• Acasă
    • Competiţie SuperBlog
  • Alexisme
    • De suflet
    • Viața la țară
    • Păreri
    • Intrebări de oracol
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Activități cu copiii
    • Amintiri din bucătărie
  • Campanii
    • Români care inspiră
    • Campanie de informare pentru părinți
  • Ştiri
  • Concursuri
  • Recomand
  • Despre mine
  • Apariții în media
Facebook Twitter Google+
Alexisme
  • Home
  • De suflet
  • Podcast
    • Cu capul în nori
  • Interviuri
  • Campanii pentru părinți
  • Viața la țară
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Amintiri din bucătărie
    • Activități cu copiii
  • Recomand
Home  >  Părinți & copii  >  De ce se îmbolnăvește copilul la școală, deși poartă mască?
Părinți & copii

De ce se îmbolnăvește copilul la școală, deși poartă mască?

Alexa Stănescu octombrie 13, 2020 masca copii, masca la scoala, masca purtata corect, viroze masti 2 Comments 886 Views

3 zile și 20 de minute ( prima zi au stat 20 de minute) în 3 săpămâni. Atât a fost la școală D. acum, în clasa pregătitoare de când a început pe 14 septembrie. De fel se îmbolnăvea des la grădiniță, dar am sperat că la școală va fi alta situația. Mai ales că poartă mască, mi-am zis.

Nu-i așa că și voi v-ați pus aceste întrebări de genul: de ce se răspândesc viruși, deși copiii și profesorii poartă măști? De ce s-a îmbolnăvit copilul meu de viroză, sau a avut muci și a tușit? De ce masca nu îl protejează de viruși în general, așa cum ne așteptăm? Îl va proteja de gripă? Dar de Covid?

Eu sunt un părinte grijuliu și responsabil care își va trimite în continuare copilul la clasa pregătitoare cu mască & gel alcoolic și dezinfectant și cu gândul că a înțeles regulile corect. Nu sunt însă nici naivă să cred că nu se va îmbolnăvi și nici că masca îi va oferi o protectie 100 %. Dar pot să sper că va reduce din riscuri. Masca de tip medical purtată corect poate proteja însă până la 98%, așa încât mai bine îl învăț ce trebuie să facă! 

Și totuși, nu a fost așa.

Am stat de vorbă cu medicul Sandra Alexiu, președintele Asociatiei Medicilor de Familie București – Ilfov, care mi-a înșiruit multe motive pentru care copiii încă se îmbolnăvesc chiar dacă poartă măști. 

Părinții care cumpără măști de tip medical, iau de tip adult și le fac un nod la fiecare agățătoare, sau le rotesc în „X” pe după ureche se se creează un pliu iar pe acolo intră orice!

 

  • De ce copiii care poartă măști se îmbolnăvesc și de alți viruși sau viroze?

cum sa porti masca corect
Foto: Hamilton Health Sciences

Dr. Sandra Alexiu: Cel mai probabil cei mici nu poartă corect măștile. Am observat asta și cred că nu află informația corectă, fiindcă nu e vorba doar de copii. Foarte puțini copii poartă corect măști, pentru că părinții lor nu le explică sau nu le cumpără măști adaptate pentru copii. Medicale, nu de bumbac. 

Părinții care cumpără măști de tip medical, iau de tip adult și le fac un nod la fiecare agățătoare, sau le rotesc în „X” pe după ureche. Din păcate, acest lucru le îndoaie în lateral,  se creează un pliu și pe acolo intră orice, nu se face etanșeizarea corectă a măștii medicale. Decât să improvizăm, mai bine achiziționăm din start măști speciale pentru copii. Acestea sunt mai mici si au numeroase modele, sunt atractive și colorate.

Măștile de bumbac sunt utile, dar nu protejează în procent atât de mare ca măștile medicale. În plus, ele trebuie schimbate și întreținute corespunzător. Ar trebui spălate și călcate zilnic, în plus ar trebui să avem câteva de schimb.  

Din păcate, în ciuda filmulețelor explicative de pe programele TV, măștile se manevrează totalmente eronat. Am văzut adulți și vârstnici cum dau jos masca sub barbă, să respire mai adânc, sau o dau jos dacă strănută pentru a nu o deteriora, o poarte doar peste gură sau nici măcar, o ating des, apoi o trag iar peste nas. De fapt masca nu trebuie atinsă pe partea expusă, se manevrează doar din urechiușele elastice, NU se atinge pe material.

Pentru a pune corect masca trebuie găsită marginea cu banda de metal, care se modelează pe forma nasului, apoi partea opusă se trage peste gură până sub bărbie. Cei care poartă ochelari trebuie să îi pună peste mască, pentru a evita aburirea lor. 

ȘI pe stradă și în mijloacele de transport în comun, masca se poartă greșit. Nici profesorii nu o pun cum trebuie, justificând că pentru că nu se aude când vorbesc elevilor. Exemple pot fi foarte multe, mai spune dr. Sandra Alexiu.  

 

Această fâțâială dă-te jos din autobuz dă masca jos, intră în magazine, pune-o la loc nu ajută

  • Sunt utile măștile de bumbac? Cât de des trebuie schimbate la copii? 

Dr. Sandra Alexiu: Dacă mă întrebați, eu recomand măștile chirurgicale pentru copii. Dintr-un material special, adaptat, cu pori foarte mici, în trei straturi, un fel de hârtie care absoarbe, dar nu se  umezește așa ușor. 

 

Cele de bumbac, colorate și drăguțe, NU protejează foarte mult, pentru că nu împiedică trecerea virusurilor prin ele. Măștile eficiente trebuie să aibă niște pori de dimensiune suficient de mică încât să împiedice particulele (microbi sau praf) să treacă bariera, ori la cele de bumbac asta nu se întâmplă. În plus se și umezesc mai repede pentru că stau altfel pe față, mai aproape de piele.

În schimb, masca de uz medical are acele pliuri, în momentul în care o pui pe nas, o fixezi și o tragi în jos, se desface ca un acordeon și se creează un spațiu liber care permite să se respire. 

Măștile medicale se schimbă la maximum 4 ore. Dar să știți că și modul în care schimbăm masca este foarte important. Această fâțâială dă-te jos din autobuz dă masca jos, intră în magazine, pune-o la loc nu ajută și de aceea e util să purtăm mereu masca, pentru că dacă o atingem ea devine un rezervor care ne face vulnerabili. 

Și trebuie îndepărtată și pusă alta, iar între operațiunea de schimbare, mâinile trebuie igienizate, mai spune medicul Sandra Alexiu.  

  • Trimitem copilul la școală cu mască dacă are muci?

Dr. Sandra Alexiu: Multi părinți sunt îngrijorați dacă măștile se umezesc și copiii sunt trimiși răciți la școală cu secreții nazale … sigur că asta nu trebuie să se întample, să îi trimită astfel dar știm că unii o fac. 

Ei bine, toți copiii ar trebui să fie văzuți dimineața la intrarea în școală de un cadru medical. Acesta poate fi primul care observă un copil răcit (pe care îl trimite înapoi acasă), sau o mască purtată incorect, în acest caz explică acelui copil ce trebue să facă. Sigur, este un proces de durată, dar copiii sunt intuitivi și învață repede prin asocierea cu joaca. 

 

  • Reguli pe care să i le repeți zilnic copilului: 

(puteti descarca posterul si să îl puneti in camera copilului sau la baie)

  1. Înainte să pui masca pe față, spală-te pe mâini!
  2. Când pui masca pe față manevreaz-o de urechiușe, Nu pune mâna pe ea! 
  3. Dacă  schimbi masca, arunc-o imediat la gunoi și dezinfectează-te pe mânuțe! 
  4. Dacă strănuți, schimbă masca, arunc-o la gunoi pe cea umedă, dezinfectează-te pe mânuțe și pune apoi o mască nouă!
  5. Dacă te joci și te atingi cu un coleg nu pune mâna la ochi, nas sau gură până nu te speli pe mâini sau te dezinfectezi cu gel alcoolic. 
  6. Scoate masca de urechiușe, nu pune mâna pe material.  
Foto realizat cu ajutorul Canva

 

Vă las un video făcut de medici din spitalul din Colorado, cu instructiuni pentru copii. Este în engleză, dar e foarte explicativ din imagini. Arătați-le copiilor filmuletul de ORICÂTE ORI e nevoie! Zilnic dacă se poate, până se plictisesc, dar s-ar putea să le placă  odată ce învață clipul.

—–

Eu i-am dat copilului meu 2 măști de bumbac zilnic, dar voi încerca și varianta cu cele medicale pentru copii. Se găsesc deja în supermarket dar sunt disponibile și online. Încă nu am ales, le verific cu atenție că nu fie nici prea ieftine, căci sigur sunt ineficiente. 

Copiii tăi s-au îmbolnăvit de viroze de la școală, deși au purtat mască ? Ce măști ai ales: medicale pentru copii sau pentru adulți ? Sau de bumbac?  

Previous Article Interviu cu Urania Cremene despre școală, în anul pandemiei
Next Article Vești bune pentru părinți: statul poate plăti cheltuielile creșei printr-o facilitate fiscală, cu ajutorul angajatorului

About Author

Alexa Stănescu

Bună! Sunt Alexandra Stănescu și cred că măcar în treacăt m-ai auzit la Europa FM, în ultimii 11 ani. Dacă ți-a plăcut articolul, lasă-mi te rog un comentariu și dacă vrei să dai vestea mai departe cu un share. Multumesc

2 Comments

  1. o femeie Reply
    octombrie 13, 2020 at 2:27 pm

    Masca nu protejeaza pe cel ce o poarta, ci opreste stropii de saliva si reduce imprastierea ca raza si ca densitate.
    Reduce.
    Pt a infrana imbolnavirea, e nevoie de profilaxie si igiena vietii, personalizat cu fiecare copil + familie, despre asta ar fi interesantr de discutat cu doamna doctor. La noi medicul a evaluat tot istoricul medical al copilului, parintulor, bunicilor si familia extinsa, modul de viata si dat niste recomandari. Medic de moda veche, in varsta de 70 de ani, rupt din cartile despre bunatate…

    • Alexa Stănescu Reply
      octombrie 13, 2020 at 8:49 pm

      Multumesc, pentru raspuns,

      BIne, din pacate copiii sunt copii si stiu ca se ating la gura, nas, esi sunt mai constiinciosi ca noi, au totusi scapari. Oircum ei se adapteaza mult mai usor.

Leave a Reply

Anulează răspunsul

Abonează-te!

Înscrie-te aici cu adresa de e-mail ca să primești articolele noi::

My Social Media

Postări populare

  • gradinita, cresa, joaca
    Ministerul de finanțe propune ca părinții să nu mai primească suma de 1500 de lei pentru grădiniță martie 22, 2021
  • Ce învață copiii la școala TV de dictie este esențial pentru era în care trăim martie 14, 2021
  • Siguranță copii: un site de unde aflăm cum acordăm primul ajutor copiilor, în mai multe situații martie 17, 2021
  • Stimulent de reinserție de 1500 de lei, pentru părinții care aleg să revină mai repede la muncă aprilie 7, 2021

Instagram

alexa_stanescu

De câteva zile, seara ieșim pe strada noastră l De câteva zile, seara ieșim pe strada noastră la plimbare, cu saci de gunoi după noi, ca să strângem pet-uri, hârtii, ambalaje și te miri ce chestii aruncate in natură. Initial am luat doar un sac. 
Pf, am fost naivi. Până la jumătatea străzii era plin. 

De atunci zilnic, plusăm cu câte un sac. 

Chiar din prima zi, micul Blond ( încă nu are 2 ani) a înțeles ce lucruri nu au ce căuta in natură. 

Nu îl laud pe el, sunt convinsă că orice copil e in stare să facă distincția. Secretul e puterea exemplului. Și nu al prelegerii. Degeaba le povestim și explicăm si zicem NU aruncăm pe jos. Dacă ei ne văd preocupați de ceea ce ne inconjoară, vor fi și ei la rândul lor. Și poate vor da chiar mai departe exemplul, altor colegi. Sigur, totul e ca acei colegi să aibă părinți receptivi. 
O sa incerc sa strang si cativa vecini dacã vor, insa am decis ca mai bine facem@noi cate putin. Poate ne vãd si altii. 🤷‍♀️
.
.
.
🍀☘️🌲🪴🌱🌱🌳

#viațalațară 
#faraplastice 
#curatamnatura🍀☘️🌱🌿
#reciclare 
#innatura🌺
În drum spre casă, în doar 40 de minute, am tre În drum spre casă, în doar 40 de minute, am trecut prin 3 anotimpuri: era vară când am plecat din Bucuresti, pe DN am prins un nor negru de ploaie și cand am ajuns acasă era lapoviță! 
Mă tem tot mai mult de schimbările astea de vreme. 

#climatechangeisreal #climatechangeawareness 
#dela30degradelazerozerograde 
#cloudsinthesky☁️🌎☁️☁️ 
#vremeschimbatoare
E weekend și abia aștept să gătesc. Mi-e dor s E weekend și abia aștept să gătesc. Mi-e dor să stau prin bucătărie. De când m-am întors la radio tot încerc să fac supe si mâncare care să țină 2-3 zile. Nu reușesc, zau! Asta si pentru că mereu vreau să încerc lucruri noi.

Dacă și tu gătești ascultând podcasturi, ca mine, îți recomand acest episod #cucapulinnori☁️☁️⛅️ despre mâncare și cum și cât gătim in ziua de azi. 
Invitată a fost @Adriana Sohodoleanu, lector la Fundatia Calea Victoriei.
Mă găsesti pe: 
🎧Spotify 

🎧Anchor FM 

🎧Apple Podcast

🎧soundcloud
.
.
.
#amintiridinbucatarie 
#weekendcookingfun 
#despremancare 
#foodlover😍 
#podcaster 
#backtowork
Nu știe decât cele 4 cuvinte de bază: mama, tat Nu știe decât cele 4 cuvinte de bază: mama, tata, apa, papa. Fie 5, caca included. Totusi, comunică incredibil de bine. Uneori, când se trezește dimineața și eu am plecat deja la radio, mă caută. Mă strigă și mă caută in toată casa. 

Mor după el și după modul fabulos in care suntem construiti să evoluăm, de la limbajul semnelor, la vorbe. 😍

.
.
.
#mombloger #primelecuvinte #limbajulcopiilor #cutefactor #cutekids #mamadebaieti #momlife #backworkout #motherhood⭐️ #părințeală #homeiswheretheheartis
⭐️⭐️Pură întâmplare. Agenda mea dragă ⭐️⭐️Pură întâmplare. Agenda mea dragă de la @librartis.official  a căzut în mâinile micului Blond care a descoperit mâzgălitul. 

Citiți mesajul și trageți singuri concluziile. Eu m-am topit și mi-am confirmat că nimic nu e întâmplător. 

🌟🌟🌟
.
.
.
#mombloger #momlife #viatacolorata #kidsdrawing #coloroflife #nimicnueintamplator #magiciscolor #motherofboys
Azi am decis: stau numai în curte, fac totul în Azi am decis: stau numai în curte, fac totul în curte. De la planul de grădina de legume ( thanks, @elenasantos_home ), până la gătit. Gratar să fie, zic!

Am scos mai întâi cartea ( redusă și azi la @libfest ), culc micul Blond și apoi, în curte să ne facem traiul azi! 🌼🌸🌺🌟☀️🌤 
Aș fi plantat flori dar le distrug câinii si oricum sunt cam anti talent:) 

☀️🌼Tu cum profiți de ziua de primăvară? 🌼🌼
.
.
.
#vineprimavara🌺🌷🌺 
#soarepecer🌞 
#springishere
#relaxdamnit 
#readingtime 
#viatalatara 
#incurte 
#floricelepecampii🌸🌺🌼 
#zentime🙏 
#weekendblessings 
#staredebine❤️ 
#staredelectură
Pandemia ne-a răpit bucuria târgurilor de cărț Pandemia ne-a răpit bucuria târgurilor de cărți anul trecut. 

Aveam un ritual: luam programul și încercuiam lansările care îmi făceau cu ochiul. Vezi pozele urmatoare. 

Vă mărturisesc că de multe ore foloseam jobul ca scuză să merg la târg și să fac reportaje dar plecam cu plasa plină de cărti cumpărate. 

Cel mai mult îmi plăcea să urmăresc oamenii și să vorbesc cu ei despre preferințele lor in materie de cărți. 

⭐️Tare m-am bucurat că după un an, LibFest aduce puțin din farmecul târgurilor fizice de cărți: program cu lansări online. Ba chiar mi se pare un plus faptul că prin online putem vedea interviuri cu autori străini, cum e cel cu autoarea cărții: Fiica Reichului. Să il căutati neapărat pe site-ul Libris.ro

‼️Sunt reduceri mari la cărți pe care mi le doream, așa că vă recomand să căutați si voi printre: 

📚peste 1 milion de cărți cu reduceri între 15% și 80%‼️

✍️📚3000 cărți cu autograf

Eu nu știu cu ce să încep. Voi ce carte ați citi prima din prima poză? Nepovestitele iubiri mă tentează foarte mult❤️

🙏Mă simt onorată să fiu ambasadoare a târgului #Libfest. 

.
.
.
#târgdecarteonline #libfest #cititul #cartipenoptiera #placereacititului #lovebooks📚 #metime📚☕️ #relaxtime #relaxdammit #fiicareichului #nepovestiteleiubiri 
#citituleplacere #readingisfun #readingiscool
A fost liniște 15 spre 20 de minute. Eu am lucrat A fost liniște 15 spre 20 de minute. Eu am lucrat la laptop și ei s-au jucat, mai exact au construit împreună, fără țipete, fără “da-mi aia, e rândul meu, mamiiii” si alte varianțiuni pe temă. Jur că nu știu ce am făcut să merit asta🙏

E prima oară când trăiesc așa ceva și mă tem că nu se va mai repeta prea curând, așa că vreau să strig in gura mare a Fb-uui că se POATEE, mamelor! 
Nu am vreun merit. Uneori se aliniază planetele😍și sunt recunoscatoare pt clipele astea!

#mamadebaieti  #mamadedoi #blogermom #joacadefrati #brothersplaying #legilemamelor #lifewithkids
Mai multe... Follow on Instagram

Arhive

© Copyright 2014. Theme by BloomPixel.
Acest website folosește cookies: Aflați mai multe.