3 zile și 20 de minute ( prima zi au stat 20 de minute) în 3 săpămâni. Atât a fost la școală D. acum, în clasa pregătitoare de când a început pe 14 septembrie. De fel se îmbolnăvea des la grădiniță, dar am sperat că la școală va fi alta situația. Mai ales că poartă mască, mi-am zis.
Nu-i așa că și voi v-ați pus aceste întrebări de genul: de ce se răspândesc viruși, deși copiii și profesorii poartă măști? De ce s-a îmbolnăvit copilul meu de viroză, sau a avut muci și a tușit? De ce masca nu îl protejează de viruși în general, așa cum ne așteptăm? Îl va proteja de gripă? Dar de Covid?
Eu sunt un părinte grijuliu și responsabil care își va trimite în continuare copilul la clasa pregătitoare cu mască & gel alcoolic și dezinfectant și cu gândul că a înțeles regulile corect. Nu sunt însă nici naivă să cred că nu se va îmbolnăvi și nici că masca îi va oferi o protectie 100 %. Dar pot să sper că va reduce din riscuri. Masca de tip medical purtată corect poate proteja însă până la 98%, așa încât mai bine îl învăț ce trebuie să facă!
Și totuși, nu a fost așa.
Am stat de vorbă cu medicul Sandra Alexiu, președintele Asociatiei Medicilor de Familie București – Ilfov, care mi-a înșiruit multe motive pentru care copiii încă se îmbolnăvesc chiar dacă poartă măști.
Părinții care cumpără măști de tip medical, iau de tip adult și le fac un nod la fiecare agățătoare, sau le rotesc în „X” pe după ureche se se creează un pliu iar pe acolo intră orice!
-
De ce copiii care poartă măști se îmbolnăvesc și de alți viruși sau viroze?

Dr. Sandra Alexiu: Cel mai probabil cei mici nu poartă corect măștile. Am observat asta și cred că nu află informația corectă, fiindcă nu e vorba doar de copii. Foarte puțini copii poartă corect măști, pentru că părinții lor nu le explică sau nu le cumpără măști adaptate pentru copii. Medicale, nu de bumbac.
Părinții care cumpără măști de tip medical, iau de tip adult și le fac un nod la fiecare agățătoare, sau le rotesc în „X” pe după ureche. Din păcate, acest lucru le îndoaie în lateral, se creează un pliu și pe acolo intră orice, nu se face etanșeizarea corectă a măștii medicale. Decât să improvizăm, mai bine achiziționăm din start măști speciale pentru copii. Acestea sunt mai mici si au numeroase modele, sunt atractive și colorate.
Măștile de bumbac sunt utile, dar nu protejează în procent atât de mare ca măștile medicale. În plus, ele trebuie schimbate și întreținute corespunzător. Ar trebui spălate și călcate zilnic, în plus ar trebui să avem câteva de schimb.
Din păcate, în ciuda filmulețelor explicative de pe programele TV, măștile se manevrează totalmente eronat. Am văzut adulți și vârstnici cum dau jos masca sub barbă, să respire mai adânc, sau o dau jos dacă strănută pentru a nu o deteriora, o poarte doar peste gură sau nici măcar, o ating des, apoi o trag iar peste nas. De fapt masca nu trebuie atinsă pe partea expusă, se manevrează doar din urechiușele elastice, NU se atinge pe material.
Pentru a pune corect masca trebuie găsită marginea cu banda de metal, care se modelează pe forma nasului, apoi partea opusă se trage peste gură până sub bărbie. Cei care poartă ochelari trebuie să îi pună peste mască, pentru a evita aburirea lor.
ȘI pe stradă și în mijloacele de transport în comun, masca se poartă greșit. Nici profesorii nu o pun cum trebuie, justificând că pentru că nu se aude când vorbesc elevilor. Exemple pot fi foarte multe, mai spune dr. Sandra Alexiu.
Această fâțâială dă-te jos din autobuz dă masca jos, intră în magazine, pune-o la loc nu ajută
-
Sunt utile măștile de bumbac? Cât de des trebuie schimbate la copii?
Dr. Sandra Alexiu: Dacă mă întrebați, eu recomand măștile chirurgicale pentru copii. Dintr-un material special, adaptat, cu pori foarte mici, în trei straturi, un fel de hârtie care absoarbe, dar nu se umezește așa ușor.
Cele de bumbac, colorate și drăguțe, NU protejează foarte mult, pentru că nu împiedică trecerea virusurilor prin ele. Măștile eficiente trebuie să aibă niște pori de dimensiune suficient de mică încât să împiedice particulele (microbi sau praf) să treacă bariera, ori la cele de bumbac asta nu se întâmplă. În plus se și umezesc mai repede pentru că stau altfel pe față, mai aproape de piele.
În schimb, masca de uz medical are acele pliuri, în momentul în care o pui pe nas, o fixezi și o tragi în jos, se desface ca un acordeon și se creează un spațiu liber care permite să se respire.
Măștile medicale se schimbă la maximum 4 ore. Dar să știți că și modul în care schimbăm masca este foarte important. Această fâțâială dă-te jos din autobuz dă masca jos, intră în magazine, pune-o la loc nu ajută și de aceea e util să purtăm mereu masca, pentru că dacă o atingem ea devine un rezervor care ne face vulnerabili.
Și trebuie îndepărtată și pusă alta, iar între operațiunea de schimbare, mâinile trebuie igienizate, mai spune medicul Sandra Alexiu.
-
Trimitem copilul la școală cu mască dacă are muci?
Dr. Sandra Alexiu: Multi părinți sunt îngrijorați dacă măștile se umezesc și copiii sunt trimiși răciți la școală cu secreții nazale … sigur că asta nu trebuie să se întample, să îi trimită astfel dar știm că unii o fac.
Ei bine, toți copiii ar trebui să fie văzuți dimineața la intrarea în școală de un cadru medical. Acesta poate fi primul care observă un copil răcit (pe care îl trimite înapoi acasă), sau o mască purtată incorect, în acest caz explică acelui copil ce trebue să facă. Sigur, este un proces de durată, dar copiii sunt intuitivi și învață repede prin asocierea cu joaca.
-
Reguli pe care să i le repeți zilnic copilului:
(puteti descarca posterul si să îl puneti in camera copilului sau la baie)
- Înainte să pui masca pe față, spală-te pe mâini!
- Când pui masca pe față manevreaz-o de urechiușe, Nu pune mâna pe ea!
- Dacă schimbi masca, arunc-o imediat la gunoi și dezinfectează-te pe mânuțe!
- Dacă strănuți, schimbă masca, arunc-o la gunoi pe cea umedă, dezinfectează-te pe mânuțe și pune apoi o mască nouă!
- Dacă te joci și te atingi cu un coleg nu pune mâna la ochi, nas sau gură până nu te speli pe mâini sau te dezinfectezi cu gel alcoolic.
- Scoate masca de urechiușe, nu pune mâna pe material.

Vă las un video făcut de medici din spitalul din Colorado, cu instructiuni pentru copii. Este în engleză, dar e foarte explicativ din imagini. Arătați-le copiilor filmuletul de ORICÂTE ORI e nevoie! Zilnic dacă se poate, până se plictisesc, dar s-ar putea să le placă odată ce învață clipul.
—–
Eu i-am dat copilului meu 2 măști de bumbac zilnic, dar voi încerca și varianta cu cele medicale pentru copii. Se găsesc deja în supermarket dar sunt disponibile și online. Încă nu am ales, le verific cu atenție că nu fie nici prea ieftine, căci sigur sunt ineficiente.
Masca nu protejeaza pe cel ce o poarta, ci opreste stropii de saliva si reduce imprastierea ca raza si ca densitate.
Reduce.
Pt a infrana imbolnavirea, e nevoie de profilaxie si igiena vietii, personalizat cu fiecare copil + familie, despre asta ar fi interesantr de discutat cu doamna doctor. La noi medicul a evaluat tot istoricul medical al copilului, parintulor, bunicilor si familia extinsa, modul de viata si dat niste recomandari. Medic de moda veche, in varsta de 70 de ani, rupt din cartile despre bunatate…
Multumesc, pentru raspuns,
BIne, din pacate copiii sunt copii si stiu ca se ating la gura, nas, esi sunt mai constiinciosi ca noi, au totusi scapari. Oircum ei se adapteaza mult mai usor.