Dino Parc este clar o destinație ce nu trebuie ratată cel puțin o dată ( dacă ai un copil), sau de atâtea ori câți copii aveți.
Dar parcul se viziteaza într-o zi, și atunci ce mai rămâne de făcut în Râșnov, cu copiii?
Seara am vizitat Centrul Vechi, foarte curat, case frumoase și colorate, în stilul zonei cu porți imense.
Noi am stat 3 zile, dintre care una întreagă, una dus, una întors, și am reușit să vizităm câteva locuri care le-au plăcut și copiilor. Am găsit un oraș foarte curat, cel puțin centrul vechi.
Cazarea a fost senzațională și la un preț excelent, 239 de lei pe noapte, v-o recomand. La 3 minute cu mașina de Cetate și Dino Parc, si la 4 minute cu mașina de un hypermarket. O găsiți aici.
Veți putea compara pozele mele cu ce vedeți pe site. Este totul exact la fel.
După experiența mea dezastruoasă de anul trecut cu cazarea în Bulgaria, anul acesta am reusit să găsesc un loc perfect. Pur și simplu nu ne-a lipsit nimic. Totul foarte curat, un apartament cu un dormitor în care sunt 2 paturi duble. Da, ați citit bine. Idealul oricărui părinte cu doi copii. Să nu mai doarmă chircit cu câte un copil în pat în vacantă. Și nu e ușor de găsit această variantă. Majoritatea camerelor au cel mult o canapea pe lângă patul dublu al părinților care ajung să doarmă cel puțin cu un copil. Așa că un mare PLUS.
Bucătăria dotată cu de toate, inclusiv cafea, zahăr, frigider. La baie, prosoape curate si multe, gel de dus de 3 feluri, hârtie igienică, fier de calcat si masă ( mă rog, eu nu folosesc, dar există), foehn, papuci de casă. Televizor + net.
O micro curte, fix cât să bei cafeaua sau vinul seara și să respiri aer curat de munte. Din fața blocului se vede si semnul hollywoodian cu Râșnov, dar noi am avut balcon pe spate unde vederea era și mai frumoasă: doar munți și un stâlp de energie dar na. Asta să fie problema.
Dimineața, locul pentru “cafea”
Iar seara, locul pentru vin.
-
Ce am mai vizitat în Râșnov, unde am mâncat și cât ne-a costat
La Turistul, Pizza& Pannini
Terasa este situată chiar în centrul vechi al orașului Râșnov, o piațetă tare frumoasă. Practic, de acolo mergeți spre Dino Parc și la Cetate.
Am mâncat o pizza excelentă, cu blat italienesc, care efectiv nu încăpea pe masă. Am luat o pizza family și am plecat cu jumătate la pachet pentru că nu am putut să o mâncăm pe toată. Ingredientele sunt de calitate, locul foarte curat și primitor, iar prețurile chiar foarte bune. O pizza family costă între 80-100 de lei si noi 4 nu am mâncat decât jumătate. Și eram înfometați tare.
-
Dino Parc
Preț: 42 de lei pentru adult, 27 de lei pentru copii peste 3 ani și cei sub 3 ani au gratis. Atenție, biletele sunt valabile pentru o singură intrare. Parcare: 12 lei pe zi.
Avantaje: Când plătești pentru tractorașul care te urcă la Dino Parc sau mai sus, la Cetate, prețul include si coborârea. Noi mereu începem în forță pe jos, o stație până la Dino Parc și apoi luam tractorașul până la Cetate și jos.
Dezavantaje
Nu sunt toalete decât la Dino Park. La Cetate nu e nici o toaletă, mi s-a spus chiar la centrul de informare turistică de către o tanti foarte plictisită. Veșnica problemă a românilor: într-un loc plin de copii mici, cum să nu ai un wc?
Cetatea Râșnov
La Cetate, mai sus o stație de Dino Park, nu este nimic de vizitat. Dar nimic. Era o tentativă de expoziție, zic tentativă, nu din perspectiva picturilor, care erau foarte faine, dar totul gol. Doar o fată ne-a întrebat dacă vrem să facem o poză să ne-o pună într-un magnet pe loc… cam asta era atracția.
Am fost și în urmă cu 4 ani, era aproape în același studiu, s-a vopsit însă un perete.
Restaurantul Sub Cetate Sergiana
Inițial am crezut că vor fi prețuri mari, fiind cel mai mare local cu mâncare din zonă, dar m-am înșelat. Prețuri foarte bune, 23 de lei o ciorba imensă, și vreo 35 de lei felul doi, din care au mâncat ambii copii. Total masă în jur de 200 de lei, destul de decent.
Foarte curat locul, bună mâncarea și rapidă servirea, dar nu mi-a plăcut un singur lucru: momentul artistic pregătit de localnici cu dans și cântat pe muzică populară.
Peștera Valea Cetății
Preț: 20 de lei pentru adulți / 10 ei pentru copii peste 3 ani. Copiii sub 3 ani intră gratuit.
Peștera e la 1 km după Dino Parc, se merge cu mașina sau firește pe jos, dacă aveți răbdare pentru un drum cu copiii. Mie mi se pare însă periculos de mers pe jos un km pe marginea drumului cu mașini.
De la mini parcarea amenajată ad-hoc la baza drumului, mai sunt de urcat 450 de metri, într-o splendoare de peisaj. Mi s-a părut distanța potrivită pentru că urcarea e mai abruptă, iar copiii extrem de obosiți la fiecare pas, scoțând zgomote care mai de care mai enervante și plictisite, pe lângă celebrul: când ajungeeeem?
Foarte important: temperatura în peșteră este de 9 grade, așa că e obligatoriu să aveți haine groase la voi, în special pentru copii.
Este și o tiroliană mică pentru amuzamentul copiilor.
Turul durează cam 15 minute. Se intră în grupuri cam la 30 de minute. Nu e mare timpul de așteptare, în general se strâng ușor oameni pentru grup. Noi am așteptat 5 minute.
Peștera Cetății este relativ nouă în circuitul turistic, a fost descoperită în anul 1949. În 2010 s-au făcut investiții majore, a fost iluminată cu led-uri fără a dăuna însă mediul și a nu deranja liliecii, și a fost declarată ” Zona naturală protejata de interes national si monument al naturii”.
De ce e deosebită? Are o acustică foarte bună, de aceea Filarmonica din Brașov organizează acolo concerte fără nici un amplificator, fără nici un sistem de sunet. Un moment deosebit din cadrul turului care are și un ghid audio este acela când timp de 30 de secunde sau 1 minut, se stinge lumina. Așa îți dai seama de acustica fantastică și auzi cum picură apa. Este o senzație foarte reală, te trimite cu gândul al oamenii care locuiau în peșteri. E o experiență! Mai multe despre istoricul Peșterii, aici.
Salina Slănic Prahova
Preț: 45 de lei pentru adult, 30 de lei pentru copii peste 3 ani.
IMPORTANT: Transportul se face doar cu microbuzul din parcare. Ultimul microbuz coboară la 15.30 și ultimul urcă la 16.30.
Pentru că ne-a plăcut la 9 grade când afară e cod galben de caniculă, ne-am gândit ca în drum spre casă să vizităm și Salina Slănic Prahova.
Nu am mai fost, am reușit să ajunge la o oră decentă dar am putut sta doar 2 ore, care au zburat rapid, fără să apucăm să facem mare lucru. E foarte mare Salina, îți ia mult timp să parcurgi traseul. Au și locuri de joacă cu minigolf, badmington sau biliard. Costau 10 lei 30 de minute, dar copiii nu au apucat să le testeze pentru că se închideau, așa că vă recomand să nu ajungeți mai târziu de ora 14 pentru că ultimul microbuz care vă scoate din subteran e la 16:30 și nu apucați să faceți mai nimic. Noi așa am ajuns, în jur de 14.30 am intrat în salină și nu am reușit să vizităm tot. Aici găsiți programul.
Pe alocuri sunt imagini și câteva informații despre istoricul salinei. Nu mi se pare că s-a investit mult pe partea aceasta însă. Poate fi mult mai interactivă.
Tot în salină este și Planetarium, care costă 35 de lei adult/ 25 de lei copil. Sunt filmulețe de 25 de minute despre natură (asta au prins băieții când au intrat), sunetul pare să nu fie foarte bun.
În interior este și un magazin cu câteva produse de mâncare, și automate de ceai și cafea prin salină.
Cel mai mult mi-au plăcut scărițele lăsate pe pereți, m-au făcut să mă gândesc la filmul cu Jim Carrey: The Truman Show, când merge cu barca și se izbește de marginea decorului.
Voi ce ați mai vizitat cu copii în zona Râșnov-Brașov-Prahova? Ce recomandați?
Leave a Reply