O nouă recenzie scrisă de soțul meu care m-a convins și pe mine să citesc cartea Libraria din Teheran, de Marjan Kamali, tot de la Editura Univers. Cartea o găsiți aici.
Dragostea. Cei care nu a auzit de ea încă și cei care au trăit-o pe propria piele vor iubi această carte pentru că va fi la fel de addictive ca dragostea însăși.
Aceasta este o poveste despre cea mai puternica și intriganta formă a iubirii, cea neîmplinita.
Roya este o adolescentă visatoare și idealistă din Teheranul anului 1953 care, în iureșul politic al acelor vremuri, găseste un adevărat refugiu literar în mica librarie a domnului Fakhri.
Pe lângă poeziile de Rumi pe care Roya le citește și pentru care ajunge să facă o adevarata pasiune, ea își va descoperi ceea ce mai târziu se va dovedi a fi dragostea vieții ei, Bahman, un băiat rebel din fire, participant activ al evenimentelor politice tulburi din Iran, si care ii va aduce perspectiva unei nunti si a unui viitor sigur si implinit. Dar…
“… Un băiat de vârsta ei intră grăbit în magazin. Avea o cămașă cu guler alb si pantaloni inchisi la culoare… Intra fluierand o melodie melancolica si plina de dor.Era diferita de tot ce auzise ea pana atunci…
– Acela, draga mea, este Bahman Aslan, zise domnul Fakhri. Acela este baiatul care vrea sa schimbe lumea.”
“Au continuat să se vadă în încăperea prăfuită și răcoroasă a magazinului ticsit de cărți, stilouri și călimări. Baietii nesuferiți își făceau apariția la fiecare colt de strada dar cel care chiar o însuflețea pe Roya nu putea fi văzut decât în după-amiezile de marți, în Librărie.”
Însă, așa cum toti probabil că am înțeles deja, sau cu siguranta el ne va face sa fim constienti de asta, TIMPUL are propia sa agenda, si chiar dupa o viata alaturi de sotul si copilul sau ,Roya isi va da seama ca trecutul face parte din prezentul ei mai mult decat isi imagina.
Intretaierea destinelor personajelor este fabuloasă, tandemul trecut-prezent (1953 – 2013) care joaca in zig-zag si coase tivul povestii va transforma finalul fiecarui capitol intr-o mica tortura, o sete ce nu poate fi stinsa decat de inceper unuia nou.
Este o poveste a extremelor unde atât dragostea tandră cât si pasiunea oarbă își împletesc armonios și furtunos soarta către un final incert. Librăria din Teheran nu te lasă să o lași.
Orice aș adauga de aici încolo consider că ar fi un spoiler, așa că read it to live it.
Leave a Reply