Ne-am relaxat.. și eu încă nu am curaj să mă duc decât la dentist. Încet – încet viața noastră revine la un fel de normal. De ieri, putem ieși la terase sau merge în vacanțe la plajă. Și totuși, încă mă feresc.
Trebuie să fim responsabili și cred că fiecare în parte are puterea aceasta. Cu siguranță vor exista din nou extreme, oameni care vor acuza că prea ne-am relaxat, și că virusul nu a plecat de tot dintre noi. Așa este. Virusul e tot aici, dar noi suntem mai vigilenți. Poate nu și cei care se înghesuie la cozi în piețe sau la instituțiile statului, dar să îi înțelegem și pe ei. Și pe noi.
Ne temem de distanțarea asta socială. Ne rușinăm cu/de ea. Încă suntem stângaci, și dacă cineva stă prea aproape de tine la casa de marcat, poate îți e jenă să îi spui să se îndepărteze, așa-i?
Tot ce făceam cu ușurință până acum, se schimbă. Nu știm pentru cât timp, însă e clar că va dura cel puțin câteva luni.
Păstrăm distanța la serviciu, în pauza de masă, de țigară, între prieteni la terasă, la salon, la magazin, în autobuz. Și purtăm măști.
Aș vrea să privesc partea plină a paharului: s-au ridicat restrictiile, avem mai multe drepturi dar mai ales mult mai multă responsabilitate civică, de acum înainte.
Dar facem față? Facem față să nu ieșim pe stradă fără mască? Să ne spălăm pe mâini după ce atingem clanțele magazinelor și produsele ?
- Cum să ne obișnuim să trăim cu virusul care face parte din viața modernă? Cum ne obișnuim cu noul mod de a călători si de a ne relaxa în vacante? Va fi relaxare sau un stres în plus ca stai prea aproape de vecinul de sezlong?
Mi se pare că ce am trăit în izolare și ce urmează este ceea ce trăiesc copiii noștri zilnic. Noi reguli, limite, restricții, cu care nu suntem obișnuiți.
Schimbarea este ceva necunoscut şi asupra căruia simţim că nu avem control
Asta mi-a spus Bogdana Elena Pacurari, psiholog și terapeut când i-am prezentat toate aceste frici, căci asta sunt. Mai mult decât întrebări, sunt fricile mele și ale tuturor, cu siguranță, măcar câteva dintre ele le simțiți și voi, cei care citiți aceste rânduri.

În toate situaţiile de mai sus este vorba despre schimbare. O schimbare în timpul unei crize care pentru unii dintre noi este fără precedent. Crizele sunt momentele de schimbare cu cele mai mari provocări de adaptare. În timp ce unele schimbări în viață le întâmpinăm cu bucurie, pe altele le întâmpinăm cu tristeţe sau cu sentimentul că am pierdut ceva.
Alteori, schimbarea ne sperie şi încercăm să o evităm. Însă schimbarea este privită ca pe ceva periculos pentru mulţi dintre noi. Ne temem că schimbarea este ceva rău. Schimbarea este ceva necunoscut şi asupra căruia simţim că nu avem control.
Unii oameni nu se simt confortabil în general cu schimbarea şi nu şi-o doresc. Sunt acele persoane ce funcționează cel mai bine într-o rutină zilnică, după un plan exact și urmat cu strictețe. Preferă ca lucrurile să fie la fel, într-o anumită ordine, astfel încât să nu se confrunte cu provocări sau cu disconfort. De multe ori, schimbarea o simt greu pentru că sunt prinşi undeva în trecut, într-o rană nevindecată, cu tristeţe şi mult disconfort ceea ce face să le fie și mai greu să privească cu încredere spre ceva nou, spune Bogdana.
Aici vorbim despre oamenii care mergeau la restaurant, ieșeau des în oraș, mergeau la film, teatru, își duceau copii la cursuri, in parc, plecau în vacanțe. Ei trăiau liber și într-o rutină care le dădea confort.
Există să știți și oameni care acceptă ușor schimbarea. Nu mă număr printre ei, dar aspir să fiu. Și cred că această perioadă de criză este pentru mine un pas în acest sens. Avem până la urmă posibilitatea de a face lucrurile diferit. Poate chiar fără să ne temem de rezultat pentru simplul motiv că altfel nu se poate.
Diferenţa este că oamenii cu mai multă rezilienţă nu sunt doborâţi de ceea ce li se întâmplă în viaţă.
Bogdana: Alţi oameni îmbrăţişează mai uşor schimbarea, având totodată și mai multă rezilienţă. Asta nu înseamnă că ei nu au dificultăţi atunci când apare o provocare. Diferenţa este că oamenii cu mai multă rezilienţă nu sunt doborâţi de ceea ce li se întâmplă în viaţă. Ei ştiu că singurul lucru asupra căruia au control este felul în care aleg să răspundă schimbărilor.
Rezilienţa este despre a avea resurse să perseverezi în condiţii stresante încât să dai și un sens pozitiv experienţelor prin care treci.
Indiferent de această criză, schimbarea este inevitabilă în viaţa noastră a tuturor, la fel cum este şi în natură de exemplu. Acum este primăvară, urmează vara, apoi iarnă și ştim că va veni iar şi primăvara. Schimbarea este ceva clar şi ceva constant. Indiferent că este o schimbare mică, pe care abia o simțim (poate 1-2 kg în plus sau în minus) sau este o schimbare majoră în viaţă (căsătoria, venirea unui copil sau pierderea cuiva drag) cheia este să fim conştienți de schimbare şi să găsim abilități, resurse pentru a fi mai flexibil.
Unii trecem mai uşor prin schimbare, alţii mai greu. Indiferent de situaţie, este important să vedem schimbarea ca făcând parte din experienţa noastră şi să putem învăţa lecţii valoroase care să ne ajute să creştem.
-
Câteva soluții practice numai bune de aplicat în această perioadă:
– Conștientizarea situației percepută ca stres și eliberarea stresului prin exerciții fizice și meditație
– Rutine sănătoase zilnice de somn, minim 7 ore legate: alege să mergi la culcare (preferabil între 22- 23) și să te trezești în fiecare zi, la aceeași oră (preferabil în jur de 7)
– Rutine sănătoase zilnice de dietă și hidratare: redu gustările de seară târzie, alege alimente sănătoase, hrănitoare din punct de vedere nutritiv, bogate în grăsimi sănătoase și proteine.
– Alege câteva practici de conștientizare: jurnal, exerciții de reflecție, meditație, exerciții de respirație, yoga
– Evită cofeina după ora 14:00 și consumul de alcool înainte de culcare
– Propune-ți să termini activitatea profesională, consumul de știri și angajarea în conversații dificile cu câteva ore înainte de culcare
– Propune-ți să închizi toate device-urile cu o oră înainte de culcare și
înlocuieștele cu o conversație plăcută sau cu o carte
– Dacă te trezești noaptea cu coșmaruri și ruminații, îngrijorări excesive ridică-te din pat și practică exercițiul ancorării în prezent prin respirație
– Ai grijă să păstrezi relații apropiate cu persoane dragi și pe care poți conta la nevoie.
– Timp pentru tine zilnic: plimbări în natură, terapii corporale sau masaj, practicarea hobby-urilor, ascultat muzică, cumpărături (planificate și bazate pe nevoi reale)
Puteți să o cunoașteți mai bine pe Bogdana din interviul pe care mi l-a dat și vi-l las mai jos.
Leave a Reply