• Home
  • De suflet
  • Podcast
    • Cu capul în nori
  • Interviuri
  • Campanii pentru părinți
  • Viața la țară
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Amintiri din bucătărie
    • Activități cu copiii
  • Recomand
Facebook Twitter Google+
Alexisme
  • Home
  • De suflet
  • Podcast
    • Cu capul în nori
  • Interviuri
  • Campanii pentru părinți
  • Viața la țară
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Amintiri din bucătărie
    • Activități cu copiii
  • Recomand
Home  >  Recomand  >  Poveștile a doi producători locali de dulcețuri, siropuri, zacuscă și uleiuri pe care îi puteți vizita în județul Dâmbovița
Recomand

Poveștile a doi producători locali de dulcețuri, siropuri, zacuscă și uleiuri pe care îi puteți vizita în județul Dâmbovița

Alexa Stănescu iunie 8, 2023 1 Comment 308 Views

La doar 25 de km de București, după Mogoșoaia, în satul Dârza, județul Dâmbovița,  găsiți afacerea familiei Constantin. Dacă vreți să le arătați copiilor cum se produc dulceturi sau cum se cresc plante e locul perfect de vizitat într-un weekend.

Sunt producători locali de sirop aronia, dulceață de goji, trandafiri și aronia, care în plus, cultivă și vinde plante aromatice și pomi mai rari, nu exotici, ne atrage el atenția.

De meserie inginer constructor, domnul Marin a început afacerea în urmă cu 10 ani cu trei soiuri de goji și aronia pentru că soția, fiind însărcinată cu fiul cel mare, avea nevoie de vitamine, iar colegii de muncă îi aduceau goji care erau foarte scumpe.

Am căutat informații pe internet despre goji și aronia și am descoperit că au multă vitamina C. La vremea respectivă nimeni nu creștea goji în România, așa că am decis să cumpărăm și noi o plantă ca să o creștem. Am stat noaptea pe internet vreo 6 luni ca să înțelegem cum să creștem goji. Apoi vecinii și prietenii au început să ne ceară goji. Pentru că site-ul nostru este sănătate din plante, vrem ca totul să fie natural, așa că folosim produse fără aditivi și din cultură cât se poate de bio. Dacă stropim nu înseamnă că NU e ecologic, există game de pesticide ecologice, spune domnul Marin.

Treptat, el și soția s-au îndrăgostit de horticultură, iar el s-a înscris la facultatea de horticultură. Pleca câte 2 săptămâni de acasă, soția rămânea cu copiii și afacerea, și pe deasupra, tot ea l-a ajutat la lucrarea de licență și la proiecte. După ce și-a dat licența în pandemie a mai urmat 2 ani de master în culturi ecologice. Veneau oamenii la mine și-mi spuneau domnul inginer, acum în sfârșit sunt inginer horticultor, spune domnul Marin.

Planta Banana Nordului
Sursa: Arhiva personală

Fun facts: O plantă de goji produce tot timpul anului fructe și flori, aproximativ 300 de kg.

Ce cultivă și vând: busuioc, mini kiwi, eucalipt aronia, goji, pomi altoiți de ei, banana nordului, curmal chinezesc, kaki, trandafiri, stevie și multe altele.

Produse: dulceață de trandafiri, de goji.

Dulceață de trandafiri și goji

 

Familia Constantin

 

Toată familia lucrează pentru afacere. Băieții, căci acum sunt doi, în vârstă de 10 și 12 ani, îi ajută la treabă și au propriile lor plante cumpărate de ei de care au grijă.

Copiii sunt răsplătiți pentru munca lor (fac și AWB-uri pe lângă altele în gospodărie) și spun că atunci când vor crește vor să facă alte meserii. Iar tatăl lor nu este deloc supărat și nu îi împinge de la spate să continue afacerea familiei.

Plantele băieților

Culturile de goji și aronia sunt pe terenul unor vecini, la ei în curte sunt serele cu plante aromatice și plantația de trandafiri pentru dulceață. Când am ajuns noi, în luna iunie, era sezon de cules. Petalele stau câteva ore la uscat pentru a-și păstra uleiurile.

Plantația de trandafiri de dulceață

Au făcut un mic spațiu de producție pe care l-au ridicat în 2 ani pentru că tot singuri au fost nevoiți să îl facă. Este singurul pentru care am fost nevoiți să luăm credit pentru că nu mai făceam față, spune domnul Marin. Nu a accesat fonduri europene și deocamdată nici nu dorește. O perioadă domnul Marin a lucrat în paralel și în construcții, dar a renunțat pentru că nu avea timp să întrețină și să crească afacerea.

L-am întrebat cum de a avut curaj cu doi copii să pornească la drum fără să aibă un loc de munca stabil, un venit. “Nu am crezut niciodată că nu reușesc pentru că oamenii caută să mănânce sănătos și am vrut să le ofer asta”, spune domnul Marin. “E mult de muncă, zilnic, dar nu mă plâng, îmi place”, mai spune el, arătându-ne toate soiurile de trandafiri. Ca fapt divers, are și un soi numit Julio Iglesias, roșu cu alb. O combinație între garoafă și trandafir.

Ca simbol, pe capacul produselor veți vedea o poză a familiei.

Poza familiei

Au construit totul ei, în familie, abia acum are un ajutor, un băiat din Sri Lanka de care e foarte multumit, stă la ei și este foarte muncitor și cu mult bun simț.

Îl găsiți și pe youtube, familia Constantin primește și vizite dacă îi sunați înainte.

În Târgoviște la mică distanță puteți vizita curtea Domnească, iar vizavi, intr-un parc amenajat acum găsiți un local foarte pitoresc Berăria lui Țepeș. Am mâncat bine, iar prețurile erau chiar decente. 25-40 lei felul de mâncare, iar cafeaua a fost foarte bună.

Tot în județul Dâmbovița, în satul Priboiu, cam la o oră și puțin distanță, îi găsiți pe Teodor și Teodora, doi tineri care nu au încă 30 de ani și care în 2018 au pornit o afacere de familie cu zacuscă, dulcețuri, siropuri și uleiuri. Totul se bazează pe producție locală. Cei doi ne-au așteptat cu mult drag și entuziasm să ne povestească de unde a pornit povestea lor.

Teodor și Teodora

Gesticulând mult și mereu zâmbind, Teodora, care acum își dă licența în marketing, povestește: Am început ca orice familie care stă la curte… ne-am făcut un solar cu câteva legume. Apoi am început să dăm prietenilor și vecinilor, apoi am început să facem suc de roșii, și acesta a fost la mare căutare printre prieteni. Așa că am extins, acum avem 1300mp doar pentru cultivarea roșiilor de bulion. Culturile sunt procesate biologic. Au culturi de vinete, ardei capia, ceapă.

 

 

 

 

 

 


Apoi am decis să facem și o hală de procesare, pentru care am luat fonduri europene. Cu acești bani am luat robotul care procesează zacusca sau gemurile, căpăcitorul și pasteurizatorul, ne arată Teodora.
La robot cantitatea a 10 borcane de zacusca se face în 20 de minute, iar dulceața în 15 minute. Teodor a pregătit Ingredientele ca să ne facă o zacuscă pe loc.

 

 

 

 

Folosesc rețete clasice tradiționale ale familiei, nu ne-au spus condimentele secrete.

Sursa: arhivă personală

Cei de la DSP le testează și ei produsele periodic și îi verifică să nu aibă produse stropite. Semințele folosite pentru uleiuri sunt din producție locală, cumpără doar de la producători din zonă pentru a-i susține la rândul lor.

“Cea mai grea zi este cea de salariu”, povestește Teodor. “Avem 5 angajați, o mătușă care este contabil, părinții lui și un văr. Ca să avem profit ar trebui să vindem cam 15.000 de produse pe lună, iar acum nu putem face asta. Vindem câteva mii, și e în funcție de sezon, pentru că materia primă ține de sezon.

Nu găsim forță de lucru, nu vor să vin oamenii, am angajat dar ne strică culturile, nu au grijă, nu vin la muncă zilnic, așa că am decis să rămânem mai puțini, în familie doar”, mai spune Teodora.

Au început să vândă la târguri, la prieteni. Acum, că cei de la Profi i-au descoperit reușesc să livreze mai multe produse, dar nu vor să mărească producția prea mult, mai mult decât ar face față ca să nu se piardă calitatea în favoarea cantității.

Produsele costă între 12 si 24 de lei. De exemplul sucul de rosii cu busuioc costă 12 lei, iar dulceața de zmeură, 24 de lei borcanul.

Dacă aveți drum prin Priboi, județul Dâmbovița, făceți-le o vizită. Vor fi tare fericiți și încântați să împartă entuziasmul și produsele lor. Cred că oricine clădește o afacere în România, merită sprijinit, iar copiii vor afla o poveste frumoasă și vor vedea o mică fabrică.

Pe cei doi producători locali îi găsiți pe platforma gratuită, via-profi.ro.

Îi puteți contacta direct pe producători, grupați pe domenii și județe. Sunt reuniți deja peste 200 de producători locali din 10 județe, unde puteți descoperi produse locale din toată România.

Planul celor de la #ViaProfi este să pună pe hartă producători tradiționali din toată țara.

Cei interesați se pot înscrie pe platformă aici.

Dacă plecați la drum prin România platforma vă ajută să depistați produse locale direct de la cei care le fac cu multă muncă și dragoste iar copiii vor fi încântați să vadă “cum se fabrică/ cultivă”.

Harta micilor producători locali cu rețete tradiționale și sănătoase pentru familie – platforma Via Profi

Previous Article Harta micilor producători locali cu rețete tradiționale și sănătoase pentru familie – platforma Via Profi
Next Article Un traseu prin Sibiu, pe la producători locali | Locuri de vizitat cu familia

About Author

Alexa Stănescu

Bună! Sunt Alexandra Stănescu și cred că măcar în treacăt m-ai auzit la Europa FM, în ultimii 11 ani. Dacă ți-a plăcut articolul, lasă-mi te rog un comentariu și dacă vrei să dai vestea mai departe cu un share. Multumesc

Related Posts

  • KinOdiseea si Noaptea Dansului in Bucuresti, in acest weekend

    august 25, 2023
  • Cinema in aer liber, in Bucuresti si mai multe orase | Program si trailere

    august 14, 2023
  • “Un monstru în vacanță”, prima carte pentru copii din România, ilustrată cu ajutorul inteligenței artificiale | Interviu cu autoarea cărții, Carmen Ivanov

    august 6, 2023

1 Comment

  1. Pingback: Un traseu prin Sibiu, pe la producători locali | Locuri de vizitat cu familia - Alexisme

Leave a Reply

Anulează răspunsul

Abonează-te!

Înscrie-te aici cu adresa de e-mail ca să primești articolele noi::

My Social Media

Postări populare

  • KinOdiseea si Noaptea Dansului in Bucuresti, in acest weekend august 25, 2023
  • Marea Dictare de Ziua Națională a Limbii Române a strâns câteva sute de bucureșteni în rondul Kiseleff septembrie 3, 2023
  • Prima zi de școală: emoțiile copiilor și grijile părinților, cât de justificate și reale sunt? septembrie 10, 2023
  • Primele zile la gradinita si cresa: test de rezistenta pentru copii sau pentru parinti? septembrie 15, 2023

Instagram

alexa_stanescu

Matematica e peste tot, asta vreau să înțeleagă toți copiii. Să o învețe cu drag, să îi înțeleagă utilitatea: de exemplu, cum să împartă o prăjitură in cantitate egală pentru toată familia? Sau măcar pentru el și fratele lui. 

Am pornit noi idei despre cum să facem temele cu copiii fără se (ne/îi) stresăm (prea mult). 

Voi ce idei aveți? Mai faceți teme cu copiii? 

#scoala #teme #temeacasa #educatie #copii #responsabilitateaparintelui #claseleprimare #backtoschool #temecuparinti #temeafterschool #iubire #parinti #joaca #activitaticopii #ganduri #informatii #parinticooperare #copiiteme
A doua zi de grădi, când încercam să îl dezli A doua zi de grădi, când încercam să îl dezlipesc de mine pe micul Blond: 
-Mami, dar tu faci lucruri mai frumoase acasă cu mine, inventăm, facem experimente.. îmi place mai mult acasă..🙈 
Mi-am făcut-o singură, dar nu regret. Uneori chiar găsesc chestii interesante pe net și le testăm. Cum ar fi… amprentele invizibile. Ai nevoie doar de 4 ingrediente pe care garantat le ai in casă. ( asta dacă nu ti-a terminat deja stocul de bicarbonat pe explozii cu oțet:)) 

Like&save&share

Aștept idei de experimente si jocuri în comentarii

#viatacucopii 
#lifewithkids 
#momblogger 
#ideidejoaca 
#activitaticopii 
#activitatiacasa
O dorință mare, una mică și una care să le cu O dorință mare, una mică și una care să le cuprindă pe toate. 3 dorințe am lansat pe Lacul Floreasca la @wishfest_romania. Cel mai frumos mod de a încheia vara, cu noi vise. 

Tare mândră am fost de D. care a reușit să găsească o dorință pe care nu mi-a spus-o dar recunosc, am tras cu ochiul. Da, e om mare cu dorințe mari pe care sigur le poate atinge dacă muncește pentru ele. Micul Blond, cu dorinte mai mici, pe material, așa, potrivit vârstei😂

Atmosfera fost tare plăcută, lume bună și nu multă, muzica perfectă pentru generația noastră: de la Lambada la Coco Jambo am dansat❤️ Când te vezi și cu prieteni buni, life is good. A merit să întârziem acasă în ultima zi de vacanță. 

Mâncare bună, mă bucur că am reușit să gust moci că prea mult am văzut la tv despre el în desenele lui Michelle Obama! 

Mai venim și la anul, deja facem tradiție zic copiii. 

#endofsummer 
#gatavacanta 
#wishfest 
#dorintelecopiilor 
#festivaluldorintelor 
#momblogger 
#viatacucopii
De ceva vreme mi-am propus să găsesc timp să fa De ceva vreme mi-am propus să găsesc timp să fac mișcare. Primul pas, acela că e necesar să fac sport, l-am acceptat și înțeles. Apoi am testat ce parte a zilei e mai eficientă pentru mine: dimineața clar, doar că acum în vacanță nu am mai putut să mă trezesc la 7. Apoi, intrebarea: acasă sau să merg la cursuri. 

Acasă e deocamdată cel mai potrivit dar necesită o forță interioară și ambiție mult mai mari. 

Am găsit varianta ideală până vine iarna: sar în trambulina copiilor. Nu mult. Imaginați-vă că am sărit aproape 5 minute și eram leșinată. Dar exercițiul este senzațional de mișto. Dacă aveți trambulina copiilor acasă vă recomand! 

Cine ghicește cât am rezistat prima oară? Pun pe story un poll😂

#momlife 
#momblogger 
#miscarededimineata 
#pasiizilnici 
#sportsimiscare
Iubesc tradițiile, poate pentru că îmi oferă r Iubesc tradițiile, poate pentru că îmi oferă rutină și confort emoțional. Cert e că în zilele noastre e tot mai greu să ai tradiții în familie, parcă timpul zboară. 

Ei bine, noi am decis să prindem timpul o zi și deja a fost al doilea an cu o tradiție: Ziua Vinetelor/Ardeilor Copți, sau Pregătiri de iarnă. Titlul e work în progress. 

Să te apuci de copt zeci de kg de vinete și ardei pe grătar chiar și la curte, ca să le păstrezi pentru iarnă poate fi un calvar.. dacă nu ai prieteni cu care să împarți momentele și munca. 

E al doilea an când vin la noi aceiași prieteni împreună și cu o bunică, gospodină care știe cum se face treaba treabă, din generația mamelor noastre care coceau vinetele la aragaz la bloc. 

Copiii se joacă, noi ne învârtim și ne sucim, fiecare cu una două sarcini. Mai ales clipele, mirosul de vinete, degetele și unghiile înnegrite de la curățat ( dar am aflat că se duce cu zeamă de lămâie) toate sunt așa un pansament într-o lume mereu pe fugă și industrializată în care ai oricând vinete disponibile gata de mâncat. Pentru bunici era o necesitate de supraviețuire, pentru noi, una emoțională. 

Da, păstrăm această tradiție în suflet, iar la iarnă când vom mânca vinete copiii își vor aminti exact ce făceau în ziua când le-am copt! Asta e magia bucătăriei în familie și a tradițiilor pe care le știm de la bunicii noștri. 
Tare mă bucur că pot face asta pentru copiii mei. 

Îndrăzniți să creați orice tradiție care vă ajută să vă distrați împreună. 

#amintiridinbucatarie
#traditiiinfamilie
#educatiecopii 
#viatacucopii
#traditii
#magicmoments
#magiacopilariei
#momblogger
E incredibil de cât de puțin avem nevoie ca să E incredibil de cât de puțin avem nevoie ca să fim bine, ca să mâncăm. Anul asta am cumpărat roșii de 2 ori prin mai și iunie de pofta. Groaznice. 

Cred că o roșie e mai bună cu cât e mai imperfectă. Zilele trecute am cules 5 kg de roșii din curte! Nu mai culesesem de vreo 5 zile, nu mai mult. 

Am făcut cele mai bune paste cu roșii pe care le-am făcut eu, jur. Stați liniștiți, erau rosiile acelea lovite și semi bulion deja. Pe cele întregi le halim cu brânză puturoasă, că doar oameni suntem.😂

Fără soțul care a săpat și plantat roșiile, clar nu aveam anul asta, iar eu iubesc ritualul de seară să le ud, imediat ce termin munca. Si acum ne răsplătesc. 🍅🍅🍅🍅

#viatalasat 
#viatalatara 
#viatacucopii 
#momblogger 
#roșiicugust 
#rosiicugustdegradina
Mai sunt vreo 3 săptămâni de vacanță? Teme î Mai sunt vreo 3 săptămâni de vacanță? Teme în vacanță: Da sau nu? 

Știu ce îți zici: lasă că nici eu nu făceam teme în vacanță, le uram. Dar ce ar fi să le spunem altfel? 

Check it out in video. Dacă aveți idei le aștept în comentarii: 

#educatieconteaza
#educatiecopii 
#fiinfluencerulcopiluluitau
#educatiecopii
#viatacucopii 
#momblogger
Ne-am făcut doar o poză deși aș fi ținut-o mu Ne-am făcut doar o poză deși aș fi ținut-o mult la povești, dar aveam o coadă mare în spate de oameni veniți să o vadă. Ioana este bloggerul old school pe care îl citesc cu drag pentru ca simt că e pe aceeași lungime de undă cu mine și well, cu toată generația noastră. 

 @printesaurbana nu știu de câte ori  ai purtat rochia dar mi-a plăcut culoarea 😂😂 Eu cred că aveam aceeași bluză ca anul trecut😂

Am ajuns la 
@roabadecultura la ultimele 5 minute din piesa de teatru. Ne-am intors de 2 ori din drum, am stat vreo 15 minute interminabile să le iau copiilor înghețată dar m-am întâlnit cu oameni dragi care m-au încărcat: Ioana și @anastanciu11 ( o poză n-am făcut și noi). 

Mâine, tot la 10.30 o mai găsiti la Roaba de Cultură pe Ioana, cărțile ei și pe Ema și Eric la teatru. 

#roabadecultură 
#weekendcucopiii 
#vacantadevara 
#momblogger
Mai multe... Follow on Instagram

Arhive

© Copyright 2014. Theme by BloomPixel.