Scriu acest articol în speranța că parlamentarii se vor deștepta: Dacă nu luați în calcul necesitățile, dorințele și educația celor care
asigură viitorul țării și prosperitatea ca nație, lăsăți-i măcar pe alții să o facă!
Mă uit la micul Blond, bebelușul meu de 9 luni și mă gândesc.. oare dacă aș avea cu cine să îl las în siguranță și într-un mediu din care ar avea de învățat, m-aș putea întoarce mai repede la muncă ? Adică peste 1 an jumătate, desigur.
Dacă îl întrebați pe soț, ar zice NU cu toată ființa lui, iar eu de ce aș zice DA, vă întrebați. Pentru că mi-e dor să fiu și eu cea care face reportaje, să ies din casă nu doar la cumpărături în hypermarket, să-mi reiau o bucată din viața mea unde pot excela și mă pot dezvolta. Pentru că dacă fac 2 copii consecutiv, de exemplu, înseamnă să dispar 4 ani din carieră.
Da, da știu, am toată viața să îmi fac o carieră, dar de ce să nu le pot avea pe amândouă în același timp? De ce trebuie să aleg: să fiu mamă sau angajată? Pentru că oricum mamă ești pe viață! De ce să nu fiu amândouă? De ce să nu FIM amândouă?
Scriu acest articol de vreo 5 zile, cum apuc câte 10 minute sau poate chiar 30 pe zi. Pentru că între timp fac o mâncare, aspir, sau strâng rufe, spăl și planific cina, strâng din casă, mă joc cu cel mare dacă e acasă bolnav și am grijă și de el.

Chiar credeți că este rușinos dacă îți dorești să te întorci la muncă, chiar și din motive financiare? Nu, nu înseamnă că îți iubești copilul mai puțin.
Înainte să-mi spuneți că e vorba despre atașamentul copilului legat de mamă, vă zic că nu e un capăt de lume dacă îți dorești să te întorci la muncă, chiar și din motive financiare. Nu înseamnă că îți iubești copilul mai puțin. Înseamnă că vrei să îi poți asigura mâncare, haine, jucării și iubire. Iar aceasta din urmă vine zilnic, chiar și atunci când îl lași la creșă. Pentru că dacă îl lași doar câteva ore și dacă acolo este un loc bun, de unde are ce învăța îl vei ajuta fantastic. Pentru că educația timpurie despre care se tot vorbește pornește de aici, de la vârste fragede. Nu zice nimeni să-ți abandonezi copilul în creșă.
Educația timpurie, despre care se tot vorbește, pornește de acum, de la vârste fragede. Este doar o prejudecată ceea ce aud “ vai îți
abandonezi copilul în creșă”! Nu este vorba despre abandon, ci despre RESPONSABILITATE!
- Ce este creșa, în opinia mea?
Pentru mine acum, creșa reprezintă locul comunist, o cameră ticsită cu paturi de bebeluși, unde aceștia dorm, sunt schimbați de scutece, mănâncă și cam atât. Sunt doar supravegheați toată ziua de o îngrijitoare fără să li se pună la dispoziție jocuri, sau fără să li se dezvolte abilități chiar și la 1 an jumătate – doi. Așa văd eu creșa. Da, de vină este regimul comunist care mi-a impregnat această imagine. Acum ne aflam în anul de grație 2020…oho, o altă viață, aș spune. Dar statul nu pare să țină pasul cu evoluția neuroștiințelor si a tehnologiei, a societății, in general. Din păcate, Statul pare că este perplex în fața dezvoltării!
Din fericire, mai sunt ONG-uri care luptă pentru schimbări și Ready Nation este una dintre organizații.
Iată semnalul de alarmă pe care il trage acest ONG.
- Ce AR TREBUI să fie creșa dacă s-ar putea schimba legea?

Tocmai a trecut de Senat si a ajuns spre promulagre o modificare o legii educației prin care statul va plăti pentru copii duși creșă între 0 și 2 ani. Adică va plăti și costul hranei care se ridică la 100-200 de lei pe lună. Sunt familii care nici atât nu își permit. Nu aruncați cu roșii în mamele care se văd nevoite să o facă. Nu judecăm pe nimeni aici.
Să știți că tot creșă se numește și între 2 si 3 ani ai coplului când trebuie să te întorci la muncă. Și atunci ce faci cu copilul? Cum te întorci la muncă când NU ai unde să îți lași copilul, dacă nu ai bunici sau bani de bonă?
- Nu sunt creșe destule, dar soluții sunt, dacă guvernul le ia in calcul
Da, asta este realmente o problemă, nu fără soluție însă.
Ready Nation.ro a propus de câțiva ani deja o facilitate în Codul Fiscal prin care statul să achite 1500 de lei pe lună pentru fiecare copil adus la creșă, pentru că mama se întoarce la locul de muncă. Dacă aceste creșe s-ar face în sistem de parteneriat public, totul ar merge ca uns. Ar fi win –win situation. Părinții ar avea loc asigurat pentru copilul care va învăța într-un cadrul bun și prosper pentru dezvoltarea lui, mama se întoarce la muncă și își poate iubi copilul liniștită fără să se simtă vinovată. Ah! Și va avea salariul intreg, cu care să plătească mâncare, scutece și alte chestii necesare supraviețuirii.
Dar proiectul este uitat prin Parlament pentru că acolo în ultima vreme nu prea mai ai cu cine să lucrezi. Guvernul pare a fi mereu pe ducă, și scandalul cât Casa Poporului!
Problema pe care o avem în acest moment în România nu este aceea că părinții nu doresc să își înscrie copiii la creșă sau la grădiniță, ci aceea că cererea este mai mare decât oferta în privința accesului, îmi spune Ioana Grindean, director executiv Ready Nation.ro.

Spre deosebire de alte state, România nu garantează un loc pentru copil în servicii de educație înainte de începerea învățământului obligatoriu. Dacă ar fi să ne orientăm după datele statistice furnizate de INS (cf Sistemul educațional din România date sintetice. Anul școlar/universitar 2015 – 2016. INS. 2017), acestea indică:
- 18 800 copii înscriși în instituții (6,5% din numărul copiilor de vârstă antepreșcolară)
- 351 creșe în total, din care 99% dintre instituții se află în mediul urban, iar 1% în mediul rural.
- din totalul populației antepreșcolare, 8,3% dintre copii au fost înscriși în unități cu program normal (5 ore pe zi), 88,4% în unități cu program prelungit (10 ore pe zi), iar la programe săptămânale și pentru copii cu nevoi speciale au participat 3,3%.
- predomină frecventarea copiilor de 2 ani (60,5% dintre copiii care frecventează), în timp ce numărul copiilor de sub un an este mai mic de 1%.
Cum afecteaza piața muncii absența femeilor timp de câțiva ani ?
Un raport al IMF arată că pe plan mondial, rata femeilor care muncesc este de putin peste 49%, un procent mai mic cu 27 % față de cel al bărbaților. Asta duce automat și la venituri mai mici in familie.
Ce este educatia timpurie și de ce e importantă?
Educatia timpurie începe la creșă 0-2 ani și continuă la grădință. Studiile arată că în primele 1000 de zile din viața unui copil se stabilesc bazele fundamentale ale dezvoltarii personalitatii, se formeaza obiceiurile, abilitatile si cunostintele care vor fi dezvoltate si perfectionate in fazele succesive ale vietii fiecarui copil.
Cercetarile arată că 60 % dintre structurile neuronale se formează până la 3 ani.
Frank Oberklaid, expert internațional și profesor de pediatrie la Universitatea din Melbourne din Australia, a explicat conceptul de dezvoltare timpurie și de ce trebuie să investim în dezvoltarea copilăriei timpurii.
“Dacă totul merge bine în primii ani de viață, dacă dezvoltarea creierului este optimă, atunci există șanse mari ca o persoană să se dezvolte într-un adult sănătos, productiv, dar și contrariul este adevărat.”
Dacă ai lăsa la o parte vina pusă de societate pe umerii tăi, când te-ai întoarce la muncă? La 1 an sau 2 ai copilului? Luând in calcul și situatia financiară. Cum și se pare proiectul Ready Nation?
1 Comment