• Home
  • De suflet
  • Podcast
    • Cu capul în nori
  • Interviuri
  • Campanii pentru părinți
  • Viața la țară
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Amintiri din bucătărie
    • Activități cu copiii
  • Recomand
Facebook Twitter Google+
Alexisme
  • Home
  • De suflet
  • Podcast
    • Cu capul în nori
  • Interviuri
  • Campanii pentru părinți
  • Viața la țară
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Amintiri din bucătărie
    • Activități cu copiii
  • Recomand
Home  >  Părinți & copii  >  PODCAST Educatie pentru viata, Ep.6 Educatie juridica in scoli: Copilul trebuie să știe că agresiunea fizică, o piedică, un brânci, nu înseamnă  Bullying 
Părinți & copii

PODCAST Educatie pentru viata, Ep.6 Educatie juridica in scoli: Copilul trebuie să știe că agresiunea fizică, o piedică, un brânci, nu înseamnă  Bullying 

Alexa Stănescu aprilie 13, 2022 1 Comment 666 Views

Asculta mai jos episodul 6. Educatie juridica in scoli, al seriei Educatie pentru viata 

Despre bullying se vorbește mult în ultima perioadă, dar e esențial să știm că agresiunea fizică, o piedică, un brânci, nu înseamnă Bullying. Un copil trebuie să știe că se poate adresa justiției în acest caz. Și nu este o exagerare. Pentru că dacă închidem ochii și spunem asta, nu doar ne facem părtași, dar ne pierdem puterea de a schimba și educa.

Oare ce se învață la educație civică azi în școli? Și din ce clasă? Poate cei care au copii știu deja răspunsul. Dacă nu știți, vă spun eu:  Educația civică există pe orarul copiilor deja din clasa a III-a. Citez câteva capitole dintr-un manual de clasa a 3-a: Ce înseamnă să fim persoane, ce înseamnă lucrurile? Ce este familia? Ce este prietenia.. 

Și vă propun și eu câteva idei: ce înseamnă bullyingul? Cyber-bullyingul? Cum se pedepsește? De la ce vârstă un copil răspunde penal? Ce drepturi dar și ce obligații avem noi adulții? Dar copiii?   

Toate acestea și multe altele se învață deja în 125 de școli din România, într-un proiect pilot la materia educație juridică. Materia este predată de profesori de istorie, de educație civică, instruiți de ONG-ul VEDEM Just, al judecătorului Cristi Danileț. Dar predarea se face doar voluntar, săptămânal și chiar se pun note în catalog.

În noiembrie anul trecut a intrat în vigoare o lege care va introduce materia sau mai bine zis, informații despre educația juridică pentru elevii de gimnaziu și liceu. Ministerul Educației urmează să decidă dacă va fi disciplină nouă sau doar un opțional, explică Cristi Danileț cu care am stat de vorbă: 

Ministerul educatiei va decide dacă va fi o disciplină nouă. Acum am preferat varianta optională în care sa instruim profesori de istorie, civică sau română.

Le-am dat elevilor materiale gratuite ghidul si legea. Elevii sunt evaluati si notele sunt in catalog. Cunostintele legislative pe care le predau profesorii sunt in baza manualelor noastre . Consiliul de adm al scolii cu avizul ISJ. Se preda in 125 de scoli din Ro – un proiect pilot. 

Cristi Danileț crede că materia trebuie predată din clasele primare unde se poate începe cu informații despre siguranță și reguli de circulație. Foarte important: nu se predă dreptul elevilor: Ce conține însă această materie educație juridică? Concret ce învață copiii de diferite vârste? 

Tematica care intra este diversa tine de mai multe ramuri de drept. Noi nu predam drept elevilor. Elevii au nevoie de informații minimale despre drepturi, de ce libertatea nu prezinta doar drepturi, ci si obligatii, obligațiile pe care le au părinții față de copii și copiii față de părinți.

Despre violenta domestica si cum poate fi prevenita, despre pericolul consumului de substantele interzise, despre cum sa actioneze si sa se fereasca de agresiuni sexuale si nu numai, in ce condiții se pot casatorii oamenii, care sunt sanctiunile daca incalci regulile in scoala, care sunt regulile de circulatie si comportamentul dezirabil in ratb, reguli de calatorie inafara tarii, cum se deschide un cont bancar, reguli de securitate personala pe rețelele fb, whatsapp, snapchat.

Din clasele primare ar fi bine să înceapă, trebuie să știe reguli de circulatie, de navigare in online. 

La 14 ani copii deja răspund penal si contraventional si pot ajunge in fata judecatorului prin urmare este varsta maxima de la care copiii trebuie să primească acestea.

Gradual ar trebuie predate: la primare despre rutieră și siguranța, la gimnaziu despre violență, și la liceu, regulile de viață de familie și cetățenești. O astfel de materie trebuie să existe la cele 3 niveluri. 

După cum spuneam, aceste informații se predau deja în 125 de școli din țară, și la colegii și la licee tehnologice chiar. Nu contează tipul unității de învățământ. Este foarte important ca liceeni în special să înțeleagă de când răspund penal pentru faptele lor. 

Fiecare inspectorat școlar a aprobat materia. Programul e din 2013 cand s-a semnat protocol intre Ministerul Educației si Ministerul Justiției si au alcatuit o tematica orientativa si urmata apoi. Acum o scoala pot apela la profesorii de educație juridica sau specialisti care vin in scoli. Dar doar o ora e prea putin. Dar ar fi fantastic să să facă o oră pe săptămână pentru că materia este foarte multă. 

Acum 4 ani doar 4 licee preluaseră acest optional. Acum avem 125 de scoli – cea mai mică clasă e a 5-a, cea mai mare a 12-a. Avem si licee tehnologice, teoretice, colegii, scoli. Avem profesori care predau la o clasă si acum predau la 4 clase in scoala lor. 

În acest moment, manualele de civică nu oferă multe informații actualizate la viata noastra de acum. Cristi Danilet ne da un exemplu concret: al bullyingului vs violență. Cum știu copiii care  este diferența? 

In momentul in care copiii stiu si responsabilitatile lor, devin mai atenti, implicati si constienti. Respecta legea si autoritatile. Vor sti ce li se poate intampla daca intra in conflict cu legea sau dacă li se încalcă drepturi, cui să se adreseze. În prezent, informațiile sunt minimale la materii precum educație civică. 

Copilul trebuie să știe că agresiunea fizică, o piedică, un brânci, nu înseamnă  Bullying !! 

Există și o aplicație creată pentru elevi lege-n-dar, se numeste. Pe lângă materialele educaționale, pot folosi și consulta această aplicație pentru a se lămuri când se confruntă cu o problemă. 

În proiect sunt implicați direct magistrati și învață aplicat. Elevii au la dispozitie procese simulate, o vizita virtuala in tribunal si o aplicatie: LEGE-N-DAR. 

Despre cyberbullying se vorbeșe mult în ultima perioadă dar e esențial să știm că agresiunea fizică, o piedică, un brânci, nu înseamnă  Bullying. Un copil trebuie să știe că se poate adresa justiției în acest caz.  

Uneori legislatia nu e suficienta, iar persoanele satajate nu stiu cui sa se adreseze si le e rusine. 

Din păcate, în pandemie a crescut numărul infracțiunilor online, șantajul asupra cărora mulți minori cad este tot mai des. Copii convinși să trimită poze cu ei în ipostaze indecente, nu stiu ce înseamnă asta, sunt cam 4 mii de victime (dar numărul e mult mai mare, acestea sunt doar cazuri declarate), și tot atâția infractori, mai subliniază judecătorul Cristi Danileț, în podcastul Educație pentru Viață. 

 

Previous Article Credit pentru tinerele familii pentru plata cresei, gradinitei sau afterschool-ului si extinderea programului de fertilizare in vitro, masurile promise de coalitia de guvernare pentru 2022
Next Article Un mesaj pe care o să îl prețuiesc mult

About Author

Alexa Stănescu

Bună! Sunt Alexandra Stănescu și cred că măcar în treacăt m-ai auzit la Europa FM, în ultimii 11 ani. Dacă ți-a plăcut articolul, lasă-mi te rog un comentariu și dacă vrei să dai vestea mai departe cu un share. Multumesc

Related Posts

  • AUDIO Facem teme acasă împreună cu copiii? Interviu cu Oana Moraru

    ianuarie 31, 2023
  • Babum, scrisă de Alec Blenche, o carte sensibilă și plină de mister pe care copiii o vor iubi

    ianuarie 17, 2023
  • Începe școala în plin sezon de gripa si viroze – părinții, primii responsabili să nu trimită copilul bolnav la școală

    ianuarie 8, 2023

1 Comment

  1. Pingback: Acțiuni de educație juridică în aprilie 2022 - JURIDICE

Leave a Reply

Anulează răspunsul

Abonează-te!

Înscrie-te aici cu adresa de e-mail ca să primești articolele noi::

My Social Media

Postări populare

  • Începe școala în plin sezon de gripa si viroze – părinții, primii responsabili să nu trimită copilul bolnav la școală ianuarie 8, 2023
  • Ziua Internationala a scrisului de mana | O mai fi important scrisul de mana? ianuarie 23, 2023
  • Unde puteți merge cu copiii de Ziua Nationala a Culturii, pe 15 ianuarie – intrare gratuită la ateliere și muzee în țară ianuarie 13, 2023
  • AUDIO Facem teme acasă împreună cu copiii? Interviu cu Oana Moraru ianuarie 31, 2023

Instagram

alexa_stanescu

Ce zi mai bună decât Ziua Cititului împreună s Ce zi mai bună decât Ziua Cititului împreună să vă amintesc crezul meu: Fii influencerul copilului tău?. 
Am postat câteva dintre titlurile preferate din perioada asta de la Editura DPH. Aveti cod de EXTRA reducere 15% pe langă reducerile de pe site! Codul este Alexisme. 

#ziuacitituluiîmpreună 
#lecturacopii 
#lecturăcopii 
#sacitimcopiilor 
#sacitimimpreuna 
#scoala
#esucatieacasa
#bloggermom
Ep.11 Parintii trebuie să știe - Facem temele cu Ep.11 Parintii trebuie să știe - Facem temele cu copiii acasă? Cum, fără să ridicăm tonul? Unul dintre sfaturile care a mers foarte bine pentru noi a fost să tratez copilul ca pe un coleg, nu să iau aer de părinte care știe. Aur e acest sfat, vă zic. Face mult bine psihicului când simți că faci poc de la adunări.🤣

📚Cine mai face teme cu copiii, mâna sus sau lăsați un comentariu. Am lansat episod nou al podcastului Cu capul în nori, un interviu valoros cu  @oanamoraru_educational🙏

 #scoala  #teme #temeacasa #educatie #copii #claseleprimare #backtoschool  #temecuparinti #temeafterschool #iubire #parinti #joaca #activitaticopii  #ganduri #informatii #parinticooperare #copiiteme
Când îți zicea lumea: Să faci și o fată.. oa Când îți zicea lumea: Să faci și o fată.. oare la asta se referea? La pac pac si bum bum cu băieți? 🙈 săbii și pistoale? 🤷‍♀️Cum e viața cu fete sau cu o fată măcar? Comentați vă rog, spulberați-mi visele, că poate mă iau ideile, mai știi? 👇

#copii
#copiifericiti
#joacabaietii 
#viatacubaieti 
#mamadebaieti 
#mamadebaieti👬❤️💋 
#motherofboys 
#momblogger
Am zis să scot copiii la locul de joacă și să Am zis să scot copiii la locul de joacă și să mai schimbăm atmosfera, se mai văd și cu colegi. Eu, sperând că micul Blond se va juca la locul de joacă am îndrăznit să iau o carte cu mine. Zău, parcă sunt la primul copil, așa naivă sunt crezând că apuc să citesc o pagină. 🙈
Dar până să plecăm de acasă, mă vede D. cu cartea:
-Ah, păi îmi iau și eu cartea să citesc! 
Puteam zice nu? 
Acolo, micul Blond nu vrea la locul de joacă deloc, frati-su la masă citește, eu mă fâțâi de colo colo. Bine că totuși am mai avut și eu compania unui prietene și D. într-un final ( adică la propriu la finalul ieșirii) s-a jucat 5 minute cu colegul lui🙈
Dar cine a mâncat la reducere de Mica Unire pizza și hamburgeri, ceva autentic? 🤣

#viatacucopii 
#momblogger 
#activitaticopii 
#larestaurantcucopiii
In weekend îmi place că am timp să gătesc dimi In weekend îmi place că am timp să gătesc dimineața. Ne trezim mai târziu cu o jumătate de oră sau o oră dacă avem noroc, ne mai hârjonim în pat în 30 de minute până leșinăm de râs, sau dacă e vremea de azi de cuibărim sub plapumă. 

Acest mic dejun brunch e preferatul copiilor și profit maxim de el pentru că îl mănâncă amândoi. Ouă ochi “pe pat” de fasole cu suc de rosii, porumb și ciuperci sau orice mai aveti prin frigider. Sau altfe spus, mâncărică cu de toate și deasupra ouă. Eu nu le bag la cuptor dar merge. Va puteți juca cu mirodeniile. Eu prefer busuioc, îl iubesc în combinație cu rosiile. 

Și pentru că mă tem că nu vor mai mânca mult această mâncare, si oricum nu merge și sâmbătă și duminică.. am nevoie de idei. Voi ce mai gătiți in weekend la micul dejun târziu sau nu? 

#amintiridinbucatarie 
#viatacucopii 
#viațalațară 
#ideidemicdejun 
#momblogger 
#parentingblog 
#părințeală
Vine un moment în viață când copilul știe luc Vine un moment în viață când copilul știe lucruri pe care tu nu le știi. Da, se poate întâmpla și la 8 ani ai lui. 
Recunosc, nu am avut niciodată curiozitatea să învăț șah pentru că auzeam mereu că e foarte greu, și nu eram genul de om ambițios sau cu răbdare. Ei bine, ieri la ora de sport, ( da, ați citit bine!) profesorul i-a învățat șah. Mi se pare un lucru admirabil, chiar dacă nu au făcut mișcare fizică. Ei, și a venit al meu acasă, a căutat și pe tabletă niște jocuri cu șah, și când am terminat eu munca seara, m-a luat la un joc. 
Brusc, eu eram copilul și el adultul. Mi-a explicat regulile și îl întrebam la fiecare mutare: cum merge calul? Cum merge tura? Etc…🤣 după 5 minute nu mă mai suporta copilul: 
-Acum ți-am explicat, mama! 
-Ce să fac, uit. 
Am scos telefonul și mi-am pus regulile în față. 🙈 M-a bătut, nu sunt sigură dacă fair pe regulile reale, dar știu că a muncit și a avut răbdare singur să învete.. chiar și cu tableta. Nu știu cât o să îl țină faza, dar nu mai contează asta. 

Ai vostri v-au dovedit deja că știu lucruri pe care voi nu le știți? Ce anume? 

Vă mai povestesc eu câteva in comentarii. 

#educatie 
#sahcopii 
#invatasah 
#momblogger 
#părințeală 
#mamadebaieti 
#viatacucopii 
#clubdesah 
#educatielascoala 
#lectiidelacopii
Părinții trebuie să știe, ep 11. Am descoperit Părinții trebuie să știe, ep 11. Am descoperit un simplu truc, pentru noi mamele exasperate că nu mănâncă copiii. Sunt foarte curioasă dacă ați încercat și voi metoda asta. Funcționează? Scrieți în comentarii, pls sau lăsați o ❤️ dacă a mers. 

#viatademama 
#trucuridemama
#viatacucopii
#educatie 
#parinti
#informatiiparinti 
#cumsamanancecopiii
#lifewithkids 
#parentingtips 
#parinteala
Noi părinții suntem influencerii copiilor noștr Noi părinții suntem influencerii copiilor noștri. Va veni o zi ( nu prea departe de acum) când ei vor avea propriile păreri pe care va trebui să le ascultăm și mai ales, să le acceptăm. Să ne mușcăm limba când știm că o decizie de-a lor nu le va aduce bucurie, ci suferință, să îi lăsăm să greșească, dar cât? Nici un părinte nu știe asta, o simte doar pe propria piele și poate doar să spere că va fi bine.
Închid ochii și întipăresc imaginea asta pe retină, când D. a învățat de la tatăl lui primele acorduri de la Nothing Else Matters, pe care le bughesc și eu din adolescență, ca o rockeriță care se respecta🤣🤣 Slide pentru sunet 

Piatra de hotar a pus-o soțul, așadar. Acum începe greul, să le dăm tot mai multă libertate în alegeri, fie ele și muzicale. 

Voi cu ce ați vrea să “vă influențați copiii?”

#amintirifrumoase 
#amintirilenoastre 
#viatacucopii 
#fiiinfluencerulcopiluluitau
#momblogger 
#mamadebaieti 
#motherofboys 
#parenting
Mai multe... Follow on Instagram

Arhive

© Copyright 2014. Theme by BloomPixel.