Miercuri, 27 septembrie, începe o nouă ediție a Bucharest Science Festival, ce are ca temă „Oamenii și Inteligenta Artificială”. Festivalul se desfășoară între 27 septembrie și 1 octombrie. Timp de cinci zile, expoziții, conferințe și dezbateri, experimente și demonstrații, proiecții de documentare vor deschide participanților perspective noi asupra Universului și vieții. Programul este foarte încărcat, pe zile și în locuri diferite, așa că puteți urmări și pe zile programul, e la finalul articolului. Unele se pot vizita doar cu grupuri de școlare, altele și cu părinți, dar trebuie înregistrare pentru câteva dintre ele.
- Salonul de Știință al Școlilor
Joi, 28 sep, 10:00 – 13:00, Promenada Mall
În cadrul Salonului, echipe de elevi aflaţi sub coordonarea profesorilor de ştiinţe vă aşteaptă cu experimente şi demonstraţii ce ilustrează teme din curricula şcolară.
Înregistrare grupuri școlare: https://forms.gle/CxCGvmD5dA1sGcfWA
Înregistrare părinţi: https://forms.gle/9t5hNPmvS2ym8gW87
Vor fi și demonstrații de chimie (în parteneriat cu Facultatea de inginerie chimică, UPB), demonstrații de robotică, un stand despre ingineria spațială.
Unitatea Smurd din Târgu Mureş vine cu o aplicatie de VR a care rulează diverse scenarii medicale de prim ajutor.
- “Tehnologie pentru forțele de ordine”
Sâmbătă, 30 septembrie și duminică, 1 octombrie, Promenada Mall, etajul 1, orele 10-18
Acces liber.
Copiii vor putea vedea cu ochii lor, dar și să experimenteze direct, cum se iau amprente sau cum se simte când ești în stare de ebrietate.

- Kids Lab
Miercuri, 27 octombrie, între orele 10-13.30 la Facultatea de Inginerie Chimică și Biotehnologii
Atelierele Kids’ Lab dau posibilitatea copiilor de a petrece o oră în lumea chimiștilor. Tema de anul acesta este “Clever Foodies“, iar experimentele îi vor ajuta pe copii sa afle mai multe despre continutul de vitamina C al sucurilor de fructe.

- Cum funcționează?
Copiii și părinții vor putea vizita Tipografia Monitorului Oficial. Programări, doar cu grupuri școlare și necesită înregistrare.
Joi 28 sep, 10:30 – 15:30
Vineri 29 sep, 10:30 – 15:30
Cum se pregătește o carte de tipar, cum se tipărește, cum se leagă și care pot fi posibilitățile de finisare, doar câteva din lucrurile pe care le va vedea copilul tău. Dintre procesele despre care li se vor povești copiilor sunt imprimarea, finisarea, confecționarea de plăci ofset, lăcuire digitală.
Pe durata Festivalului, elevii din școli vor avea ocazia să viziteze laboratoare din universități și institute de cercetare. În premieă, anul acesta vor avea acces în laboratoarele Facultății de Automatică și în cele de Arheologie ale Universității. De asemenea vor putea vizita Facultatea de Electronica, cea de Inginerie Chimică, Institutul Astronomic al Academiei si multe altele.
- Arheologia și științele exacte – pentru grupuri școlare, clasele V-X
Unde: La Facultatea de Istorie din cadrul Universității București, Bd. Regina Ellisabeta 4
Cu programare:
Joi 28 sep, 10:00 – 12:00
Vineri 29 sep, 10:00 – 12:00
Grupurile școlare mai mari vor fi împărțite în subgrupuri de 10-12 elevi care vor vizită în paralel laboratoare diferite.
Unde: Vulcan Value Centre, Strada Mihail Sebastian 88,
Nu e nevoie de programare, poate fi vizitat și cu părinții nu doar în grupuri școlare

Centrul mobil are echipamente inteligente ce simulează situații de urgență complexe, precum incendiile din locuințe, un pachet pentru condiții meteo extreme sau simularea realistă a unui cutremur și a modalității în care acesta se percepe într-o casă sau într-un apartament.
Participanților la sesiunea de instruire le sunt oferite mai multe scenarii pentru prevenirea incendiilor, tehnologii de recunoaștere a pericolelor și efecte multimedia, centrul fiind conceput să poată asigura o învățare experiențială și are instructori super pregătiți și prietenoși.
Tehnologiile sunt surprinzătoare și interesante. Poți experimenta cum să reacționezi la cutremur, cum să stingi un foc în bucătărie, cum să suni la 112.
Activitatea este deschisă școlilor, familiilor cu copii și oamenilor adulți interesați de subiect și nu necesită programare prealabilă.
Puteți ajunge oricând în intervalul 10:00 – 18:00 pe toată durata festivalului în parcarea centrului Vulcan.
- Cine verifică alimentele? Miercuri 28 septembrie ora 10-12, Vârsta recomandată 14-18 ani
Unde: Centrul Național de Cercetări Științifice pentru Siguranța Alimentară
Cum putem descoperi dacă alimentele sunt bune sau nu? Cum detectăm eventualii contaminanți? Vizite în laboratoarele de specialitate alături de cercetatorii în chimie alimentară.
- 10:00 – 11:00
- 11:00 – 12:00
- Muzee prietenoase, Tururi ghidate la muzee – Munca de cercetare din spatele muzeelor – familii (vezi eveniment)
Tururi ghidate prin muzee, conduse de adolescenți. Cum arată munca de cercetare din aceste institutii? – Participă Muzeul Victor Babes, Muzeul Municipiului Bucuresti și Muzeul de Arta Populară.
Joi, 28 septembrie, 17:00 – 18:00
Unde: Muzeul de Artă Populară dr. Nicolae Minovici, Str. Dr. Nicolae Minovici, nr. 1
Preț bilet adulți 10 lei, preț bilet cu reducere 5 lei (studenți, elevi, pensionari),
Vizita se face doar pe baza de înscriere prin email la adresa educatie@muzeulbucurestiului.ro.
Ghizi de vârsta copiilor (voluntarii de 15-18 ani) vor prezenta rezultatele cercetărilor realizate de către antropologi, etnografi și istorici din cadrul MMB. Tururile se vor încheia cu o mică surpriză muzicală.
- Ambasadorii Științei
Tineri cercetatori si profesori univesitari le povestesc copiilor din scoli despre viata din universitati si despre oportunitatile de cariera.
- Ateliere de știință în grădină
Ateliere de știință în mijlocul naturii pentru clasele primare: “Grădinărit”, “Chimie distractivă”, “Apa și focul”.
Programul pe zile, poate fi accesat aici.
Leave a Reply