La doar 25 de km de București, după Mogoșoaia, în satul Dârza, județul Dâmbovița, găsiți afacerea familiei Constantin. Dacă vreți să le arătați copiilor cum se produc dulceturi sau cum se cresc plante e locul perfect de vizitat într-un weekend.
Sunt producători locali de sirop aronia, dulceață de goji, trandafiri și aronia, care în plus, cultivă și vinde plante aromatice și pomi mai rari, nu exotici, ne atrage el atenția.
De meserie inginer constructor, domnul Marin a început afacerea în urmă cu 10 ani cu trei soiuri de goji și aronia pentru că soția, fiind însărcinată cu fiul cel mare, avea nevoie de vitamine, iar colegii de muncă îi aduceau goji care erau foarte scumpe.
Am căutat informații pe internet despre goji și aronia și am descoperit că au multă vitamina C. La vremea respectivă nimeni nu creștea goji în România, așa că am decis să cumpărăm și noi o plantă ca să o creștem. Am stat noaptea pe internet vreo 6 luni ca să înțelegem cum să creștem goji. Apoi vecinii și prietenii au început să ne ceară goji. Pentru că site-ul nostru este sănătate din plante, vrem ca totul să fie natural, așa că folosim produse fără aditivi și din cultură cât se poate de bio. Dacă stropim nu înseamnă că NU e ecologic, există game de pesticide ecologice, spune domnul Marin.
Treptat, el și soția s-au îndrăgostit de horticultură, iar el s-a înscris la facultatea de horticultură. Pleca câte 2 săptămâni de acasă, soția rămânea cu copiii și afacerea, și pe deasupra, tot ea l-a ajutat la lucrarea de licență și la proiecte. După ce și-a dat licența în pandemie a mai urmat 2 ani de master în culturi ecologice. Veneau oamenii la mine și-mi spuneau domnul inginer, acum în sfârșit sunt inginer horticultor, spune domnul Marin.

Sursa: Arhiva personală
Fun facts: O plantă de goji produce tot timpul anului fructe și flori, aproximativ 300 de kg.
Ce cultivă și vând: busuioc, mini kiwi, eucalipt aronia, goji, pomi altoiți de ei, banana nordului, curmal chinezesc, kaki, trandafiri, stevie și multe altele.
Produse: dulceață de trandafiri, de goji.

Toată familia lucrează pentru afacere. Băieții, căci acum sunt doi, în vârstă de 10 și 12 ani, îi ajută la treabă și au propriile lor plante cumpărate de ei de care au grijă.
Copiii sunt răsplătiți pentru munca lor (fac și AWB-uri pe lângă altele în gospodărie) și spun că atunci când vor crește vor să facă alte meserii. Iar tatăl lor nu este deloc supărat și nu îi împinge de la spate să continue afacerea familiei.

Culturile de goji și aronia sunt pe terenul unor vecini, la ei în curte sunt serele cu plante aromatice și plantația de trandafiri pentru dulceață. Când am ajuns noi, în luna iunie, era sezon de cules. Petalele stau câteva ore la uscat pentru a-și păstra uleiurile.

Au făcut un mic spațiu de producție pe care l-au ridicat în 2 ani pentru că tot singuri au fost nevoiți să îl facă. Este singurul pentru care am fost nevoiți să luăm credit pentru că nu mai făceam față, spune domnul Marin. Nu a accesat fonduri europene și deocamdată nici nu dorește. O perioadă domnul Marin a lucrat în paralel și în construcții, dar a renunțat pentru că nu avea timp să întrețină și să crească afacerea.
L-am întrebat cum de a avut curaj cu doi copii să pornească la drum fără să aibă un loc de munca stabil, un venit. “Nu am crezut niciodată că nu reușesc pentru că oamenii caută să mănânce sănătos și am vrut să le ofer asta”, spune domnul Marin. “E mult de muncă, zilnic, dar nu mă plâng, îmi place”, mai spune el, arătându-ne toate soiurile de trandafiri. Ca fapt divers, are și un soi numit Julio Iglesias, roșu cu alb. O combinație între garoafă și trandafir.
Ca simbol, pe capacul produselor veți vedea o poză a familiei.

Au construit totul ei, în familie, abia acum are un ajutor, un băiat din Sri Lanka de care e foarte multumit, stă la ei și este foarte muncitor și cu mult bun simț.
Îl găsiți și pe youtube, familia Constantin primește și vizite dacă îi sunați înainte.
În Târgoviște la mică distanță puteți vizita curtea Domnească, iar vizavi, intr-un parc amenajat acum găsiți un local foarte pitoresc Berăria lui Țepeș. Am mâncat bine, iar prețurile erau chiar decente. 25-40 lei felul de mâncare, iar cafeaua a fost foarte bună.
Tot în județul Dâmbovița, în satul Priboiu, cam la o oră și puțin distanță, îi găsiți pe Teodor și Teodora, doi tineri care nu au încă 30 de ani și care în 2018 au pornit o afacere de familie cu zacuscă, dulcețuri, siropuri și uleiuri. Totul se bazează pe producție locală. Cei doi ne-au așteptat cu mult drag și entuziasm să ne povestească de unde a pornit povestea lor.

Gesticulând mult și mereu zâmbind, Teodora, care acum își dă licența în marketing, povestește: Am început ca orice familie care stă la curte… ne-am făcut un solar cu câteva legume. Apoi am început să dăm prietenilor și vecinilor, apoi am început să facem suc de roșii, și acesta a fost la mare căutare printre prieteni. Așa că am extins, acum avem 1300mp doar pentru cultivarea roșiilor de bulion. Culturile sunt procesate biologic. Au culturi de vinete, ardei capia, ceapă.
Apoi am decis să facem și o hală de procesare, pentru care am luat fonduri europene. Cu acești bani am luat robotul care procesează zacusca sau gemurile, căpăcitorul și pasteurizatorul, ne arată Teodora. La robot cantitatea a 10 borcane de zacusca se face în 20 de minute, iar dulceața în 15 minute. Teodor a pregătit Ingredientele ca să ne facă o zacuscă pe loc.
Folosesc rețete clasice tradiționale ale familiei, nu ne-au spus condimentele secrete.

Cei de la DSP le testează și ei produsele periodic și îi verifică să nu aibă produse stropite. Semințele folosite pentru uleiuri sunt din producție locală, cumpără doar de la producători din zonă pentru a-i susține la rândul lor.
“Cea mai grea zi este cea de salariu”, povestește Teodor. “Avem 5 angajați, o mătușă care este contabil, părinții lui și un văr. Ca să avem profit ar trebui să vindem cam 15.000 de produse pe lună, iar acum nu putem face asta. Vindem câteva mii, și e în funcție de sezon, pentru că materia primă ține de sezon.
Nu găsim forță de lucru, nu vor să vin oamenii, am angajat dar ne strică culturile, nu au grijă, nu vin la muncă zilnic, așa că am decis să rămânem mai puțini, în familie doar”, mai spune Teodora.
Au început să vândă la târguri, la prieteni. Acum, că cei de la Profi i-au descoperit reușesc să livreze mai multe produse, dar nu vor să mărească producția prea mult, mai mult decât ar face față ca să nu se piardă calitatea în favoarea cantității.
Produsele costă între 12 si 24 de lei. De exemplul sucul de rosii cu busuioc costă 12 lei, iar dulceața de zmeură, 24 de lei borcanul.
Dacă aveți drum prin Priboi, județul Dâmbovița, făceți-le o vizită. Vor fi tare fericiți și încântați să împartă entuziasmul și produsele lor. Cred că oricine clădește o afacere în România, merită sprijinit, iar copiii vor afla o poveste frumoasă și vor vedea o mică fabrică.
Pe cei doi producători locali îi găsiți pe platforma gratuită, via-profi.ro.
Îi puteți contacta direct pe producători, grupați pe domenii și județe. Sunt reuniți deja peste 200 de producători locali din 10 județe, unde puteți descoperi produse locale din toată România.
Planul celor de la #ViaProfi este să pună pe hartă producători tradiționali din toată țara.
Cei interesați se pot înscrie pe platformă aici.
Dacă plecați la drum prin România platforma vă ajută să depistați produse locale direct de la cei care le fac cu multă muncă și dragoste iar copiii vor fi încântați să vadă “cum se fabrică/ cultivă”.
1 Comment