• Acasă
    • Competiţie SuperBlog
  • Alexisme
    • De suflet
    • Viața la țară
    • Păreri
    • Intrebări de oracol
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Activități cu copiii
    • Amintiri din bucătărie
  • Campanii
    • Români care inspiră
    • Campanie de informare pentru părinți
  • Ştiri
  • Concursuri
  • Recomand
  • Despre mine
  • Apariții în media
Facebook Twitter Google+
Alexisme
  • Home
  • De suflet
  • Podcast
    • Cu capul în nori
  • Interviuri
  • Campanii pentru părinți
  • Viața la țară
  • Părinți & copii
    • Ghid în sarcină
    • Amintiri din bucătărie
    • Activități cu copiii
  • Recomand
Home  >  Recomand  >  Ne-am relaxat, dar viața nu e la fel. Ne putem adapta? Putem trăi cu atâtea măsuri de siguranță?
Recomand

Ne-am relaxat, dar viața nu e la fel. Ne putem adapta? Putem trăi cu atâtea măsuri de siguranță?

Alexa Stănescu iunie 1, 2020 Bogdana Elena -Păcurari, terapeut Leave a Comment 484 Views
griji, ingrijorari

Ne-am relaxat.. și eu încă nu am curaj să mă duc decât la dentist. Încet – încet viața noastră revine la un fel de normal. De ieri, putem ieși la terase sau merge în vacanțe la plajă. Și totuși, încă mă feresc.

Trebuie să fim responsabili și cred că fiecare în parte are puterea aceasta. Cu siguranță vor exista din nou extreme, oameni care vor acuza că prea ne-am relaxat, și că virusul nu a plecat de tot dintre noi. Așa este. Virusul e tot aici,  dar noi suntem mai vigilenți. Poate nu și cei care se înghesuie la cozi în piețe sau la instituțiile statului, dar să îi înțelegem și pe ei. Și pe noi.

Ne temem de distanțarea asta socială. Ne rușinăm cu/de ea. Încă suntem stângaci, și dacă cineva stă prea aproape de tine la casa de marcat, poate îți e jenă să îi spui să se îndepărteze, așa-i?

Tot ce făceam cu ușurință până acum, se schimbă. Nu știm pentru cât timp, însă e clar că va dura cel puțin câteva luni.

Păstrăm distanța la serviciu, în pauza de masă, de țigară, între prieteni la terasă, la salon, la magazin, în autobuz. Și purtăm măști.

Aș vrea să privesc partea plină a paharului: s-au ridicat restrictiile, avem mai multe drepturi dar mai ales mult mai multă responsabilitate civică, de acum înainte.

Dar facem față? Facem față să nu ieșim pe stradă fără mască? Să ne spălăm pe mâini după ce atingem clanțele magazinelor și produsele ?

  • Cum să ne obișnuim să trăim cu virusul care face parte din viața modernă? Cum ne obișnuim cu noul mod de a călători si de a ne relaxa în vacante? Va fi relaxare sau un stres în plus ca stai prea aproape de vecinul de sezlong? 

Mi se pare că ce am trăit în izolare și ce urmează este ceea ce trăiesc copiii noștri zilnic. Noi reguli, limite, restricții, cu care nu suntem obișnuiți.

Schimbarea este ceva necunoscut şi asupra căruia simţim că nu avem control

Asta mi-a spus Bogdana Elena Pacurari, psiholog și terapeut când i-am prezentat toate aceste frici, căci asta sunt. Mai mult decât întrebări, sunt fricile mele și ale tuturor, cu siguranță, măcar câteva dintre ele le simțiți și voi, cei care citiți aceste rânduri.

Foto: Bogdana Elena Păcurari

În toate situaţiile de mai sus este vorba despre schimbare. O schimbare în timpul unei crize care pentru unii dintre noi este fără precedent. Crizele sunt momentele de schimbare cu cele mai mari provocări de adaptare. În timp ce unele schimbări în viață le întâmpinăm cu bucurie, pe altele le întâmpinăm cu tristeţe sau cu sentimentul că am pierdut ceva.

 Alteori, schimbarea ne sperie şi încercăm să o evităm. Însă schimbarea este privită ca pe ceva periculos pentru mulţi dintre noi. Ne temem că schimbarea este ceva rău. Schimbarea este ceva necunoscut şi asupra căruia simţim că nu avem control.

Unii oameni nu se simt confortabil în general cu schimbarea şi nu şi-o doresc. Sunt acele persoane ce funcționează cel mai bine într-o rutină zilnică, după un plan exact și urmat cu strictețe. Preferă ca lucrurile să fie la fel, într-o anumită ordine, astfel încât să nu se confrunte cu provocări sau cu disconfort. De multe ori, schimbarea o simt greu pentru că sunt prinşi undeva în trecut, într-o rană nevindecată, cu tristeţe şi mult disconfort ceea ce face să le fie și mai greu să privească cu încredere spre ceva nou, spune Bogdana.

Aici vorbim despre oamenii care mergeau la restaurant, ieșeau des în oraș, mergeau la film, teatru, își duceau copii la cursuri, in parc, plecau în vacanțe. Ei trăiau liber și într-o rutină care le dădea confort.

Există să știți și oameni care acceptă ușor schimbarea. Nu mă număr printre ei, dar aspir să fiu. Și cred că această perioadă de criză este pentru mine un pas în acest sens. Avem până la urmă posibilitatea de a face lucrurile diferit. Poate chiar fără să ne temem de rezultat pentru simplul motiv că altfel nu se poate.

Diferenţa este că oamenii cu mai multă rezilienţă nu sunt doborâţi de ceea ce li se întâmplă în viaţă.

Bogdana: Alţi oameni îmbrăţişează mai uşor schimbarea, având totodată și mai multă rezilienţă. Asta nu înseamnă că ei nu au dificultăţi atunci când apare o provocare. Diferenţa este că oamenii cu mai multă rezilienţă nu sunt doborâţi de ceea ce li se întâmplă în viaţă. Ei ştiu că singurul lucru asupra căruia au control este felul în care aleg să răspundă schimbărilor.

 Rezilienţa este despre a avea resurse să perseverezi în condiţii stresante încât să dai și un sens pozitiv experienţelor prin care treci.

Indiferent de această criză, schimbarea este inevitabilă în viaţa noastră a tuturor, la fel cum este şi în natură de exemplu. Acum este primăvară, urmează vara, apoi iarnă și ştim că va veni iar şi primăvara. Schimbarea este ceva clar şi ceva constant. Indiferent că este o schimbare mică, pe care abia o simțim (poate 1-2 kg în plus sau în minus) sau este o schimbare majoră în viaţă (căsătoria, venirea unui copil sau pierderea cuiva drag) cheia este să fim conştienți de schimbare şi să găsim abilități, resurse pentru a fi mai flexibil.

Unii trecem mai uşor prin schimbare, alţii mai greu. Indiferent de situaţie, este important să vedem schimbarea ca făcând parte din experienţa noastră şi să putem învăţa lecţii valoroase care să ne ajute să creştem.

  •  Câteva soluții practice numai bune de aplicat în această perioadă:

– Conștientizarea situației percepută ca stres și eliberarea stresului prin exerciții fizice și meditație

– Rutine sănătoase zilnice de somn, minim 7 ore legate: alege să mergi la culcare (preferabil între 22- 23) și să te trezești în fiecare zi, la aceeași oră (preferabil în jur de 7)

– Rutine sănătoase zilnice de dietă și hidratare: redu gustările de seară târzie, alege alimente sănătoase, hrănitoare din punct de vedere nutritiv, bogate în grăsimi sănătoase și proteine.

– Alege câteva practici de conștientizare: jurnal, exerciții de reflecție, meditație, exerciții de respirație, yoga

– Evită cofeina după ora 14:00 și consumul de alcool înainte de culcare

– Propune-ți să termini activitatea profesională, consumul de știri și angajarea în conversații dificile cu câteva ore înainte de culcare

– Propune-ți să închizi toate device-urile cu o oră înainte de culcare și

înlocuieștele cu o conversație plăcută sau cu o carte

– Dacă te trezești noaptea cu coșmaruri și ruminații, îngrijorări excesive ridică-te din pat și practică exercițiul ancorării în prezent prin respirație

– Ai grijă să păstrezi relații apropiate cu persoane dragi și pe care poți conta la nevoie.

– Timp pentru tine zilnic: plimbări în natură, terapii corporale sau masaj, practicarea hobby-urilor, ascultat muzică, cumpărături (planificate și bazate pe nevoi reale)


Puteți să o cunoașteți mai bine pe Bogdana din interviul pe care mi l-a dat și vi-l las mai jos.

Povestea din spatele unor fapte bune. La psiholog

Previous Article Decalogul de Ziua Copiilor, pentru părinți!
Next Article Ce le povestim copiilor despre rasism?

About Author

Alexa Stănescu

Bună! Sunt Alexandra Stănescu și cred că măcar în treacăt m-ai auzit la Europa FM, în ultimii 11 ani. Dacă ți-a plăcut articolul, lasă-mi te rog un comentariu și dacă vrei să dai vestea mai departe cu un share. Multumesc

Leave a Reply

Anulează răspunsul

Abonează-te!

Înscrie-te aici cu adresa de e-mail ca să primești articolele noi::

My Social Media

Postări populare

  • gradinita, cresa, joaca
    Ministerul de finanțe propune ca părinții să nu mai primească suma de 1500 de lei pentru grădiniță martie 22, 2021
  • Stimulent de reinserție de 1500 de lei pentru părinții care aleg să revină mai repede la muncă aprilie 7, 2021
  • Cât costă viața copilului tău? SEMNEAZĂ PETITIA pentru majorarea cuantumul amenzilor pentru copiii transportați fără scaun auto sau centură aprilie 9, 2021
  • Când devenim părinți, timpul se dilată martie 30, 2021

Instagram

alexa_stanescu

Nu credeam că va veni acest moment: eu pe bicicle Nu credeam că va veni acest moment: eu pe bicicletă fără să cad. 🤦‍♀️

Bine, am și un secret care nu se vede bine în poza asta. 

✨✨✨✨✨

👏Mâna sus la comentarii dacă mai sunt mame ca mine care au învățat de la copii să meargă cu bicicleta? 

In sfârșit putem cutreiera împreună ulițele ❤️
.
.
.
#cubicicletapeultita
#viațalațară 
#motherofboys💙 
#mamadebaieti
#momlife
#learningtorideabike 
#cubicicletainpadure 
#mamaînvață 
#goodlife
#liveandlearn
-Mami, vreau să îmi citească tata azi povestea -Mami, vreau să îmi citească tata azi povestea cu Ema și Eric. 
-Nu, eu vreau să îți citesc. Abia asteptam aventurile cu ecrane ale lui Eric. 
Sta putin pe gânduri. Face un alabala portocala și iese tot taică-su. 🤦‍♀️

Da, cred că o să îi iau cartea să o citesc singură! 😜

Ați luat noua carte scrisă de @printesaurbana ? Le-a plăcut copiilor ? Eu sunt sigură că va fi un hit. 

#povestedeseara 
#sacitimpovesti 
#bedtimestories📚 
#emasieric 
#edituradph 
#cartidesuflet
#cartilecopilariei 
#momblogger
De când am făcut schimb de roluri, eu muncesc ș De când am făcut schimb de roluri, eu muncesc și el are grijă de casă și copii, ne apreciem mai mult. Sincer, și fără lăudăroșenii, că doar mă știți că nu sunt cea mai romantică. Nici el. Aici ne asemanam.🤣

Am învățat să îi apreciez fie are gest și să nu îi scot ochii cu fraze de genul: 
“ -Ehe, vezi ce greu e să crești copii?” 
Doar un mulțumesc și recunoștința sunt uneori suficiente. Alteori, normal că vreau să recompensez și cu mici bucurii.

Azi am auzit că e World Husband Appreciation Day așa că am decis să îi fac o surpriza. Si el, mie! 

🌱Ghiciti cine ce surpriza a facut? 

Când ajungeti azi acasă nu uitați să îi arătați aprecierea voastră: fie că spală vasele, duce gunoiul, se joacă cu copilul cât voi faceți altceva, sau dacă pune șosetele in sertar😂😜 

#worldhusbandappreciationday 
#micileplacerisuntmarilebucurii 
#aprecieresirecunostiinta 
#loveyourbetterhalf❤️ 
#ziuaaprecierii
#gratitude🙏 
#begratefuleveryday
La ceas de noapte.. o secundă, atât a durat să La ceas de noapte.. o secundă, atât a durat să împrăștie o cutie nou nouță de scobitori🤦‍♀️ 
Oare până mâine dimineată reusesc să pun la loc in cutie 400 de scobitori? Par mai puține totuși. Cred că le și număr dacă tot mă apuc de treabă.🤷‍♀️ Asta după ce se culcă micul Blond, care în ultima vreme trece de miezul noptii râzând de mine și trezindu-mă din somn. 

#părințeală 
#viatacucopii
#momblogger 
#lifewithkids❤️
De câteva zile, seara ieșim pe strada noastră l De câteva zile, seara ieșim pe strada noastră la plimbare, cu saci de gunoi după noi, ca să strângem pet-uri, hârtii, ambalaje și te miri ce chestii aruncate in natură. Initial am luat doar un sac. 
Pf, am fost naivi. Până la jumătatea străzii era plin. 

De atunci zilnic, plusăm cu câte un sac. 

Chiar din prima zi, micul Blond ( încă nu are 2 ani) a înțeles ce lucruri nu au ce căuta in natură. 

Nu îl laud pe el, sunt convinsă că orice copil e in stare să facă distincția. Secretul e puterea exemplului. Și nu al prelegerii. Degeaba le povestim și explicăm si zicem NU aruncăm pe jos. Dacă ei ne văd preocupați de ceea ce ne inconjoară, vor fi și ei la rândul lor. Și poate vor da chiar mai departe exemplul, altor colegi. Sigur, totul e ca acei colegi să aibă părinți receptivi. 
O sa incerc sa strang si cativa vecini dacã vor, insa am decis ca mai bine facem@noi cate putin. Poate ne vãd si altii. 🤷‍♀️
.
.
.
🍀☘️🌲🪴🌱🌱🌳

#viațalațară 
#faraplastice 
#curatamnatura🍀☘️🌱🌿
#reciclare 
#innatura🌺
În drum spre casă, în doar 40 de minute, am tre În drum spre casă, în doar 40 de minute, am trecut prin 3 anotimpuri: era vară când am plecat din Bucuresti, pe DN am prins un nor negru de ploaie și cand am ajuns acasă era lapoviță! 
Mă tem tot mai mult de schimbările astea de vreme. 

#climatechangeisreal #climatechangeawareness 
#dela30degradelazerozerograde 
#cloudsinthesky☁️🌎☁️☁️ 
#vremeschimbatoare
E weekend și abia aștept să gătesc. Mi-e dor s E weekend și abia aștept să gătesc. Mi-e dor să stau prin bucătărie. De când m-am întors la radio tot încerc să fac supe si mâncare care să țină 2-3 zile. Nu reușesc, zau! Asta si pentru că mereu vreau să încerc lucruri noi.

Dacă și tu gătești ascultând podcasturi, ca mine, îți recomand acest episod #cucapulinnori☁️☁️⛅️ despre mâncare și cum și cât gătim in ziua de azi. 
Invitată a fost @Adriana Sohodoleanu, lector la Fundatia Calea Victoriei.
Mă găsesti pe: 
🎧Spotify 

🎧Anchor FM 

🎧Apple Podcast

🎧soundcloud
.
.
.
#amintiridinbucatarie 
#weekendcookingfun 
#despremancare 
#foodlover😍 
#podcaster 
#backtowork
Nu știe decât cele 4 cuvinte de bază: mama, tat Nu știe decât cele 4 cuvinte de bază: mama, tata, apa, papa. Fie 5, caca included. Totusi, comunică incredibil de bine. Uneori, când se trezește dimineața și eu am plecat deja la radio, mă caută. Mă strigă și mă caută in toată casa. 

Mor după el și după modul fabulos in care suntem construiti să evoluăm, de la limbajul semnelor, la vorbe. 😍

.
.
.
#mombloger #primelecuvinte #limbajulcopiilor #cutefactor #cutekids #mamadebaieti #momlife #backworkout #motherhood⭐️ #părințeală #homeiswheretheheartis
Mai multe... Follow on Instagram

Arhive

© Copyright 2014. Theme by BloomPixel.
Acest website folosește cookies: Aflați mai multe.