Cu inima strânsă am urcat scările care duc la secția de cardiochirurgie pentru nou născuți de la Marie Curie. Știam că nu va fi ușor să văd părinți care plâng la căpătâiul bebelușilor abia născuți, sperând că medicii de aici vor face miracole. Dar o aveam lângă mine pe Enona, care mi-a povestit despre fiecare copilaș care locuiește aici. Da, locuiește, am zis bine, pentru că cei care au aceste probleme grave nu pot pleca acasă cu lunile sau cu anii. Alții, nu au încotro să meargă pentru că au fost abandonați.
Inima mi s-a lipit atunci de Cristian, care era de vârsta copilului meu, și avea părinți care veneau să îl vadă din când în când, și nu îi erau alături să îl țină de mână, să îl învețe să râdă, să chicotească și descopere lumea. Mi s-a frânt inima atunci, pe loc. Am simțit de fapt cum se strânge inima mea în piept pentru că el nu avea lângă el ființele care trebuie să îl protejeze. Dar avea asistente care îl iubeau. Vorbesc la trecut despre Cristian pentru că după câteva luni, boala l-a învins.
Pentru acești copii, lumea lor sunt aparatele la care sunt conectați. Se joacă cu firele de la perfuzie și pentru ei, asta este normalitatea.
România ocupă un loc întâi rușinos la mortalitatea infantilă, în Uniunea Europeană, iar principala cauză o reprezintă malformațiile cardiace congenitale. Puțin sub jumătate pot fi operați în țară. Restul primesc groaznicul răspuns:
Astăzi nu se poate face operația. Poate mâine, poate luna viitoare.
Nu avem medici, nu avem ce ne trebuie. Părinții unui copil primesc aceste replici zilnic, în România.
Sursa foto: inimicusute.ro
Asociația Inima Copiilor a construit la Marie Curie un centru de cardiochirurgie și acum susține misiuni medicale în care doctori străini vin să opereze în acest centru, împreuna cu tinerii colegi români pe care îi pregătesc. În 2017, au fost salvați 170 de copii prin aceste misiuni. Cu ajutorul nostru, mai mulți medici ar putea veni să ajute acești copii. Ei operează gratuit însă trebuie achitate costuri cu transport, cazare sau materiale auxiliare. Fiecare inima cusută aduce un copil cu un pas mai aproape de a fi operat și salvat.
Când nu sunt bani, nu sunt misiuni. Când nu sunt misiuni, sectia stă închisă, pentru că personalul medical din România nu este încă pregatit să opereze independent
Când am primit această inimă de la Inima Copiilor am simțit că am ocazia să repar o inimă. Eu, care nu știu nici să cos un nasture. Dar am cusut o inimă pe care acum o port cu mândrie în piept și dau vestea mai departe, când mă întreabă cineva ce port în piept. Am decis să o port toată luna aprilie zilnic.
În 5 minute și 45 de secunde am cusut o inimă! Eu, singură! Vă spun exact timpul pentru că vreau să vă provoc la un fel de concurs, sau întrecere:
În cât timp poți coase o inimă?
Eu voi lansa o leapșa. Mai țineți minte cum era? Dacă atingeai pe cineva: TU ESTI! Așa că, am să cumpăr o inimă și am să o dau mai departe unei prietene. Apoi ea va da la rîndul ei o inimă nouă mai departe.
Poți începe și TU o leapșa cu o inimă cusută, așa ar ține mai mult acest lanț al faptelor bune. Ce ziceți? Are you in?
Dacă primești o inimă de cusut, dă una nouă mai departe.
Poți să îi ajuți micuții cu probleme cardiace să primească o inimă nouă, cumpărând kitul de salvat inimi de aici.
Avem puterea magică să reparăm inimi frânte, ale copiilor și ale părinților.
Leave a Reply