• Home
  • De suflet
  • Podcast
    • Cu capul în nori
  • Interviuri
  • Campanii pentru părinți
  • Viața la țară
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Amintiri din bucătărie
    • Activități cu copiii
  • Recomand
Facebook Twitter Google+
Alexisme
  • Home
  • De suflet
  • Podcast
    • Cu capul în nori
  • Interviuri
  • Campanii pentru părinți
  • Viața la țară
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Amintiri din bucătărie
    • Activități cu copiii
  • Recomand
Home  >  Părinți & copii  >  De ce se îmbolnăvește copilul la școală, deși poartă mască?
Părinți & copii

De ce se îmbolnăvește copilul la școală, deși poartă mască?

Alexa Stănescu octombrie 13, 2020 masca copii, masca la scoala, masca purtata corect, viroze masti 2 Comments 1807 Views

3 zile și 20 de minute ( prima zi au stat 20 de minute) în 3 săpămâni. Atât a fost la școală D. acum, în clasa pregătitoare de când a început pe 14 septembrie. De fel se îmbolnăvea des la grădiniță, dar am sperat că la școală va fi alta situația. Mai ales că poartă mască, mi-am zis.

Nu-i așa că și voi v-ați pus aceste întrebări de genul: de ce se răspândesc viruși, deși copiii și profesorii poartă măști? De ce s-a îmbolnăvit copilul meu de viroză, sau a avut muci și a tușit? De ce masca nu îl protejează de viruși în general, așa cum ne așteptăm? Îl va proteja de gripă? Dar de Covid?

Eu sunt un părinte grijuliu și responsabil care își va trimite în continuare copilul la clasa pregătitoare cu mască & gel alcoolic și dezinfectant și cu gândul că a înțeles regulile corect. Nu sunt însă nici naivă să cred că nu se va îmbolnăvi și nici că masca îi va oferi o protectie 100 %. Dar pot să sper că va reduce din riscuri. Masca de tip medical purtată corect poate proteja însă până la 98%, așa încât mai bine îl învăț ce trebuie să facă! 

Și totuși, nu a fost așa.

Am stat de vorbă cu medicul Sandra Alexiu, președintele Asociatiei Medicilor de Familie București – Ilfov, care mi-a înșiruit multe motive pentru care copiii încă se îmbolnăvesc chiar dacă poartă măști. 

Părinții care cumpără măști de tip medical, iau de tip adult și le fac un nod la fiecare agățătoare, sau le rotesc în „X” pe după ureche se se creează un pliu iar pe acolo intră orice!

 

  • De ce copiii care poartă măști se îmbolnăvesc și de alți viruși sau viroze?

cum sa porti masca corect
Foto: Hamilton Health Sciences

Dr. Sandra Alexiu: Cel mai probabil cei mici nu poartă corect măștile. Am observat asta și cred că nu află informația corectă, fiindcă nu e vorba doar de copii. Foarte puțini copii poartă corect măști, pentru că părinții lor nu le explică sau nu le cumpără măști adaptate pentru copii. Medicale, nu de bumbac. 

Părinții care cumpără măști de tip medical, iau de tip adult și le fac un nod la fiecare agățătoare, sau le rotesc în „X” pe după ureche. Din păcate, acest lucru le îndoaie în lateral,  se creează un pliu și pe acolo intră orice, nu se face etanșeizarea corectă a măștii medicale. Decât să improvizăm, mai bine achiziționăm din start măști speciale pentru copii. Acestea sunt mai mici si au numeroase modele, sunt atractive și colorate.

Măștile de bumbac sunt utile, dar nu protejează în procent atât de mare ca măștile medicale. În plus, ele trebuie schimbate și întreținute corespunzător. Ar trebui spălate și călcate zilnic, în plus ar trebui să avem câteva de schimb.  

Din păcate, în ciuda filmulețelor explicative de pe programele TV, măștile se manevrează totalmente eronat. Am văzut adulți și vârstnici cum dau jos masca sub barbă, să respire mai adânc, sau o dau jos dacă strănută pentru a nu o deteriora, o poarte doar peste gură sau nici măcar, o ating des, apoi o trag iar peste nas. De fapt masca nu trebuie atinsă pe partea expusă, se manevrează doar din urechiușele elastice, NU se atinge pe material.

Pentru a pune corect masca trebuie găsită marginea cu banda de metal, care se modelează pe forma nasului, apoi partea opusă se trage peste gură până sub bărbie. Cei care poartă ochelari trebuie să îi pună peste mască, pentru a evita aburirea lor. 

ȘI pe stradă și în mijloacele de transport în comun, masca se poartă greșit. Nici profesorii nu o pun cum trebuie, justificând că pentru că nu se aude când vorbesc elevilor. Exemple pot fi foarte multe, mai spune dr. Sandra Alexiu.  

 

Această fâțâială dă-te jos din autobuz dă masca jos, intră în magazine, pune-o la loc nu ajută

  • Sunt utile măștile de bumbac? Cât de des trebuie schimbate la copii? 

Dr. Sandra Alexiu: Dacă mă întrebați, eu recomand măștile chirurgicale pentru copii. Dintr-un material special, adaptat, cu pori foarte mici, în trei straturi, un fel de hârtie care absoarbe, dar nu se  umezește așa ușor. 

 

Cele de bumbac, colorate și drăguțe, NU protejează foarte mult, pentru că nu împiedică trecerea virusurilor prin ele. Măștile eficiente trebuie să aibă niște pori de dimensiune suficient de mică încât să împiedice particulele (microbi sau praf) să treacă bariera, ori la cele de bumbac asta nu se întâmplă. În plus se și umezesc mai repede pentru că stau altfel pe față, mai aproape de piele.

În schimb, masca de uz medical are acele pliuri, în momentul în care o pui pe nas, o fixezi și o tragi în jos, se desface ca un acordeon și se creează un spațiu liber care permite să se respire. 

Măștile medicale se schimbă la maximum 4 ore. Dar să știți că și modul în care schimbăm masca este foarte important. Această fâțâială dă-te jos din autobuz dă masca jos, intră în magazine, pune-o la loc nu ajută și de aceea e util să purtăm mereu masca, pentru că dacă o atingem ea devine un rezervor care ne face vulnerabili. 

Și trebuie îndepărtată și pusă alta, iar între operațiunea de schimbare, mâinile trebuie igienizate, mai spune medicul Sandra Alexiu.  

  • Trimitem copilul la școală cu mască dacă are muci?

Dr. Sandra Alexiu: Multi părinți sunt îngrijorați dacă măștile se umezesc și copiii sunt trimiși răciți la școală cu secreții nazale … sigur că asta nu trebuie să se întample, să îi trimită astfel dar știm că unii o fac. 

Ei bine, toți copiii ar trebui să fie văzuți dimineața la intrarea în școală de un cadru medical. Acesta poate fi primul care observă un copil răcit (pe care îl trimite înapoi acasă), sau o mască purtată incorect, în acest caz explică acelui copil ce trebue să facă. Sigur, este un proces de durată, dar copiii sunt intuitivi și învață repede prin asocierea cu joaca. 

 

  • Reguli pe care să i le repeți zilnic copilului: 

(puteti descarca posterul si să îl puneti in camera copilului sau la baie)

  1. Înainte să pui masca pe față, spală-te pe mâini!
  2. Când pui masca pe față manevreaz-o de urechiușe, Nu pune mâna pe ea! 
  3. Dacă  schimbi masca, arunc-o imediat la gunoi și dezinfectează-te pe mânuțe! 
  4. Dacă strănuți, schimbă masca, arunc-o la gunoi pe cea umedă, dezinfectează-te pe mânuțe și pune apoi o mască nouă!
  5. Dacă te joci și te atingi cu un coleg nu pune mâna la ochi, nas sau gură până nu te speli pe mâini sau te dezinfectezi cu gel alcoolic. 
  6. Scoate masca de urechiușe, nu pune mâna pe material.  
Foto realizat cu ajutorul Canva

 

Vă las un video făcut de medici din spitalul din Colorado, cu instructiuni pentru copii. Este în engleză, dar e foarte explicativ din imagini. Arătați-le copiilor filmuletul de ORICÂTE ORI e nevoie! Zilnic dacă se poate, până se plictisesc, dar s-ar putea să le placă  odată ce învață clipul.

—–

Eu i-am dat copilului meu 2 măști de bumbac zilnic, dar voi încerca și varianta cu cele medicale pentru copii. Se găsesc deja în supermarket dar sunt disponibile și online. Încă nu am ales, le verific cu atenție că nu fie nici prea ieftine, căci sigur sunt ineficiente. 

Copiii tăi s-au îmbolnăvit de viroze de la școală, deși au purtat mască ? Ce măști ai ales: medicale pentru copii sau pentru adulți ? Sau de bumbac?  

Previous Article Interviu cu Urania Cremene despre școală, în anul pandemiei
Next Article Vești bune pentru părinți: statul poate plăti cheltuielile creșei printr-o facilitate fiscală, cu ajutorul angajatorului

About Author

Alexa Stănescu

Bună! Sunt Alexandra Stănescu și cred că măcar în treacăt m-ai auzit la Europa FM, în ultimii 11 ani. Dacă ți-a plăcut articolul, lasă-mi te rog un comentariu și dacă vrei să dai vestea mai departe cu un share. Multumesc

2 Comments

  1. o femeie Reply
    octombrie 13, 2020 at 2:27 pm

    Masca nu protejeaza pe cel ce o poarta, ci opreste stropii de saliva si reduce imprastierea ca raza si ca densitate.
    Reduce.
    Pt a infrana imbolnavirea, e nevoie de profilaxie si igiena vietii, personalizat cu fiecare copil + familie, despre asta ar fi interesantr de discutat cu doamna doctor. La noi medicul a evaluat tot istoricul medical al copilului, parintulor, bunicilor si familia extinsa, modul de viata si dat niste recomandari. Medic de moda veche, in varsta de 70 de ani, rupt din cartile despre bunatate…

    • Alexa Stănescu Reply
      octombrie 13, 2020 at 8:49 pm

      Multumesc, pentru raspuns,

      BIne, din pacate copiii sunt copii si stiu ca se ating la gura, nas, esi sunt mai constiinciosi ca noi, au totusi scapari. Oircum ei se adapteaza mult mai usor.

Leave a Reply

Anulează răspunsul

Abonează-te!

Înscrie-te aici cu adresa de e-mail ca să primești articolele noi::

My Social Media

Postări populare

  • Recenzie carte | Când amintirile noastre vor veni sa danseze, Virginie Grimaldi mai 8, 2023
  • Lista muzeelor din țară care participă la Noaptea Muzeelor, sâmbătă, 13 mai, și ce puteți descoperi mai 13, 2023
  • De ce amintirile legate de casele în care trăim în copilărie sunt atât de puternice, oare? mai 17, 2023
  • Idei pentru 1 Iunie, Ziua Copilului, în weekend prelungit mai 28, 2023

Instagram

alexa_stanescu

Am vrut să fim aventurieri să mergem să vedem p Am vrut să fim aventurieri să mergem să vedem părți dintr-o rachetă aici la noi în România, doar pentru că era cumva în drum spre bunici ( doar in același județ dar la 2 ore distantă🙈). 

Ei, vă imaginați cam cât am îndurat: când ajungeeem? Cât mai eeee? Eu nu vreau să văd nici o rachetăă, de câte ori mai opriiiiim?! Doamne nu ma supooooort, și alte scandări de gen. Micul Blond a tăcut nu comenta deloc. 

Bine, ne-au ajutat jocurile de la @ the funny brand, desi am luat Adevar si Provocare care e pentru 16 ani plus, am parcurs 3 sferturi din el și e foarte ok și amuzant și pentru +8 ani, mai schimbi una două intrebări și gata. ( secretul e să le citească adultul!) mersi, Alex Zamfir că ne-ai scutit de o juma de oră de “cât mai eeeee!?!?” ( promit o altă postare cu jocul maine să vedeți cât ne-am distrat. 

Cu greeeu și încă o oprire scurtă să mă văd cu o prietenă, am ajuns la cosmobaza Stroești undeeeee… nu era nici un eveniment, nici nu stiu unde s-ar fi ținut căci locul este într-o poeniță. Înteleg că au amânat eventul din cauza vremii. Ne-au zis niste localnici veniți și ei cu copiii la rachetă. Bine măcar că au lăsat expuse părti ale rachetei să nu simțim că am venit degeaba. Noi adulții oricum ne-am delectat și încărcat cu priveliștea din poenița aceea. Am pus poze mai jos. 

Singurul regret a fost că micului Blond i-a fost rău pe ultima parte a drumului din cauza serpentinelor ( și a unei ciocolate înfulecate pe neve). 

Apoi, Buni ne-a așteptat cu mese îmbelșugate ca-ntotdeauna, că tot ni se lungiseră urechile de foame. (In poza e doar painea și desertul. Adăugați alte 3 feluri de mâncare, vă rog)

Concluzia lui D: nu mai merg cu voi niciodată cu mașina! In avion nici atât. 

Eu vă zic: jos pălăria celor care merg des in vacanțe cu copiii. Eu mor încet. 

Și să mai fac planuri de vacanță? Cu elicopterul? Pe vas clar unul vomită🤣

#ziuacopilului
#vacantade1iunie
#1iunie
#copilarie
#viatacucopii
Poate fi frustrant și copleșitor pentru copii să aleagă cărți la târgul de carte. 
-Prea multe cărți, le vreau pe toateee, mama, îmi zice D. 
Am lăsat câteva sfaturi pentru voi, părinți, cum să îi îndrumați să aleagă. 
Cele mai importante lucruri: stabiliți un buget pe care vi-l permiteți, nu îl depăsiti, și luați-vă timp să savurați experiența de a sta printre standuri cu copiii. Enjoy, @bookfest.ro ! Pe story o să pun și cum a fost plimbarea noastră la Bookfest. Logic că la final s-au luat la întrecere, care are mai multe cărți🙈 

#cartipentrucopii 
#targdecarte 
#educatiaconteaza 
#educatiacopiilor 
#alegemcarti
“Îmi pare rău că nu am fost lângă copii câ “Îmi pare rău că nu am fost lângă copii când creșteau, îi vedeam doar dormind”. Este concluzia a două femei pe care le-am ascultat aseară la @fuckupnights_bucharest. 

Din fericire ambele și-au dat seama și au spus stop, chiar dacă erau mai mari copiii când s-a întâmplat asta. Timpul nu e pierdut. Acum recuperează împreună. 

Aveam nevoie de încă o confirmare că este cea mai bună alegere pe care am făcut-o. Să stau cât mai mult cu copiii, să lucrez de acasă mai mult, să nu îi duc la afterschool, chiar dacă e și greu de multe ori. 

Poveștile celor 4 femei care au împărtășit cu noi “fuckups”, au fost atât de reale, m-am regăsit în majoritatea, poate și pentru că au povestit despre presa anilor 2000 și am simțit mai bine legătura. 

Două lucruri le-am reținut, ambele de la Lucia Antal, Head of Research Development la Pro TV.

Un fuckup poate să nu fie fuckup din perspectiva altcuiva. Tu poți vedea un eșec, dar altcineva poate vedea un lucru pozitiv, sau viceversa. 

Și al doilea lucru: a întrebat-o cineva s-ar întoarce în timp ce și-ar spune sieși ca să nu facă greseli. Răspunsul mi s-a părut atât de autentic: 

“Dacă m-aș întoarce în timp, tot nu m-as asculta nici pe mine”. 

Așa este. Așa cum nici copiii noștri nu ne ascultă, oricât le-am spune să învețe din greșelile noastre. 

Am plecat de acolo atât de bine încărcată emoțional, mi-au plăcut speakerii, nu a fost un eveniment moralist deloc, iar publicul foarte tânăr și educat, cu întrebări bune și deloc superficial. 

Mai vin, @julia.nagy, cea mai tare moderatoare!🤘

Despre FuckUp Nights

F*ckup Nights Bucharest este deja un fenomen cunoscut in peisajul bucurestean si face parte din seria de evenimente care au loc la nivel global, in 215 de orase din 62 de tari din intreaga lume.
Evenimentul se concentreaza pe abordarea constructiva a esecurilor profesionale si are misiunea de a te invata cum sa gestionezi obstacolele din viata profesionala, pe care toti le avem...  te incurajeaza sa privesti situațiile dificile ca fiind oportunitati de invatare

#fuckupnights 
#invatadingreseli
#lifeisshort 
#momblogger
V-am mai scris pe aici că nu sunt adepta online-u V-am mai scris pe aici că nu sunt adepta online-ului pentru copii, cu siguranță nu a rețelelor sociale, dar youtube si google are our friends totuși, nu putem nega asta. 

În doze mici, copiii pot si trebuie să afle despre internet iar noi părinții trebuie să acceptăm multe, însă cu limitele ferme totuși. 

Pe 30 mai hai la o dezbatere pe subiectul: Generația “digital natives” & relația cu părinții, de la 18:30 – 21:30, la Nod Makerspace.

𝗜𝗻𝘁𝗿𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗲𝘀𝘁𝗲 𝗴𝗿𝗮𝘁𝘂𝗶𝘁𝗮! Link inscriere: https://moderndads.ro/modern-family-challenges/ 
𝗟𝗢𝗖𝗔𝗧𝗜𝗘: Nod Makerspace (Splaiul Unirii 160)

👉18:30: Inregistrare, networking & brand activation
👉18:45 – 19:30: 𝗖𝘂𝗺 𝘀𝗮̆ 𝗺𝗮̆ 𝗳𝗮𝗰 𝗮𝘂𝘇𝗶𝘁: 𝗰𝗮 𝗽𝗮̆𝗿𝗶𝗻𝘁𝗲 𝗱𝗲 𝗮𝗱𝗼𝗹𝗲𝘀𝗰𝗲𝗻𝘁/𝗰𝗮 𝗮𝗱𝗼𝗹𝗲𝘀𝗰𝗲𝗻𝘁? 𝗣𝗹𝘂𝘀 𝘀𝗳𝗮𝘁𝘂𝗿𝗶 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗴𝗲𝘀𝘁𝗶𝗼𝗻𝗮𝗿𝗲𝗮 𝘀𝗶𝘁𝘂𝗮𝘁̦𝗶𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗱𝗲 𝘃𝗶𝗼𝗹𝗲𝗻𝘁𝗮/𝗯𝘂𝗹𝗹𝘆𝗶𝗻𝗴, Diana Stănculeanu, psihoterapeut și expert național în sănătate mintală; 

👉19:30 – 19:45: Invitat special

👉19:45 - 20:15: 𝗣𝗿𝗼𝘃𝗼𝗰𝗮̆𝗿𝗶𝗹𝗲 𝗮𝗱𝗼𝗹𝗲𝘀𝗰𝗲𝗻𝘁̦𝗲𝗶 𝗶̂𝗻 𝗲𝗽𝗼𝗰𝗮 𝗱𝗶𝗴𝗶𝘁𝗮𝗹𝗮̆, Laura Ion, trainer acreditat specializat în domeniul siguranței online pentru copii și consilier în dezvoltare personală și vocațională, Data Privacy Officer acreditat. 

👉20:15 - 20.40: 𝗖𝗼𝗻𝘀𝗲𝗰𝗶𝗻𝘁̦𝗲𝗹𝗲 𝗮𝗰𝘁̦𝗶𝘂𝗻𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗼𝗻𝗹𝗶𝗻𝗲: 𝗰𝗲 𝘁𝗿𝗲𝗯𝘂𝗶𝗲 𝘀𝗮̆ 𝘀̦𝘁𝗶𝗲 𝗮𝗱𝗼𝗹𝗲𝘀𝗰𝗲𝗻𝘁̦𝗶𝗶? Mircea David, avocat în Baroul București, doctorand în drept execuțional penal, implicat în activitățile de educație juridică; 

👉20:40 – 21:00 Socializare & brand activation
21:00 – 21:25: 𝗙𝗔𝗠𝗜𝗟𝗬 𝗧𝗔𝗟𝗞𝗦 cu Alex Zamfir, Celmaibuntata.ro & The Funny Brand
👉21:30: Tombola & networking
Avem o dilemă în familie: Puzzle-urile se distru Avem o dilemă în familie: Puzzle-urile se distrug după ce le facem sau le înrămăm? 

Eu sunt adepta distrusului ca să le refacem mereu. 
Soțul le vrea pe pereti. Bine, el are puzzle-uri de peste 1000 de piese pe care le face împreună cu D. și a început deja să le lipească pe un perete din hol. Vezi foto. 

La voi cum e? 

Treaba e că am găsit niște puzzle-uri din lemn de la WoodMix Puzzles geniale pe care nu vreau să le înrămeze pentru că sunt mult prea misto si deosebite. Nici nu cred că se poate datorită formei lor. Piesele sunt geniale, fie are formă e diferită. 

Ne-au antrenat creierul aceste puzzle-uri pentru că te pune să gândești altfel atunci când cauți o piesă. 
Am reusit să dăm microbul și în vecini. D. a început primul puzzle din serie cu un prieten care nu a putut sta la noi până să termine puzzle-ul. Tare supărat a fost. I-am trimis poze cu update:)( 

Vă las in story un video cu două dintre puzzle-uri. Mai avem unul sigilat care este al micului Blond și la care tot atentează frati-su le motiv că:” până crește el, mama.. e păcat “ 🤣🙈
Când vedeți o mamă cu unghiile făcute, să fiți siguri că e o provocare și o realizare să și le facă. 

După ce am născut ani de zile nici nu visam să am 10 minute să le fac. Acum reușesc dar cu asistență și alte provocări cum ar fi să le șterg lor unghiile. 

Dar ce zic eu 10 minute. Să că explic: dimineață am zis că mă apuc. Mi-am luat trusa și ojele. Până au venit turcii peste mine cu doleante: Vreau și eu cafeluțăăă, eu cu cacao și cu spumă, eu fără dar cu miere, etc.. Am percutat, apoi m-am luat cu treabă prin casă. Am făcut de toate cu gândul la momentul magic final când îmi voi face unghiile. 
Mă întorc la masă, îmi dau seama că îmi tăiasem unghiile nu de la o mână, ci doar de la 3 degete și alea neconsecutive🙈🤷‍♀️
Ps: hastagul mamadebaieti chiar nu isi are rostul in această postare:)) 

Cine își face unghiile acasă mai rapid e eroina. 

#viatacucopii 
#lifewithkids 
#viatacucopii 
#mamadebaieti 
#momblogger 
#bloggermom
Când vecina mă sună si-mi spune: -Hai să-ți d Când vecina mă sună si-mi spune:
-Hai să-ți dau fasole și prăjitură pentru copii… 
Sar din pat în pijamale ( m-a lovit răceala de la D.) De altfel, am făcut schimb de prăjituri. Pe story vedeți și prăjitura mea. 
Așa e cu vecini mișto când stai la curte. 

#viațalațară 
#amintiridinbucatarie 
#weekendulincepe 
#weekendmood 
#bloggermom 
#viatacucopii
Nu mă pricep la pământ și munca pământului, Nu mă pricep la pământ și munca pământului, căci soțul se ocupă de plantat, eu cel mult de udat, dar recunosc că e ceva în neregulă cu natura. După o zi de ploaie în care nu puteam planta, a urmat doar o zi de soare care a uscat totul și pământul e format din bulgări mari greu de spart. 

Dar copiii au fost cei mai fericiți să ajute și să ude ce au plantat: roșii, cartofi, dovlecei, vinete, fasole și multe altele. 

Voi cum ați petrecut duminica? 

#viațalațară 
#fiiinfluencerulcopiluluitau 
#educatiadeacasă 
#momblogging
#viatacubaieti 
#viatacucopii
Mai multe... Follow on Instagram

Arhive

© Copyright 2014. Theme by BloomPixel.