• Home
  • De suflet
  • Podcast
    • Cu capul în nori
  • Interviuri
  • Campanii pentru părinți
  • Viața la țară
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Amintiri din bucătărie
    • Activități cu copiii
  • Recomand
Facebook Twitter Google+
Alexisme
  • Home
  • De suflet
  • Podcast
    • Cu capul în nori
  • Interviuri
  • Campanii pentru părinți
  • Viața la țară
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Amintiri din bucătărie
    • Activități cu copiii
  • Recomand
Home  >  Părinți & copii  >  PODCAST Educatie pentru viata, Ep.6 Educatie juridica in scoli: Copilul trebuie să știe că agresiunea fizică, o piedică, un brânci, nu înseamnă  Bullying 
Părinți & copii

PODCAST Educatie pentru viata, Ep.6 Educatie juridica in scoli: Copilul trebuie să știe că agresiunea fizică, o piedică, un brânci, nu înseamnă  Bullying 

Alexa Stănescu aprilie 13, 2022 1 Comment 403 Views

Asculta mai jos episodul 6. Educatie juridica in scoli, al seriei Educatie pentru viata 

Despre bullying se vorbește mult în ultima perioadă, dar e esențial să știm că agresiunea fizică, o piedică, un brânci, nu înseamnă Bullying. Un copil trebuie să știe că se poate adresa justiției în acest caz. Și nu este o exagerare. Pentru că dacă închidem ochii și spunem asta, nu doar ne facem părtași, dar ne pierdem puterea de a schimba și educa.

Oare ce se învață la educație civică azi în școli? Și din ce clasă? Poate cei care au copii știu deja răspunsul. Dacă nu știți, vă spun eu:  Educația civică există pe orarul copiilor deja din clasa a III-a. Citez câteva capitole dintr-un manual de clasa a 3-a: Ce înseamnă să fim persoane, ce înseamnă lucrurile? Ce este familia? Ce este prietenia.. 

Și vă propun și eu câteva idei: ce înseamnă bullyingul? Cyber-bullyingul? Cum se pedepsește? De la ce vârstă un copil răspunde penal? Ce drepturi dar și ce obligații avem noi adulții? Dar copiii?   

Toate acestea și multe altele se învață deja în 125 de școli din România, într-un proiect pilot la materia educație juridică. Materia este predată de profesori de istorie, de educație civică, instruiți de ONG-ul VEDEM Just, al judecătorului Cristi Danileț. Dar predarea se face doar voluntar, săptămânal și chiar se pun note în catalog.

În noiembrie anul trecut a intrat în vigoare o lege care va introduce materia sau mai bine zis, informații despre educația juridică pentru elevii de gimnaziu și liceu. Ministerul Educației urmează să decidă dacă va fi disciplină nouă sau doar un opțional, explică Cristi Danileț cu care am stat de vorbă: 

Ministerul educatiei va decide dacă va fi o disciplină nouă. Acum am preferat varianta optională în care sa instruim profesori de istorie, civică sau română.

Le-am dat elevilor materiale gratuite ghidul si legea. Elevii sunt evaluati si notele sunt in catalog. Cunostintele legislative pe care le predau profesorii sunt in baza manualelor noastre . Consiliul de adm al scolii cu avizul ISJ. Se preda in 125 de scoli din Ro – un proiect pilot. 

Cristi Danileț crede că materia trebuie predată din clasele primare unde se poate începe cu informații despre siguranță și reguli de circulație. Foarte important: nu se predă dreptul elevilor: Ce conține însă această materie educație juridică? Concret ce învață copiii de diferite vârste? 

Tematica care intra este diversa tine de mai multe ramuri de drept. Noi nu predam drept elevilor. Elevii au nevoie de informații minimale despre drepturi, de ce libertatea nu prezinta doar drepturi, ci si obligatii, obligațiile pe care le au părinții față de copii și copiii față de părinți.

Despre violenta domestica si cum poate fi prevenita, despre pericolul consumului de substantele interzise, despre cum sa actioneze si sa se fereasca de agresiuni sexuale si nu numai, in ce condiții se pot casatorii oamenii, care sunt sanctiunile daca incalci regulile in scoala, care sunt regulile de circulatie si comportamentul dezirabil in ratb, reguli de calatorie inafara tarii, cum se deschide un cont bancar, reguli de securitate personala pe rețelele fb, whatsapp, snapchat.

Din clasele primare ar fi bine să înceapă, trebuie să știe reguli de circulatie, de navigare in online. 

La 14 ani copii deja răspund penal si contraventional si pot ajunge in fata judecatorului prin urmare este varsta maxima de la care copiii trebuie să primească acestea.

Gradual ar trebuie predate: la primare despre rutieră și siguranța, la gimnaziu despre violență, și la liceu, regulile de viață de familie și cetățenești. O astfel de materie trebuie să existe la cele 3 niveluri. 

După cum spuneam, aceste informații se predau deja în 125 de școli din țară, și la colegii și la licee tehnologice chiar. Nu contează tipul unității de învățământ. Este foarte important ca liceeni în special să înțeleagă de când răspund penal pentru faptele lor. 

Fiecare inspectorat școlar a aprobat materia. Programul e din 2013 cand s-a semnat protocol intre Ministerul Educației si Ministerul Justiției si au alcatuit o tematica orientativa si urmata apoi. Acum o scoala pot apela la profesorii de educație juridica sau specialisti care vin in scoli. Dar doar o ora e prea putin. Dar ar fi fantastic să să facă o oră pe săptămână pentru că materia este foarte multă. 

Acum 4 ani doar 4 licee preluaseră acest optional. Acum avem 125 de scoli – cea mai mică clasă e a 5-a, cea mai mare a 12-a. Avem si licee tehnologice, teoretice, colegii, scoli. Avem profesori care predau la o clasă si acum predau la 4 clase in scoala lor. 

În acest moment, manualele de civică nu oferă multe informații actualizate la viata noastra de acum. Cristi Danilet ne da un exemplu concret: al bullyingului vs violență. Cum știu copiii care  este diferența? 

In momentul in care copiii stiu si responsabilitatile lor, devin mai atenti, implicati si constienti. Respecta legea si autoritatile. Vor sti ce li se poate intampla daca intra in conflict cu legea sau dacă li se încalcă drepturi, cui să se adreseze. În prezent, informațiile sunt minimale la materii precum educație civică. 

Copilul trebuie să știe că agresiunea fizică, o piedică, un brânci, nu înseamnă  Bullying !! 

Există și o aplicație creată pentru elevi lege-n-dar, se numeste. Pe lângă materialele educaționale, pot folosi și consulta această aplicație pentru a se lămuri când se confruntă cu o problemă. 

În proiect sunt implicați direct magistrati și învață aplicat. Elevii au la dispozitie procese simulate, o vizita virtuala in tribunal si o aplicatie: LEGE-N-DAR. 

Despre cyberbullying se vorbeșe mult în ultima perioadă dar e esențial să știm că agresiunea fizică, o piedică, un brânci, nu înseamnă  Bullying. Un copil trebuie să știe că se poate adresa justiției în acest caz.  

Uneori legislatia nu e suficienta, iar persoanele satajate nu stiu cui sa se adreseze si le e rusine. 

Din păcate, în pandemie a crescut numărul infracțiunilor online, șantajul asupra cărora mulți minori cad este tot mai des. Copii convinși să trimită poze cu ei în ipostaze indecente, nu stiu ce înseamnă asta, sunt cam 4 mii de victime (dar numărul e mult mai mare, acestea sunt doar cazuri declarate), și tot atâția infractori, mai subliniază judecătorul Cristi Danileț, în podcastul Educație pentru Viață. 

 

Previous Article Credit pentru tinerele familii pentru plata cresei, gradinitei sau afterschool-ului si extinderea programului de fertilizare in vitro, masurile promise de coalitia de guvernare pentru 2022
Next Article Un mesaj pe care o să îl prețuiesc mult

About Author

Alexa Stănescu

Bună! Sunt Alexandra Stănescu și cred că măcar în treacăt m-ai auzit la Europa FM, în ultimii 11 ani. Dacă ți-a plăcut articolul, lasă-mi te rog un comentariu și dacă vrei să dai vestea mai departe cu un share. Multumesc

Related Posts

  • Proiect: 2000 de lei, trusou pentru nou-nascuti, acordat mamelor aflate in situații vulnerabile

    martie 11, 2022
  • Vom avea mai multe creșe în România? Interviu despre Educație Timpurie, cu Cristiana Boca de la Centrul Step by Step

    ianuarie 25, 2022
  • Caravana Siguranță Auto: Peste 1200 de copii au circulat în siguranța, in 2021

    noiembrie 6, 2021

1 Comment

  1. Pingback: Acțiuni de educație juridică în aprilie 2022 - JURIDICE

Leave a Reply

Anulează răspunsul

Abonează-te!

Înscrie-te aici cu adresa de e-mail ca să primești articolele noi::

My Social Media

Postări populare

  • Strategia de educatie parentala contine cursuri pentru toti parintii o data la 3-4 ani, dar nu sunt obligatorii aprilie 21, 2022
  • oua vopsite, Paste
    De sărbători păstrăm toate amintirile din copilărie și creăm unele noi cu copiii aprilie 23, 2022
  • Copiii se nasc analfabeti functional / Idei ca sa ajutam copiii sa înteleaga un text mai 15, 2022
  • Parinti, repetati dupa mine: Incepe scoala! Incepe scoala! Incepe scoala mai 2, 2022

Instagram

alexa_stanescu

Zilele acestea au fost publicate testele Evaluarii Zilele acestea au fost publicate testele Evaluarii Nationale la cls a II-a și am fost curioasă să văd dacă D. ar ști să rezolve, desi e abia clasa I. Știți, entuziasmul părintelui care abia așteaptă să înceapa diversificarea bebelusului. Așa și eu, cu o nouă etapă. Practic în clasa a doua se încheie ciclul scris – citit, așa că, această evaluare este una firească, nu o contest, așa cum aș fi făcut-o probabil acum 2-3 ani. Abia acum îi înțeleg importanța, mai ales că joi un raport realizat ce-i drept pe un eșantion mic de copii, arată că 42 % dintre elevii din clasele I-VIII din rural și urban nu înțeleg un text și nu pot formula idei proprii.

Articol intreg pe blog si in bio 

#scoalacopii 
#citit 
#copiiicitesc 
#analfabetismfunctional 
#momblogger 
#viatacucopii
Nu îi mai încape zmeura pe degetul mare, semn că a crescut, dar în suflet tot copil mic este tocmai pentru că îi place să își pună zmeură pe degete. 💜❤️

#followme 
#instalove 
#lifewithkids 
#copilarie 
#copilariefericita 
#momblogger 
#parenting
D. meșterește invenții toată ziua. E la vârst D. meșterește invenții toată ziua. E la vârsta la care tot ce vede nou, orice experiență vrea să o multiplice. 
Uite așa mă trezesc că vrea să construiască un lift, un frigider, să extragă benzină din curte ( ce bine ar fi):)) oricum, numai invenții una și una de îți stă mintea în loc. 

În sfârșit e destul de mare încât să meargă intr-o tabără urbană ( adică de dimineața până seara!  Mai avem până la independența totală🤣

Găsiți în stories ce au pregătit cei de la @oraselulcunoasterii  pentru taberele urbane care încep în iulie. Vedeti și pe care a ales-o D. 

O tabără costă 800 de lei, si durează o săptămână, de dimineata la 9 pană seara la 18, copiii mănâncă și învată experimente multe. 
Dacă va găsi petrol in curte, sau îmi face niste panouri solare, vă zic🤣

#tabăraurbană 
#sțiințacopii 
#oraselulcunoasterii 
#experimentestiinta
#ad
Ziceți și voi… #lifewithkids #viatacucopii Ziceți și voi… 

#lifewithkids 
#viatacucopii 
#momblogger
După ce a făcut 2 ani și jumătate nu am mai nu După ce a făcut 2 ani și jumătate nu am mai numărat lunile, mi s-a părut greu de reținut și inutil, așa că de atunci zic că micul Blond are 3 ani. Dar nu, abia azi a făcut 3 ani și sunt atât de uimită de tot ce mă învață copilul asta. Tot ce frati-su nu mi-a arătat in 7 ani și jumătate ai lui. E greu cu un taur in familie dar și frumos. 

🥳🥳🥳🥳🌷🌷🌷🍴🍽🍴🍽
Mereu mi-am dorit un party în curte cu prieteni care nu se cunosc dar sigur se vor simți bine. 

N-a văzut curtea noastră atâția oameni la un loc de 7 ani de când stăm aici. 
Am alergat și după copii dar am și vorbit de ale noastre noi adulții și tare bine ne-a fost pentru suflet. Aveam mare nevoie de o zi în care să mă încarc din energiile și discuțiile cu prietenii. Sper să mă țină toată săptămâna. Apoi, mai facem. Ne-a plăcut!

#lamultiani 
#partyincurte
#viatalatara 
#petrecerelacurte 
#momblogger
Începe școalaaaaaa/ grădinița! Pentru o lună, Începe școalaaaaaa/ grădinița! Pentru o lună, daaar, e o lună întreagă (să dea Domnul si Maica Precistă să nu se îmbolnăvească). 
Continuarea ar fi: începe școala și eu ….stau in mijlocul casei si beau cafeaua in liniste, sau respir pe balcon și mă bucur de soare 5 minute până plec la serviciu… in liniste. Ați înțeles ideea? Faceți cu mine acest exercitiu, chiar dacă sunteți la birou, măcar sunteti singuri, sau mă rog, cu adulți care nu vă cer ceva la fiecare secundă🤣🤣

Link in bio si in comments către articol😉

#incepescoala 
#vacantadeprimavara 
#schoolisback 
#backtoschool 
#momblogging
#momlife
În vacanță nu am reușit să citesc cât aș fi În vacanță nu am reușit să citesc cât aș fi vrut, dar cum am prins această carte nu aș mai fi lăsat-o jos, dacă nu auzeam mama la fiecare minut:) 
Cartea a venit la mine împreună cu o informație pe care vreau să o dau mai departe, în luna dedicată constientizării autismului. 

Dacă știți părinți care au copii diagnosticați cu autism, spuneti-le despre piano therapy. 

Piano therapy, așa cum spune și numele este terapie prin pian, pentru copiii cu autism. 
Este o metodă unica in România și internațional, fondată de Tatiana Dănciulescu, in 2014. 

Este o metodă complementară, nu înlocuieste alternativele, care urmăreste evoluția copiilor cu autism pe termen lung. 

Terapia este pentru copii de peste 4 ani.

Dacă vrei să ajuți copiii cu autism să facă terapie prin pian, poți deveni profesor sau poți dona ore de terapie copiiilor care nu își permit asta, in contul Asociației Piano Therapy. 

IBAN:RO56 BACX 0000001408168000

Rezultate: 
*sporirea atenției
*îmbunatățirea limbajului 
*dezvoltarea motricității
*scăderea ratei comportamentului distruptiv

#pianotherapy
#autismawareness 
#constientizareautism
Cea mai mare surpriză când ne-am întors acasă Cea mai mare surpriză când ne-am întors acasă a fost ariciul găsit în curte. Mititelul ( not really) respira speriat și sacadat pentru că îl lătrau de zor cățeii noștri. 

L-am dus înapoi în câmp, unde cred că a răsuflat ușurat. 

#viațalațară 
#innatura 
#lifeinnatural🌱🌲🍁🍂🌸 
#momblogger
Mai multe... Follow on Instagram

Arhive

© Copyright 2014. Theme by BloomPixel.