Asculta mai jos episodul 6. Educatie juridica in scoli, al seriei Educatie pentru viata
Despre bullying se vorbește mult în ultima perioadă, dar e esențial să știm că agresiunea fizică, o piedică, un brânci, nu înseamnă Bullying. Un copil trebuie să știe că se poate adresa justiției în acest caz. Și nu este o exagerare. Pentru că dacă închidem ochii și spunem asta, nu doar ne facem părtași, dar ne pierdem puterea de a schimba și educa.
Oare ce se învață la educație civică azi în școli? Și din ce clasă? Poate cei care au copii știu deja răspunsul. Dacă nu știți, vă spun eu: Educația civică există pe orarul copiilor deja din clasa a III-a. Citez câteva capitole dintr-un manual de clasa a 3-a: Ce înseamnă să fim persoane, ce înseamnă lucrurile? Ce este familia? Ce este prietenia..
Și vă propun și eu câteva idei: ce înseamnă bullyingul? Cyber-bullyingul? Cum se pedepsește? De la ce vârstă un copil răspunde penal? Ce drepturi dar și ce obligații avem noi adulții? Dar copiii?
Toate acestea și multe altele se învață deja în 125 de școli din România, într-un proiect pilot la materia educație juridică. Materia este predată de profesori de istorie, de educație civică, instruiți de ONG-ul VEDEM Just, al judecătorului Cristi Danileț. Dar predarea se face doar voluntar, săptămânal și chiar se pun note în catalog.
În noiembrie anul trecut a intrat în vigoare o lege care va introduce materia sau mai bine zis, informații despre educația juridică pentru elevii de gimnaziu și liceu. Ministerul Educației urmează să decidă dacă va fi disciplină nouă sau doar un opțional, explică Cristi Danileț cu care am stat de vorbă:
Ministerul educatiei va decide dacă va fi o disciplină nouă. Acum am preferat varianta optională în care sa instruim profesori de istorie, civică sau română.
Le-am dat elevilor materiale gratuite ghidul si legea. Elevii sunt evaluati si notele sunt in catalog. Cunostintele legislative pe care le predau profesorii sunt in baza manualelor noastre . Consiliul de adm al scolii cu avizul ISJ. Se preda in 125 de scoli din Ro – un proiect pilot.
Cristi Danileț crede că materia trebuie predată din clasele primare unde se poate începe cu informații despre siguranță și reguli de circulație. Foarte important: nu se predă dreptul elevilor: Ce conține însă această materie educație juridică? Concret ce învață copiii de diferite vârste?
Tematica care intra este diversa tine de mai multe ramuri de drept. Noi nu predam drept elevilor. Elevii au nevoie de informații minimale despre drepturi, de ce libertatea nu prezinta doar drepturi, ci si obligatii, obligațiile pe care le au părinții față de copii și copiii față de părinți.
Despre violenta domestica si cum poate fi prevenita, despre pericolul consumului de substantele interzise, despre cum sa actioneze si sa se fereasca de agresiuni sexuale si nu numai, in ce condiții se pot casatorii oamenii, care sunt sanctiunile daca incalci regulile in scoala, care sunt regulile de circulatie si comportamentul dezirabil in ratb, reguli de calatorie inafara tarii, cum se deschide un cont bancar, reguli de securitate personala pe rețelele fb, whatsapp, snapchat.
Din clasele primare ar fi bine să înceapă, trebuie să știe reguli de circulatie, de navigare in online.
La 14 ani copii deja răspund penal si contraventional si pot ajunge in fata judecatorului prin urmare este varsta maxima de la care copiii trebuie să primească acestea.
Gradual ar trebuie predate: la primare despre rutieră și siguranța, la gimnaziu despre violență, și la liceu, regulile de viață de familie și cetățenești. O astfel de materie trebuie să existe la cele 3 niveluri.
După cum spuneam, aceste informații se predau deja în 125 de școli din țară, și la colegii și la licee tehnologice chiar. Nu contează tipul unității de învățământ. Este foarte important ca liceeni în special să înțeleagă de când răspund penal pentru faptele lor.
Fiecare inspectorat școlar a aprobat materia. Programul e din 2013 cand s-a semnat protocol intre Ministerul Educației si Ministerul Justiției si au alcatuit o tematica orientativa si urmata apoi. Acum o scoala pot apela la profesorii de educație juridica sau specialisti care vin in scoli. Dar doar o ora e prea putin. Dar ar fi fantastic să să facă o oră pe săptămână pentru că materia este foarte multă.
Acum 4 ani doar 4 licee preluaseră acest optional. Acum avem 125 de scoli – cea mai mică clasă e a 5-a, cea mai mare a 12-a. Avem si licee tehnologice, teoretice, colegii, scoli. Avem profesori care predau la o clasă si acum predau la 4 clase in scoala lor.
În acest moment, manualele de civică nu oferă multe informații actualizate la viata noastra de acum. Cristi Danilet ne da un exemplu concret: al bullyingului vs violență. Cum știu copiii care este diferența?
In momentul in care copiii stiu si responsabilitatile lor, devin mai atenti, implicati si constienti. Respecta legea si autoritatile. Vor sti ce li se poate intampla daca intra in conflict cu legea sau dacă li se încalcă drepturi, cui să se adreseze. În prezent, informațiile sunt minimale la materii precum educație civică.
Copilul trebuie să știe că agresiunea fizică, o piedică, un brânci, nu înseamnă Bullying !!
Există și o aplicație creată pentru elevi lege-n-dar, se numeste. Pe lângă materialele educaționale, pot folosi și consulta această aplicație pentru a se lămuri când se confruntă cu o problemă.
În proiect sunt implicați direct magistrati și învață aplicat. Elevii au la dispozitie procese simulate, o vizita virtuala in tribunal si o aplicatie: LEGE-N-DAR.
Despre cyberbullying se vorbeșe mult în ultima perioadă dar e esențial să știm că agresiunea fizică, o piedică, un brânci, nu înseamnă Bullying. Un copil trebuie să știe că se poate adresa justiției în acest caz.
Uneori legislatia nu e suficienta, iar persoanele satajate nu stiu cui sa se adreseze si le e rusine.
Din păcate, în pandemie a crescut numărul infracțiunilor online, șantajul asupra cărora mulți minori cad este tot mai des. Copii convinși să trimită poze cu ei în ipostaze indecente, nu stiu ce înseamnă asta, sunt cam 4 mii de victime (dar numărul e mult mai mare, acestea sunt doar cazuri declarate), și tot atâția infractori, mai subliniază judecătorul Cristi Danileț, în podcastul Educație pentru Viață.
1 Comment