Târgul de carte Gaudeamus București are loc anul acesta mai târziu decât de obicei, în perioada 4 – 8 Decembrie, în pavilionul B2 ( adică în spațiul cel nou, nu cel de la cupolă). Intrarea e gratuită, iar programul de vizitare este zilnic, între orele 10.00 si 20.00.
În ultimul an, 16% dintre români au participat la un târg de carte, iar după vârsta de 36 de ani, tot mai puțini români care citesc în scop profesional sau educațional și aleg să citească de plăcere, potrivit Barometrului de Consum cultural din 2023 – sunt două concluzii în care mă regăsesc, la fel ca mulți din generația mea. Am decis așadar, să îngroș statisticile.
O vizită la Gaudeamus, cu lista cărților scrisă pe telefon, e de neratat în această perioadă. Mai ales că e în prag de Moș Nicolae și sunt multe cărți care vor fi pe gustul copiilor.
Președintele de onoare al acestei ediții a Târgului este Mircea Cărtărescu, scriitor, eseist și profesor universitar. A primit numeroase premii literare naționale și internaționale, anul acesta a primit două și predă la Universitatea din Columbia din New York, cursul „Postmodernism vs. Tiranie: O revoluție literară românească”.
Îi veți mai găsi și pe David Popovici – tânărul campion olimpic la natație și pe Rareș Prisacariu, copilul care a câștigat sezonul 13 din Românii au Talent. Este un iubitor de cărți, citește mult și transmite un semnal valoros pentru copii că participă la târgul de carte Gaudeamus.
Pe Mircea Cărtărescu îl găsiți la standul Humanitas joi, între 14.00 – 15.00 la sesiune de autografe.
Anul acesta la Târgul de carte Gaudeamus vor veni peste 200 de participanți și vor fi sute de evenimente editoriale și zeci de mii de titluri, multe dintre ele prezentate în premieră, în prag de Sărbători, la Târgul de Carte Gaudeamus Radio România, ediția București 2024.
Am făcut o selecție doar pentru copii de la câteva edituri – vor fi ateliere și lansări de carte. Dar programul este foarte amplu și ofertant, așa că după ce citiți recomandările mele care pot fi subiective, vă invit să parcurgeți întregul program Gaudeamus 2024. Îl găsiți aici.
Eu voi participa la două evenimente pentru copii la Editura Didactica Publishing House, sâmbătă și duminică iar pentru adultul din mine, voi veni în timpul săptămânii. Vă încurajez să lansați o invitație pe grupul de whatsapp al părinților, poate vor colegi să meargă împreună. Cred că e un exercițiu bun pentru ei să se plimbe printre multe cărți și să își aleagă singuri – greu, cu disconfort, dar va fi o experiență, cu siguranță.
Câteva activități care mi-au atras atenția: se va lansa o carte de benzi desenate pentru iubitorii de fotbal, despre jucătorii din generația de aur și se vor bate recorduri.
Editura Didactica Publishing House
Ne pregătim de 𝑻𝒂̂𝒓𝒈𝒖𝒍 𝒅𝒆 𝑪𝒂𝒓𝒕𝒆 𝑮𝒂𝒖𝒅𝒆𝒂𝒎𝒖𝒔! Iată cu ce evenimente te așteptăm între 𝟒 𝐬̦𝐢 𝟖 𝐝𝐞𝐜𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞 la standul editurii Didactica Publishing House:
𝐉𝐨𝐢, 𝟓 𝐝𝐞𝐜𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞:
14.00 – 𝑳𝒂𝒏𝒔𝒂𝒓𝒆 𝒅𝒆 𝒄𝒂𝒓𝒕𝒆
𝑳𝒖𝒑𝒖𝒍, 𝒅𝒆 𝑺𝒂𝒔𝒂 𝑺𝒕𝒂𝒏𝒊𝒔𝒊𝒄
O carte despre prietenie și curaj, povestită cu iscusință de Saša Stanišićs, autor de bestsellere și laureat cu numeroase premii literare, ultimul dintre ele primit chiar la Salonul de Carte de la Frankfurt.
Discutăm despre acest titlu alături de:
𝑀𝑎𝑟𝑖𝑙𝑒𝑛𝑎 𝐼𝑜𝑣𝑢, 𝑎𝑔𝑒𝑛𝑡 𝑙𝑖𝑡𝑒𝑟𝑎𝑟
𝐶𝑟𝑖𝑠𝑡𝑖𝑛𝑎 𝐵𝑜𝑠𝑡𝑎𝑛, 𝑝𝑟𝑜𝑓𝑒𝑠𝑜𝑟
𝐴𝑑𝑖𝑛𝑎 𝐺𝑖𝑢𝑟𝑔𝑒𝑎, 𝑐𝑜𝑚𝑢𝑛𝑖𝑡𝑎𝑡𝑒𝑎 𝑃𝑎̆𝑟𝑖𝑛𝑡̦𝑖 𝑝𝑒 𝑆𝑎̂𝑟𝑚𝑎̆
18.00 – 𝑨𝒕𝒆𝒍𝒊𝒆𝒓 𝒅𝒆 𝒍𝒆𝒄𝒕𝒖𝒓𝒂̆ 𝒔̦𝒊 𝒅𝒆 𝒈𝒆𝒔𝒕𝒊𝒐𝒏𝒂𝒓𝒆 𝒂 𝒆𝒎𝒐𝒕̦𝒊𝒊𝒍𝒐𝒓
𝑃𝑖𝑐, 𝑝𝑖𝑐𝑎̆𝑡𝑢𝑟𝑎 𝑐𝑢𝑟𝑎𝑗𝑜𝑎𝑠𝑎̆, 𝑎𝑢𝑡𝑜𝑟 𝐷𝑎𝑛𝑎 𝐼𝑠𝑡𝑟𝑎𝑡𝑒
Hai să ne întâlnim cu Pic, care va vorbi celor mici despre emoții și frumusețea lor, despre cum te simți când crești și parcă emoțiile nu mai au loc în piept.
𝐕𝐢𝐧𝐞𝐫𝐢, 𝟔 𝐝𝐞𝐜𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞
14.00 – 𝑳𝒂𝒏𝒔𝒂𝒓𝒆 𝒅𝒆 𝒄𝒂𝒓𝒕𝒆 𝒔̦𝒊 𝒂𝒕𝒆𝒍𝒊𝒆𝒓 𝒅𝒆 𝒃𝒂𝒏𝒅𝒂̆ 𝒅𝒆𝒔𝒆𝒏𝒂𝒕𝒂̆
Supereroii din istoria fotbalului romanesc în benzi desenate, autor Mihai Grăjdeanu
16.00 – 𝑳𝒂𝒏𝒔𝒂𝒓𝒆 𝒅𝒆 𝒄𝒂𝒓𝒕𝒆
𝑉𝑎𝑠𝑖𝑙𝑒 𝐴𝑙𝑒𝑐𝑠𝑎𝑛𝑑𝑟𝑖. 𝑉𝑖𝑎𝑡̦𝑎 𝑠̦𝑖 𝑜𝑝𝑒𝑟𝑎 – 𝑎𝑢𝑡𝑜𝑟 𝑝𝑟𝑜𝑓. 𝐺𝑎𝑏𝑟𝑖𝑒𝑙𝑎 𝐺𝑖̂𝑟𝑚𝑎𝑐𝑒𝑎
18.00 – 𝑯𝒂𝒊 𝒔𝒂̆ 𝒅𝒐𝒃𝒐𝒓𝒂̂𝒎 𝒖𝒏 𝒓𝒆𝒄𝒐𝒓𝒅!
Actrița Mihaela Coveșeanu vă invită să participați la un atelier inedit inspirat de ediția 2025 Guinness World Records – Cartea Recordurilor.
𝐒𝐚̂𝐦𝐛𝐚̆𝐭𝐚̆, 𝟔 𝐝𝐞𝐜𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞
11.00 – 𝑳𝒂𝒏𝒔𝒂𝒓𝒆 𝒅𝒆 𝒄𝒂𝒓𝒕𝒆 & 𝒅𝒆𝒛𝒃𝒂𝒕𝒆𝒓𝒆 𝒅𝒆𝒔𝒑𝒓𝒆 𝒄𝒖𝒎 𝒑𝒓𝒊𝒎𝒊𝒎 𝒖𝒏 𝒏𝒐𝒖 𝒎𝒆𝒎𝒃𝒓𝒖 𝒊̂𝒏 𝒇𝒂𝒎𝒊𝒍𝒊𝒆
𝑃𝑎𝑛𝑑𝑎ℎ𝑎𝑡̦ 𝑎𝑟𝑒 𝑜 𝑠𝑢𝑟𝑖𝑜𝑎𝑟𝑎̆ – 𝑎𝑢𝑡𝑜𝑟 𝐴𝑙𝑒𝑥𝑎𝑛𝑑𝑟𝑎 𝐿𝑜𝑝𝑜𝑡𝑎𝑟𝑢, fondator al comunității Povești din Bebelonia
Invitat: Andreea Golită, psihoterapeut.
13.00 – 𝑨𝒕𝒆𝒍𝒊𝒆𝒓 𝒅𝒆 𝒊𝒍𝒖𝒔𝒕𝒓𝒂𝒕̦𝒊𝒆
Cu Diana Tivu ilustrator, autor al seriei 𝑃𝑒𝑟𝑛𝑢𝑡̦𝑎 𝑠𝑝𝑒𝑟𝑖𝑎𝑡𝑎̆.
Vă invităm să ne jucăm împreună, să desenăm și să discutăm despre ce înseamnă să fii ilustrator și cum prind viață personajele.
15.00 – 𝑩𝒖𝒍𝒍𝒚𝒊𝒏𝒈𝒖𝒍 𝒍𝒂 𝒔̦𝒄𝒐𝒂𝒍𝒂̆ – 𝒍𝒂𝒏𝒔𝒂𝒓𝒆 𝒅𝒆 𝒄𝒂𝒓𝒕𝒆 & 𝒅𝒆𝒛𝒃𝒂𝒕𝒆𝒓𝒆
𝐷𝑒𝑧𝑣𝑜𝑙𝑡 𝑣𝑎𝑙𝑜𝑟𝑖 𝑖𝑚𝑝𝑜𝑟𝑡𝑎𝑛𝑡𝑒
𝐼𝑛𝑣𝑖𝑛𝑐𝑖𝑏𝑖𝑙 𝑙𝑎 𝑏𝑢𝑙𝑙𝑦𝑖𝑛𝑔
Discutăm pe marginea celor două noi titluri alături de:
Andreea Golită, psihoterapeut
Magda Cojocea, profesor
Oana Hagiescu, trainer educație
17.00 𝑳𝒂𝒏𝒔𝒂𝒓𝒆 𝒅𝒆 𝒄𝒂𝒓𝒕𝒆
𝑹𝒆𝒈𝒊𝒏𝒂 𝑴𝒂𝒓𝒊𝒂. 𝑽𝒊𝒂𝒕̦𝒂 𝒔̦𝒊 𝒐𝒑𝒆𝒓𝒂 – 𝒂𝒖𝒕𝒐𝒓 𝒑𝒓𝒐𝒇. 𝑮𝒂𝒃𝒓𝒊𝒆𝒍𝒂 𝑮𝒊̂𝒓𝒎𝒂𝒄𝒆𝒂
Invitați:
General doctor Vasile-Jenică Apostol
Prof.univ.dr. Carmen Bulzan
Prof.dr. Elena-Ruxandra Petre
𝐃𝐮𝐦𝐢𝐧𝐢𝐜𝐚̆, 𝟖 𝐝𝐞𝐜𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞
11.00 – 𝑳𝒂𝒏𝒔𝒂𝒓𝒆 𝒅𝒆 𝒄𝒂𝒓𝒕𝒆 & 𝒂𝒕𝒆𝒍𝒊𝒆𝒓 𝒆𝒅𝒖𝒄𝒂𝒕̦𝒊𝒆 𝒆𝒎𝒐𝒕̦𝒊𝒐𝒏𝒂𝒍𝒂̆
𝑀𝑖𝑙𝑜 𝑝𝑟𝑖𝑛 𝑙𝑢𝑚𝑖𝑛𝑎 𝑏𝑢𝑐𝑢𝑟𝑖𝑒𝑖 𝑠̦𝑖 𝑣𝑎𝑙𝑒𝑎 𝑡𝑟𝑖𝑠𝑡𝑒𝑡̦𝑖𝑖 – 𝑎𝑢𝑡𝑜𝑟 𝑀𝑜𝑛𝑖𝑐𝑎 𝑀𝑒𝑟𝑒𝑢𝑡̦𝑎̆
Invitați:
Sabina Isdrăilă, psihoterapeut
13.00: 𝑨𝒕𝒆𝒍𝒊𝒆𝒓 𝒅𝒆 𝒍𝒆𝒄𝒕𝒖𝒓𝒂̆ 𝒔̦𝒊 𝒄𝒓𝒆𝒂𝒕̦𝒊𝒆
𝑆̦𝑜𝑟𝑖𝑐𝑒𝑙𝑢𝑙 𝐹𝑢𝑟𝑠𝑒𝑐 𝑠̦𝑖 𝑢𝑛 𝑝𝑟𝑖𝑒𝑡𝑒𝑛 𝑚𝑖𝑛𝑢𝑛𝑎𝑡, alături de Simona Epure, autor
ATELIER decorațiuni.
EDITURA Arthur – Program lansări și ateliere
Vineri, 6 decembrie, ora 12.00, standul Arthur – „Clopoțelul fermecat”. Întâlnire cu scriitoarea Ioana Nicolaie și ilustratoarea Sidonia Călin
Vineri, 6 decembrie, ora 15.00, spatiul de evenimente Ion Creangă – Dialog despre seria Olguța cu Alex Moldovan
Vineri, 6 decembrie, ora 16.00, standul Arthur – „Dani G. și castelul celor trei măgăruși”. Întâlnire cu scriitorul Alex Moldovan și ilustratorul Andrei Măceșanu
Sâmbătă, 7 decembrie, ora 12.00, spatiul de evenimente Ion Creangă – lansarea revistei „Consilierul de lectură nr. 2 (38) 2024”. Participă Marilena Șerban și scriitoarea Ioana Nicolaie
Sâmbătă, 7 decembrie, ora 13.00, spațiul de evenimente Ion Creangă – lansarea revistei „Ordinul povestitorilor” nr. 18. Participă scriitoarea Adina Popescu și copiii publicați în revistă.
Sâmbătă, 7 decembrie, ora 15.00, standul Arthur – „Aiurea-n tramvai”. Întâlnire cu scriitoarea Adina Rosetti și ilustratoarea Oana Ispir
Sâmbătă, 7 decembrie, ora 16.30, standul Arthur – „Să studiem cu Apolodor furnicile și lumea lor”. Întâlnire cu scriitorul Florin Bican și ilustratorul Dan Ungureanu
Editura Litera
Pentru copii la standul Litera este un event 𝐉𝐨𝐢, 𝟓 𝐝𝐞𝐜𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞
𝐙𝐢𝐮𝐚 𝐜𝐢𝐳𝐦𝐮𝐥𝐢𝐭̦𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐢̂𝐧 𝐬𝐭𝐚𝐧𝐝𝐮𝐥 𝐋𝐢𝐭𝐞𝐫𝐚: 𝐂𝐞𝐥𝐞 𝐦𝐚𝐢 𝐟𝐫𝐮𝐦𝐨𝐚𝐬𝐞 𝐚𝐜𝐭𝐢𝐯𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐜𝐨𝐩𝐢𝐢 𝐝𝐞 𝐌𝐨𝐬̦ 𝐍𝐢𝐜𝐨𝐥𝐚𝐞
12.00 – Cele mai frumoase povești de iarnă 𝐷𝑖𝑠𝑛𝑒𝑦, moment de lectură cu Monica Davidescu
13.00 – Colecția 𝐶𝑜𝑝𝑖𝑖 𝑐𝑢 𝑣𝑖𝑠𝑢𝑟𝑖 𝑖̂𝑛𝑑𝑟𝑎̆𝑧𝑛𝑒𝑡̦𝑒, lectură și jocuri pentru copii cu Aylin Ghela
14.00 – Colecția 𝐵𝑖𝑏𝑙𝑖𝑜𝑡𝑒𝑐𝑎 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑐𝑜𝑝𝑖𝑖, moment de lectură cu Rareș Prisăcariu
Litera mica
Humanitas Junior
𝐉𝐨𝐢, 𝟓 𝐝𝐞𝐜𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞
12.00 / Humanitas Junior și Fanbook
Narine Abgarian, Bunicul de ciocolată
Participă: Elena Drăgușin-Richard
𝐕𝐢𝐧𝐞𝐫𝐢, 𝟔 𝐝𝐞𝐜𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞
12.00–12.30 / Humanitas Junior și Fanbook
Mihai Mănescu, Comoara lui Harap-Alb: Roman de aventuri
Sesiune de autografe
𝐒𝐚̂𝐦𝐛𝐚̆𝐭𝐚̆, 𝟕 𝐝𝐞𝐜𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞. 𝐍𝐨𝐮𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢 𝐇𝐮𝐦𝐚𝐧𝐢𝐭𝐚𝐬 𝐉𝐮𝐧𝐢𝐨𝐫
𝐈𝐧𝐭𝐫𝐨𝐝𝐮𝐜𝐞𝐫𝐞 𝐝𝐞 𝐈𝐮𝐬𝐭𝐢𝐧𝐚 𝐂𝐫𝐨𝐢𝐭𝐨𝐫𝐮, 𝐫𝐞𝐝𝐚𝐜𝐭𝐨𝐫-𝐬̦𝐞𝐟 𝐝𝐞𝐳𝐯𝐨𝐥𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐞𝐝𝐢𝐭𝐨𝐫𝐢𝐚𝐥𝐚̆, 𝐄𝐝𝐢𝐭𝐮𝐫𝐚 𝐇𝐮𝐦𝐚𝐧𝐢𝐭𝐚𝐬
11.30–12.00 / Humanitas Junior
Augustin Cupșa, Fraţii Mesteacăn şi cei 7 vampiri care aveau o singură pereche de chiloţi
Participă: Augustin Cupșa, Alexandra Iftode, Iulian Tănase
Sesiune de autografe
12.00–12.30 / Humanitas Junior
Andreea Răsuceanu, Uimitoarea călătorie a spiridușului Scorțișoară
Participă: Andreea Răsuceanu, Anca Smărăndache, Florin Bican; lectură: Antoaneta Cojocaru
Sesiune de autografe
𝐃𝐮𝐦𝐢𝐧𝐢𝐜𝐚̆, 𝟖 𝐝𝐞𝐜𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞, 𝐍𝐨𝐮𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢 𝐇𝐮𝐦𝐚𝐧𝐢𝐭𝐚𝐬 𝐉𝐮𝐧𝐢𝐨𝐫
𝐈𝐧𝐭𝐫𝐨𝐝𝐮𝐜𝐞𝐫𝐞 𝐝𝐞 𝐋𝐢𝐝𝐢𝐚 𝐁𝐨𝐝𝐞𝐚, 𝐝𝐢𝐫𝐞𝐜𝐭𝐨𝐫𝐮𝐥 𝐄𝐝𝐢𝐭𝐮𝐫𝐢𝐢 𝐇𝐮𝐦𝐚𝐧𝐢𝐭𝐚𝐬
11.30–12.00 / Humanitas Junior
Mihai Mănescu, Comoara lui Harap-Alb: Roman de aventuri
Participă: Mihai Mănescu, Irina Margareta Nistor
Sesiune de autografe
12.00–12.30 / Humanitas Junior
William Golding, Împăratul muştelor: Roman grafic
Participă: Radu Paraschivescu, Lidia Bodea
Cartex
Miercuri 4 decembrie, ora 18
Lansarea volumului: Carmen Tiderle, Homarul Homer. Ilustraţia David Petridean. Invitaţi: Carmen Tiderle, David Petridean. Moderator: Ramona Boldizsar.
Corint Junior
V𝐢𝐧𝐞𝐫𝐢, 𝟔 𝐝𝐞𝐜𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞, 𝐨𝐫𝐚 𝟏𝟑:𝟎𝟎 – lansare a cărții „Petrache Poenaru și războiul împotriva petelor de cerneală”, scrisă de Alina Bâltâc. Este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București și are un masterat în literatură română medievală.
Povestea lui Petrache Poenaru – pedagog, învățător, inginer și matematician român, membru al Academiei Române și 𝐢𝐧𝐯𝐞𝐧𝐭𝐚𝐭𝐨𝐫𝐮𝐥 𝐩𝐫𝐢𝐦𝐮𝐥 𝐬𝐭𝐢𝐥𝐨𝐮 𝐝𝐢𝐧 𝐥𝐮𝐦𝐞!
La eveniment participă și Rareș Prisacariu, copilul care a câștigat sezonul 13 ℜ𝔬𝔪â𝔫𝔦𝔦 𝔞𝔲 𝔱𝔞𝔩𝔢𝔫𝔱, iubitor de cărți.
Recomandări pentru adulți:
Joi, 5 decembrie, la standul editurii Pilot Books se va lansa cartea celebrului înotător Anthony Ervin – „Dragonul de apă” – scrisă împreună cu Constantine Markides. Alături de cei doi autori, la eveniment vor mai participa doi invitați speciali: David Popovici și antrenorul său, Adrian Rădulescu. Discuția va fi moderată de jurnalistul Radu Naum.
La standul Humanitas vor avea loc multe lansări de cărți care mi-au atras atenția, atât din perspectiva socială cât și a scriitorilor și invitaților: Radu Paraschivescu, Gabriel Liiceanu, Ana Blandiana, Irina Margareta Nistor. Las aici programul Humanitas Gaudeamus 2024 ca să îl răsfoiți.
Pentru standul Editurii Corint găsiți aici programul.
La editura Sigma una dintre marile lansări o reprezintă volumul „89 de reguli de viață ale lui Taylor Swift”, scrisă de Sophia și Michalis Pantelouris,
Cum percep artiștii responsabilitatea socială și influența pe care o au asupra publicului, în special asupra tinerelor generații? Pe 6 și 7 decembrie, va fi o dublă lansare. La dezbatere, vor participa soprana pop-operă Iana Novac, mezzo-soprana Ozana Barabancea, cântăreața argentiniană Analia Selis și actorul Radu Gheorghe. (…)
Profilul românului care merge la târguri de carte
Persoanele care au un venit lunar situat sub limita a 2.500 de lei frecventează într-o măsură mai mică târgurile de carte, comparativ cu persoanele care au un venit ce depășește această sumă, arată Barometrul de consum cultural 2023.
Suma de 2.500 de lei reprezintă un prag de diferențiere și în ceea privește frecventarea bibliotecilor, cu precizarea că persoanele care au un venit lunar de peste 6000 de lei frecventează mai rar bibliotecile, în comparație cu persoanele care au un venit între 2501 și 6000 de lei.
Leave a Reply