• Home
  • De suflet
  • Podcast
    • Cu capul în nori
  • Interviuri
  • Campanii pentru părinți
  • Viața la țară
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Amintiri din bucătărie
    • Activități cu copiii
  • Recomand
Facebook Twitter Google+
Alexisme
  • Home
  • De suflet
  • Podcast
    • Cu capul în nori
  • Interviuri
  • Campanii pentru părinți
  • Viața la țară
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Amintiri din bucătărie
    • Activități cu copiii
  • Recomand
Home  >  Părinți & copii  >  Cum să alegi şi îngrijeşti un animal de casă, dacă ai şi copii – interviu
Părinți & copii

Cum să alegi şi îngrijeşti un animal de casă, dacă ai şi copii – interviu

Alexa Stănescu septembrie 8, 2017 Leave a Comment 748 Views

Întotdeauna mi-au plăcut câinii, de mică. Am mai scris despre asta, nu e o noutate. Acum avem doi căţei, şi urmează să ne mărim familia în curând:)

Având câini înainte de copil, totul a venit firesc: copilul şi căţeii s-au împrietenit încet încet, dar cu atenţie maximă din partea noastră a părinţilor. Vă mărturisesc că am trăit un moment de panică, când D. se târa pe jos, iar câinele mai mare, care e foarte protectiv faţă de soţul meu, a avut o tentativă de a-l atenţiona  pe copil, clănţănind un pic din dinţi. Dar nu l-a atins pentru că am fost pe fază şi nici nu cred că voia chiar să îl muşte. Totuşi  cu câinii nu poţi să ştii niciodată când intră în safe mode.

Dar ce voiam să zic: Am descoperit un program educaţional care circulă în şcoli din ţară şi se adresează elevilor, părinţilor şi tuturor iubitorilor şi deţinătorilor de animale de companie.

  • Programul „ABC-ul Ingrijirii Animalelor de Companie”explică într-o manieră interactivă regulile de bază ale îngrijirii animalelor de companie şi beneficiile pe care acestea le aduc în viaţa oamenilor.

Proiectul este făcut de un ONG, ASOCIATIA ROMANĂ A PRODUCATORILOR DE HRANĂ DE ANIMALE şi anul acesta Ediţia 2017 se defăşoară în 200 de şcoli din Bucureşti, Cluj, Oradea, Constanţa, Craiova şi alte judeţe, dar şi în 20 de localităţi din România.

Programul educaţional ABC-ul Îngrijirii Animalelor de Companie se desfăşoară pe baza unui set de materiale – minighd de îngrijire, broşură despre pisici, broşură despre câini, chestionare copii, părinţi, profesori, material video despre animale.  Toate informaţiile le găsiţi aici, chiar şi filmuleţul de mai jos. 

Nu e cazul nostru  pentru  că deja aveam căţei, dar mi se pare foarte interesant următorul sfat, de exemplu: să implici şi copilul în alegerea animalului ca să devină responsabil şi chiar să îi placă. (evident, îi dai variantele finale, nu il lasi sa aleaga un rotweiller in apartament:)))

În fine, m-am gândit să stau şi de vorbă cu un medic veterinar,  care  vorbeşte direct cu cei mici în şcoli, prin programul educaţional. Am pus accentul pe caniculă şi cum avem grijă de animale în perioada verii, pentru că vara nu mai e ce a fost cândva şi cred că trebuie să adaptăm şi condiţiile pentru animalele domestice, pe care le iubim şi îngrijim.

Sigur, acum calendaristic  e deja toamnă, dar temperaturile ridicate mai stau pe la noi un pic. Aşa că nu strică nişte sfaturi, măcar pentru viitoarele călduri.

Adrian Ungureanu este specialistul programului ABC-ul Îngrijirii Animalelor de companie, derulat de ARPAC (Asociaţia Producătorilor de Hrană pentru Animale de Companie). 

  • Aş începe cu o întrebare care mi se pare esenţială pentru că văd peste tot câini de toate taliile închişi în maşini, cât timp stăpânii lor îşi fac cumpărături. Pot fi lăsați în mașini chiar și 5 -10 minute? 

Este exclus să lăsăm un animal  în maşină ! Animalul nu trebuie să stea în maşină, singur,  la 30 grade celsius chiar şi cu geamul deschis, deoarece caroseria maşinii se încinge foarte tare, iar temperatura va creşte în interior cu 15-20 grade celsius. În această situaţie riscăm să îi provocăm probleme medicale.

  • Cum afectează căldura excesivă, animalele domestice?

Animalele de companie resimt canicula ca un stres asupra organismului. Ele au procese de perspiraţie şi transpiraţie mult mai reduse faţă de om, din această cauză, „ răcorirea” corpului se realizează mult mai redus decât la oameni.

Neavând glande sudoripare  prin care să elimine transpiraţia, termoreglarea la animalele de companie se face prin respiraţia tipică (rapidă şi cu limba scoasă) şi prin salivaţie.

Dacă noi adulţii trebuie să mâncăm mâncăm fructe proaspete şi să bem multe lichide, este recomandat să le dăm animalelor hrană bogată în fibre, eventual umedă, pentru un plus de hidratare, şi în cantitate redusă faţă de alte perioade ale anului. E de preferat să le dăm să mănânce dimineața foarte devreme și seara târziu, când temperatura ambientală este mai redusă.

  • Câinii cu păr lung suportă mai greu căldura ? Ar trebui tunşi mai des vara?

Lungimea părului nu este atât de importantă, dar tipul de blană este cel care creează probleme. Câinii care au puf în unul sau două straturi sunt mai afectaţi de temperaturile ridicate decât cei cu blană lungă.

Blana conferă un grad de protecție împotriva razelor UV şi, de asemenea, între firele de păr se formează un strat de aer termoizolant de protecție. Tunsoarea le poate reda un confort termic plăcut pe perioada caniculară.

  • Dacă ţinem câinele pe plajă de exemplu, la ce trebuie să fim atenţi? Poate face insolatie? Cum? Care sunt simptomele şi când să ne îngrijorăm?

Câinele poate fi luat la plajă, însă trebuie să i se asigure multă apă proaspătă şi un loc cu umbră. Poate fi luat în apă de câte ori vrea el, însă la sfârșitul zilei este foarte important să i se facă duș pentru îndepărtarea apei de mare şi a nisipului de pe piele, care pot fi iritante şi pot crea un disconfort.

Animalele pot face insolație (vărsaturi, stare de vertij, tahipnee), de aceea trebuie sa stea la umbră şi să fie în permanenţă hidratate. Mai mare atenţie ar trebui să acorde stăpânii ai căror animale au probleme respiratorii, cardiace sau de obezitate. Acestea animale trebuie să fie ţinute permanent la umbră, la fel şi rasele brahicefalice (boxer, bulldog, mops, pekinez, shit-tzu), acestea fiind predispuse la şoc caloric din cauza modificărilor anatomice la nivel respirator.

  • Ce putem face pe loc pentru a răcori un animal domestic?

Pentru a răcori animalul se pot aplica în reprize prosoape umede şi reci la nivelul extremităţilor, însă fără a fi folosită apă cu temperatură foarte redusă.

  • La final, câteva sfaturi, cum ştii dacă animalul este afectat de căldură?

Dacă animalul respiră greu, este agitat sau în caz de leşin, trebuie să intervenim rapid şi să îl ducem într-un loc răcoros, ferit de soare, şi să îi umezim extremitățile cu un prosop cu apă rece. Chiar dacă animalul dă semne că îşi revine, cel mai sigur este să consultaţi un medic veterinar

Previous Article Cum îi spui copilului că are 3 prenume?
Next Article Emoţii de toamnă

About Author

Alexa Stănescu

Bună! Sunt Alexandra Stănescu și cred că măcar în treacăt m-ai auzit la Europa FM, în ultimii 11 ani. Dacă ți-a plăcut articolul, lasă-mi te rog un comentariu și dacă vrei să dai vestea mai departe cu un share. Multumesc

Related Posts

  • AUDIO Facem teme acasă împreună cu copiii? Interviu cu Oana Moraru

    ianuarie 31, 2023
  • Babum, scrisă de Alec Blenche, o carte sensibilă și plină de mister pe care copiii o vor iubi

    ianuarie 17, 2023
  • Începe școala în plin sezon de gripa si viroze – părinții, primii responsabili să nu trimită copilul bolnav la școală

    ianuarie 8, 2023

Leave a Reply

Anulează răspunsul

Abonează-te!

Înscrie-te aici cu adresa de e-mail ca să primești articolele noi::

My Social Media

Postări populare

  • Începe școala în plin sezon de gripa si viroze – părinții, primii responsabili să nu trimită copilul bolnav la școală ianuarie 8, 2023
  • Ziua Internationala a scrisului de mana | O mai fi important scrisul de mana? ianuarie 23, 2023
  • Unde puteți merge cu copiii de Ziua Nationala a Culturii, pe 15 ianuarie – intrare gratuită la ateliere și muzee în țară ianuarie 13, 2023
  • AUDIO Facem teme acasă împreună cu copiii? Interviu cu Oana Moraru ianuarie 31, 2023

Instagram

alexa_stanescu

Ce zi mai bună decât Ziua Cititului împreună s Ce zi mai bună decât Ziua Cititului împreună să vă amintesc crezul meu: Fii influencerul copilului tău?. 
Am postat câteva dintre titlurile preferate din perioada asta de la Editura DPH. Aveti cod de EXTRA reducere 15% pe langă reducerile de pe site! Codul este Alexisme. 

#ziuacitituluiîmpreună 
#lecturacopii 
#lecturăcopii 
#sacitimcopiilor 
#sacitimimpreuna 
#scoala
#esucatieacasa
#bloggermom
Ep.11 Parintii trebuie să știe - Facem temele cu Ep.11 Parintii trebuie să știe - Facem temele cu copiii acasă? Cum, fără să ridicăm tonul? Unul dintre sfaturile care a mers foarte bine pentru noi a fost să tratez copilul ca pe un coleg, nu să iau aer de părinte care știe. Aur e acest sfat, vă zic. Face mult bine psihicului când simți că faci poc de la adunări.🤣

📚Cine mai face teme cu copiii, mâna sus sau lăsați un comentariu. Am lansat episod nou al podcastului Cu capul în nori, un interviu valoros cu  @oanamoraru_educational🙏

 #scoala  #teme #temeacasa #educatie #copii #claseleprimare #backtoschool  #temecuparinti #temeafterschool #iubire #parinti #joaca #activitaticopii  #ganduri #informatii #parinticooperare #copiiteme
Când îți zicea lumea: Să faci și o fată.. oa Când îți zicea lumea: Să faci și o fată.. oare la asta se referea? La pac pac si bum bum cu băieți? 🙈 săbii și pistoale? 🤷‍♀️Cum e viața cu fete sau cu o fată măcar? Comentați vă rog, spulberați-mi visele, că poate mă iau ideile, mai știi? 👇

#copii
#copiifericiti
#joacabaietii 
#viatacubaieti 
#mamadebaieti 
#mamadebaieti👬❤️💋 
#motherofboys 
#momblogger
Am zis să scot copiii la locul de joacă și să Am zis să scot copiii la locul de joacă și să mai schimbăm atmosfera, se mai văd și cu colegi. Eu, sperând că micul Blond se va juca la locul de joacă am îndrăznit să iau o carte cu mine. Zău, parcă sunt la primul copil, așa naivă sunt crezând că apuc să citesc o pagină. 🙈
Dar până să plecăm de acasă, mă vede D. cu cartea:
-Ah, păi îmi iau și eu cartea să citesc! 
Puteam zice nu? 
Acolo, micul Blond nu vrea la locul de joacă deloc, frati-su la masă citește, eu mă fâțâi de colo colo. Bine că totuși am mai avut și eu compania unui prietene și D. într-un final ( adică la propriu la finalul ieșirii) s-a jucat 5 minute cu colegul lui🙈
Dar cine a mâncat la reducere de Mica Unire pizza și hamburgeri, ceva autentic? 🤣

#viatacucopii 
#momblogger 
#activitaticopii 
#larestaurantcucopiii
In weekend îmi place că am timp să gătesc dimi In weekend îmi place că am timp să gătesc dimineața. Ne trezim mai târziu cu o jumătate de oră sau o oră dacă avem noroc, ne mai hârjonim în pat în 30 de minute până leșinăm de râs, sau dacă e vremea de azi de cuibărim sub plapumă. 

Acest mic dejun brunch e preferatul copiilor și profit maxim de el pentru că îl mănâncă amândoi. Ouă ochi “pe pat” de fasole cu suc de rosii, porumb și ciuperci sau orice mai aveti prin frigider. Sau altfe spus, mâncărică cu de toate și deasupra ouă. Eu nu le bag la cuptor dar merge. Va puteți juca cu mirodeniile. Eu prefer busuioc, îl iubesc în combinație cu rosiile. 

Și pentru că mă tem că nu vor mai mânca mult această mâncare, si oricum nu merge și sâmbătă și duminică.. am nevoie de idei. Voi ce mai gătiți in weekend la micul dejun târziu sau nu? 

#amintiridinbucatarie 
#viatacucopii 
#viațalațară 
#ideidemicdejun 
#momblogger 
#parentingblog 
#părințeală
Vine un moment în viață când copilul știe luc Vine un moment în viață când copilul știe lucruri pe care tu nu le știi. Da, se poate întâmpla și la 8 ani ai lui. 
Recunosc, nu am avut niciodată curiozitatea să învăț șah pentru că auzeam mereu că e foarte greu, și nu eram genul de om ambițios sau cu răbdare. Ei bine, ieri la ora de sport, ( da, ați citit bine!) profesorul i-a învățat șah. Mi se pare un lucru admirabil, chiar dacă nu au făcut mișcare fizică. Ei, și a venit al meu acasă, a căutat și pe tabletă niște jocuri cu șah, și când am terminat eu munca seara, m-a luat la un joc. 
Brusc, eu eram copilul și el adultul. Mi-a explicat regulile și îl întrebam la fiecare mutare: cum merge calul? Cum merge tura? Etc…🤣 după 5 minute nu mă mai suporta copilul: 
-Acum ți-am explicat, mama! 
-Ce să fac, uit. 
Am scos telefonul și mi-am pus regulile în față. 🙈 M-a bătut, nu sunt sigură dacă fair pe regulile reale, dar știu că a muncit și a avut răbdare singur să învete.. chiar și cu tableta. Nu știu cât o să îl țină faza, dar nu mai contează asta. 

Ai vostri v-au dovedit deja că știu lucruri pe care voi nu le știți? Ce anume? 

Vă mai povestesc eu câteva in comentarii. 

#educatie 
#sahcopii 
#invatasah 
#momblogger 
#părințeală 
#mamadebaieti 
#viatacucopii 
#clubdesah 
#educatielascoala 
#lectiidelacopii
Părinții trebuie să știe, ep 11. Am descoperit Părinții trebuie să știe, ep 11. Am descoperit un simplu truc, pentru noi mamele exasperate că nu mănâncă copiii. Sunt foarte curioasă dacă ați încercat și voi metoda asta. Funcționează? Scrieți în comentarii, pls sau lăsați o ❤️ dacă a mers. 

#viatademama 
#trucuridemama
#viatacucopii
#educatie 
#parinti
#informatiiparinti 
#cumsamanancecopiii
#lifewithkids 
#parentingtips 
#parinteala
Noi părinții suntem influencerii copiilor noștr Noi părinții suntem influencerii copiilor noștri. Va veni o zi ( nu prea departe de acum) când ei vor avea propriile păreri pe care va trebui să le ascultăm și mai ales, să le acceptăm. Să ne mușcăm limba când știm că o decizie de-a lor nu le va aduce bucurie, ci suferință, să îi lăsăm să greșească, dar cât? Nici un părinte nu știe asta, o simte doar pe propria piele și poate doar să spere că va fi bine.
Închid ochii și întipăresc imaginea asta pe retină, când D. a învățat de la tatăl lui primele acorduri de la Nothing Else Matters, pe care le bughesc și eu din adolescență, ca o rockeriță care se respecta🤣🤣 Slide pentru sunet 

Piatra de hotar a pus-o soțul, așadar. Acum începe greul, să le dăm tot mai multă libertate în alegeri, fie ele și muzicale. 

Voi cu ce ați vrea să “vă influențați copiii?”

#amintirifrumoase 
#amintirilenoastre 
#viatacucopii 
#fiiinfluencerulcopiluluitau
#momblogger 
#mamadebaieti 
#motherofboys 
#parenting
Mai multe... Follow on Instagram

Arhive

© Copyright 2014. Theme by BloomPixel.