Pentru prima oară, cineva a pus România pe harta lucrurilor bune care se întâmplă pentru a spori siguranța auto. Fundatia Sigurantă Auto Copii a obținut premiul Comisiei Europene Road Safety Charter Awards. Dacă în țară nu se recunosc meritele, măcar alții să o facă.
Pentru că ONG-uri și oamenii care pun multă pasiune reușesc să facă minuni, și nu mai pot aștepta după statul român, să se trezească la realitate, să nu mai moară 5 oameni pe zi. Așa cum bine știti suntem pe primul loc la decese in accidente rutiere in UE și în 2020.
În calitate de ambasador al Centrului Siguranță Auto Copii am făcut un interviu cu Alice Dona, fondatoarea Centrului si a programelor de prevenție pentru siguranța copiilor în trafic. Pentru cine nu știe, găsiți pe blogul meu o multime de articole despre Centru, cum să îți alegi un scaun auto bun și omologat, de ce e nevoie de un scaun care să nu fie cel mai ieftin și mai ales testat.
Sunt multi care promit siguranța copiilor în mașină, majoritatea însă fac doar marketing și vând și scaune neomologate! Mare atenție. Vă recomand ca după ce cumpărați un scaun să mergeți să îl verificați la centrul de siguranță auto.
-
Povesteste-ne despre programele cu care ai aplicat ? Ce reprezintă această competiție Road Safety Charter Awards?
Pentru Road Safety Charter Awards 2021 am aplicat cu cele 3 proiecte importante dezvoltate de Fundatia Siguranta Auto Copii: Caravana Natioala Siguranta Auto Copii, Prima Scoica si Verde pentru Siguranta (proiectul nostrum de reciclare sustenabila a scaunelor auto uzate)
-
Cu cine ai concurat?
Am concurat cu peste 100 de participanți din diverse țări ale Uniunii Europene: organizații non-guvernamentale sau guvernamentale, institutii academice, întreprinderi private.
Este extrem de onorant pentru noi, Fundatia Siguranta Auto Copii, că am reusit să punem România pe harta Uniunii Europene de data asta nu cu o cifră in statistica durerii, ci printr-un proiect destinate protejarii vietii si sanatatii vlastarelor noastre.
-
Ce reprezintă acest premiu pentru tine?
Este vorba despre doua premii, pentru ca, in final, spre marea noastra supriza si infinita bucurie a fost vorba atat de premiul “Excelenta in Siguranta in Transporturï” la categoria Asociatii si Fundatii, cat si de marele premiu a Comisiei Europene, premiul Jaques Barrot. Acest mare premiu a fost castigat prin votul publicului prin votul a peste 70% din participantii din intreaga Uniune Europeană.
Este cea mai importanta distinctie pe care Comisia Europeană o acordă anual pentru contributia adusa de reprezentantul unei tari in domeniul sigurantei rutiere si este extrem de onorant pentru noi, Fundatia Siguranta Auto Copii, că am reusit să punem România pe harta Uniunii Europene de data asta nu cu o cifra in statistica durerii, ci printr-un proiect destinate protejarii vietii si sanatatii vlastarelor noastre.
-
Care a fost momentul în care ti-ai zis că poți face ceva pentru siguranța copiilor ? Ce oferi diferit pe piață față de alții care promit siguranta copiilor?
În urmă cu aproape 3 ani cand am realizat ca fara o implicare activa in acest domeniu al sigurantei rutiere a celor mici, Romania va ramane constant in topul statisticilor negre in privinta deceselor si ranirii grave a copiilor prin accidente rutiere.
Investigand mai departe cauza producerii acestor evenimente, am ajuns la concluzia ca lipsa informatiei si a campaniilor de constientizare destinate adultilor responsabili stau la baza gradului mare de victimizare in randul micilor pasageri si anume aproximativ 76% dintre copii sunt transportati in autovehicile fara a fi asigurati intr-un scaun auto corespunzator varstei lor sau maar asigurati cu centura de siguranta.
De la aceasta concluzie am inceput in parallel cele 3 proiecte de educare si constientizare:
- Prima Scoica, proiect destinat viitorilor parinti, menit sa ii obisnuiasca cu ideea că încă de la primul drum bebelusii trebuie transportati in scaun auto
- Proiectul Caravana Națională Siguranta Auto Copii prin care oferim cursuri gratuite de siguranta auto copii si prim ajutor in caz de accident rutier pentru parinti
- Proiectul Verde pentru Siguranta prin care încurajăm parintii să recicleze in mod sustenabil scaunele auto pe care nu le mai folosesc și îi inițiem in privinta achizitiei unui scaun auto din grupa urmatoare de varsta, astfel incat sa nu considere ca cei mici sunt deja “mari”si pot circula asigurati doar cu centura inainte de a ajunge la limita uperioara de inaltime prevazuta de lege si anume 135 cm.
Un alt diferentiator major a activitatii desfasurate de noi este acela ca noi recomandam strict scaune auto testate la impact, adica acele dispozitive care au fost verificate din punct de vedere al protectiei pe care ofera copiilor in cazul producerii unui accident auto.
-
De unde vin dorinta și ambitia ta pentru aceste proiecte, pentru că nu e ușor să te lupți cu legi si aplicarea lor mai ales? Cum schimbam mentalitati, cum educam părintii în această zonă?
Sunt o persoana tenace si responsabila, iar daca ma implic intr-un proect, atunci toata energia si determinarea ma ajuta sa trec peste obstacole. In plus, am avut marele noroc de a avea alături o echipa extrardinara, de voluntari inimosi, gata sa se implice trup si suflet in proiectele pe care le-am initiat in cei peste 2 ani si jumatate de activitate ai Fundatiei Siguranta Auto Copii.
Gradul de utilizare a scoicilor a crescut cu peste 30% în ultimii 2 ani, doar in centrele Siguranță Auto Copii din țară
-
Cum ajungi la sute de mii de parinti? Cum îi aduci la Centru si ce crezi că îi convinge să cumpere un scaun auto?
Mesajele transmise in Social Media direct de noi sau prin Ambasadorii Fundatiei Sigranta Auto Copii sunt un factor determinant in a convinge parintii sa calce pragl celor 3 Centre de Siguranta, sa testeze scaunele auto potrivite varstei, inaltimii si greutatii copiilor lor si adecvate masinilor in care vor fi utilizate. Pentru noi nu este important ca părintii sa achizitioneze scaune auto din Centre, ci sa inteleaga care sunt modelele potrivite in fiecare caz in parte si sa ia ulterior decizia corecta.
-
Care sunt 2 mituri legate de siguranta copiilor cu care vin parintii la Centru? Ce asteptări au ?
Primul mit este mitul Isofix-ului. Multi parinti cred in mod gresit ca un scaun cu Isofix este mai sigur comparativ cu unul cu prindere in centuri, lucru complet fals si usor de demonstrat daca ne raporam la statisticile din țările nordice unde cele mai multe saune comercializate sunt cu prindere in centuri si unde numarul de decese prin accidente rutiere in randul copiilor este 0 de multi ani consecutiv.
Al doilea mit este acela ca poti pune un bebelus mic direct in scaun de grupa mai mare, sărind etapa obligatorie a scoicii.
Ambele mituri sunt, din pacate, întretinute e marketing-ul agresiv al unor firme producatoare de “saune auto pentru copii”, firme care ar trebui, daca activeaza pe aceasta piata să pună siguranta micilor pasageri mai presus decat profitul imediat.
-
Ai avut moment in care ai vrut să te oprești? Să spui stop, nu mai pot, fac degeaba ?
Nu, niciodata. Dupa cum am spus, am o fire tenace si perseverenta.
-
Simți că încetul cu incetul câstigi teren? Sunt mai mulți copii in siguranta in masini acum fata de acum 2 ani? Putem sa speram?
Da. Dacă ma bazez pe statistica Centrelor noastre, vad ca cel putin in cazul nou-nascutilor, gradul de utilizare a scoicilor a crescut cu peste 30% in ultimii 2 ani.
-
Ai dus multe campanii de constientizare.. Ai vorbit cu părinti care au fost implicati în accidente cu copiii si care aveau scaune auto care le-au salvat viata?
Da, am avut multe discutii cu parinti implicati in accidente rutiere in care copiii erau prezenti in masina in momentul producerii accidentului. Cel mai tare m-a impresionat cazul unei mămici, implicata intr-un accident rutier in perioada in care era insarcinata cu baietelul. In accident si-a pierdut viata fetita de 3 ani, din pacate transportata intr-un scaun auto netestat. Mamică insarcinata cu cel de al doilea copil a luat in acel moment decizia de a nu mai face vreodata vreun compromis în privinta sigurantei in masina si s-a asigurat că dupa nașterea bebelusului alege și instaleaza corect, intr-un centru specializat, cele mai sigure scaune auto pentru copilasul sau.
Felicitări pentru munca depusă și pentru acest premiu la care simt că puțin am contribuit și eu și îți multumesc pentru că m-ai ales sa fac parte din această călatorie cu tine si Centrul Siguranță Auto Copii.
https://alexisme.ro/2021/11/06/caravana-siguranta-auto-peste-1200-de-copii-au-circulat-in-siguranta-in-2021/
Leave a Reply