Prima carte pentru copii din România, ilustrată cu ajutorul inteligenței artificiale, a fost lansată de Carmen Ivanov, autor de cărți, trainer de dicție. Se numește “Un monstru în vacanță” și a fost gândită pentru preșcolari și școlari la început de drum. Îi provoacă pe cei mici să își înfrângă teama de necunoscut, teamă care poate crea în mintea umană scenarii care mai de care mai întunecate, dar care, nu întotdeauna este justificată.

”Deși o parte dintre oameni se tem de Inteligența Artificială, lucrarea de față ne arată că ne putem folosi de AI atât în educație, cât și pentru a crea ilustrațiile unei cărți pentru copii. Evident că întregul proces de ilustrare a acestei cărți a fost asistat și corectat permanent de către oameni (colegii mei Octavian Palade și Radu Boeru), însă în cele din urmă avem pe piață o carte de povești pentru copii ilustrată cu ajutorul Inteligenței Artificiale. În total, pentru cele aproximativ 30 de ilustrații alese pentru această carte au fost generate peste 500 de imagini. Dacă luăm în considerare faptul că fiecare comandă generează câte 4 iterații, cele 30 de ilustrații au fost selectate din câteva mii de variante «pictate» de către AI”, spune Carmen Ivanov.
Mai jos puteți citi interviul integral cu autoarea cărții Carmen Ivanov, despre cum a ajuns să ilustreze o carte cu ajutorul inteligenței artificiale.
-
Când ai scris cartea “Un monstru în vacanță” ai avut în plan de la început să o ilustrezi cu ajutorul Inteligenței Artificiale?
Carmen Ivanov: Textul a fost terminat în urmă cu doi ani, așa că nu am gândit proiectul să fie ilustrat cu ajutorul inteligenței artificiale. La acea vreme nu vorbea nimeni despre Chat GPT sau alte tipuri de AI folosit pentru scris. Am căutat ilustratori pentru carte, având în vedere că această carte a fost scrisă cu ideea clară că ilustrația va cântări jumătate din poveste pentru că imaginile bine concepute pot să creeze un univers și un context pe care copiii să-l înțeleagă mai ușor.
“Un monstru în vacanță” a fost gândită pentru preșcolari și școlari la început de drum și îi provoacă pe cei mici să își înfrângă teama de necunoscut, teamă care poate crea în mintea umană scenarii care mai de care mai întunecate, dar care, nu întotdeauna este justificată.
Aflăm din poveste că o situație pe care nu o poți controla poate fi una favorabilă ție, iar un personaj necunoscut îți poate deveni prieten, dacă știi să-i cauți calitățile, nu defectele.
-
De ce o carte ilustrată cu Inteligență Artificială?
Carmen Ivanov: Din păcate, fiecare dintre cei opt ilustratori cu care am purtat diverse discuții au avut alte proiecte mai urgente. Practic am stagnat cu proiectul timp de doi ani pentru că nu am reușit să realizez ilustrația cu ajutorul unui om. Iată însă că odată cu dezvoltarea Inteligenței Artificiale în acest domeniu al ilustrației a fost benefică și va continua să fie benefică pentru cei care vor să dea viață poveștilor sau alor lucrări cu caracter educativ.
Mereu mi-a plăcut să mă joc cu noile tehnologii apărute, evident că nu puteam rata ceva de genul MidJourney, mai ales că știam că am o poveste scrisă de peste doi ani care necesita ilustrație și, iată am descoperit o unealtă extraordinară cu care am reușit să dau lumii o carte pentru copii minunat ilustrată.
-
Ce înseamnă exact că a fost ilustrată cartea cu Inteligență Artificială ? Care e procedura?
Carmen Ivanov: Desigur, softul urmează niște comenzi pe care le primește însă trebuie să ai grijă la toate detaliile, să știi exact ce dorești să ilustrezi pentru că altfel te vei trezi cu ilustrații cu stiluri diferite, ca și cum ar fi adunate din mai multe cărți și puse laolaltă, ceea ce nu ar duce la un produs finit prea atractiv.
-
De exemplu, Monstrulețul cum a ajuns să arate așa?

Carmen Ivanov: Fiecare imagine are specificațiile sale. Trebuie să îți imaginezi ce urmează să ceri și să știi să rectifici dacă nu AI-ul nu a reușit să înțeleagă comanda ta.
În total, pentru cele aproximativ 30 de ilustrații alese pentru această carte au fost generate peste 500 de imagini. Dacă luăm în considerare faptul că fiecare comandă generează câte 4 iterații, cele 30 de ilustrații au fost selectate din câteva mii de variante «pictate» de către AI.
-
Oamenii se tem când aud de AI, în special e această teamă că oamenii vor fi înlocuiți în meseriile lor. Au lucrat și oameni la grafica acestei cărți?
Carmen Ivanov: Lucrarea de față ne arată că ne putem folosi de AI atât în educație, cât și pentru a crea ilustrațiile unei cărți pentru copii. Evident că întregul proces de ilustrare a acestei cărți a fost asistat și corectat permanent de către oameni: colegii mei Octavian Palade (jurnalist de tehnologie cu peste 13 ani de experiență în acest domeniu și expert în SEO și digital marketing) și Radu Boeru ( director de creație la Indoostry, artist la Atelierele Malmaison și activist ecologist și permacultor la Permacultura Cucuieți). În cele din urmă avem o carte de povești pentru copii ilustrată cu ajutorul AI.
Pentru grafica generată cu ajutorul Inteligenței Artificiale am lucrat cu Octavian Palade care a reușit să îmblânzească AI-ul, evident fiecare imagine a fost discutată, refăcută sau ilustrată de la zero atunci când ea nu s-a potrivit în poveste. Fiecare imagine a fost în detaliu explicată pentru ca Inteligența Artificială să poată ajunge la un rezultat publicabil.
Apoi a intervenit Radu Boeru care, practic, a retușat ce era de retușat, a legat imaginile în așa fel încât cartea să arate ca un tot unitar înainte să plece la tipar.
Radu Boeru spunea la evenimentul de lansare al cărții Un monstru în vacanță: “Timpul. O resursă prețioasă și irecuperabilă, care justifică “ajutorul” inteligenței artificiale, cel puțin pentru simplificarea procesului creativ și întrunirea unui termen limită. MidJourney este din punctul meu de vedere StartJourney; va trece mult până când inputul creativ al “inteligenței naturale” nu va mai fi necesar și sper să nu se ajungă vreodată la EndJourney, când mintea umană va deveni irelevantă creativ iar tehnologia va fi cu mult mai imaginativă și productivă decât noi”.

-
Monstrulețul vorbește în rime, de ce? Ajută copiii să fie mai receptivi ?
Carmen Ivanov: Am folosit mai multe procedee atunci când am scris această carte, tocmai pentru că știu că un anume tip de ritm și mai ales rimele sunt mult mai atractive pentru copii și facilitează procesul de învățare, mai ales dacă lectura se realizează cu voce tare. De asemenea, palindromul (n. red potrivit DEXONLINE Grup de cuvinte sau cuvânt care poate fi citit de la stânga la dreapta și de la dreapta la stânga fără să-și piardă sensul) este unul dintre elementele folosite în text, pentru a face totul mai jucăuș și, chiar ieri, un copil de doar șapte ani a detectat faptul că numele unui personaj din cartea Un monstru în vacanță este chiar un palindrom.
-
La lansarea cărții, Un monstru în vacanță ai spus că ai impresia că ții în mână o carte “a viitorului”. De ce?
Carmen Ivanov: Pentru că în urmă cu puțin timp – vorbim de luni de zile, nu de ani, nici prin minte nu îmi trecea că voi putea crea o carte pentru copii ilustrată cu ajutorul Inteligenței Artificiale și care să arate atât de frumos. Și pentru că, iată viitorul a venit cumva peste noi – ceea ce ar trebui să ne facă mai responsabili atunci când ne folosim de Inteligența Artificială.
Unui dintre graficienii cu care am lucrat la această carte, Radu Boeru, cel care de altfel am colaborat pe parte de ilustrație la toate celelalte cărți publicate până acum la prima conversație despre ideea de a ilustra cu AI acest proiect mi-a spus: “Nu credeam că voi primi acest telefon acum. Mă așteptam să vină, dar nu atât de repede”. Cu alte cuvinte m-am mișcat destul de rapid din momentul în care am primit acces la acest tip de tehnologie. Practic, azi a apărut știrea despre MidJourney care poate fi accesat de oricine, tot azi am făcut și primele încercări de ilustrare, mai ales că îmi doream de foarte mult timp ca această carte să aibă imaginile potrivite pentru a ajunge în mâinile copiilor din România și nu numai.
Ar trebui să fim realiști – Inteligența Artificială este o unealtă de care ne putem folosi în așa fel încât să putem face mai repede și mai ușor diferite proiecte – atât timp cât tot ce ține de imaginație rămâne la autor și ilustrator și evident se intervine asupra lucrării atunci când imaginile nu sunt exact așa cum le-a imaginat autorul.
De aceea în curând vom vorbi și de continuarea aventurilor din “Un monstru în vacanță“, pentru că practic deja am început lucrul la al doilea volum.
- Cartea a fost scrisă doar de tine sau și de Inteligența Artificială? Ai avea încredere în Inteligența Artificială pt asa ceva?
Carmen Ivanov: Cartea a fost scrisă doar de mine, în urmă cu doi ani. Cu siguranță AI-ul învață lucruri pe măsură ce este folosit, dar pentru texte prefer să mă folosesc de Inteligența Naturală – adică de propria mea minte, în așa fel încât să pot imagina lumile, contextele și… textele așa cum le văd și le simt eu.
În plus, textul scris de mine este suficient de ofertant chiar și fără imagini, ceea ce se va putea auzi în curând pe audiobookul cu același nume. Dar tot e mai frumos ca monstrulețul din carte să aibă și o identitate clară, iar situațiile imaginate în poveste să fie susținute de o ilustrație de poveste.
-
S-a realizat cartea mai repede, fiind ilustrată cu AI?
Carmen Ivanov: Nivelul de detaliu pe ilustrații este unul foarte mare. Un ilustrator priceput ar fi pierdut probabil luni de zile de muncă pentru aceste imagini. Noi am redus timpul la doar două luni de muncă.
Cartea poate fi comandată de pe dictie.ro si paginarium.ro.
_______
Carmen Ivanov, unul dintre cei mai cunoscuți traineri de dicție din România, a antrenat peste 15.000 de persoane în ultimii 18 ani pe zona de dicție, voice over și public speaking și a publicat mai multe manuale de dicție pentru adulți și pentru copii: Șase sași în șase saci, seria de manuale de dicție pentru copii: Străfurnica, precum și cartea 613 greșeli gramaticale în limba română.
Octavian Palade este jurnalist de tehnologie cu peste 13 ani de experiență în acest domeniu și expert în SEO și digital marketing. Cu experiență în zona de graphic design, pasionat de arte plastice, dar și de tot ce ține de progresele inteligenței artificiale, a acceptat provocarea de a ilustra această carte pe baza conceptelor și poveștii gândite de Carmen Ivanov folosind platforma generativă Midjourney AI.
Radu Boeru este director de creație la Indoostry, artist la Atelierele Malmaison și activist ecologist și permacultor la Permacultura Cucuieți. Urmează să lanseze al treilea volum de poezii, “Bărăgan”.
Leave a Reply