• Home
  • De suflet
  • Podcast
    • Cu capul în nori
  • Interviuri
  • Campanii pentru părinți
  • Viața la țară
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Amintiri din bucătărie
    • Activități cu copiii
  • Recomand
Facebook Twitter Google+
Alexisme
  • Home
  • De suflet
  • Podcast
    • Cu capul în nori
  • Interviuri
  • Campanii pentru părinți
  • Viața la țară
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Amintiri din bucătărie
    • Activități cu copiii
  • Recomand
Home  >  Părinți & copii  >  Cine n-are bunici…
Părinți & copii

Cine n-are bunici…

Alexa Stănescu iulie 9, 2017 Leave a Comment 611 Views

Îmi place să cred că toate lucrurile au un echilibru pe lumea asta. Aleg să cred că deși D. nu își va cunoaște niciodată bunicii materni (adică pe părinții mei), are parte de doi bunici de care se poate bucura încă. Și cât îl mai răsfață!

Nimeni nu poate înlocui dragostea părinților mei, fericirea pe care ar fi trăit-o să îl vadă nascându-se, crescând, învățând să vorbească, făcând prostiile copilăriei, poate nici sfaturile pe care mama mi le-ar fi dat, dar cred că Universul a vrut să-mi dea socrii care nu sunt deloc socrii:) Și îi mulțumesc pentru asta!

Când îl aud pe D prin casă cum strigă:”buniiii!” mi se umple sufletul de fericire pentru că are așa oameni minunați în viața lui.

Încerc să memorez toate aceste “momente poza” în care văd fericire de ambele părți: copilul care se uită cu admirație la bunicul său ce meșterește o jucărie sau la bunica lui care frământă niște biscuiți pentru el.  Bunicii se joacă cu el altfel și tare îmi place.

Nu vreau să mă laud, că nu sunt genul, deși recunosc Facebook mă  face un pic lăudăroasă:)

Pur și simplu simt că trebuie să afle lumea ce muncitor și ajutător este socrul meu la 82 de ani, și ce femeie grozavă este ea-soacra mea, mai ales pentru că în ziua de azi ne judecăm părinții și generațiile anterioare că nu ne-au crescut blând și cu dragoste. Ba da, dragoste au avut pentru noi, însă era mai greu să o și arate.

De când am cunoscut-o pe mama lui, m-a rugat să-i spun mamă. Nu am putut și tot nu pot, pentru că nu mă lasă sufletul să înlocuiesc pe nimeni cu acest apelativ prețios pentru mine –  mamă, după ce am pierdut-o pe mama mea.

Mama soțului meu (nu îmi place să îi spun soacră) este o femeie extrem de sensibilă și săritoare, ajutătoare de la care am învățat și învăț foarte multe. Nu se bagă în educația lui D, nu pune la îndoială calitățile mele de mamă sau gospodină.

Niciodată nu mi-a spus că ea gătește mai bine, că ea spală mai bine, că ea “a crescut mai bine 3 copii”. Ba din contră. La 73 de ani învață rețete noi de la televizor, încă are putere să țină o casă și să alerge după nepot în timpul asta. Uneori este chiar mai atentă decât mine cu D. Mno, de aia există bunici. Doar pentru D. ne-ar lăsa nemâncați:)) Asta este iubirea, zic eu.

Altfel, pentru ea, nu se poate să nu fie mâncare gătită zilnic (de 2 ori pe zi chiar), casa curată, haine călcate. Și când mă gândesc că eu mă plâng că nu am timp să fac o supă și să am grijă de copil. Ca să mă scuz, (nu că ar fi nevoie, dar așa simt) îmi spun că eu vreau să nu îmi neglijez copilul și prefer să îi acord atenție lui, decât să fac de mâncare de 2 ori pe zi.  Și ea și-ar fi dorit același lucru, dar vedeți…vremurile s-au schimbat. Atunci, când mai și spăla scutece și haine, ziua și noaptea erau la fel de lungi pentru ea – probabil și pentru alte mame.

Valorile  sunt aceleași dar s-au schimbat prioritățile. Azi mamele pun educația copilul pe primul loc și modul în care crește. În trecut, era greu să îi crești și să ai ce le pune pe masă. Și totuși da, recurg la acest clișeu: ” am crescut bine “.

Cu un singur lucru nu reușim să ne punem de acord: călcatul hainelor:)) Eu nu vreau și pace!  Ea, nu și nu, că bărbatul trebuie îngrijit. Până aici!:) Cred că bărbatul se poate îngriji singur, la fel cum și noi mamele avem grijă și de casă și de copii.

După ce se culcă D. eu stau și scriu pe blog sau pregătesc interviuri, știri, citesc o carte sau mă uit la tv – toate activități de relaxare pentru mine, deși unele implică muncă intelectuală, nu fizică. Mama soțului meu însă nu își permitea acest lux. Ea muncea și după ce culca copiii, ca să aibă mâncare și haine pentru ei. Uneori până dimineața.

Și apropo de haine: pentru că avea de crescut 3 copii, a învățat să și croiască haine, așa încât a ajuns să vândă prin fondul plastic. Iar acum, a venit cu tot cu mașina de cusut ca să îmi facă mie bluze și rochii din materiale vechi de vreo 2 generații, și sunt foarte mândră de ele.

Mi-a făcut o rochie care are vreo 60 de ani pe puțin. Materialul a fost al mamei ei și ea l-a transformat de vreo 2 ori până acum în bluză și apoi rochie, iar acum eu am ceva unic. Mi-a zis că atunci când nu va mai fi, să mă gândesc la ea când le port. Dar eu aleg să o prețuiesc pe ea și pe minunățiile care îi ies din mașina de cusut, acum, cât e în viață.

Încă mă gândesc dacă o să am curaj să îi dau  să citească acest articol, așa în semn de recunoștință și să mă ierte că nu îi pot spune mamă, așa cum își dorește.

Mă tot gândesc, oare ce soacră voi fi eu? Înainte să îi spun ceva legat de copilul ei și soțul meu, mă gândesc acum de 2 ori pentru că simt că dacă vreau ca relația cu copilul meu să țină o viață întreagă trebuie să știu când să tac și să nu mă implic în a lui.

Vreau să recitesc acest articol când voi avea și eu măcar 50 de ani și D. se va îndrăgosti de tipe care nu o să îmi placă. Sper să am tăria să îmi înghit cuvintele și să îl las să aleagă. Dar simt ca va fi fooooarte greu!

Previous Article Copiii și obsesiile lor
Next Article Cum folosim puterea internetului ? Dar copiii noştri?

About Author

Alexa Stănescu

Bună! Sunt Alexandra Stănescu și cred că măcar în treacăt m-ai auzit la Europa FM, în ultimii 11 ani. Dacă ți-a plăcut articolul, lasă-mi te rog un comentariu și dacă vrei să dai vestea mai departe cu un share. Multumesc

Related Posts

  • AUDIO Facem teme acasă împreună cu copiii? Interviu cu Oana Moraru

    ianuarie 31, 2023
  • Babum, scrisă de Alec Blenche, o carte sensibilă și plină de mister pe care copiii o vor iubi

    ianuarie 17, 2023
  • Începe școala în plin sezon de gripa si viroze – părinții, primii responsabili să nu trimită copilul bolnav la școală

    ianuarie 8, 2023

Leave a Reply

Anulează răspunsul

Abonează-te!

Înscrie-te aici cu adresa de e-mail ca să primești articolele noi::

My Social Media

Postări populare

  • Începe școala în plin sezon de gripa si viroze – părinții, primii responsabili să nu trimită copilul bolnav la școală ianuarie 8, 2023
  • Ziua Internationala a scrisului de mana | O mai fi important scrisul de mana? ianuarie 23, 2023
  • Unde puteți merge cu copiii de Ziua Nationala a Culturii, pe 15 ianuarie – intrare gratuită la ateliere și muzee în țară ianuarie 13, 2023
  • AUDIO Facem teme acasă împreună cu copiii? Interviu cu Oana Moraru ianuarie 31, 2023

Instagram

alexa_stanescu

Ce zi mai bună decât Ziua Cititului împreună s Ce zi mai bună decât Ziua Cititului împreună să vă amintesc crezul meu: Fii influencerul copilului tău?. 
Am postat câteva dintre titlurile preferate din perioada asta de la Editura DPH. Aveti cod de EXTRA reducere 15% pe langă reducerile de pe site! Codul este Alexisme. 

#ziuacitituluiîmpreună 
#lecturacopii 
#lecturăcopii 
#sacitimcopiilor 
#sacitimimpreuna 
#scoala
#esucatieacasa
#bloggermom
Ep.11 Parintii trebuie să știe - Facem temele cu Ep.11 Parintii trebuie să știe - Facem temele cu copiii acasă? Cum, fără să ridicăm tonul? Unul dintre sfaturile care a mers foarte bine pentru noi a fost să tratez copilul ca pe un coleg, nu să iau aer de părinte care știe. Aur e acest sfat, vă zic. Face mult bine psihicului când simți că faci poc de la adunări.🤣

📚Cine mai face teme cu copiii, mâna sus sau lăsați un comentariu. Am lansat episod nou al podcastului Cu capul în nori, un interviu valoros cu  @oanamoraru_educational🙏

 #scoala  #teme #temeacasa #educatie #copii #claseleprimare #backtoschool  #temecuparinti #temeafterschool #iubire #parinti #joaca #activitaticopii  #ganduri #informatii #parinticooperare #copiiteme
Când îți zicea lumea: Să faci și o fată.. oa Când îți zicea lumea: Să faci și o fată.. oare la asta se referea? La pac pac si bum bum cu băieți? 🙈 săbii și pistoale? 🤷‍♀️Cum e viața cu fete sau cu o fată măcar? Comentați vă rog, spulberați-mi visele, că poate mă iau ideile, mai știi? 👇

#copii
#copiifericiti
#joacabaietii 
#viatacubaieti 
#mamadebaieti 
#mamadebaieti👬❤️💋 
#motherofboys 
#momblogger
Am zis să scot copiii la locul de joacă și să Am zis să scot copiii la locul de joacă și să mai schimbăm atmosfera, se mai văd și cu colegi. Eu, sperând că micul Blond se va juca la locul de joacă am îndrăznit să iau o carte cu mine. Zău, parcă sunt la primul copil, așa naivă sunt crezând că apuc să citesc o pagină. 🙈
Dar până să plecăm de acasă, mă vede D. cu cartea:
-Ah, păi îmi iau și eu cartea să citesc! 
Puteam zice nu? 
Acolo, micul Blond nu vrea la locul de joacă deloc, frati-su la masă citește, eu mă fâțâi de colo colo. Bine că totuși am mai avut și eu compania unui prietene și D. într-un final ( adică la propriu la finalul ieșirii) s-a jucat 5 minute cu colegul lui🙈
Dar cine a mâncat la reducere de Mica Unire pizza și hamburgeri, ceva autentic? 🤣

#viatacucopii 
#momblogger 
#activitaticopii 
#larestaurantcucopiii
In weekend îmi place că am timp să gătesc dimi In weekend îmi place că am timp să gătesc dimineața. Ne trezim mai târziu cu o jumătate de oră sau o oră dacă avem noroc, ne mai hârjonim în pat în 30 de minute până leșinăm de râs, sau dacă e vremea de azi de cuibărim sub plapumă. 

Acest mic dejun brunch e preferatul copiilor și profit maxim de el pentru că îl mănâncă amândoi. Ouă ochi “pe pat” de fasole cu suc de rosii, porumb și ciuperci sau orice mai aveti prin frigider. Sau altfe spus, mâncărică cu de toate și deasupra ouă. Eu nu le bag la cuptor dar merge. Va puteți juca cu mirodeniile. Eu prefer busuioc, îl iubesc în combinație cu rosiile. 

Și pentru că mă tem că nu vor mai mânca mult această mâncare, si oricum nu merge și sâmbătă și duminică.. am nevoie de idei. Voi ce mai gătiți in weekend la micul dejun târziu sau nu? 

#amintiridinbucatarie 
#viatacucopii 
#viațalațară 
#ideidemicdejun 
#momblogger 
#parentingblog 
#părințeală
Vine un moment în viață când copilul știe luc Vine un moment în viață când copilul știe lucruri pe care tu nu le știi. Da, se poate întâmpla și la 8 ani ai lui. 
Recunosc, nu am avut niciodată curiozitatea să învăț șah pentru că auzeam mereu că e foarte greu, și nu eram genul de om ambițios sau cu răbdare. Ei bine, ieri la ora de sport, ( da, ați citit bine!) profesorul i-a învățat șah. Mi se pare un lucru admirabil, chiar dacă nu au făcut mișcare fizică. Ei, și a venit al meu acasă, a căutat și pe tabletă niște jocuri cu șah, și când am terminat eu munca seara, m-a luat la un joc. 
Brusc, eu eram copilul și el adultul. Mi-a explicat regulile și îl întrebam la fiecare mutare: cum merge calul? Cum merge tura? Etc…🤣 după 5 minute nu mă mai suporta copilul: 
-Acum ți-am explicat, mama! 
-Ce să fac, uit. 
Am scos telefonul și mi-am pus regulile în față. 🙈 M-a bătut, nu sunt sigură dacă fair pe regulile reale, dar știu că a muncit și a avut răbdare singur să învete.. chiar și cu tableta. Nu știu cât o să îl țină faza, dar nu mai contează asta. 

Ai vostri v-au dovedit deja că știu lucruri pe care voi nu le știți? Ce anume? 

Vă mai povestesc eu câteva in comentarii. 

#educatie 
#sahcopii 
#invatasah 
#momblogger 
#părințeală 
#mamadebaieti 
#viatacucopii 
#clubdesah 
#educatielascoala 
#lectiidelacopii
Părinții trebuie să știe, ep 11. Am descoperit Părinții trebuie să știe, ep 11. Am descoperit un simplu truc, pentru noi mamele exasperate că nu mănâncă copiii. Sunt foarte curioasă dacă ați încercat și voi metoda asta. Funcționează? Scrieți în comentarii, pls sau lăsați o ❤️ dacă a mers. 

#viatademama 
#trucuridemama
#viatacucopii
#educatie 
#parinti
#informatiiparinti 
#cumsamanancecopiii
#lifewithkids 
#parentingtips 
#parinteala
Noi părinții suntem influencerii copiilor noștr Noi părinții suntem influencerii copiilor noștri. Va veni o zi ( nu prea departe de acum) când ei vor avea propriile păreri pe care va trebui să le ascultăm și mai ales, să le acceptăm. Să ne mușcăm limba când știm că o decizie de-a lor nu le va aduce bucurie, ci suferință, să îi lăsăm să greșească, dar cât? Nici un părinte nu știe asta, o simte doar pe propria piele și poate doar să spere că va fi bine.
Închid ochii și întipăresc imaginea asta pe retină, când D. a învățat de la tatăl lui primele acorduri de la Nothing Else Matters, pe care le bughesc și eu din adolescență, ca o rockeriță care se respecta🤣🤣 Slide pentru sunet 

Piatra de hotar a pus-o soțul, așadar. Acum începe greul, să le dăm tot mai multă libertate în alegeri, fie ele și muzicale. 

Voi cu ce ați vrea să “vă influențați copiii?”

#amintirifrumoase 
#amintirilenoastre 
#viatacucopii 
#fiiinfluencerulcopiluluitau
#momblogger 
#mamadebaieti 
#motherofboys 
#parenting
Mai multe... Follow on Instagram

Arhive

© Copyright 2014. Theme by BloomPixel.