibă această teamă pecare o resimt acum.”
Clădirea va avea 8.000 mp: subsol, parter și trei etaje pentru Oncologie și Radioterapie, care vor fi complet utilate și mobilate, conform celor mai moderne standarde.
Vor fi 52 de paturi în Secția de Oncologie pentru internare continuă, 10 paturi pentru secția de Chirurgie Oncologică, 25 paturi în Departamentul Ambulator, 10 Camere Sterile, 1 compartiment pentru Radioterapie, săli pentru activități educaționale și recreere, bibliotecă și cinema, iar părinții vor avea paturi lângă paturile copiilor, pentru a putea sta cu ei în spital, în condiții civilizate. Aici puteți vizita virtual spitalul.
Wow, cinema! Gândiți-vă cum e să fii prizonier în spital luni de zile, să îți fie rău de la chimioterapie, să nu poți mânca, citi, uita la un film, să nu te poți juca pentru că nu îți permite corpul. De aceea, copii aceștia au nevoie de orice gură de aer care să îi ajute să lupte!
Cum putem ajuta ?
Noi, ca persoane fizice putem dona lunar cate sms-uri dorim. Un sms la 8844 cu textul SPITAL costă 2 euro. Dacă toți posesorii de telefoane din România ar face acest gest și ar trimite un sms s-ar strânge banii într-o lună: ba chiar mult peste. Se estimează că jumătate din populație are un smartphone, așa că am ajunge la aproape 20 de milioane de euro.
Vedeți cât de simplu e?
Ca firme puteți redirecționa acei 20 % din impozitul pe profit datorat statului, doar până la 31 decembrie 2017, pentru că așa vrea statul. Găsiți aici formularul.
Așa că vă rog, grăbiți-vă, cât încă se mai poate. Dacă nu aveți companie , convingeți pe cineva care are! Să le arătăm guvernanților că nu avem nevoie de ei și că putem singuri să avem grijă de noi, dacă ei nu o fac.
Leave a Reply