Săptămâna trecută a avut o o ediție mai atipică a Social Media for Parents. Atipică pentru că are loc în noiembrie, pentru că de obicei este vara, dar circumstanțele actuale ale școlii online și implicațiile vaste bănuiesc că le-au dat de gândit organizatorilor Cristian Manafu și Evensys.
Au fost teme variate și foarte interesante, unele de tip interviu, discuție sua prezentări.
Cu doi copii acasă nu am reușit să văd și să ascult live decât un panel și jumătate: pe cel al Cristinei Otel și Gaspar Gyorgy despre care sunt provocarile și oportunitățile cu care ne-am confruntat în această perioadă? și cel al Gabrielei Maalouf – Exerciții de gimnastică a minții după școala online. Acesta din urmă mi s-a părut foarte util și bun pentru părinții disperați și pe bună dreptate, că cei mici stau mult mai mult timp în fața ecranelor.
La D. se vede o stare de agitație și din cauza calculatorului, tipului de concentrație, și pentru că nu se joacă cu alți copii.
Așa că vă voi face un rezumat al prezentării Gabrielei, și mai jos vă las linkuri către restul panelurilor pe care le voi asculta și eu in zilele următoare, pentru că sigur sunt valoroase și nu vreau să pierd conținutul.
- Exerciții de gimnastică a minții după școala online – prezentarea Gabrielei Maalouf, psihoterapeut
Cealaltă stângă: mâna stângă pe piciorul drept – și alte variatiuni
Leneșul 8 : desenează 8 în aer, cu ambele mâini, în același timp.
Gemenii descurcăreți: desenează aceeași imagine în același timp cu ambele mâini (aici mi se pare cam greu, dar încercăm)
Parapanta gravitațională: pe scaun, perfect drept, punem piciorul drept spre cel stâng in zona gleznelor. Încercăm să ne atingem degetele de la picioare cu mâinile.
Cârligul: răsucește mâinile
Propunerile acestea se pot aplica pentru copii până în clasa a 7-a.
Gabriela povestește că cei mici rețin mai puține informații din sistemul online. De aceea, e nevoie de JOCURI pnetru a compensa învățarea digitală.

JOCURI PENTRU A COMPENSA INVĂȚAREA DIGITALĂ
-
Carduri de cultură generală
Acestea se pot face ca si un joc. Seara, copilul vă întreabă câteva lucruri simple legate de ceea ce a învățat el la școală și așă vă teastează și pe voi părinții. Jocul este util pentru că le gândesc și apoi vorbesc cu noi, și nu îți pierd exercițiul povestitului. În online este redusă interactiunea, copilul vorbește putin.
- Cuburi de povești – folositi niste zaruri speciale cu care puteți inventa povesti.
- Mima este un joc excelent pentru coordonare și pentru comunicare.
GESTIONAREA EMOTIILOR
Copiii trec printr-o traumă când le zicem că NE pot îmbolnăvi, ei nu vor asta. Gabriela recomandă să ne jucăm și pe această direcție: copiii să înțeleagă cercul controlului. DE exemplu, îi intrebăm:
*ce poti controla : emoții, teme, ce crezi tu față de ceilalți, când dormi
*ce nu poti controla : parerile altora, vremea, virusul
Emoțiile mele sunt in cercul meu de control, iar starea de sănătate, nu mereu.
CYBERBULLYING-UL
- 90% dintre elevi s-au simțit răniți cel puțin o dată
- 65 % dinte elevi au fost actorii unui astfel de incident :
-amenințări
-spargere parolă
-manipulare
-umilire
-postări publice
-urmărire
Aici puteți urmări toată conferința Social Media For Parents, editia noiembrie 2020.
Pe rând îi ascultați pe:
NANSI LUNGU, BEHAVIORAL ANALYST, BITDEFENDER – Scoala online: pericole si oportunitati pentru parinti si copii
DRAGOS ILIESCU, FONDATOR, BRIO – Importanta testarii si evaluarii copilului inainte si in timpul scolii
GABRIELA MAALOUF, PSIHOTERAPEUT & TRAINER PENTRU COPII SI PARINTI – Modalitati prin care parintii isi pot sustine copiii in contextul actual
ADRIAN ASOLTANIE, TRAINER EDUCATIE FINANCIARA – Gestionarea finantelor familiei pe timp de pandemie
RAZVAN PASCU, ANTREPRENOR & CONSULTANT TURISM și SORIN CADAR, MEDIC PRIMAR ORL, ASOCIAȚIA ROMÂNĂ DE HOMEOPATIE CLINICA – Parinti si copii – cum sa ne protejam fizic si mental in timp de pandemie
CRISTINA OTEL, TRAINER, COACH, BLOGGER, CRISTINAOTEL.RO și GÁSPÁR GYÖRGY, PSIHOTERAPEUT RELATIONAL / AUTOR – Cum ne gestionam gandurile si emotiile in timpul pandemiei
Să ne auzim la anul cu bine și mai ales LIVE în sală!
Leave a Reply