Romanul O caut pe Jane de Heather Marshall este o carte despre a-ți dori să fii mamă și a nu-ți dori să fii mamă, și despre zonele cenușii dintre acestea două. Sunt cuvintele autoarei în nota sa de la finalul cărții. Deși tinzi să crezi că e o carte despre avort, nu e așa, este despre maternitate și cu siguranță nu este doar pentru femeile care au copii sau își doresc cu ardoare să aibă.
Dacă îți plac cărțile lui Virginie Grimaldi sau Letiției Columbiani, sigur o vei savura și pe Heather Marshall.
Romanul O caut pe Jane a fost pe locul 1 în topuri imediat după apariție și este publicat în 12 țări.
Este o carte în care se împletesc povești a trei femei care la un anumit moment al vieții s-au confruntat cu această situație: fie au vrut un copil și nu puteau să aibă, fie au rămas însărcinate când nu era un bun moment.
O caut pe Jane este o alegere foarte bună și pentru vacanță. Fără să divulg prea multe pentru că savoarea cărții costă în măiestria cu care poveștile se întrepătrund, femeile care voiau să facă avort erau nevoite în anii 60 să apeleze fie la proceduri pe ascuns făcute de persoane fără pregătirea necesară, un fel de profitori/măcelari ai vremurilor, fie la o rețea secretă de medici care foloseau acest cod O caut pe Jane când sunau la un cabinet medical. Din păcate, constat acum, 60 de ani mai târziu, că în loc de evoluăm, ne întoarcem la politicile de atunci: state și țări care nu permit nici azi femeilor să aleagă ce fac cu corpul lor, unde Biserica decide, în schimb.
Trei lucruri care m-au cucerit la această carte:
- Este o carte care pornește de la fapte reale. În anii 60 chiar existau mănăstiri care primeau tinere gravide, alungate de părinți, ca să scape de rușine și care erau forțate apoi să-și dea copiii, pe semnătură, chiar dacă unele poate voiau să îi țină. Dar cum, în acea perioadă când societatea era mult mai aspră și mai nemiloasă? Rețele de avorturi underground existau și ele, proceduri făcute de medici care riscau totul pentru a ajuta aceste femei să nu ajungă la închisoare sau mai rău, să moară în urma unui avort greșit făcut. Detaliile cu care este descrisă atmosfera din mănăstire, maica Stareță care le trata cu cruzime pe fete strivindu-le complet stima de sine. Ce expresie care nu exista în vocabularul acelei perioade.
- Modul în care trei povești se împletesc printr-o simplă scrisoare rătăcită. Viețile a trei femei din 3 generați diferite curg și ni se dezvăluie treptat, atât de natural. Am avut nevoie de timp să procesez legăturile dintre ele, cu fiecare pagină citită, și asta mi-a plăcut mult pentru că m-a făcut să conștientizez povestea.
- Are un mister despre care nici nu bănuiești și de care tu, ca cititor vei fi plăcut surprins la final. Garantez.
“Când ești tânăr poți să privești timpul prin telescop”.
“De la capătul greșit, capătul generos care face totul să apară atât de departe, care îți dă senzația că ești la ani lumină de acel obiect îndepărtat”.
“Și apoi, fără avertizare, timpul îl întoarce spre tine și, deodată, te uiți prin capătul corect, capătul prin care ar fi trebuit să te uiți de la început, dacă ai fi fost atent. Capătul la care totul este mărit și periculos de aproape. Capătul care micșorează nemilos distanța focală și te silești să vezi detaliile asupra cărora ar fi trebuit să te concentrezi tot timpul”.
Primele pagini sunt greu de citit dar te asigur că este necesară toată descrierea detaliată și dură prin care trece un personaj atunci când face un avort. E necesar ca să înțelegi mai departe alegerile unor personaje.
Aici poți comanda romanul O caut pe Jane de Heather Marshall de la Editura Univers.
Leave a Reply