Cresc alocațiile de stat pentru copii din ianuarie 2024, cu sume între 36 de lei pentru copiii și tinerii cu vârsta de 2 – 18 ani, ajungând la 292 de lei pe lună, potrivit Edupedu.ro. Va fi și o majorare a alocației pentru copiii cu dizabilități cu 88 de lei, ajungând la 719 lei. Sumele noi vor fi primite începând cu luna februarie 2024.
Majorările vin ca urmare a indexării alocației cu rata inflației, adică cu 13,8%, cât a fost rata inflației în anul 2022, anunțată la începutul anului trecut de Institutul Național de Statistică (INS). În prezent, copiii și tinerii cu vârste între 2 și 18 ani primeau 243 de lei pe lună.
Alocația de stat pentru copil nu acoperă costurile unei grădinițe de stat
Potrivit legii educației, învățământul este gratuit, însă foarte multe grădinițe de stat nu au fonduri pentru a asigura mâncarea copiilor, iar acolo unde primăriile nu contribuie sau nu achită complet aceste costuri, părinții sunt cei care plătesc. Meniul pentru mâncarea copiilor pornește de la 20 de lei pe zi în București și alte orașe mai mari. Asta înseamnă că dacă un copil ar merge la grădiniță zilnic, 23 de zile într-o lună, părintele ar avea de plătit 460 de lei, cu 138 de lei mai mult față de valoarea alocației de stat.
Alocația de stat pentru copii nu are un scop bine definit în lege. Nu e precizat că ar trebui să acopere costurile grădiniței, dar se specifică că este o formă de ocrotire a statului acordată tuturor copiilor, fără discriminare.
Cine primește alocație de stat
Beneficiază de alocație de stat pentru copii toți copiii în vârstă de până la 18 ani.
Alocația de stat pentru copii se acordă și tinerilor care au împlinit vârsta de 18 ani, care urmează cursurile învățământului liceal sau profesional, organizate în condițiile legii, până la terminarea acestora, precum și tinerilor cu handicap care urmează o formă de învățământ preuniversitar prevăzută de lege, dar nu mai târziu de împlinirea vârstei de 26 de ani.
Leave a Reply