• Home
  • De suflet
  • Podcast
    • Cu capul în nori
  • Interviuri
  • Campanii pentru părinți
  • Viața la țară
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Amintiri din bucătărie
    • Activități cu copiii
  • Recomand
Facebook Twitter Google+
Alexisme
  • Home
  • De suflet
  • Podcast
    • Cu capul în nori
  • Interviuri
  • Campanii pentru părinți
  • Viața la țară
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Amintiri din bucătărie
    • Activități cu copiii
  • Recomand
Home  >  Acasă • Alexisme  >  Mașina, femeia și …reportofonul nu se împrumută!
AcasăAlexisme

Mașina, femeia și …reportofonul nu se împrumută!

Alexa Stănescu mai 5, 2018 in spatele povestilor, Marantz, povesti, reporter Leave a Comment 909 Views

Tehnologia ajută dar și îngreunează uneori meseria unui reporter. Ai zice că, ce mare brânză, în epoca de azi: dai rec  pe telefonul mobil și gata! Toată lumea o face. Nu-ți trebuie facultate pentru asta.

Când am pornit pe acest drum al poveștilor audio aveam 20 de ani. Momentul în care am primit și am semnat în sânge pentru primul reportofon mi-a rămas întipărit adânc în minte.

Sigur, colegii mei din radio își amintesc și ei de instructajul făcut de domnul Z fiecăruia în parte. Un domn pe la vreo 60 și ceva de ani, care se ocupa de partea tehnică. Era foarte meticulos, își lua rolul foarte în serios, iar eu, puștoiacă fraieră și “atotcunoscătoare”, îmi dădeam ochii peste cap când îmi explica. M-a chemat în camera plină de cabluri întortocheate, prize, fire încălcite,( știți, ca orice cameră de IT-ist) și mi-a zis cu sprâncene încruntate:

– Uite, acesta este Maratz-ul tău, să ai mare grijă de el, îmi zice arătându-mi un aparat cam cât o carte ca dimensiuni și destul de greu. Deși nu înțelegeam împortanța aparatului și câte știe el să facă, eram totuși mândră că era al meu. Pe persoana mea!

A fost cel mai bun reportofon al meu. Și acum îl regret. (Radioul public încă îl mai folosește și la conferințe mă uit cu regret la el). În poza de mai jos e și Marantzul, dar nu se vede. Eram în Deltă.

——

– Ca să înregistrezi mono apeși aici, îmi arată domnul Z, schimbând de zor butoanele. Ca să schimbi microfonul în unidirecțional apeși aici, pentru meniu intri de aici, și mai schimbă 2 afișaje pe ecran. Dacă vrei să iei sunet prin sistem audio direct pui pe line -in, faci așa.

Dacă aș avea acum în fața un Marantz, aș știi să umblu cu el fără probleme. Nu pentru că aș fi fost atentă la explicațiile lui atunci, căci eram o ignorată, v-am zis, dar pentru că am învățat din multele și vastele greșeli.

Domnul Z. m-a ținut “sechestrată” vreo oră jumate, și când am ieșit cu instructajul făcut, colegii râdeau că am trecut și eu acum prin botezul primului posesor de Marantz.

Dovada ignoranței mele, plus emoțiile de rigoare, s-au văzut la primul vox făcut pe stradă: era o zi ploioasă și trebuia să întreb bicicliștii ceva legat de trafic. Am învins frica și jena de a aborda necunoscuți pe stradă ( doar eram reporter acum!), am învins și ploaia, bălțile și miștourile unora care nu avea chef să-i răspundă unei puștoaice. Când ajung în redacție… nu se înregistrase nimic. Nici pâs. Îmi amintesc și acum cum am văzut pe calculator în programul de editare o linie drapta orizontală. Acel FLAT LINE de pe monitorul medical când moare cineva.

Noroc că reportajul meu nu era vital în jurnalul de știri ( doh, că doar nu trimiteau o începătoare pentru ceva important!). M-am scuzat, șefii m-au înțeles, deși îmi venea să intru în pământ de rușine. Dezamăgisem! Era prima oară pe teren și dezamăgisem.

Reportofonul este prietenul și dușmanul tău în același timp

Deci, ați înțeles… e foarte important să îți cunoști reportofonul. Este prietenul și dușmanul tău în același timp, iar cu un click poate deveni din friend în foe, just like that! 

Trec 12 ani…

…tehnica a avansat și Marantz-ul a fost înlocuit fără succes de multe reportofoane digitale care însă au sucombat înaintea termenului.

Unul singur m-a ținut și încă îl folosesc cu succes. Nu e foarte pretențios, e mic, nu e ultradigitalizat, dar își face treaba foarte decent. Uneori când îl uit acasă ( pentru că îmi schimb geanta ca orice doamnă) împrumut un reportofon al vreunui coleg.

Dar ce voiam să vă povestesc de fapt?

Mașina, femeia și reportofonul NU se împrumută

Probabil că partea cu reportofonul nu vă e cunoscută în această zicală. Nici n-are cum, căci abia am adaptat-o eu. De fiecare dată când am luat reportofonul altcuiva ceva nu a mers bine. Murphy nu stă degeaba.

De exemplu, acum 2 zile (joi). Am luat un reportofon din redacție și nu am știut de o mică chichiță a lui.. așa că nu înregistrase nimic.. iar reportajul trebuia să îl fac pentru luni. Ca să nu mai zic că abia reușisem să mă corelez cu timpul ca să fac interviul. Îmi cer din nou scuze și aici, Cristina! Deci, regula de aur, nu plec pe teren fără reportofonul meu.. sau măcar telefonul meu, în cel mai rău caz.

E greu să fii reporter în ziua de azi

Am încercat zilele trecute să fac un vox pe stradă. Adică să întreb oamenii, una alta. Am constatat că vremurile s-au schimbat atât de mult chiar și în privința asta.. a abordării unui străin pe stradă. Bine, voi care nu aveți această meserie sigur vă uitați strâmb când povestesc asta. Dar să știți că e greu și pentru un reporter să oprească pe cineva și să îi bage un microfon în gură. Iar acum te lovești de răspunsuri de genul..protecția datelor.

Dar ce zic eu… nici nu apuci să vorbești cu cineva pentru că fie oamenii stau cu ochii în pământ, fie cu ei în jos pe telefon, fie ascultă muzică la căști. Nu mai există cale de comunicare cu oamenii pe stradă. Nici măcar nu mai poți face contact vizual cu nimeni. Suntem niște roboței ce merg cu capul plecat.

Voi ce alte obiecte nu ați împrumuta?

 

Previous Article Alternative de 1 Mai, fără mici și bere.. doar cu bun simț
Next Article Când copilul e bolnav, el mă vindecă pe mine

About Author

Alexa Stănescu

Bună! Sunt Alexandra Stănescu și cred că măcar în treacăt m-ai auzit la Europa FM, în ultimii 11 ani. Dacă ți-a plăcut articolul, lasă-mi te rog un comentariu și dacă vrei să dai vestea mai departe cu un share. Multumesc

Related Posts

  • Un bilanț pe 15 ani de Europa FM | Ultimul buletin de știri + bloopers (AUDIO)

    decembrie 30, 2021
  • Hai la culcare! Nu vreeeeeeeau! … Și soluția magică

    aprilie 19, 2018

Leave a Reply

Anulează răspunsul

Abonează-te!

Înscrie-te aici cu adresa de e-mail ca să primești articolele noi::

My Social Media

Postări populare

  • Recenzie carte | Când amintirile noastre vor veni sa danseze, Virginie Grimaldi mai 8, 2023
  • Lista muzeelor din țară care participă la Noaptea Muzeelor, sâmbătă, 13 mai, și ce puteți descoperi mai 13, 2023
  • De ce amintirile legate de casele în care trăim în copilărie sunt atât de puternice, oare? mai 17, 2023
  • Lansări de cărți pentru copii și programul Bookfest 2023 mai 23, 2023

Instagram

alexa_stanescu

Poate fi frustrant și copleșitor pentru copii să aleagă cărți la târgul de carte. 
-Prea multe cărți, le vreau pe toateee, mama, îmi zice D. 
Am lăsat câteva sfaturi pentru voi, părinți, cum să îi îndrumați să aleagă. 
Cele mai importante lucruri: stabiliți un buget pe care vi-l permiteți, nu îl depăsiti, și luați-vă timp să savurați experiența de a sta printre standuri cu copiii. Enjoy, @bookfest.ro ! Pe story o să pun și cum a fost plimbarea noastră la Bookfest. Logic că la final s-au luat la întrecere, care are mai multe cărți🙈 

#cartipentrucopii 
#targdecarte 
#educatiaconteaza 
#educatiacopiilor 
#alegemcarti
“Îmi pare rău că nu am fost lângă copii câ “Îmi pare rău că nu am fost lângă copii când creșteau, îi vedeam doar dormind”. Este concluzia a două femei pe care le-am ascultat aseară la @fuckupnights_bucharest. 

Din fericire ambele și-au dat seama și au spus stop, chiar dacă erau mai mari copiii când s-a întâmplat asta. Timpul nu e pierdut. Acum recuperează împreună. 

Aveam nevoie de încă o confirmare că este cea mai bună alegere pe care am făcut-o. Să stau cât mai mult cu copiii, să lucrez de acasă mai mult, să nu îi duc la afterschool, chiar dacă e și greu de multe ori. 

Poveștile celor 4 femei care au împărtășit cu noi “fuckups”, au fost atât de reale, m-am regăsit în majoritatea, poate și pentru că au povestit despre presa anilor 2000 și am simțit mai bine legătura. 

Două lucruri le-am reținut, ambele de la Lucia Antal, Head of Research Development la Pro TV.

Un fuckup poate să nu fie fuckup din perspectiva altcuiva. Tu poți vedea un eșec, dar altcineva poate vedea un lucru pozitiv, sau viceversa. 

Și al doilea lucru: a întrebat-o cineva s-ar întoarce în timp ce și-ar spune sieși ca să nu facă greseli. Răspunsul mi s-a părut atât de autentic: 

“Dacă m-aș întoarce în timp, tot nu m-as asculta nici pe mine”. 

Așa este. Așa cum nici copiii noștri nu ne ascultă, oricât le-am spune să învețe din greșelile noastre. 

Am plecat de acolo atât de bine încărcată emoțional, mi-au plăcut speakerii, nu a fost un eveniment moralist deloc, iar publicul foarte tânăr și educat, cu întrebări bune și deloc superficial. 

Mai vin, @julia.nagy, cea mai tare moderatoare!🤘

Despre FuckUp Nights

F*ckup Nights Bucharest este deja un fenomen cunoscut in peisajul bucurestean si face parte din seria de evenimente care au loc la nivel global, in 215 de orase din 62 de tari din intreaga lume.
Evenimentul se concentreaza pe abordarea constructiva a esecurilor profesionale si are misiunea de a te invata cum sa gestionezi obstacolele din viata profesionala, pe care toti le avem...  te incurajeaza sa privesti situațiile dificile ca fiind oportunitati de invatare

#fuckupnights 
#invatadingreseli
#lifeisshort 
#momblogger
V-am mai scris pe aici că nu sunt adepta online-u V-am mai scris pe aici că nu sunt adepta online-ului pentru copii, cu siguranță nu a rețelelor sociale, dar youtube si google are our friends totuși, nu putem nega asta. 

În doze mici, copiii pot si trebuie să afle despre internet iar noi părinții trebuie să acceptăm multe, însă cu limitele ferme totuși. 

Pe 30 mai hai la o dezbatere pe subiectul: Generația “digital natives” & relația cu părinții, de la 18:30 – 21:30, la Nod Makerspace.

𝗜𝗻𝘁𝗿𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗲𝘀𝘁𝗲 𝗴𝗿𝗮𝘁𝘂𝗶𝘁𝗮! Link inscriere: https://moderndads.ro/modern-family-challenges/ 
𝗟𝗢𝗖𝗔𝗧𝗜𝗘: Nod Makerspace (Splaiul Unirii 160)

👉18:30: Inregistrare, networking & brand activation
👉18:45 – 19:30: 𝗖𝘂𝗺 𝘀𝗮̆ 𝗺𝗮̆ 𝗳𝗮𝗰 𝗮𝘂𝘇𝗶𝘁: 𝗰𝗮 𝗽𝗮̆𝗿𝗶𝗻𝘁𝗲 𝗱𝗲 𝗮𝗱𝗼𝗹𝗲𝘀𝗰𝗲𝗻𝘁/𝗰𝗮 𝗮𝗱𝗼𝗹𝗲𝘀𝗰𝗲𝗻𝘁? 𝗣𝗹𝘂𝘀 𝘀𝗳𝗮𝘁𝘂𝗿𝗶 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗴𝗲𝘀𝘁𝗶𝗼𝗻𝗮𝗿𝗲𝗮 𝘀𝗶𝘁𝘂𝗮𝘁̦𝗶𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗱𝗲 𝘃𝗶𝗼𝗹𝗲𝗻𝘁𝗮/𝗯𝘂𝗹𝗹𝘆𝗶𝗻𝗴, Diana Stănculeanu, psihoterapeut și expert național în sănătate mintală; 

👉19:30 – 19:45: Invitat special

👉19:45 - 20:15: 𝗣𝗿𝗼𝘃𝗼𝗰𝗮̆𝗿𝗶𝗹𝗲 𝗮𝗱𝗼𝗹𝗲𝘀𝗰𝗲𝗻𝘁̦𝗲𝗶 𝗶̂𝗻 𝗲𝗽𝗼𝗰𝗮 𝗱𝗶𝗴𝗶𝘁𝗮𝗹𝗮̆, Laura Ion, trainer acreditat specializat în domeniul siguranței online pentru copii și consilier în dezvoltare personală și vocațională, Data Privacy Officer acreditat. 

👉20:15 - 20.40: 𝗖𝗼𝗻𝘀𝗲𝗰𝗶𝗻𝘁̦𝗲𝗹𝗲 𝗮𝗰𝘁̦𝗶𝘂𝗻𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗼𝗻𝗹𝗶𝗻𝗲: 𝗰𝗲 𝘁𝗿𝗲𝗯𝘂𝗶𝗲 𝘀𝗮̆ 𝘀̦𝘁𝗶𝗲 𝗮𝗱𝗼𝗹𝗲𝘀𝗰𝗲𝗻𝘁̦𝗶𝗶? Mircea David, avocat în Baroul București, doctorand în drept execuțional penal, implicat în activitățile de educație juridică; 

👉20:40 – 21:00 Socializare & brand activation
21:00 – 21:25: 𝗙𝗔𝗠𝗜𝗟𝗬 𝗧𝗔𝗟𝗞𝗦 cu Alex Zamfir, Celmaibuntata.ro & The Funny Brand
👉21:30: Tombola & networking
Avem o dilemă în familie: Puzzle-urile se distru Avem o dilemă în familie: Puzzle-urile se distrug după ce le facem sau le înrămăm? 

Eu sunt adepta distrusului ca să le refacem mereu. 
Soțul le vrea pe pereti. Bine, el are puzzle-uri de peste 1000 de piese pe care le face împreună cu D. și a început deja să le lipească pe un perete din hol. Vezi foto. 

La voi cum e? 

Treaba e că am găsit niște puzzle-uri din lemn de la WoodMix Puzzles geniale pe care nu vreau să le înrămeze pentru că sunt mult prea misto si deosebite. Nici nu cred că se poate datorită formei lor. Piesele sunt geniale, fie are formă e diferită. 

Ne-au antrenat creierul aceste puzzle-uri pentru că te pune să gândești altfel atunci când cauți o piesă. 
Am reusit să dăm microbul și în vecini. D. a început primul puzzle din serie cu un prieten care nu a putut sta la noi până să termine puzzle-ul. Tare supărat a fost. I-am trimis poze cu update:)( 

Vă las in story un video cu două dintre puzzle-uri. Mai avem unul sigilat care este al micului Blond și la care tot atentează frati-su le motiv că:” până crește el, mama.. e păcat “ 🤣🙈
Când vedeți o mamă cu unghiile făcute, să fiți siguri că e o provocare și o realizare să și le facă. 

După ce am născut ani de zile nici nu visam să am 10 minute să le fac. Acum reușesc dar cu asistență și alte provocări cum ar fi să le șterg lor unghiile. 

Dar ce zic eu 10 minute. Să că explic: dimineață am zis că mă apuc. Mi-am luat trusa și ojele. Până au venit turcii peste mine cu doleante: Vreau și eu cafeluțăăă, eu cu cacao și cu spumă, eu fără dar cu miere, etc.. Am percutat, apoi m-am luat cu treabă prin casă. Am făcut de toate cu gândul la momentul magic final când îmi voi face unghiile. 
Mă întorc la masă, îmi dau seama că îmi tăiasem unghiile nu de la o mână, ci doar de la 3 degete și alea neconsecutive🙈🤷‍♀️
Ps: hastagul mamadebaieti chiar nu isi are rostul in această postare:)) 

Cine își face unghiile acasă mai rapid e eroina. 

#viatacucopii 
#lifewithkids 
#viatacucopii 
#mamadebaieti 
#momblogger 
#bloggermom
Când vecina mă sună si-mi spune: -Hai să-ți d Când vecina mă sună si-mi spune:
-Hai să-ți dau fasole și prăjitură pentru copii… 
Sar din pat în pijamale ( m-a lovit răceala de la D.) De altfel, am făcut schimb de prăjituri. Pe story vedeți și prăjitura mea. 
Așa e cu vecini mișto când stai la curte. 

#viațalațară 
#amintiridinbucatarie 
#weekendulincepe 
#weekendmood 
#bloggermom 
#viatacucopii
Nu mă pricep la pământ și munca pământului, Nu mă pricep la pământ și munca pământului, căci soțul se ocupă de plantat, eu cel mult de udat, dar recunosc că e ceva în neregulă cu natura. După o zi de ploaie în care nu puteam planta, a urmat doar o zi de soare care a uscat totul și pământul e format din bulgări mari greu de spart. 

Dar copiii au fost cei mai fericiți să ajute și să ude ce au plantat: roșii, cartofi, dovlecei, vinete, fasole și multe altele. 

Voi cum ați petrecut duminica? 

#viațalațară 
#fiiinfluencerulcopiluluitau 
#educatiadeacasă 
#momblogging
#viatacubaieti 
#viatacucopii
Apucăm rar să ne vedem cu prieteni dar nu ratăm Apucăm rar să ne vedem cu prieteni dar nu ratăm zilele copiilor, ceea ce cred că și ai nostri făceau. Îmi amintesc când părinții se vedeau cu anumiți prieteni de zile de naștere și noi copiii ne jucam. Și în ziua de azi, când noi părinții le cam dictăm prieteniile, mă bucur că ai nostri copii, din prietenii diverse, se simt mereu bine împreună. 

O zi cu soare, prea mult vânt, ( n-am putut pune un balon) pictură de la Georgiana care mereu ne furnizează forme de ipsos de pictat și trambulina care a fost vedeta zilei. Pe lângă micul Blond, of course. 

#weekendcuprietenii 
#mamadebaieti 
#weekendfun 
#momblogger 
#viatadeparinte 
#fiiinfluencerulcopiluluitau
Mai multe... Follow on Instagram

Arhive

© Copyright 2014. Theme by BloomPixel.