Multă vreme m-am gândit și răzgândit în privința conceptului de vacanță. Ce înseamnă vacanță pentru un copil de 6 ani care oricum nici nu mai iese pe ușă dimineața ca să meargă la școală, ci se dezbracă de pijama cu camera închisă înainte să înceapă ora.
Nu-i așa că și tu abia așteptai vacanța când erai mică ? Să te trezești târziu, să nu faci școală, teme, tot tacâmul.
Acum că sunt mamă de școlar.. gândesc altfel. Probabil că știi deja că eu l-am lăsat pe D. să învețe în ritmul lui, până a ajuns la școală. Acum, în clasa pregătitoare simt că are nevoie de multă repetiție ca să învețe mai bine să scrie și să citească. Sigur că nu pun presiune pe el, nu sunt o mamă nebună cu idei crețe că trebuie să citească cursiv copilul în clasa pregătitoare. Și nici în clasa 1 dacă nu o face nu mă panichez. E timp, dar nici nu vreau să fie frustrat dacă restul colegilor vor citi mai bine.
Dar m-am convins, mai ales acum, că are nevoie de ajutor și rutină ca să păstreze ceea ce e învățat fresh in his head. Cu școala online doamna învățătoare nu îi mai poate ține stiloul în mână ca să îl îndrume, iar pe noi părinții ne-arugat să nu stăm cu ei pentu că suntem tentați să îi ajutăm și să le suflăm răspunsuri. Așa este. Iar eu oricum nu puteam sta cu micul Blond în aceeași cameră în timpul orelor, așa că D. lucrează singur, își deschide singur plaforma video și caietele.
-
Program de trezire. Trezim copilul devreme și în vacanță?
Îți dai seama că nu am înnebunit să îl trezesc la 7 jumătate, când mă rog cu cerul și pământul să mă dau eu jos la 7 din pat fără micul Blond atașat, ca să stau în liniște măcar o jumătate de oră dimineața. Daaar nu se întâmplă. Cel mic se trezește tot la 7-7.30, iar D. doarme până pe la 8- 8:30. Nu cred că e un capăt de lume dacă se odihnește copilul mai mult și nici nu îl pot chinui de dragul rutinei.
-
Cum îl conving să facă exerciții? Secretul? Mă mulțumesc cu orice, chiar dacă nu este ca la carte!
Totuși, de dragul și eficiența rutinei mă țin de câteva zile să repete litere, să citească niște cuvinte de pe cartonașele pe care i le-am cumpărat. O să vă arăt cu ce caiete si cărți m-am înarmat.
Problema este însă că NU reușesc să îl conving să facem exerciții. Uneori în disperare de cauză facem matematică în timp ce coacem o prăjitură și îl întreb câte ouă pun la aluat, câte rămân pt cremă, chestii simple dar să știu eu că îi funcționează creierașul.
Luptele de putere mă epuizează. Ba nu vrea să lucrăm dimineața sau la prânz (când doarme frati-su si avem liniste), ba mă tot amână. Atentie: Dacă există cumva oameni care mă citesc și nu au copii, îi rog frumos să nu își arunce ochii peste cap și să zică:
-Cum adică nu vrea? Îl ameninți! Nu îi dai TV până nu face.
Mda.. vă anunț cu regret că nu merge așa, pentru că devine nervos, frustrat și necooperant. Și cu un copil care nu are chef să facă ceva, mai bine o lași baltă. Mi s-a întâmplat, am căzut în această capcană și m-am oprit la timp, pentru că dacă ne certăm când învață literele, NU o să mai vrea să învețe. Și nu risc asta.
Materiale: Noi avem cărți de la editura Didactică Publishing House, cu cariocă ce se șterge de N ori. O carte genială pe care am primit-o cadou, nu m-am uitat ce editura este. Cartea e plină de jocuri amuzante cum mi-aș fi dorit și eu să am când eram la școală. E o plăcere să le faci. Până și lui D. îi place.
-
Trucuri ca să îl ajut să VREA să citească
D. e într-un moment in care vrea să citească dar nu mereu. Așa că mă tot gândesc cum să fac să îl ajut. I-am cumpărat cartonașe de la editura Gama, ce conțin cuvinte mici desparțite în silabe pentru că așa au învățat de la grădi – fonetic.
Zilele trecute am găsit tot de la Gama, niște cărți cu personajele lui favorite din Eroi în Pijama, cărti pentru nivel de începător. Nu am reusit să finalizez comanda pentru că alergam prin casă după frati-su. Azi, sotul îmi zice că i-a cumpărat niște cărti cu Eroi in Pijama ca să învețe să citească:) Deci, clar gândim la fel: copilul trebuie să îi placă ce va citi și cum altfel dacă nu cu personaje îndrăgite?
Am mai găsit aici o sursă bună după care lucrăm. Le puteți printa dar și cumpăra pentru că sunt la un preț modic.
-
Ora de culcare?
Îți spun sincer că deocamdată nu mă panichez. Tot între 21-22.30 se culcă. Din păcate, încă depinde de somnul fratelui mai mic. Normal că nu vrea să se culce el înaintea bebelușului, dar am decis că vom face eforturi de culcare până în ora 22 cu o săptămână înainte să înceapă școala în ORICE formă. Până la urmă după ce se va trezi devreme câteva zile, corpul se va regla singur cu somnul. M-am convins.
__________
Dacă ți-a fost de folos articolul, mă bucur tare mult și îi poți povesti și altei mame care încearcă să își ajute copilul să citească. Abia aștept să îi arăt cărțile cu Eroii lui preferați, mâine când sosesc.
Dacă ai și tu alte idei cum să îl fac pe D. să citească, aștept cu drag.
Până atunci să ne mai bucurăm de vacanță puțin!
Leave a Reply