-Mama, de ce bărbatul acela e negru? Dar de ce doarme pe jos?
Așa începe totul.. de la răspunsul pe care noi părinții, îl dăm copiilor la aceaste întrebări simple. În funcție de aceste răspunsuri, copiii își creionează în minte diferențele dintre noi oamenii. Iar în sufletul lor cu toții suntem buni, și oricât de clișeu ar suna, copiii se nasc inocenți, fără să știe ce e rău și ce e bine. NOI adulții le transmitem mesaje care îi formează: în oameni buni sau răi.
-
De ce e nevoie să vorbim cu copiii despre problemele mai grave din lume?
Oricât am vrea să ne ferim copiii de problemele grele ale omenirii care ne apasă nu putem și nu e corect față de ei să o facem.
Am încercat până acum să îi povestesc lui D., așa cum am știut, despre sărăcie, să nu facem risipă de mâncare și resurse, despre războaie, sigur puțin pe înțelesul lui.
I-am zis că totul în lume are un echilibru și când acesta dispare, apar problemele: foamete, secentă, ură, rasism, La acestea se adaugă și dezastrele naturale, multe cauzate și ele de încălzirea globală (deci tot din mâna omului).
Cred sincer că omul este de vină pentru tot ce se întâmplă pe lumea asta, mai ales pentru distrugerea naturii.
Pandemia ne-a învătat sper eu, să prețuim Pământul, să îi mai dăm o gură de aer fără noxe, să nu irosim apa, să nu mai aruncăm haine și incălțăminte, să reciclăm să avem grijă de locurile de muncă, să nu irosim bani și mai ales timp prețios, pentru că, uite, nu știi mâine ce o să ai și cum o să trăiești.
Am găsit o serie de cărți care se adresează copiilor mai mari, de vreo 10 ani aș zice, pe înțelesul lor. Cărțile sunt de la Cartemma din colecția Copiii din Lumea noastră, și acum au o reducere de 50 %.
Și chiar dacă sunt pentru VÂRSTA +5 ani, eu cred că putem începe încet încet să tatonam terenul la vârsta asta și apoi treptat să citim mai pe îndelete din cărți.
-
De ce setul de cărți Copiii din Lumea noastră?
Ce se întâmplă acum în SUA este tragic. Cazuri ca moartea lui George Floyd ar putea fi evitate dacă vom ști să le vorbim copiilor despre rasism, sărăcie, conflicte, războaie, imigranți. Veți spune că toate aceste subiecte sunt grele pentru copii, știu, dar necesare, totuși.
Toate cele 4 cărți se completează cumva una pe alta. Desene sunt simple dar expresive, în ton cu gravitatea problemelor expuse.
Ne ajută pe noi părinții cum să le povestim copiilor despre aceste situații grave pe care oricine le-ar putea înfrunta în viață, sau ar putea avea prieteni săraci, imigranți sau de culoare.
Cărțile sunt excelente și pentru liceu chiar dacă au limbaj pe înțelesul copiilor. Dacă mă gândesc bine, mulți oameni din social media mai ales, ar trebui să citească aceste cărți: despre rasism și toleranță și cea despre conflicte.
Îmi place că fiecare carte la final are două capitole intitulate: Să vorbim despre asta și Cum poți ajuta.
-
Rasismul și intoleranța:
Într-o discuție recentă cu o prietenă foarte bună am ajuns să discutăm despre cum ne învățăm copii să nu fie rasiști, și mai ales să nici nu se teamă de prejudecățile noastre până la urmă. E greu, pentru că intervin instinctiv prejudecățile și temerile noastre, deși nu vrem asta.
Rasismul este și va rămâne o problemă a lumii întregi. Nu sunt vreo sfântă, să nu credeți. Uneori mă suprind și pe mine cu prejudecăți față de oameni de culoare (rromi). Vi se întâmplă?

Cărțile au și informații utile, statistici pe care cei mici le vor reține ușor: 1 din 9 oameni de pe Pământ nu are destulă hrană ca să trăiască sănătos.
-
Sărăcie și foamete:
Două probleme care acum cu pandemia mi se par că pot fi înțelese mai ușor de copii. Pot vedea lanțul care duce la foamete și la sărăcie. Ce se întâmplă când nu ai destui bani ca să trăiești decent, cu lucrurile care ti se par firești. AM încercat să nu îl învinovățesc cu replici de genul: alți copii nu au jucării și tu ai multe și le strici sau nu te joci, pentru că mi se pare că nu are cum să înțeleagă complexitatea acestor fraze.
M-a întrebat D. cândva, de ce un nene doarme pe jos la metrou, de ce îi dă lumea bani, de ce aleg să ajut un copil (când mai fac donatii) si nu putem ajuta pe toată lumea. Pf, întrebări grele, vă zic.
-
Refugiații și emigranții:
-
Conflicte globale:
Nu ar fi frumos și bine pentru cultura generală a copiilor noștri să știe deja la școală ce înseamnă conflicte globale? Da, chiar și terorism care e noua formă de război.
Sunt texte puține, dar lejere și pe înțelesul copiilor.
Sper din inimă ca aceste cărți să vă inspire măcar să vă dea curaj să le vorbiți copiilor despre aceste grave probleme ce nu pot fi băgate sub preș.
Dacă ți-a plăcut articolul, îi poți da mai departe și astept cu drag un comentariu.
Multumesc pentru recomandare, am sa comand si eu un set!
Cu mare drag! Glad to be of help:)